samym okłamuje wielu czytelników.Dlaczego?Otóż historia sernika wiedeńskiego sięga bardzo starej tradycji państw niemieckojęzycznych. Sernik o tej nazwie musi zawierać rodzynki i może, ale nie musi zawierać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Prawdziwy sernik wiedeński nie zawiera również spodu gdyż zakłada się, aby sam smak masy serowej był poezją dla naszych kubków smakowych. Wszelkie modyfikacje, które weszły później spowodowały błędne określanie(...)nowszych i zaskakujących połączeń. Eksperymenty w kuchni są obecnie przecież podstawą nowoczesnego gotowania i pieczenia.Moja modyfikacja jest w zasadzie pewnym uproszczeniem. Sernik, który piekę nie zawiera rodzynek, ani pomarańczowej skórki, gdyż mój brat by go nawet nie spróbował. Wiadomo, nie każdy jest fanem bakalii ;-).Jednak zawiera kruchutki spód. Jest on dość wysoki, ponieważ tak lubię i koniec ;-).Dlatego właśnie
Eat ShrimpsPatyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta.Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;)Do dekoracji:1/2 czekolady,3 łyżki słodkiej śmietanki,skórka pomarańczowa - użyłam kandyzowanej skórki GoldPack.Śmietankę mocno podgrzać na wolnym ogniu, dodać czekoladę. Odstawić z ognia i mieszając rozpuścić ją w śmietance. Najbezpieczniej robić to w kąpieli wodnej czyli wstawić
Codzienna kuchnia niecodziennajest coraz cieplej.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik pomarańczowy bez pieczeniaSkładniki:80g (10 sztuk) herbatników30g czekolady deserowej6 łyżek mlekamasa serowa400g twarogu sernikowego250g mascarpone4 łyżki cukru pudru150ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1-1,5szt)2 łyżki żelatynymasa pomarańczowa3 żółtka100ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1szt)1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy2 łyżki soku z cytryny6 łyżek cukru70g masła0(...)małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), zwłaszcza, gdy zacznie bulgotać- podgrzewać przez około 10 minut do lekkiego zgęstnienia masy- masę przecedzić przez sitko, żeby pozbyć się skórki pomarańczowej i uzyskać całkowicie gładką konsystencję - do gorącej masy dodawać po kawałku zimne masło, za każdym razem mieszając do jego rozpuszczenia się w masie- żelatynę rozpuścić w łyżce wody
Smakołyki Berenikidyni ) 125ml śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady 50g domowego cukru z wanilią lub zwykłego 2 jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1/2 pomarańczy polewa pomarańczowa 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z pomarańczy (z około 1/2 owocu) 5-6 łyżek śmietanki 30% 1/2 łyżeczki żelatyny(...)posiekana gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier puder, pokrojone na małe kawałki zimne masło, ekstrakt z wanilii i skórkę pomarańczową, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto, dodając sok z pomarańczy (tyle, aby zlepić ciasto w jedną, gładką całość) - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę, nakłuć
Smakołyki Berenikijabłka 1 szkl orzechów włoskich 0,5 szkl żurawiny 0,5 szkl rodzynek 3 łyżki chipsów kokosowych Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku pomarańczowego Viktoria Cymes skórka z pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę roztopić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Mąkę, kakao, cynamon,proszek do pieczenia i sodę(...)wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach około 60 minut do suchego patyczka. Ostudzić. Zimne ciasto polać pomarańczowym lukrem i posypać skórką pomarańczową
Ala piecze i gotujeWspaniałe bułeczki z dynią i pomarańczową skórką. Powaliły mnie na kolana smakiem, aromatem, doborem składników. Przepis jest prześwietny, pochodzi ze strony Moje wypieki , troszeczkę go jednak zmodyfikowałam na swoje potrzeby. Bułeczki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, nie wychodzą gnieciuchy, są sprężyste – dla mnie idealne, mój mąż woli bardziej gniotowate. Jeżeli chodzi o wykonanie, to wszystko zależy od tego jaką macie(...)grzałką góra-dół. Bułeczki wyjąć z piekarnika, ale nie wyjmować z formy. lekko ostudzić. Przygotować lukier. Sok pomarańczowy wlać do miseczki, wsypać 1/3 szklanki cukru pudru, dokładnie wymieszać, wsypać kolejną 1/3 szklanki cukru pudru, dokładnie wymieszać, wsypać resztę cukru, dokładnie wymieszać, dodać skórkę z pomarańczy wymieszać. Lukrem polać jeszcze ciepłe bułeczki. Podawać. Smacznego! pomaranczowo_dyniowe_buleczki pomaranczowo_dyniowe_buleczki pomaranczowo
moj przepis nakoktajlowych 1 awokado pół opakowania mieszanki sałat Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron świeżo zmielony czarny pieprz Przygotować dressing. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem(...)sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę i kukurydzę odcedzić, fasolę przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w grubą kostkę. Warzywa wymieszać razem z dressingiem. Na tortillach ułożyć sałatę oraz warzywa (ok. 2 łyżki). Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć tortille
