skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:31/101)

Keks 140

świeżość dla keksomaniaków Składniki: 300g mąki 200g cukru pudru kostka masła (200g) 4 jajka 15g proszku do pieczenia (łyżeczka kopiata) 100g rodzynek 100g migdałów bez skórki (blanszowanych) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100-150g kandyzowanych owoców (u mnie miź + wiśnie) Wykonanie: Migdały sparzyć i zdjąć z nich skórkę (chyba, że mamy blanszowane). Bakalie posiekać i razem z rodzynkami obtoczyć

Mania Wypiekania
Baba szafranowa 164

starym przepisem na babę szafranową. Ciasto na nią jest dość ciężkie, zawiera bowiem 13 żółtek i kostkę masła. Jeśli ktoś lubi może dodać też trochę bakalii : rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową. Z uwagi na dzieci, a w zasadzie jedno to młodsze zrezygnowałam z nich i zostawiłam tylko skórkę otartą z pomarańczy, która nadaje babie pięknego aromatu. Baba jak widać ślicznie wyrosła

Wiem co jem
Domowa spiżarnia / ekstrakty do wypieków 274

zimowych wypieków bez korzennych przypraw i domowych ekstraktów - w szczególności waniliowego, pomarańczowego i cytrynowego. Są rewelacyjnie, bardzo intensywne i nadają wypiekom wspaniałego aromatu. A co najważniejsze są naturalne ! Proporcje do ekstraktów są podane na 100 ml płynów, jeśli od razu chcemy zrobić więcej należy odpowiednio zwiększyć ilość skórki z cyrtusów czy waniliowych lasek. Ekstrakty przygotowane w ozdobnych(...)buteleczkach, przewiązane kolorową wstążką mogą być wspaniałym prezentem mikołajkowym dla najbliższych, którzy uwielbiają domowe wypieki :) SKŁADNIKI ekstrakt waniliowy 1,5 laski wanilii 50 ml wódki 50 ml wody ekstrakt pomarańczowy skórka otarta z 1 niedużej sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy (najlepiej ekologicznej) 50 ml wódki 50 ml wody ekstrakt cytrynowy skórka otarta z 1 cytryny sparzonej i dobrze wyszorowanej ( najlepiej

DefinicjaSmaku
Ciasto pomarańczowe 137

autorka tego pomarańczowego cuda, stworzyła idealne ciasto pomarańczowe! Pięknie pachnie i jest dziecinnie proste. Polecam z ręką na sercu:) Ciasto pomarańczowe wg. Rachel Allen tortownica ø20 cm (nie mam - użyłam ø 23 cm ) Ciasto: 100g masła 2 roztrzepane jajka skórka starta z 1 pomarańczy 100 g cukru 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier(...)cukru pudru sok wyciśnięty z pomarańczy (tyle, żeby lukier był niezbyt gęsty. Ja zużyłam sok z połowy pomarańczy) Masło roztopić w rondelku. Cukier miksować z jajkami i skórką pomarańczową około 5 min. Dodać wystudzone masło i krótko zmiksować aż składniki się połączą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać rózgą / mątewką tylko

Posadzone i zjedzone
Christmas Mince Pie z Angli 156

foremek ale foremki na muffiny okazały się równie dobre. Składniki: nadzienie: 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej

Mama Gotuje
Mikołajkowy omlet pomarańczowy 166

Uroczy omlet przygotowany na mikołajkowe śniadanko :) Bazę stanowi niezawodny omlet białkowy z dodatkiem skórki pomarańczowej - z pewnością przypadnie Wam do gustu! Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka zmielonych płatków owsianych 1/2 łyżeczki świeżo otartej skórki z pomarańczy  Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać skórkę i płatki. Wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem

Chocolate Muffin Blog
SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE 218

białą masę. Stopniowo dodawałam ser. Wsypałam budyń i wkropiłam zapach pomarańczowy. Następnie ubiłam na sztywno schłodzoną śmietankę. Ubiłam na pianę białka. Masę serową wymieszałam delikatnie łyżką. Można wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową. Ja z racji, że domownicy nie przepadają, dodałam tylko do masy makowej bakalie. Teraz pora na kruche ciasto. Cukier wymieszałam z mąką  i proszkiem do pieczenia. Dodałam żółtka

potrawyregionalne
Pączki z miodem 197

miodu ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany ¼ szklanki wódki 1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego dodatkowo olej lub smalec do smażenia Składniki na lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody kandyzowana skórka pomarańczowa. Nadzienie: Marmolada z róży Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z masłem i miodem na puszystą masę. Śmietanę lekko podgrzać. Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je pokruszyć i wymieszać

