skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:43/68)

Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 158

bardziej pomysłowych urządzeń i specjalnie dobranych gatunków sera.Podstawą do raclette jest ser raclette.Ser Raclette, to pełnotłusty ser półtwardy, produkowany ze świeżego lub pasteryzowanego mleka. Ma jasną, pomarańczowo-brązową skórkę i wnętrze koloru kości słoniowej. Najlepszy smak osiąga po trzech miesiącach dojrzewania. Oryginalny produkowany jest w Szwajcarii ,ale również bardzo popularny we Francji.Bardzo dobrze sprawdzają się też inne

Kulinarny karnet Christophera
Najlepsze domowe pączki 1321

Cześć!Tak, tak, już za pasem Tłusty Czwartek, a wiem na pewno, że wolelibyście zjeść pyszne domowe pączki, najlepiej samodzielnie zrobione, przecież gotowanie to taka wielka

Pora coś zjeść
Waniliowa pascha wielkanocna 164

Cześć!Pascha czyli potrawa wielkanocna, która się bardzo zakorzeniła w naszej kulturze i zwyczajach wielkanocnych. Ten słodki deser przybył do nas z okolic Rosji i Ukrainy.Jak

Pora coś zjeść
Panna cotta z rabarbarem 222

łyżki ciepłej wody 330ml śmietany 30% 330ml mleka 60g drobnego białego cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego 300g rabarbaru 125 ml czerwonego wina skórka starta z 1 sparzonej wrzątkiem pomarańczy 1 łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 4g żelatyny 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka cukru Sposób przygotowania Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody. W rondelku podgrzewamy śmietanę, mleko(...)masa stężeje. Po tym czasie obieramy rabarbar i kroimy na 2-3cm kawałki. Rozkładamy go w brytfance tak by zajmował jedną warstwę. Polewamy winem, miodem, sokiem pomarańczowym i posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrwamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy wszystko 20 minut w 180 stopniach aż rabarbar zmięknie. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru

W kuchni wieczorem
Ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą i miłe zaskoczenie 173

podanym przepisie, ostrzegam wcześniej:)  Składniki:ciasto:60 g kakao200 ml wrzącej wody90 g masła200 g cukruszczypta soli2 jajka150 g mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczenia70g czekolady gorzkiejmasa pomarańczowa: 250 g serka mascarpone100 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudruskórka otarta z pomarańczy lub gotowa kandyzowanaaromat pomarańczowyWykonanie: Kakao i gorzką czekoladę zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia składników. Mąkę(...)razy wrzątkiem aż zmięknie. Serek mascarpone miksujemy  z cukrem pudrem i dodajemy go do ubitej wcześniej na sztywno śmietany kremówki. Na koniec do gotowej masy dodajemy skórkę z pomarańczy i aromat pomarańczowy. ( można dodać gotową kandyzowaną skórkę z pomarańczy)  Gotową masą przekładamy ciasto i dekorujemy według uznania. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Taratelki z owocami 147

cukru pudru 250g mąki 125g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko Opakowanie cukru wniliowego Nadzienie : 300g ricotty 150g serka waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Powidła lub dżem 2 łyżki likieru pomarańczowego 1 pomarańcze 1 brzoskiwnia 1 kiwi 1 jabłko Kiść winogron Pół tabliczki mlecznej czekolady Mąkę, cukier puder i jajko mieszamy. Do tego dodajemy masło i połowę opakowania cukru waniliowy. Intensywnie(...)Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce, na drobnych oczkach.  Z reszty pomarańczy wyciskamy sok. Serek riccota ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy do tego 2 łyżki likieru pomarańczowego, sok i skórkę pomarańczy. Dodajemy serek homogenizowany waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do serków. Całość mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiwi obieramy i kroimy w pół talarki

Kolizje Smaków
Sycylijskie cannoli z ricottą 120

jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta       Składniki na krem:  - 500g ricotty- 150g cukru pudru- 220ml śmietanki kremówki- sok i skórka z 1 limonki- ekstrakt pomarańczowy- niesolone pistacje do ozdoby      Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka(...)nakładamy kolejne porcje ciasta, aż do wyczerpania. W czasie, gdy rurki jeszcze stygną szykujemy krem. Serek ricotta mieszamy w misce z cukrem pudrem, sokiem i skórką startą z limonki oraz ekstraktem pomarańczowym. W wysokim pojemniku ubijamy na sztywno śmietankę. Do ubitej śmietanki dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do worka cukierniczego lub torebki foliowej z tylką i napełniamy