Czerwień i błękitidzie, inną konsystencją ciasta, również to, że w składzie masy nie ma dodatkowego tłuszczu. Podobnie jak w serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat (u mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku budyń w proszku).Taki sernik bez sera jest ciekawą alternatywą dla prawdziwych serników; ciasto smakuje podobnie, choć konsystencja jest bardziej piankowa. Piecze się(...)formie. Sernik z jogurtu greckiegoSkładniki:ciasto kruche80g mąki pszennej20g (2 łyżki) kakao50g margaryny50g cukru pudru1 żółtkomasa 500g jogurtu greckiego1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru3 jajka50g cukru pudru1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczyszczypta solipolewa 1 łyżka margaryny1 łyżka cukrusok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy0,5 łyżeczki żelatyny1 łyżka jogurtu greckiego Wykonanie:CIASTO - mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimną margarynę, cukier
Smakołyki BerenikiPrzepis na ten sernik pochodzi z magazynu „Kuchnia” (nr 12/2011)*. Jego zdjęcie z piękną glazurą z konfitury z kawałeczkami skórki pomarańczowej zachwyciło i zainspirowało mnie do zrobienia go na zeszłoroczne święta. Spód z maślanych ciasteczek z dodatkiem cynamonu, serowa masa z olejkiem pomarańczowym, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, i kardamonem oraz wspomniany wierzch pokryty dżemem pomarańczowym ze skórką – całość idealnie
MyCookBook.plfiletu z pstrąga pół słoiczka czarnych oliwek Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron świeżo zmielony czarny pieprz Selera umyć, pokroić w kostkę, oliwki odsączyć z zalewy. Pomarańczę sparzyć, obrać(...)skóry, wyfiletować. Pstrąga podzielić na kawałki. Wszystkie produkty wyłożyć na talerz lub półmisek. Przygotować dressing. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę
Czerwień i błękitChocolate-cheese cake with candied orange Składniki. 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżka skórki pomarańczowej-kostka 1 laska wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa. 60 dag serka kremowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy Polewa. 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki(...)Plasterki pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Miksować wlewając stopniowo olej. Wsypać posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto wlać do tortownicy,25 cm. i piec w temp.180 stop. przez 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem, serkiem i budyniem w proszku. Na podpieczone ciasto czekoladowe wyłożyć masę serową. Piec 30 min. w temp.180 stop. Czekoladę
Kulinarny karnet Christopherabiałko jajka1 szklanka cukru pudru1 cukier waniliowy2 łyżki bułki tartejaromat migdałowy lub rumowybakalie wedle uznaniaSer:1 kg sera1 szklanka cukru pudru1/2 kostki masła 5 jajek2-3 łyżki skórki pomarańczowejolejek pomarańczowy 1 cukier waniliowySposób przygotowania:1. Z podanych składników na spód ciasta, zagnieść ciasto, zawinąć w woreczek i schłodzić. Następnie wyłożyć na blaszkę i podpiec 15 minut(...)sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową.3. Ser dwukrotnie zemleć, masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, a potem partiami ser nie przerywając mieszania. Dodać skórkę pomarańczową, olejek, a na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.4. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, równomiernie rozłożyć, a na mak ser.5. Całość piec przez 60 minut
Kuchnia domowa Anipolecam przepis na lekki sernik Składniki 150 g kruchych ciasteczek 40 g masła 1 kg twarogu (dałam wiaderkowy) 10 jajek 1 duży budyń śmietankowy Delecty 3 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej (można pominąć) 50 g rozpuszczonego masła 1 szklanka cukru Dodatkowo 100 g mlecznej czekolady posypka Czekoladowe kamyczki Delecty Ciastka dokładnie pokruszyć. 40 g masła rozpuścić i wlać do pokruszonych(...)następnie dodać ser, budyń i roztopione masło. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z masą serową i skórką pomarańczową. Wlać powstałe do tortownicy wyłożonej ciasteczkami i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C około 1 godziny, ale czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć. Po upieczeniu wystudzić. Czekoladę
O kuchni z uczuciemmleko, składniki wymieszać i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia- masło rozpuścić i ostudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę- mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, wyrośnięty rozczyn, skórkę pomarańczową oraz spirytus (lub inny alkohol)- składniki wymieszać, pod koniec dodać stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od dłoni - cały proces wyrabiania powinien trwać 10-15 minut- gotowe(...)będą się stykać z dnem garnka- olej rozgrzewać powoli, jeżeli posiadamy termometr spożywczy, temperatura powinna wynieść 175 stopni, jeśli nie mamy tego gadżetu - należy wrzucić do oleju kawałek skórki z chleba, jeśli utrzyma się na powierzchni, a wokół pojawią się bąbelki, olej jest gotowy do smażenia- pączki delikatnie przekładać do oleju sklejoną częścią do góry (tą, która leżała na blacie
Smakołyki Berenikiłyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki kakao2 jajka M/L3/4 szklanki cukru3/4 szklanki kwaśnej śmietany1/2 szklanki oleju1 opakowanie przyprawy do piernika1-2 łyżeczki cynamonu1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej kandyzowanejPolewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady4 łyżki mlekaposypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą
Ze smakiem i z pasją