skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:41/68)

Jaglarnik 129

szczypta soli morskiej Masa: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki waniliowego ryżowego mleka  ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć(...)wrzuć do gotującego się mleka ryżowego. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec dodaj do kaszy ziarenka wanilii, olej kokosowy, syrop klonowy oraz likier pomarańczowy lub skórkę i zamieszaj. Pachnącą masę przełóż do blendera i zmiksuj na gładko. Dodaj też łyżkę budyniu oraz sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Całość przełóż ponownie do rondla, w którym

Roślinna - blog wegański
Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy 177

macie jeszcze pomysły na świąteczne ciasto???- w sumie ja też jeszcze nad tym pracuję, ale zaprezentuję wam przepis na sernik pomarańczowo czekoladowy. Delikatny nie za słodki z dużą dozą czekolady. Masę serową pieczemy w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik jest bardzo równy. Całość zwieńczona iście świąteczną dekoracją. Zatem zapraszam:) Składniki :  Na spód:  180 g ciastek typu Oreo(...)twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g  drobnego cukru do wypieków skórka starta z połowy pomarańczy 1 łyżka likieru pomarańczowego 2-3 krople olejku pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej Na masę czekoladową :  500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże

vaniliowoczekoladowa
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 176

niektórych – o tych, które głównie można spotkać w naszych sklepach. DYNIA BUTTERNUT (dynia piżmowa)- najczęściej spotykana w Polsce jest blada skórka, jasnopomarańczowy miąższ, owoc w kształcie gruszki, lekko żebrowany lub całkiem gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia(...)marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima, Orange Hokkaido, fr.Potimarron) Pomarańczowo czerwona skórka, miąższ ciemno żółty do jasnopomarańczowego, kulista, z lekkim żebrowaniem. Jedna z najczęściej spotykanych w sklepach – mała (owoce o wielkości 1-2-3kg), smaczna. Nadaje się do jedzenia

Karo in the Kitchen
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 166

strukturę. Sweet Dumpling To dynia ozdobna, która oprócz walorów estetycznych doskonale nadaje się do faszerowania. Jest bardzo mała i zwykle nie przekracza 0,5 kg. Ma bladozieloną skórkę i ciemniejsze (zielone lub pomarańczowe) „umaszczenie” między „żebrami”. Dynie tej odmiany charakteryzują się bardzo delikatnym, żółtym miąższem o subtelnym smaku. Acorn Squash Jest przede wszystkim popularna w Ameryce(...)zastosowanie w kuchni. Jarrahdale To dość duża dynia o lekko spłaszczonych i żebrowanych owocach. Pochodzi z Nowej Zelandii, w której znajduje się miasto Jarrahdale. Skórka ma sino-zielone zabarwienie, za to miąższ ma odcień pomarańczowy. Jest miękki i nadaje się do gotowania, na puree oraz do deserów. Dynia makaronowa Pochodzi ona ze Stanów Zjednoczonych, a jej owoce ważą zwykle

Ostra na Słodko
Piernik ze kartołflōma (Piernik z ziemniakami) 212

Już ôd 1 listopada rychtuja 2 roztomajte 3 wersje tego piernika i musza pedzieć 4 , że sie werciōło 5 . Podstawowy recept 6 mōm ôd ciotki Eldzy

Chop w kuchni
Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia 183

poprzez poniższy przepis. Wypróbujcie go. Na pewno też będziecie wdzięczni. Dynia piżmowa z żurawiną i pomarańczą Składniki (na 4-6 osób) : 1 dynia piżmowa (o wadze ok. 1 kilograma ) skórka i sok z 1 pomarańczy 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 szklanka świeżych żurawin ( podzielonych na dwie porcje) sól morska Zebrać razem wszystkie(...)krzyż. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni celsjusza . Rozłożyć plastry dyni na płaskiej blasze wyłożonej folią aluminiową albo pergaminem . W misce połączyć oliwę , miód, ocet balsamiczny , sok pomarańczowy, otartą skórkę i 1/2 szklanki żurawin . Wylać mieszaninę na blachę z dynią i za pomocą rąk lub szpatułki równomiernie rozprowadzić na każdym kawałku dyni . Piec przez 20 minut. Zwiększyć temperaturę piekarnika

