skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:46/101)

Miodówka - nalewka miodowa 130

roboty. A pierwotnie przepis podpatrzyłem w Pracowni Nalewek . 1 litr spirytusu 95% 250 ml rumu 720 g miodu 500 ml wrzątku 0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ususzona skórka z 1/4 pomarańczy 2 czubate łyżki kawy Miód wlewamy do dużego garnka i podgrzewamy. Ważne jest żeby garnek był duży, bo całość będzie się mocno pieniła. Ja użyłem garnka 5 litrowego(...)wrzątku. W tym momencie całość się mocno zapieni, musimy uważać. Po chwili powinno się uspokoić i wówczas ściągamy łyżką pianę z powierzchni. Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę skórkę pomarańczową. Oczywiście pozbawiona albedo, czyli tej białej warstwy na spodzie. Całość zdejmujemy z ognia. Kawę mieszamy z gałką i zalewamy wrzątkiem (250 ml). Parzymy pod przykryciem 5 minut, przecedzamy i wlewamy

Marder&Marder Manufacture
Pączki tradycyjne 128

spirytusu 300g masła skórka otarta z cytryny lub pomarańczy marmolada żurawinowa bądź z dzikiej róży dobry smalec do smażenia Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać dwie łyżki słodzidła i dwie mąki, odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż zaczyn urośnie. Żółtka utrzeć z pozostałą częścią słodzidła i dodać do gotowego zaczynu, razem ze spirytusem, solą, skórką pomarańczową i mąką, starannie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tartaletki z duszonymi jabłkami. 127

łyzki cukru pudru 2 łyzki serka homogenizowanego waniliowego 3 łyzki mleka w proszku 1 żółtko   Dodatkowo; 1 kg jabłek 3 łyzki cukru 3 łyzki wody 10 dag skórki pomarańczowej cukier puder do dekoracji białko do posmarowania tartaletek   Mąke przesiać , dodac pokrojone masło oraz pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włozyc je do woreczka a następnie schłodzić w lodówce około

Radość kipiąca uśmiechem.
Makownik drożdżowy 189

miejsce. Zapobiega to pękaniu makownika. Pieczemy w temp. 180-190 st przez ok 55 minut. Polewamy polewą lub lukrem. Możemy również posypać cukrem pudrem. Do maku można również dodać skórkę pomarańczową

Kuchnia w czekoladzie
Dżem truskawkowo pomarańczowy 151

Był już dżemik z białą czekoladą, więc teraz coś bardziej orzeźwiającego- z pomarańczą. Dodatek cząstek pomarańczy oraz skórki daje lekki kwaskowy posmak, przez co dżem nie jest taki mdły.  Może zagości na Waszych spiżarnianych półkach...? Składniki: Na ok 10 słoiczków (330g) 2 kg truskawek 2 pomarańcze 550g cukru kryształu 150g drobnego cukru trzcinowego Diamant 2 opakowania np. dżemix(...)Pomarańcze dokładnie myjemy, jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Obieramy i dzielimy na małe cząstki. Delikatnie zgniecione przekładamy do garnka z truskawkami wraz z sokiem, wsypujemy cynamon oraz substancje żelujące i stawiamy na ogniu. Gotujemy ok 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier kryształ trzcinowy i skórkę pomarańczową. Gotujemy ok 5 minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków

Kuchnia w czekoladzie
Seromakowiec 295

Masa makowa: 200 g. maku 1 szklanka cukru 6 jajek 1 jabłko 0,5 margaryny 6 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej garść posiekanych orzechów włoskich szczypta soli Mak gotujemy z wodą. Następnie mielimy 2-3 razy (ja jeśli mam czas mielę 2 razy, jeśli nie tylko raz i też nikt

Cynamonowe szczęście
Robimy przetwory z Pawłem Małeckim - fotorelacja 146

mentorem. Dowiedzieliśmy się wiele ciekawych rzeczy i poznaliśmy nowe smaki. Taka ciekawostką to powidła śliwkowe - niby tak proste bo każdy je jadł, jednak z dodatkiem soku z pomarańczy, startą skórką pomarańczową i laską cynamonu zmieniły smak w 100% - były obłędne.  Oczywiście ekipa, która brała udział w warsztatach jest fenomenalna i pracowita. Każdy starannie przygotowywał sobie słoiczki, żeby

Niezły Młynek
Bakaliowe pierniki 137

masła 1 kg + 1 szk. mąki pszennej do podsypywania 3 jaja 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka 1 czubata łyżka ciemnego kakao szklanka orzechów włoskich pół szklanki skórki pomarańczowej 100 g migdałów mielonych pół szk. rodzynek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli

Pobite gary Barbary
Bakaliowe pierniki 185

jajka * 3 łyżeczki sody oczyszczonej * pół szklanki mleka * 1 czubata łyżka kakao * szczypta soli bakalie: * 0,5 szklanki  rodzynek * szklanka orzechów włoskich * 10 dag mielonych migdałów * 5 łyżek skórki pomarańczowej przyprawy: * 2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżeczki imbiru * 1 łyżeczka kardamonu * 1 łyżeczka pieprzu * 1 łyżeczka mielonych goździków do smarowania przy pieczeniu: * jajko plus 3 łyżki mleka Sposób przygotowania

Pobite gary Barbary
Rogalsy 216

łyżki cukru 4 żółtka 2 kostki margaryny mlecznej Składniki na masę: 1 i 1/2 szklanki maku szklanka bakalii: rodzynki, śliwki, morele 120 g orzechów laskowych 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej esencja migdałowa i pomarańczowa kostka margaryny lub masła szklanka cukru opakowanie biszkoptów (180 g) 4 białka (ubite na sztywną pianę) 2-3 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 1 jajko mleko masa

Karczma Honorietty
Grillowane kotlety wieprzowe z jagodami jałowca i pomarańczą 157

JAGODAMI JAŁOWCA I POMARAŃCZĄ Składniki: - 4 kotlety wieprzowe po około 200 gram - 1 łyżka jagód jałowca - starta skórka i sok z 1 pomarańczy - pęczek koperku - 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Jagody jałowca rozbić w moździerzu, następnie zmieszać z posiekanym koprem, oliwą i skórką pomarańczową. Każdy kotlet naciąć delikatnie nożem i umieścić na płaskiej blaszce lub w brytfance. Na nich ułożyć mieszankę

Życie zamknięte w smaku
Ciasto pietruszkowe z syropem klonowym i orzechami pekan 166

łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 jabłka  360g obranej pietruszki (ok. 450g nieobranej) 75g orzechów pekan (lub włoskich) skórka i sok z jednej pomarańczy Składniki na krem i dekorację: 375g serka mascarpone (może być nawet 500g) 5 łyżek syropu klonowego kilka sztuk orzechów pekan (lub włoskich do dekoracji)  Wykonanie(...)niej skórkę, a następnie przeciąć na pół i wycisnąć z niej sok. Jajka ubić na pianę i wlać do nich przestudzone masło z cukrem i syropem. Krótko zmiksować. Mąkę przesiać w osobnej misce i wymieszać ją z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać do reszty ciasta i krótko zmiksować. Dodać jabłka, pietruszkę, sok i skórkę pomarańczową oraz orzechy. Wymieszać łyżką

Mania Wypiekania
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 179

garść natki pietruszki 2 liście laurowe, pokruszone bardzo drobno szczypta imbiru * garść suszonych grzybów, zaparzonych i posiekanych * garść (kilka) suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskich pokrojonych w mniejsze kawałki * łyżka suszonej skórki pomarańczowej * 2 łyżki whisky/ brandy/żubrówki, czy co tam macie :) * 2 łyżki śmietany (18%, słodka) sól, pieprz * łyżka ziół prowansalskich * garść orzechów nerkowca (mogą być pistacje, ale drogie jak pies

Pociąg Do Kuchni
Bakaliowe trufelki 187

paczki herbatników pół szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu pół szklanki gęstej śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych po 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej 5 dag płatków migdałowych aromat rumowy wiórki kokosowe Herbatniki ścieramy na tarce lub rozgniatamy wałkiem. Wsypujemy do miski i kolejno dodajemy: cukier puder, kakao, 2 łyżki płatków migdałowych, orzechy, miód

Salonik smaków
Baton Cynamonowy Raj 195

Składniki: - mieszanka musli z płatkami owsianymi - mieszanka z cynamonem i prażonymi ziarnami (u mnie Cynamonowy Raj Ziarenkowo ze składem: prażony słonecznik, orzechy arachidowe, sezam, cynamon, kardamon, goździki) - rodzynki - kandyzowana skórka pomarańczowa - 3 jajka - 1 łyżka miodu (u mnie wielokwiatowy) - mleko Forma: mała keksówka 25 cm   Przygotowanie: Mieszankę musli oraz rodzynki moczę w mleku. Odsączam i łączę w misce

Kuchnia co dnia