skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:24/68)

Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 168

musimy, bo świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą możemy sobie upiec w każdej chwili. Tylko, że wtedy święta stracą swój niecodzienny urok. Zachowajmy więc „coś wyjątkowego” tylko na święta. Składniki na ok. 47 sztuk: - 260g kwaśnej śmietany 18% (u mnie crème fraîche 30%) - 400g drobnego cukru do wypieków - 1 łyżeczka sody - skórka starta z 2 pomarańczy - 4 łyżki kakao(...)pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski dodajemy śmietanę, cukier, jajka i sodę. Ubijamy rózgą lub robotem do chwili, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy skórkę pomarańczową – mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę oraz kakao, dodajemy przyprawę do piernika – mieszamy. Do miski ze składnikami mokrymi dodajemy składniki suche. Łączymy składniki drewnianą łyżką. Masa wyjdzie dosyć luźna

mojewypiekiinietylko
Babka pomarańczowa na białkach 126

nasmarować olejem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Wylać ciasto i piec w 180 st. C przez 40 minut - do suchego patyczka.4. Ostudzoną babkę udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.Smacznego!!!Źródło: Mouth-watering eats

Kuchnia domowa Ani
Pierś z kaczki pieczona w winie 172

konfiturą żurawinową firmy  Fanex , która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą. Składniki: 1-2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki cynamonu majeranek Sól 2 łyżki oleju 300 ml. wytrawnego wina czerwonego Dodatkowo: konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Piersi z kaczki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie

Bajeczna Kuchnia
Czekoladowe muffiny ze skórką pomarańczy 118

czekolady, 30 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 4 łyżeczki kakao, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach, szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 jajka, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 170 ml mleka Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę siekamy na kawałki. Do jednej miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę, kawę (kawę

Pobite gary Barbary
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 146

pomarańczy50 g suszonej żurawinyCzekoladę rozpuścić na parze z masłem i ostudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze skórką pomarańczową.Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać łyżką. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DROŻDŻOWA BABKA WIELKANOCNA 190

szkl. cukru2 jaja + 2 żółtkaaromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią (u mnie firmy Kotanyi)5dkg drożdży0.5 szkl mleka100g rodzynek100g skórki pomarańczowej (u mnie obowiązkowy element drożdżowej babki)Wykonanie:Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru

Walijskie Pichcenie
Do trzech razy sztuka, czyli ucieraniec dla wytrwałych 182

jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 pomarańczysyrop:125 g cukru180 ml soku z pomarańczy3 gałązki świeżego rozmarynudodatkowo:gałązki świeżego rozmarynuPolentę, mąkę i proszek przesiać do miski, wymieszać z makiem i skórką pomarańczową. Jajka z i cukrem ubić na puszystą masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę, partiami, dodawać jogurt i mąkę tak, żeby ostatnią partię stanowiła mąka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Samosy z masą makową i śmietankowym dipem 258

świąteczny klimat. Składniki ciasto 2 szkl mąki 50 g masła szczypta soli ok. 1/2 szkl masa makowa 100 g maku 400 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone 200 g śmietanki 30 % 1-2 łyżki cukru pudru ekstrakt waniliowy dodatkowo olej do smażenia 1. Pracę najlepiej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Dżem z pomarańczy i suszonych moreli. 153

Pyszny! Idealny do naleśników, kanapek, ciast. Mi posłużył jako nadzienie do ciasteczek. Idealnie się sprawdził, bo jest gęsty i nie wypływa. Dodatek skórki pomarańczowej jest odświeżający, sprawia, że całość ma wielowymiarowy smak. Polecam! Składniki na dżem z pomarańczy i suszonych moreli  na 2 małe słoiczki: 2 duże pomarańcze (lub 3 mniejsze) 150 g suszonych moreli ewentualnie cukier(...)Pomarańcze myjemy (ja płynem do mycia naczyń), wkładamy na 2 minuty do wrzątku, wyjmujemy, dokładnie szorujemy szczoteczką i jeszcze raz płuczemy. Gotowe pomarańcze wycieramy. Z jednej ocieramy skórkę i przekładamy do garnka o grubym dnie. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do skórki. Morele zalewamy wrzątkiem, po minucie odsączamy, dodajemy do pokrojonych pomarańczy. Dżem smażymy na średnim ogniu około

