skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:41/101)

Kawa kajmakowa z bitą śmietaną 161

śmietaną. Od razu podawać, gdyż pod wpływem gorącej kawy śmietana zacznie się topić. Jeśli lubicie takie kawy, to spróbujcie także czekoladowej kawy z piankami marschmallow lub czekoladowej kawy ze skórką pomarańczową . Dzisiejszy przepis ukazał się w 5. numerze magazynu "Życie ze smakiem" , którego jestem współautorką. Niebawem ukaże się kolejny, zimowy numer, na który już teraz Was zapraszam. tutaj możecie pobrać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik dyniowy 150

studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Z wody i cukru pudru zrobić lukier - tutaj dokładny przepis KLIK . Lukrem polać schłodzony sernik, posypać posypką lub startą skórką pomarańczową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Czekoladowo-miętowa chmurka 475

wyszłyby zbyt ładne. Ciasto przechowujemy w lodówce maksymalnie 2-3 dni. Smacznego! PS Czekolada, której użyłam do tego przepisu przyjechała do mnie prosto z Terravity na testy. Wersji ze skórką pomarańczową użyłam do tych pysznych  serniczków , które okazały się strzałem w dziesiątkę. Miętowa, tak jak już wspominałam, trafiła do dzisiejszego ciasta, a pozostałe systematycznie zjadaliśmy :) I wszystko byłoby super

Ratunku obiad
Pierniczki leckerli 150

spiżarce,  w koszyczku tylko lekko okryte papierem. Pora przedstawić przepis. Przygotowujemy: 500 g maki  350 g miodu  150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli dysponujemy miodem w stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo

I tu będę miała takie te
PASCHA - orzechowa odmiana sernika na zimno, z bakaliami. 145

cukru pudru, - 3 łyżki żelatyny, - 6 łyżek masła, - pół szklanki śmietanki kremówki (lub więcej), - bakalie - do wyboru, na bogato: orzechy mielone, płatki migdałowe, ananas kandyzowany, papaja kandyzowana, skórka pomarańczowa, jagody goi, rodzynki.  Owoców dajemy sporo. Orzechów nie żałujemy!  + masło do wysmarowania naczynia i bakalie (orzechy i płatki migdałowe) do obsypania. WYKONANIE: 1. Żółtka z częścią cukru ucieramy

Wypisz Wymaluj
Babka z ajerkoniakiem 184

pszennej 200 ml oleju 200 ml ajerkoniaku  200 g cukru pudru 4 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego mąka do oprószenia formy opcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki do dekoracji Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mazurek czekoladowy 222

szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie

Ciastkozercy
Baba drożdżowa z ziemniakami. 207

łyżka do obtoczenia bakali 1 łyżka maki ziemniaczanej cukier waniliowy -1 op pół kostki (125g) stopionego masła 1 szklanka dowolnych bakali ( u mnie suszone morele , suszona żurawina i skórka pomarańczowa ) Wykonanie :  Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie lub w rumie .Te większe  pokroic na mniejsze kawałki. Drożdże wkruszyć do letniego mleka , dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki

Malinowa Kawiarenka
Babka drożdżowa parzona 200

masło. Ja do wyrabiania użyłam haków miksera , ale wg tradycyjnych przepisów powinno się to robić ręką. Gdy ciasto jest już dokładnie wyrobione (ok 3-4 min) dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą foremek. Ciasto powinno wypełnić formę tylko do połowy. Odstawić do wyrośnięcia  . Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawiamy

Malinowa Kawiarenka
"Life's short...eat cookies". Ciastka kokosowo-migdałowe 142

jajko 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę kokosową, dodajemy do niej mąkę migdałową i płatki migdałowe oraz sodę. Do składników suchych dodajemy startą skórkę pomarańczową i sok. Następnie dodajemy miód, masło i jajko. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie trochę "sypiące" (przypomina mokry piasek,mąka kokosowa wchłania dużo płynu,więc można dodać więcej soku z pomarańczy

Bon appetit mon amie
Rogaliki z makiem i kruszonką 173

suchego mielonego maku  200 ml mleka  70 g cukru  3 łyżki miodu  40 g masła  1 białko  bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) Przygotowanie:  Gotujemy mleko z cukrem, miodem i masłem.  Do gotującego się mleka wsypujemy mak, który natychmiast chłonąć mleko.  Dodajemy pokrojone bakalie i już zimną masę łączymy z ubitą pianę

bistro mama
Szarlotka z bezą i robot kuchenny MRK-05 190

jabłek z gatunku szara reneta (ewentualnie można też użyć antonówek) 80 - 100 gramów brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej Przygotowanie jabłek Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę lub zetrzeć na tarce o bardzo dużych oczkach. Tak przygotowane jabłka przełożyć na patelnię, dodać cukier i przyprawy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pączki 184

wciskamy z boku pączka nadzienie. Jeśli nie macie rękawa, to przed smażeniem pączków na każde kółko połóżcie nadzienie i dokładnie zalepcie ciasto, formując z niego kulkę. Pokrywamy lukrem, skórką pomarańczową bądź cukrem pudrem. Ważne informacje: składniki na ciasto muszą wszystkie mieć temperaturę pokojową spirytus lub rum pomaga ścinać białko zawarte w mące i jajkach, a to ogranicza wchłanianie tłuszczu optymalna

ladykitchen
Makowiec na biszkopcie 309

rozpuścić z cukrem, w osobnym naczyniu wymieszać gotowy suchy mielony mak, jajka i mąkę ziemniaczaną. Gdy margaryna się rozpuści dodać masę makową, dodać olejek arakowy lub rumowy, rodzynki i skórkę pomarańczową i całość mieszać i gotować na najmniejszym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje (niecałe 5 minut). 3. Gorącą masą przełożyć biszkopt i lekko docisnąć. Ciasto pozostawić do wystudzenia

Kuchnia domowa Ani
Słodkie faworkowe ravioli - faworki dobrze nadziane 122

łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżka spirytusu, szczypta soli, 800 g smalcu, Żółtka dokładnie wymieszać z rozdrobnionym serem i cukrem pudrem– cukier dodajemy do smaku. Dodać brandy waniliowe, skórkę pomarańczową i cytrynową do smaku i wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia i spirytus. Wszystkie składniki razem wymieszać i … i zatrudnić kogoś do wyrabiania ciasta

królestwo garów