skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:43/101)

Strudel makowy z kruszonką 178

masła Szczypta soli Masa makowa: 1,5 szklanki suchego maku 400 ml mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy Kruszonka: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 łyżki cukru trzcinowego brązowego Biały lukier do polania Sposób

Wanilia i Kardamon
Keks świąteczny 681

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka L (osobno żółtka i białka) 400-500g bakalii, u mnie: 100g cedratu kandyzowanego, 100g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g suszonych moreli, 100g rodzynek Lukier: 200g cukru pudru gorąca woda 100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania 1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił

Szefowa kuchni
Piernik przekładany 191

suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie wyjąć je z formy, przekroić wzdłuż na pół i posmarować marmoladą lub konfiturą. Piernik oblać polewą czekoladową i przyozdobić bakaliami (ja dałam skórkę pomarańczową i cukrowe gwiazdki

My simple kitchen
Świąteczne Warsztaty z E.Wedel 141

prawdziwe czekoladowe domy, spawane czekoladą. Do naszego domu dodatkowo dekorowaliśmy własny ogród. Konstrukcje były przeróżne, każda inna i każda piękna. Pierwszą atrakcją była budowla choinki, słodkiej, czekoladowej z migdałami, skórką pomarańczową i rodzynkami. Zapach unosił się w całym pomieszczeniu i kusił nas do łasuchowania. Przyznam szczerze, że pierwszy raz miałam okazję wybudować czekoladowy dom i muszę powiedzieć, że nie jest

Niezły Młynek
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 184

Coraz bliżej Świat,coraz piękniej pachnie w domu...skórka pomarańczowa,pierniczki..zapach roznosi się po całym domu i sprawia,że robię się niecierpliwa ....już się nie mogę doczekać Świąt.   Polecam tymczasem przepis na pierniczki,który z pewnością przypadnie Wam do gustu.Co najważniejsze...pierniczki nie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia więc są doskonałe gdy chcemy zrobić z nich choinki,świeczniki

Niespełnione zdolności kulinarne
Bezglutenowy keks Świąteczny 177

trzcinowego 160 g mąki bezglutenowej (użyłam SCHAR mąka MEHL, która jest mixem mąki kukurydzianej ze skrobią kukurydzianą)* 2 jajka 200 gram ulubionych bakalii (użyłam rodzynek sułtańskich, daktyli suszonych, skórki pomarańczowej, kandyzowanej papai i ananasa) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję po jednym jajku i nadal wszystko miksuję. Dodaję przesianą mąkę z sodą

Mango Papaja
Wigilijne pierożki z makiem 378

każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym, posypane kandyzowaną skórką pomarańczową oraz pokruszonymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Skórka pomarańczowa do ciast 237

Żaden świąteczny sernik czy ciasto z bakaliami nie może obyć się bez dodatku pomarańczowej skórki. Moja mama od zawsze robi ją wyłącznie domowym sposobem. Co roku opracowuje nowy sposób na szybsze przygotowanie i lepszy smak. Składniki 4 łyżeczki zmielonej kawy … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 1024

witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Pierniczki Lebkuchen – to tradycyjne niemieckie pierniczki oblane lukrem cytrynowym równoważący słodycz miodu, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. Świąteczne pierniczki – Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru pudru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekolady o wysokiej zawartości kakao, czyli zdrowsza słodycz od Terravity w nowych, pysznych smakach 153

pozorom bez drażniącej nuty - miłe rozczarowanie z nadzieniem wiśniowym - słodycz przełamana kwaskową nutką z nadzieniem cytrynowym - lekka, "świeża" i wesoła kompozycja smakowa (dla mnie najlepsza z wypróbowanych smaków) ze skórką pomarańczową - klasyczny smak doskonały do deserów i wypieków - na nadchodzące święta jak znalazł - kolejna kompozycja, która baardzo przypadła mi do gustu (koleżankom z pracy również) fruit & crunchy - pyszna czekolada

Kuchnia po mojemu
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1633

makową z puszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach są ubogie w bakalie, więc ja dodatkowo dodaję jeszcze rodzynki, siekane orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodaję też cukier, czasami miód, oraz odrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ekstrakt pomarańczowy 210

Pamiętaliście o  przygotowaniu ekstraktu pomarańczowego? Jest on świetnym dodatkiem do ciast, ciasteczek a także można go dodać do rozgrzewającej herbatki lub grzańca.  Ekstrakt cytrynowy klik też przygotowałam.  Składniki: 1 pomarańcza 150 ml wódki Przygotowanie:   Pomarańczę wymyć szczoteczką i sparzyć. Za pomocą obieraka do warzyw cieniutko obrać z pomarańczowej skórki. Nie powinna na skórce znaleźć się biała

Ala piecze i gotuje
Florentynki 151

Składniki: 100 g rodzynek 50 g suszonych żurawin 200 g płatków migdałowych 50 g mąki pszennej 120 g masła 120 g cukru 50 ml śmietany kremówki 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Bakalie posiekać (zbyt duże kawałki uniemożliwiają sklejenie się ciastek), dodać mąkę i wymieszać. Masło rozpuścić z cukrem - przestudzić. Połączyć obie masy. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Łyżką nakładać ciastka

Chocolate Muffin Blog
Udka z kurczaka po tajsku 189

łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry - 3 cm świeżego imbiru - 2 łyżeczki skórki pomarańczowej - chilli w płatkach - czosnek suszony (może być świeży) - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Nasiona kolendry prażymy na suchej patelni. Uprażone miksujemy w blenderze. Dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz skrobi

mojewypiekiinietylko
Florentynki 196

ładnie zapakować jako prezent pod choinkę. Składniki: 100 g migdałów w płatkach 100 g żurawiny suszonej Ale-raj 50 g ziaren słonecznika 50 g rodzynek Ale-raj 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 30 g kokosu 50 g mąki pszennej 120 g masła 120 g cukru 50 ml kremówki 30%  Przygotowanie: Wszystkie bakalie wymieszać z mąką. Masło z cukrem podgrzać

Ala piecze i gotuje