Na słodko lub wytrawnie
Babka pomarańczowa na wielkanoc i nie tylko. 507

minut wszystko zniknie, nawet zmywania nie ma za dużo. No ale do rzeczy, jako pierwsza została przeze mnie wykonana pomarańczowa babka proszkowa.....Ciasto:300g mąki2 ł proszku do pieczenia1/4 ł soli150g miękkiego masła250g miękkiego serka (może być z wiaderka)skórka starta z 1-2 pomarańczy350g cukru3 duże jajka (u mnie 4 normalne)2 ł cukru waniliowegoGlazura:200g cukru pudrułyżka masłasok(...)pomarańczy1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni2. Wysmaruj masłem i wysyp mąką formę z tuleją (kominem) o wielkości 23-25 cm3. Wymieszaj mąkę, proszek i sól4. Masło, serek, cukier wan, skórkę pomarańczową zmiksuj na głądką masę5. Dodaj cukier zmiksuj do jasnej masy6. Dodaj po jednym jajki, miksując tylko do wymieszania składników7. Dodaj mąkę miksując na wolnych obrotach8. Nałóż do formy, piecz

Z butelką mleczka w tle
KORZENNE TRUFLE 132

Idealnie sprawdzi się jako prezent dla najbliższych. Tym bardziej fajny, bo przygotowany własnoręcznie i od serca. SKŁADNIKI: ok 100 g korzennych ciasteczek 100 g białej czekolady 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego kakao A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka i skórkę, zblendować, powinny mieć konsystencję lekko mokrego pasku. Wszystkie

Kuchnia w opałach
Risotto pomarańczowe z dynią i rozmarynem 149

pora (żółto-zielonej części) 125 g dyni surowej, pokrojonej w grubą kostkę 125 g soku wyciśniętego z pomarańczy 125 g wytrawnego, białego wina 500 ml bulionu jarzynowego  skórka otarta z jednej niedużej pomarańczy na tarce do ziemniaków lub na bardzo drobnych oczkach 2 łyżki igieł rozmarynu, posiekanych dość grubo 50 g sera peccorino lub parmezanu ( u mnie Bacchus Cabernet(...)mieszamy do wchłonięcia i odparowania. Następnie dodajemy po chochelce gorącego bulionu i mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Czynności powtarzamy, aż pozostanie ostatnia porcja bulionu.  3. Wtedy dodajemy rozmaryn, skórkę pomarańczową i resztę bulionu, kiedy płyn wyparuje do połowy, do patelni kruszymy lub łamiemy na drobno ser, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Próbujemy i solimy, jeśli trzeba, dodajemy odrobinę czarnego

Kuchnia Prezydentowej
Skórka pomarańczowa zasypana cukrem 171

wszelkich wypieków. Niegdyś robiłam taką kandyzowaną gotowaną w cukrowym syropie, ale myślę, że ta jest bardziej aromatyczna i lepsza. Składniki: dowolna ilość skórki z pomarańczy cukier Sposób wykonania: 1. Skórkę pomarańczową wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Dokładnie odciąć albedo (białą część) i pokroić w kosteczkę wedle uznania. 2. Na dno słoiczka wyłożyć część skórki, przysypać cukrem i ugnieść. Na to kolejna

Kuchnia domowa Ani
Pralinki z dyni w pomarańczowym pudrze. 200

mają cudowny smak, ale dopiero ten złocisty, pomarańczowy puder dodał im splendoru i wyniósł na wyżyny wspaniałego smaku. Już sam zapach cynamonu, goździków i kardamonu wymieszany z intensywnym zapachem skórki pomarańczowej pieści zmysły, ale magia zaczyna się dopiero po spróbowaniu. Smaki współgrają w pełnej harmonii, żaden dodatek nie jest przesadzony, kremowa konsystencja nie pozwala poprzestać na jednej sztuce, więc sięgam

Rozpustne gotowanie
Pomarańczowe ciasteczka digestive 195

100g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła) 100g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 50g cukru 100g masła/margaryny (użyłam margaryny waniliowej) 2 łyżki soku z pomarańczy (świeżego) 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli  Płatki owsiane zmielić (nie na proszek) za pomocą malaksera. (Dobrze jak są wyczuwalne małe kawałki.) Mąkę, płatki, cukier, proszek

Di gotuje
MUFFINY MARCHEWKOWE 166

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – starta marchew – 100 g – jajko – 1 szt – cukier – 50 g – olej – 40 ml – kandyzowana skórka pomarańczowa – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę mieszamy z proszkiem. Jajko roztrzepujemy, mieszamy z cukrem i olejem. Do płynnych składników dodajemy suche oraz marchew, skórkę. Krótko mieszamy, aby się

Ostra na Słodko