bardziej pomysłowych urządzeń i specjalnie dobranych gatunków sera.Podstawą do raclette jest ser raclette.Ser Raclette, to pełnotłusty ser półtwardy, produkowany ze świeżego lub pasteryzowanego mleka. Ma jasną, pomarańczowo-brązową skórkę i wnętrze koloru kości słoniowej. Najlepszy smak osiąga po trzech miesiącach dojrzewania. Oryginalny produkowany jest w Szwajcarii ,ale również bardzo popularny we Francji.Bardzo dobrze sprawdzają się też inne
Kulinarny karnet ChristopheraCześć!Tak, tak, już za pasem Tłusty Czwartek, a wiem na pewno, że wolelibyście zjeść pyszne domowe pączki, najlepiej samodzielnie zrobione, przecież gotowanie to taka wielka
Pora coś zjeśćCześć!Pascha czyli potrawa wielkanocna, która się bardzo zakorzeniła w naszej kulturze i zwyczajach wielkanocnych. Ten słodki deser przybył do nas z okolic Rosji i Ukrainy.Jak
Pora coś zjeśćłyżki ciepłej wody 330ml śmietany 30% 330ml mleka 60g drobnego białego cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego 300g rabarbaru 125 ml czerwonego wina skórka starta z 1 sparzonej wrzątkiem pomarańczy 1 łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 4g żelatyny 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka cukru Sposób przygotowania Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody. W rondelku podgrzewamy śmietanę, mleko(...)masa stężeje. Po tym czasie obieramy rabarbar i kroimy na 2-3cm kawałki. Rozkładamy go w brytfance tak by zajmował jedną warstwę. Polewamy winem, miodem, sokiem pomarańczowym i posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrwamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy wszystko 20 minut w 180 stopniach aż rabarbar zmięknie. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru
W kuchni wieczorempodanym przepisie, ostrzegam wcześniej:) Składniki:ciasto:60 g kakao200 ml wrzącej wody90 g masła200 g cukruszczypta soli2 jajka150 g mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczenia70g czekolady gorzkiejmasa pomarańczowa: 250 g serka mascarpone100 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudruskórka otarta z pomarańczy lub gotowa kandyzowanaaromat pomarańczowyWykonanie: Kakao i gorzką czekoladę zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia składników. Mąkę(...)razy wrzątkiem aż zmięknie. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy go do ubitej wcześniej na sztywno śmietany kremówki. Na koniec do gotowej masy dodajemy skórkę z pomarańczy i aromat pomarańczowy. ( można dodać gotową kandyzowaną skórkę z pomarańczy) Gotową masą przekładamy ciasto i dekorujemy według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziecukru pudru 250g mąki 125g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko Opakowanie cukru wniliowego Nadzienie : 300g ricotty 150g serka waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Powidła lub dżem 2 łyżki likieru pomarańczowego 1 pomarańcze 1 brzoskiwnia 1 kiwi 1 jabłko Kiść winogron Pół tabliczki mlecznej czekolady Mąkę, cukier puder i jajko mieszamy. Do tego dodajemy masło i połowę opakowania cukru waniliowy. Intensywnie(...)Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce, na drobnych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok. Serek riccota ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy do tego 2 łyżki likieru pomarańczowego, sok i skórkę pomarańczy. Dodajemy serek homogenizowany waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do serków. Całość mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiwi obieramy i kroimy w pół talarki
Kolizje Smakówjajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta Składniki na krem: - 500g ricotty- 150g cukru pudru- 220ml śmietanki kremówki- sok i skórka z 1 limonki- ekstrakt pomarańczowy- niesolone pistacje do ozdoby Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka(...)nakładamy kolejne porcje ciasta, aż do wyczerpania. W czasie, gdy rurki jeszcze stygną szykujemy krem. Serek ricotta mieszamy w misce z cukrem pudrem, sokiem i skórką startą z limonki oraz ekstraktem pomarańczowym. W wysokim pojemniku ubijamy na sztywno śmietankę. Do ubitej śmietanki dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do worka cukierniczego lub torebki foliowej z tylką i napełniamy
