skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:55/68)

Bardzo mocno czekoladowe babeczki :) 92

Czekoladowo pomarańczowe babeczki. Rozpływające się w ustach niczym mus, w środku płynna czekolada, aromat pomarańczy. Jednym słowem niebo w gębie :). Bardzo proste w wykonaniu, a ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu. 250 g gorzkiej czekolady 175 g masła 125 g cukru pudru 75 g mąki 5 jajek połowa pomarańczy Czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy(...)połowy pomarańczy oraz startą skórkę, mieszamy. Mąkę, cukier, jajka miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy i wlewamy do foremek. Pieczemy 8 minut w temp. 200 stopni C. Najlepiej smakują na ciepło w towarzystwie pomarańczy

noteskulinarnyfiga
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 147

się go dorabiać na jedną (dwie zdążyliśmy już pochłonąć gołe), więc jakby co - odrobinę zwiększcie proporcje.Mojej kochanej Mamusi jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszego, i do zobaczenia już niedługo!Pomarańczowo-rozmarynowe babeczki z kremem z białej czekoladySkładniki:(na 14 babeczek)80 g miękkiego masła120 g cukru240 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliskórka otarta z 2 pomarańczyigiełki(...)mlekakrem:100 g białej czekolady40 ml śmietany kremówki (38%)100 g miękkiego masła10 g cukrudodatkowo:igiełki rozmarynuMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, skórką i drobno posiekanym rozmarynem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach.W drugiej misce ubić jajka, a następnie wymieszać z mlekiem. Powoli wlewać do masy maślanej, miksując na najniższych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańczowy sos tahini i AKCJA KULINARNA 211

okazji dzisiejszego wykonania spróbuję Was przekonać, że  brak czasu w kuchni nie istnieje . Należy jedynie dobrze wykorzystać ten, który się ma. Nawet jeśli jest to tylko kilka minut. Pomarańczowy sos tahini niepełna szklanka sezamu 2-3 łyżki oliwy 1 pomarańcza (sok i miąższ) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki oliwy 2 łyżki wody szczypta soli Sezam uprażyłam(...)dodatkiem oliwy. Dodałam pozostałe składniki i ponownie blendowałam do do uzyskania gładkiej, półpłynnej masy. Sos wymieszałam z makaronem linguini (ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Oprószyłam sezamem i startą skórką pomarańczy. Serwowałam z dodatkiem pieczonej ciecierzycy na pikantnie z tego przepisu . Tym przepisem chciałam wszystkich serdecznie zaprosić do udziału w AKCJI KULINARNEJ pod hasłem NA BRAK CZASU. Po więcej szczegółów

bastalena
10. Na przekór uprzedzeniom: czyli kasza jaglana z karmelizowanymi owocami ★ 165

lekkostrawna , ma właściwości antywirusowe , zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (świetna na katar!) odkwasza organizm (podobnie jak kasza gryczana) zawiera krzemionkę (zbawienny wpływ na paznokcie, skórę oraz włosy i metabolizm) Pomarańczowy pudding (1 porcja): - 50g kaszy jaglanej - 1/3 szklanki mleka roślinnego (opcjonalnie krowie) - pół pomarańczy - pół centymetra kłącza imbiru lub pół łyżeczki mielonego - pół łyżeczki cynamonu - szczypta kardamonu - łyżka syropu(...)agawy/klonowego Wykonanie puddingu:  1. Odpowiednio przygotowaną kaszę zalej jedną i 1/3 szklanki wody i zagotuj aż do całkowitego zmięknięcia. 2. Wydrąż miąższ z pomarańczy (pozbądź się białej skórki, ponieważ może zgorzknieć) i pokrój ją na kostki. 3. Podgrzej syrop na patelni i skarmelizuj na nim cząstki pomarańczy ze szczyptą kardamonu.  4. Posiekaj drobno imbir.  5. Odcedź kaszę

Pland based fille
Umiem mówić po duńsku, czyli o tym, jak zdałam egzamin. I ciasto uświetniające to podniosłe wydarzenie 136

ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier idealnie uzupełnia kwaśny smak żurawin. Rewelacyjne ciasto jesienno-zimowe, nie tylko na pożegnanie szkoły.Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukremSkładniki:(na formę 25x25 cm)350 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g miękkiego masła150 g cukru5 jajekskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżeczki cointreau200(...)cukru pudru4 łyżki soku z pomarańczyMąkę przesiać, wymieszać z proszkiemMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i likier, połączyć.Partiami dodawać mąkę na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Równomiernie rozłożyć żurawiny, delikatnie wciskając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielkanocny mazurek pomarańczowy 158

Składniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła  2 żółtka masa pomarańczowa: 3 pomarańcze 14 łyżek cukru polewa: 1 łyżka masła  1 łyżka cukru 1 łyżka kakao  Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujmy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto(...)należy być cierpliwym przy jego zagniataniu ( jest bardzo kruche)  Gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Pomarańcze wyparzamy w wrzątku i ścieramy skórkę na tarce. Skórkę smażymy z 6 łyżkami cukru i jak najmniejszą ilością wody aż do momentu aż cukier się rozpuści i zaszkli. Owoce kroimy w kostkę i smażymy z pozostałym

ciastkarnia na kruchym spodzie
Na cztery ręce, czyli wyjątkowe ciasto z rabarbarem 164

będzie dowodem na jego naprawdę fantastyczny smak.Maggie - dziękuję Ci ogromnie za ten przepis. Uratowałaś mój dogorywający rabarbar i sprawiłaś, że mieliśmy w weekend wyjątkowe pyszności na stole.Ciasto migdałowo-pomarańczowe z rabarbaremSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)300 g rabarbaru150 g cukru225 g miękkiego masła1 pomarańcza3 jajka225 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g mielonych migdałówdodatkowo:20 g płatków(...)końcówki i pokroić na 1centymetrowe kawałki. Przełożyć do miski, wsypać 50 g cukru i odstawić na 30 minut.Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać otartą skórkę i sok z pomarańczy, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i mielonymi migdałami. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pure z dyni na zimę 118

daruje swojej kobiecie coś pięknego czy to kwiatka, czy to biżuterię, czy to cały szereg różnych drobiazgów, otóż mój facet w ramach uwielbienia podarował mi ... DYNIĘ . Tak, tak wielką pomarańczową dynię. Jak widać romantyzm bywa nieobliczalny no cóż.  Szybko zabrałam się za jej przetwarzanie...  Potraktowana została bardzo rygorystycznie, choć przyznam że to ciężki orzech do zgryzienia. Dynia stawiała(...)dyni powstały 24 słoiczki pure idealne na zimowe dni. Pestki zostały starannie wydziobane, wylądowały w piekarniku, będą wysuszone. Pure z dyni na zimę   Dynię obieramy ze skórki , oczyszczamy z nasion, następnie kroimy w kosteczkę i wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie, dusimy pod przykryciem do czasu aż dynia w znacznym stopniu się rozpadnie, następnie całość zmiksować blenderem

Kuchenne aromaty
Puszyste gofry 164

pojęcia, jakie gofry Tobie odpowiadają – lekkie i chrupiące czy też te w stylu belgijskim, bardziej ciężkie i sycące? Owocem poniższego przepisu są delikatne niczym chmurki wafle z cieniutką chrupiącą skórką otaczającą niezwykle puszyste i rozpływające się w ustach wnętrze. Nie za słodkie, przez co doskonałe do podania z konfiturą, świeżymi owocami czy syropem klonowym. Wspaniałe weekendowe śniadanie lub przekąska(...)orkiszowej (typ 700)  3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 ½ szklanki mleka ryżowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki rumu (opcjonalnie) 1/3 rozpuszczonej wegańskiej margaryny lub neutralnego w smaku oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron  plus odrobina tłuszczu do gofrownicy Do dużej miski wsyp mąkę

Roślinna - blog wegański
Sernik pomarańczowy 178

wyszłam z wprawy i to że dziś wygląda tak, a nie inaczej to tylko przypadek. Liczy się bowiem smak. Sernik jest wyśmienity, lekki i delikatny z nutą pomarańczy. Sernik pomarańczowy składniki spód 250 g czekoladowych ciastek ( u mnie BelVita) 70 g stopionego masła masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 4 jajka 100 ml śmietany 18% 2 op cukru waniliowego(...)Ciastka kruszymy i zalewamy stopionym masłem. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy nimi dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka dociskamy i wyrównujemy. Ser, cukier waniliowy, połowę cukru, śmietanę, startą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy miksujemy. Dodajemy żółtka i mąkę i ponownie miksujemy. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy

Przysmaki Karolki
Roszponka z jajkiem i skwarkami. 182

pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na brązowe, chrupiące skwarki. Jajka podzielić na połowę lub ćwiartki. Sos. Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę i dodać do octu wymieszanego z sokiem pomarańczowym .Doprawić solą, cukrem  i mocno pieprzem .Wlać olej i dobrze wymieszać. Sałatę posypać skwarkami ,krążkami cebuli ,polać sosem i ułożyć jajko.  Słów kilka …od dziadka. Kiedy kochane wnuczęta(...)maluszków dziadek przygotuje jeżyka .Babcia ,która jest w kuchni artystką na pewno upiecze coś słodkiego. Gruszkowy jeżyk. Bok gruszki lekko ściąć tak, aby gruszka ładnie leżała. Obrać 1/3 ze skórki od strony ogonka. Winogrona ,możliwie małe ,przekroić na pół , nadziać na wykałaczki i wbijać w gruszkę. Z  ciemnego winogrona lub czarnej oliwki zrobić ryjek. Nałożyć oliwkę na ogonek gruszki

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej 176

wstawić na noc do lodówki. Wyjąć na godzinę przed przygotowaniem, aby się trochę ogrzał i wstawić do naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku podzielić na ząbki i lekko je rozgnieść pozostawiając skórkę. Owocową Rapsodię St. Dalfour imbir i pomarańcza wymieszać z posiekaną chilli (może tez być pasta pepperoncino lub Sambal Oelek). Do środka kurczaka włożyć tymianek, kilka ząbków czosnku oraz 2 łyżki(...)pozostałe ząbki czosnku.  Związać nogi kurczaka sznurkiem. Polać mięso roztopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę i 30 minut. Posmarować kurczaka dokładnie pomarańczowo - paprykową masą i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aby zrobił się lekko brązowy i lśniący. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami (ziemniaki, pietruszka, marchew, cebula) oraz chrupiącą sałatą

Kulinarne Inspiracje
Zupa dyniowa - najlepsza 460

zwyczajnego warzywa powstaje tak niezwyczajna zupa... Chyba nigdy nie przestanę się nią zachwycać... Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI:1 kg dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki)4 szklanki wodysok wyciśnięty z 1 pomarańczy0,5 średniej cebuli3 łyżki masła1,5 cm korzenia świeżego imbiru2 opakowania śmietankowego serka topionego Hochland (po 100g każdy)sól świeżo zmielony pieprzWYKONANIE(...)rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Zeszklij ją około 1 minuty.Cebulę przerzuć do większego garnka, dorzuć do niej pokrojoną dynię, starty imbir, sok pomarańczowy i 1/4 łyżeczki soli. Dolej wodę. Całość dobrze zamieszaj i gotuj, aż dynia zrobi się miękka, około 25 minut.Do ugotowanej zupy wciśnij serek topiony i zmiksuj na gładki krem. Dosól

Słodko-Słony Świat Ilony
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 194

skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Pigwę lub pigwowca obierz i wydrąż gniazda nasienne. Owoce pokrój na kawałki i włóż do garnka z grubym dnem. Zalej wodą, dodaj skórkę z cytryny i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez ok. 30 min., aż owoce zamienią się w gęste puree. Zmiksuj je na gładko przy pomocy blendera.  Zważ pigwowe puree(...)wymieszaj, przełóż z powrotem do garnka i gotuj bez przykrycia przez ok. 45 min. Często mieszaj, aby galaretka się nie przypaliła. W czasie gotowania zgęstnieje i zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy. Gotowa galaretka powinna być tak gęsta, że gdy nałożycie łyżeczkę galaretki na talerzyk, powinna zastygnąć.  Taką galaretkę można już wylać do formy i zostawić do zastygnięcia, jednak

Chilli Czosnek i Oliwa
Filet z soli w glazurze pomarańczowej 195

soli w glazurze pomarańczowejSkładniki:3 filety z soli lub innej ulubionej ryby1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól, pieprz3/4 szklanki bułki tartej1 jajko4-5 łyżek oleju rzepakowegoGlazura pomarańczowa:1 łyżka oleju  1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej jeśli nie lubicie za ostrych potraw)2 cm świeżego imbiru½ łyżeczki czosnku granulowanegosok z 1 dużej pomarańczyskórka starta(...)dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.Imbir ścieramy na drobnej tarce.Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć skórkę. Sok z pomarańczy wyciskamy, a skórkę ścieramy na tarce.Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz skórkę, dodajemy pieprz cayenne, imbir, czosnek, miód, ocet i cukier.Gotujemy przez około 5-7 minut

Mania Gotowania