Jem więc Jestem
Pomarańczowe oponki parzone 136

mąki pszennej szczypta soli 4 jajka olej do smażenia cukier puder do oprószenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj   Przygotowanie:  W średnim rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy ze skórką, szczyptą soli i masłem. Kiedy nastąpi moment wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, mieszając energicznym ruchem gotujemy jeszcze 1 minutę. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ciasto wyrabiamy robotem

Niezły Młynek
Mus pomarańczowo-dyniowy z orzechami 118

Aromatyczny mus dyniowo-pomarańczowy z dodatkiem orzechów włoskich. Jego kolorek przyciągnie każdego :) Puszysty, nie za słodki, najlepszy schłodzony. Minimum pracy, maksimum smaku...to lubię!  Składniki: (na 4 porcje) 300 ml śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki miodu 3 łyżki serka mascarpone 200 g puree z dyni, np.  domowej roboty skórka otarta z 1 pomarańczy 3 łyżki soku

Nastoletnie Wypiekanie
Seromakowiec ze śliwkami 115

maku, 1 szklanka cukru, 3 jajka, kopiasta łyżeczka cynamonu, 30 g miękkiego masła, 150 g miodu płynnego,  koło 300 - 350 g mieszanki różnych bakalii (rodzynki, orzechy skórka kandyzowana pomarańczowa, migdały itp.), 3 – 4 łyżki bułki tartej Masa serowa: 600 g dwukrotnie zmielonego twarogu ( najlepiej półtłustego) lub gotowego z wiaderka, 3 jajka, 80 ml śmietany kremówki, 3 duże łyżki kwaśnej

Nie tylko w kuchni
Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1 234

nauczyłam się od mojej mamy oraz znalezionymi w internecie. NO TO ZACZYNAMY :) 1# Kolorowe kostki lodu Możemy wykorzystać do tego owoce, zioła, kwiaty jak również barwniki spożywcze. 2# Aby skórka z pomarańczy lub cytryny nie przyklejała się do tarki wystarczy, że wcześniej posmarujemy tarkę odrobiną oliwy. 3# Chleb dłużej zachowa świeżość, jeśli umieścimy w chlebaku surowe jabłko. 4# Jeżeli chcemy(...)kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory: ŻÓŁTY - kurkuma JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado CZERWONY - sok z buraka POMARAŃCZOWY - sok z pomarańczy Mam nadzieję, że wpis wam się podobał i macie chęć na kolejną część :) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook

Kolejny blog o gotowaniu
Sernik gotowany 9837

mielonego twarogu, warto wtedy zmniejszyć ilość dodanej do masy mąki ziemniaczanej. Sernik gotowanySkładniki:spód120g biszkoptów80g masłamasa serowa650g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego100g masła2 żółtka6 łyżek cukru pudruskórka pomarańczowa z małej pomarańczy1 łyżka cukru wanilinowego0,25 szklanki mleka4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek)polewa 50g czekolady mlecznej50g czekolady deserowej5 łyżek(...)zwarty spód, schłodzić w lodówce- składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową- masło utrzeć z cukrami i żółtkami na gładką masę- dodać twaróg, zmiksować do połączenia się składników- dodać skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać - masę przełożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając - mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku, dokładnie wymieszać, mieszankę dodać do gotującej się

Smakołyki Bereniki
Hot Cross Buns- angielskie bułeczki z krzyżykiem 129

  Hot Cross Buns to tradycyjnie angielskie bułeczki przygotowywane w okresie Wielkanocy. Rodzynki nadają im słodyczy, a konfitura sprawa, że są błyszczące. Bardzo

Nastoletnie Wypiekanie
Pieczone donuty z czekoladą 200

Małe, urocze i jeszcze do zjedzenia! Czego tu nie lubić? Pyszne, wilgotne i aromatyczne, a na koniec zatopione w czekoladzie! Palce lizać! Dosłownie! Najcudowniejsze w nich

Plate of Joy
Domowa przyprawa piernikowa 144

Przyprawa piernikowa - nieodzowna w świątecznej kuchni. Można kupić ją w każdym sklepie, albo samodzielnie przygotować w domu, bardzo aromatyczną, po prostu najlepszą. Od lat nie kupuję

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3876

Ten sernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta

Smakołyki Bereniki