naturalnego lub śmietany. Masa makowa: 400 g suchego maku 400 ml mleka 3/4 szklanki (170g) cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki rumu 100 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej ew 50 g dowolnych orzechów lub migdałów 2 jabłka aromat migdałowy. 3 jajka (oddzielnie biała i żółtka) 2 białka pozostałe od ciasta pół szklanki (110g ) cukru(...)dodatkami możemy dopasować ją do własnych upodobań. Możemy zmieniać rodzaje bakalii , bądź całkowicie je pominąć . Aromat migdałowy możemy zastąpić innym ulubionym , np arakowym , rumowym. Świetnym dodatkiem będzie skórka otarta z wyszorowanej pomarańczy czy sok wyciśnięty z tego owocu. Zamiast miodu dobrym dodatkiem będą również powidła śliwkowe . Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaprzyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*Składniki na lukier:2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Wszystkie suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę i przyprawy wsypać do miski i wymieszać(...)lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Następnego dnia Lebkuchen można układać do świątecznych pudełek. * jeśli nie posiadacie kandyzowanej skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch cytrynŹródło: mojewypieki
Świat Ciastapuree z pieczonej dyni i została mi połowa, upiekłam więc kolejny tort (tak, przyznaję się spodobało mi się pieczenie tortów, będzie tego więcej). Przestawiam Wam 100% wegański tort: czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy Ps. Jeżeli Misiek nie zje całego toru w nocy to jutro zrobię lepsze zdjęcia Składniki: Ciasto: 200 g puree z dyni 120 ml oleju roślinnego (można zastąpić(...)standardowo robię „tamborek” łatwiej mi wtedy przekładać ciasto do studzenia. W trakcie pieczenia ciasta przygotować krem. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Zblendować na gładką masę serek z cukrem pudrem i skórką pomarańczową. W trakcie blendowania doszłam do wniosku, że mój krem jest ciut za rzadki więc dodałam zwykłych płatków kukurydzianych do masy. Gotowy krążek ciasta nasączyć
greenscarfpomarańczy i ostrzejsze nuty laurowe. Takiej kompozycji nie powstydziłby się najlepszy twórca perfum. Do tego to ciasto wygląda jak obraz- oblane ciemnozłotym karmelem gruszki, lekko zielone listki i kawałki skórki pomarańczowej skomponowane w idealnej wrześniowej stylizacji. Nic tylko drukować na t-shirtach i czekać, aż fashionistki się udekorują. Z powodów grzybowych, jak już wiecie, nasza grusza zaliczyła w tym roku(...)już go mamy, laskę wanilii przecinamy na pół, wybieramy wszystkie ziarenka nożem i nasionka i strąk, razem z laurowymi listkami, dorzucamy do karmelu. Obieramy pół pomarańczy, starając się, żeby skórka była jak najcieńsza- dorzucamy skórkę do sosu. Czas na gruszki- układamy je w sosie, starając się stworzyć jedną, równą warstwę jednocześnie nie parząc sobie palców BARDZO gorącym karmelem. Wierzch posypujemy
les mirabellesłyżek miodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni 150 g orzechów włoskich (100+50), podprażonych na suchej patelni 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Na ciasto : · 3,5 szklanki mąki · 225 g masła w temp. pokojowej(...)gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy mak z orzechami na sitku wyłożonym gazą – partiami. Przekładamy mak do dużej miski lub garnka, dodajemy marcepan , skórki i dokładnie mieszamy. Na końcu dosładzamy miodem do smaku. Nadzienie mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia. Na tym etapie dodajemy resztę dość drobno posiekanych migdałów . Gotowe. Możemy przechowywać szczelnie zamknięte
Bazując na smakutaki sposób: żółty - kurkuma lub szafran różowy - sok z granatów, sok z buraków brązowy- kakao lub karob zielony - zmiksowana na pastę mięta lub bazylia fioletowy - pure jagodowe pomarańczowy - sok z marchwi JAK NANIEŚĆ LUKIER NA PIERNIKI? W sklepach można znaleźć dziesiątki strzykawek silikonowych, szpryc, rękawów z tylkami i innych ustrojstw, którymi można tworzyć lukrowe wzory. Nie są one złe(...)które poza tym, że pięknie wyglądają podkręcają również smak pierniczków. Świetne do dekoracji będą: wiórki czekoladowe, wiórki kokoswe, siekane orzechy, całe orzechy o ciekawym kształcie, żurawina, rodzynki, jagody goji, skórka pomarańczowa, kandyzowane wiśnie itd. POMYSŁY NA WZORY To chyba mamy już wszystko, możemy przejść do właściwego dekorowania :) Technik dekorowania jest bardzo dużo, ja chciałam Wam pokazać kilka moich ulubionych wzorów
DefinicjaSmakużeby sięgał do połowy zanurzonych pączków. Po usmażeniu wykładamy na serwetki w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe lukrujemy (cukier puder+woda+sok z cytryny). Niestety nie miałam skórki pomarańczowej, więc moje polukrowane pączki posypałam liofilizowanymi malinami
Walijskie Pichceniewypiek z resztek mąki, masła, jajek, cukru i kandyzowanych owoców. Goście byli zachwyceni, a ciasto nazwano „Pan di Toni” – czyli „chleb Toni’ego”. Rodzaje Panettone Klasyczne Panettone – z kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami i migdałami. Panettone czekoladowe – zamiast owoców dodaje się kawałki czekolady. Panettone pistacjowe – nadziewane kremem pistacjowym. Panettone z kremem – często wypełniane kremem waniliowym lub cytrynowym. Mój przepis na Sernik
RafalCookświątecznego wypieku albo po prostu nie ma pomysły na wyjątkową, zimową słodkość...i wtedy wchodzę ja, cała na biało w pelerynie z kremowego serka z białą czekoladą, makiem i pomarańczową skórką. To już brzmi kusząco, prawda? A ta kremowa serkowa warstwa jest tylko częścią Bożonarodzeniowej tarty last minute bez pieczenia. Pod spodem znajdziecie jeszcze słodkie śliwkowe powidła i podstawę
Kuchnia w Słońcu Skąpanasmarowania ciasta 1 jajko 2 łyżki mleka Nadzienie: 0,5 kg białego maku 100g cukru 120g miodu 50g masła 50g rodzynek 50g migdałów garść biszkoptów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 1 jajko 2-3 krople olejku migdałowego Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki słodkiej śmietanki pół szklanki orzechów arachidowych lub migdałów MOJA RADA: Pracę należy rozłożyć sobie(...)całkowicie się rozpuści *** *** Dodajemy zmielony mak i podgrzewamy wszystko cały czas mieszając przez około 5 minut *** *** Dodajemy sparzone i odsączone z wody rodzynki, zmielone lub drobno posiekane migdały i skórkę pomarańczową *** *** Mieszamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Na końcu dodajemy jajko, drobno pokruszone biszkopty oraz olejek migdałowy, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki *** *** Następnego dnia ciasto i nadzienie wyjmujemy
Blog z Apetytemdrożdżowych typ 550 25 g świeżych drożdży 100 g masła 90 g cukru 8 g cukru wanilinowego 4 żółtka 1 jajko 130 g rodzynków + rum do namoczenia ( opcjonalnie ) skórka otarta z małej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Lukier: pół szklanki cukru pudru około 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Zaparka: Mąkę przesiać do miski. Mleko zagotować i wrzącym zalać mąkę(...)lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru pudru, jeśli będzie zbyt gęsty - dolać soku z cytryny. Gotowym lukrem polać wystudzoną babkę. Babkę można dodatkowo udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego
Opowieści z piekarnikarękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków ( wbijamy się albo od dołu pączka albo z boku w miejscu charakterystycznej „obrączki”). Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy skórką pomarańczową lub płatkami róż i gotowe Smacznego Wskazówki : *Zarówno rozczyn jak i nasze całe wyrobione ciasto możemy włożyć do piekarnika ustawionego na temperaturę 30 stopni jeśli nie mamy wystarczająco ciepło
I LOVE LIFE