mojewypiekiinietylko
Drożdżówka z serem 210

cukru wanilinowego niewielka ilość jajka do posmarowania kratki MASA SEROWA: 500 g białego sera trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru 120 g masła 3 jajka skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny mała łyżeczka olejku pomarańczowego 2 łyżki mąki pszennej 2 garście drobnych rodzynek   CIASTO Mąkę przesiać do miski. W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, dwoma łyżkami mąki(...)całkowitego wchłonięcia. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1 godziny) MASA SEROWA Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Dodawać porcjami ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. Blachę o wymiarach 23×34 cm wyłożyć

UgotujmyTo.pl
Ciasto pomarańczowe z żurawiną. Hit na święta. Ciasto bezglutenowe 212

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200-300 gram mielonych migdałów 5 jajek opakowanie żurawiny  czekolada pomarańczowa opcjonalnie ( jeśli się nie uda proponuję białą czekoladę i skórkę z pomarańczy + olejek pomarańczowy) na Allegro można kupić 1 kg belgijskiej czekolady pomarańczowej Umyte pomarańcze gotowałam 70 minut w wodzie na małym ogniu  ( uwaga przepisy mówią o 4 krotnym zmienianiu wody

AZgotuj!
Torta di riso- Ciasto ryżowe 218

puszyste, z wyczuwalnymi ziarenkami ryżu, co ciekawe smaku ryżu się nie czuje, dominuje bowiem miks smaków cytryny, wanilii i cynamonu. Charakteru nadają mu dodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie.  Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam(...)rodzynek+ rum do namoczenie 30 g masła 40 g orzeszków pinii 3 jajka 100 ml słodkiej śmietanki 100 g serka ricotta (opcjonalnie) 1 laska wanilii Sok i skórka z jednej cytryny 3 cm kory cynamonu W mało przypalającym się garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z ½ cukru, korą cynamonu i laską wanilii( rozcinamy wanilię, sciągamy ziarenka, dodajemy do mleka ziarenka

Mia Cucina Sofieta
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4658

potrzebne będą 2 łyżki cukru) 450 ml mleka 1 kostka masła ( 200 g ) 3 łyżki kajmaku z puszki (można zastąpić 2 łyżkami cukru pudru) Masa jabłkowo-pomarańczowa: 8-9 średniej wielkości jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru (lub do smaku) galaretka pomarańczowa Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy Do dekoracji: 100 g orzechów włoskich pokrojonych(...)koniec dodać cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać jabłka i wówczas dodać skórkę otartą z pomarańczy i galaretkę (w proszku). Ciasto przekładać ciepłą masą jabłkowo-pomarańczową. Składanie ciasta: Na spód ułożyć placek makowy Na placku rozsmarować 2/3 masy budyniowej Na masie ułożyć placek orzechowy i skropić go sokiem z pomarańczy

Trzeci talerz
Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 127

ponownie miksujemy. Umyte i osuszone podudzia dokładnie obtaczamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych lub specjalnych stojakach, aż uzyskają mocno pomarańczowy kolor, a skórka będzie chrupiąca (ok. 40 min najlepszy będzie grill z pokrywą). (ziemniaki i cukinię grillujemy w tym samym czasie) Dodaj napis Olej rzepakowy mieszamy z cukrem, pieprzem i rozmarynem

Moniki Smakołyki
Tort makowy 157

samemu- z Waszymi ulubionymi dodatkami. Orzechy, miód, migdały- to składniki, których ilość możecie modyfikować dostosowując ją do własnych preferencji. W moim przepisie nie znajdziecie rodzynek czy kandyzowanej skórki cytrynowej z pomarańczową. Starałam się zgrać smak masy ze smakiem kremu a poza tym muszę się przyznać, że nie lubię rodzynek. Ale jeżeli Wy nie wyobrażacie sobie masy makowej bez powyższych składników

Domowe Torty
Bolo rei, Bolo de Rei - królewskie ciasto 72

dodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i pomarańczową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, utarte jajka, mleko lub piwo, sól i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej

królestwo garów
Stek z rekina II 123

cytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 20 ml sosu sojowego Kikkoman, masło lub oliwa do smażenia, łyżka masła Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Skórkę cytrynową i pomarańczową, imbir, sos sojowy i sok z pomarańczy rozgnieść w moździerzu. Steki z rekina natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut. , przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka

królestwo garów