mojewypiekiinietylkocukru wanilinowego niewielka ilość jajka do posmarowania kratki MASA SEROWA: 500 g białego sera trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru 120 g masła 3 jajka skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny mała łyżeczka olejku pomarańczowego 2 łyżki mąki pszennej 2 garście drobnych rodzynek CIASTO Mąkę przesiać do miski. W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, dwoma łyżkami mąki(...)całkowitego wchłonięcia. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1 godziny) MASA SEROWA Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Dodawać porcjami ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. Blachę o wymiarach 23×34 cm wyłożyć
UgotujmyTo.plcukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200-300 gram mielonych migdałów 5 jajek opakowanie żurawiny czekolada pomarańczowa opcjonalnie ( jeśli się nie uda proponuję białą czekoladę i skórkę z pomarańczy + olejek pomarańczowy) na Allegro można kupić 1 kg belgijskiej czekolady pomarańczowej Umyte pomarańcze gotowałam 70 minut w wodzie na małym ogniu ( uwaga przepisy mówią o 4 krotnym zmienianiu wody
AZgotuj!puszyste, z wyczuwalnymi ziarenkami ryżu, co ciekawe smaku ryżu się nie czuje, dominuje bowiem miks smaków cytryny, wanilii i cynamonu. Charakteru nadają mu dodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie. Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam(...)rodzynek+ rum do namoczenie 30 g masła 40 g orzeszków pinii 3 jajka 100 ml słodkiej śmietanki 100 g serka ricotta (opcjonalnie) 1 laska wanilii Sok i skórka z jednej cytryny 3 cm kory cynamonu W mało przypalającym się garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z ½ cukru, korą cynamonu i laską wanilii( rozcinamy wanilię, sciągamy ziarenka, dodajemy do mleka ziarenka
Mia Cucina Sofietapotrzebne będą 2 łyżki cukru) 450 ml mleka 1 kostka masła ( 200 g ) 3 łyżki kajmaku z puszki (można zastąpić 2 łyżkami cukru pudru) Masa jabłkowo-pomarańczowa: 8-9 średniej wielkości jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru (lub do smaku) galaretka pomarańczowa Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy Do dekoracji: 100 g orzechów włoskich pokrojonych(...)koniec dodać cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać jabłka i wówczas dodać skórkę otartą z pomarańczy i galaretkę (w proszku). Ciasto przekładać ciepłą masą jabłkowo-pomarańczową. Składanie ciasta: Na spód ułożyć placek makowy Na placku rozsmarować 2/3 masy budyniowej Na masie ułożyć placek orzechowy i skropić go sokiem z pomarańczy
Trzeci talerzponownie miksujemy. Umyte i osuszone podudzia dokładnie obtaczamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych lub specjalnych stojakach, aż uzyskają mocno pomarańczowy kolor, a skórka będzie chrupiąca (ok. 40 min najlepszy będzie grill z pokrywą). (ziemniaki i cukinię grillujemy w tym samym czasie) Dodaj napis Olej rzepakowy mieszamy z cukrem, pieprzem i rozmarynem
Moniki Smakołykisamemu- z Waszymi ulubionymi dodatkami. Orzechy, miód, migdały- to składniki, których ilość możecie modyfikować dostosowując ją do własnych preferencji. W moim przepisie nie znajdziecie rodzynek czy kandyzowanej skórki cytrynowej z pomarańczową. Starałam się zgrać smak masy ze smakiem kremu a poza tym muszę się przyznać, że nie lubię rodzynek. Ale jeżeli Wy nie wyobrażacie sobie masy makowej bez powyższych składników
Domowe Tortydodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i pomarańczową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, utarte jajka, mleko lub piwo, sól i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej
królestwo garówcytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 20 ml sosu sojowego Kikkoman, masło lub oliwa do smażenia, łyżka masła Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Skórkę cytrynową i pomarańczową, imbir, sos sojowy i sok z pomarańczy rozgnieść w moździerzu. Steki z rekina natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut. , przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka
królestwo garów