Rozpustne gotowanie
BEZGLUTENOWE GOFRY OWSIANE – POMARAŃCZOWO – CYNAMONOWE: 191

pikantno, i te z owocową nutką – i tak wymieniać byśmy mogły, ale… po co mówić, jak można Wam pokazać i przekazać recepturę! Zaczynamy dziś, więc od wersji bezglutenowej, owsianej, pomarańczowo-cynamonowej (i tu młodsza domowa kucharka ubolewa, bo ze względu na cytrusy, może jedynie skubnąć, ale dla samego zapachu warto je było zrobić w tak chłodny dzień). Zapraszamy do „degustacji(...)szklanka mleka,- 10 jajek,- Cukier do smaku (trzcinowy),- Cukier wanilinowy,- 2 łyżki masła,- 2 łyżki oleju,- Mąka owsiana bezglutenowa (litrowy słoik)- Płatki owsiane (dla bezglutenowców - bezglutenowe),- Ziarna słonecznika,- Skórka pomarańczowa świeżo smażona,- Cynamon,Wszystko razem miksujemy i odstawiamy – ilość mąki zależy od konsystencji jaka nam wychodzi (każda mąka bezglutenowa zachowuje się inaczej + trzeba mieć na uwadze to, że po czasie

Wypisz Wymaluj
Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym) 202

który już kilkakrotnie przyrządzałam i będę robić to jeszcze niejednokrotnie. Pączusie są delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Ich mleczny smak jest nie do opisania (boski), a syrop pomarańczowy cudownie pachnie i idealnie do nich pasuje. Koniecznie spróbujcie i radzę od razu podwoić proporcje składników! (około 12 sztuk) Pączki: 1 szklanka mleka w proszku (gładkiego) 1/4 szklanki mąki pszennej(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka kaszy manny ok 1/2 szklanki śmietanki 18% (dodałam zwykłej) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Syrop: 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej  Przygotować syrop. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i mieszając - podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie całość gotować (na małym ogniu) około 15 minut, po czym garnuszek przykryć

Di gotuje
Chałka 3 208

blogu mam już przepis na dwie chałki, dzisiaj pokażę Wam trzeci. Oczywiście równie pyszny, z dużą ilością kruszonki, czyli tak jak lubię. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawił, że w domu zapachniało świętami. Tak tak, to już niedługo ! :) Chałka najlepsza jest jeszcze ciepła, ze szklanką mleka wręcz idealna ! Moja nie zdążyła ostygnąć, jak ponad połowy już nie było :) Składniki (chałka(...)30cm długości) :3,5 szkl mąki 1 opakowanie cukru waniliowego30 g drożdży1/2 szkl cukru3/4 -1szl szkl mleka2 jajka + 1 jajko do posmarowania chałki1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej3 łyżki rodzynekszczypta soli50 g masładodatkowo :kruszonka ze sprawdzonego przepisu, ja najczęściej robię 'na oko'Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru.Do miski wrzucamy resztę składników + rozpuszczone

charlotte gotuje
Pierniczki Norymberskie . 164

nimi nie przepadają ale ja je lubię :) więc postanowiłam upiec sobie kilka , tak przed świątecznie na próbę . Wyszły pyszne  Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 g mielonych migdałów 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zmielonych orzechów laskowych 4 łyżki mąki 1 łyżka przyprawy(...)dzików 0koło 1 7 ma ł ych op ł atków  Polewa : 2 tabliczki czekolady 3 łyżki oleju kokosowego  Wykonanie : Do miski wsypać zmielone migdały , orzechy , skórkę z pomarańczy ,  cukier waniliowy , mąkę z proszkiem do pieczenia , przyprawy, połowę cukru i wymieszać . Jajka ubić z drugą połową cukru na gęsty kogel mogel . Dodać do mieszanki i dobrze wymieszać , ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Pomarańczowe ciasteczka dla Mikołaja 255

żeby obtaczać je w cukrze przed pieczeniem. Tym sposobem wyszło tak, jak wyjść miało, cukier trzymał się doskonale, a ciasteczka wyglądały naprawdę uroczo. W smaku są wyraźnie pomarańczowe, piaskowe, rozsypujące się w buzi. Pycha! Myślę, że tak nakarmiony Mikołaj nawet małym łobuziakom zostawi jakieś podarki.Pomarańczowe rożkiSkładniki:(na około 50 sztuk)250 g mąki pszennej75 g cukru pudru2 łyżeczki cukru(...)schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto dzielić na porcje, formować wałeczki grubości palca. Ciąć je na 5-centymetrowe kawałki, formować z nich rożki.Cukier wymieszać ze skórką pomarańczową. Obtaczać w nim ciasteczka, następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Piec w 175 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Smacznego!Wczoraj zrobiliśmy wielkie zakupy. Zaopatrzyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania