jego smak to wynagradza. Polecam wykonanie masy makowej samemu. Ja uwielbiam jak maku jest dużo. Ilość i dodatek bakalii zależy od smaków i gustów. Idealne są rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa. Z podanego przepisu upieczecie trzy makowce. Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi jest według mnie szybszy i prostszy, bez jajek. To ciasto polecam gdy będziecie chcieli przygotować(...)wody 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru 5 białek parę kropli aromatu migdałowego bakalie opcjonalnie np.100g migdałów-posiekanych i orzechów włoskich 150 g rodzynek i/lub skórka pomarańczowa Lukier: 190 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny lub pomarańczy (sparzone!) Do podgrzanego mleka wkruszyłam drożdże i odstawiłam je na pół godziny
potrawyregionalnemnie ostatnio nr 1 wśród muffinek :) Może dlatego że uwielbiam kandyzowaną skórkę pomarańczową i w ogóle te owoce, no nie wiem, ważne że dla mnie są pyszne ;) Przepis wygrzebałam na stronie wielkiezarcie.plSkładniki:1/2 szkl cukru15dag margaryny200 ml mleka2 jajka30 dag mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia100 g skórki pomarańczowejsok z połowy cytryny + skórka otarta z 1/2 cytrynyolejek pomarańczowyszczypta soliPrzygotowanie(...)cukru, zdejmujemy z kuchenki i studzimy.Mleko miksujemy z jajkami na gładką masę.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.Dodajemy do mąki mokre składniki, skórkę pomarańczową, sok oraz skórkę z cytryny i mieszamy drewnianą łyżką tylko do czasu połączenia się składników.Pieczemy 15 - 20min w 200 st C.Smacznego
charlotte gotujeszklanek na 3-4 kg pomidorów. 1-2 łyżki octu jabłkowego na 3-4 kg pomidorów 1 niepełna łyżeczka olejku pomarańczowego lub 2-3 łyżki zmielonej skórki pomarańczowej 3 łyżki stołowe suszonego rozmarynu lub Waszych ulubionych ziół sól opcjonalnie po kilka ziarenek kolorowego pieprzu do każdego słoiczka. opcjonalnie papryczka chili Przygotowanie Pomidory umyć, każdy przekroić na pół(...)wynosi około 12-14 godzin. Po tym czasie pomidory powinny być suche w środku, ale nadal miękkie i elastyczne. Ocet jabłkowy wymieszać z olejkiem pomarańczowym (jeśli używamy suszonej skórki pomarańczowej to wymieszać ją z rozmarynem). Ususzone pomidory przełożyć do miski, skropić octem i posypać rozmarynem. Całość bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Pomidory przełożyć do czystych, wyparzonych słoików pozostawiając u góry
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawanilii 60 g drobno posiekanych orzechów laskowych (użyłam mielonych) 60 g drobno posiekanych migdałów (zmieliłam) 120 g zmielonych orzechów laskowych 30 g zmielonych orzechów włoskich 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie cykata) skórka starta z 1/2 cytryny skórka starta z 1/2 pomarańczy (u mnie z mandarynki) opłatki do wypieków (opcjonalnie)- nie użyłam lukier: utarty z cukru pudru i soku(...)cytryny Mielone orzechy i migdały miksujemy malakserem lub blenderem ze skórką pomarańczową na gładką masę. Chodzi o to by skórka była bardzo rozdrobniona. Dodajemy orzechy i resztę składników. Wszystko miksujemy mikserem lub łączymy łyżką do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny To ważne bo po tym czasie ciasto zgęstnieje. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C
Dzieje kuchennej Wiewiórysoku z cytryny 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy, ale można dać zwykły) 250 g masła lub margaryny 1/3 szklanki mleka ulubiony aromat – u mnie pomarańczowy 2 łyżki skórki pomarańczowej cukier puder lub lukier do ozdoby Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Masło miksujemy dokładnie z cukrem i jajkami (jajka dodajemy jedno po drugim(...)miksując). Następnie dodajemy stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy. Dolewamy mleko, wsypujemy mak i dodajemy aromat. Dokładnie miksujemy składniki. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, krótko miksujemy i przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki. U mnie forma z kominkiem (26 cm 10”), ale może być np. standardowa tortownica 26 cm lub duża keksówka. Ciasto
Słodkie okruszkiBożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe,to im starsze tym lepsze.Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością cukru pudru.Gruba warstwa cukru pudru(...)mąki orkiszowej 630150 ml letniego mleka1/2 łyżeczki soli3 łyżki jasnobrązowego cukru50 g masła2 ubite jajka250-300 g marcepanu dodatkowo:stopione masło do polaniacukier puder do posypaniaWykonanie:rodzynki,skórkę pomarańczową,żurawinę i skórkę otartą z cytryny namoczyć przez 2 godziny w rumie z przyprawamido misy robota odważyć mąkę,dodać cukier,letnie mleko i ubite jajka i hakiem wyrabiać ciasto.dodając kawałkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żółtka oddzielone od białek szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 50 g cukru 10 g masy marcepanowej 10 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, 40 g kremu pistacjowego (coś takiego jak nutella, kupiłam w Lidlu; jeśli nie dostaniecie, trzeba rozgnieść w moździerzu lub zmielić w malakserze pozbawione skórek pistacje, następnie dodać 4 łyżki(...)sparzone 150 g białej kuwertury lub białej czekolady 1. Pistacje pozbawiamy w miarę możliwości ciemnych skórek, odkładamy 10 g najładniejszych, resztę rozgniatamy wałkiem w grubym woreczku foliowym, np. takim do zamrażania. Łączymy rozdrobnione orzechy z kremem pistacjowym, masą marcepanową i smażoną skórką pomarańczową. Powinno nam wyjść coś w rodzaju zielonej kruszonki. Przekładamy ją do plastikowego pojemnika, zamykamy szczelnie i wkładamy
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki ostrej mielonej, szczypta chili – mix, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej, 6 średniej wielkości ziemniaków, 150 g marchwi w kostce, 1 duża pomarańcza, 1 duża główka czosnku, 2 małe białe cebule, 100 g cukinii, 10 pomidorków koktajlowych, 5 łyżek oliwy(...)przed końcem pomidorki. Puree z marchewki: W rondelku podgrzewamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy marchewkę i gotujemy ją na wolnym ogniu, aż będzie al dente. Dodajemy skórkę pomarańczową, ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy, masło, cukier, szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Sok z pomarańczy powinien wyparować. Marchewkę miksujemy blenderem. Warzywa posypujemy koperkiem, igiełkami tymianku, dodajemy do nich listki bazylii
Moniki Smakołykimascarpone)- 6 jajek- 125ml mleka- 1 i 1/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru)- 2/3 szklanki mąki (u mnie 115g mąki orkiszowej typ750)- 100ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier albo Cointreau)- skórka pomarańczowa lub cytrynowa (ewentualnie aromat) - u mnie drobniutko starta skórka pomarańczowa O'etkera -1/2 op.Dodatkowo:- trochę masła do wysmarowania formy- trochę bułki tartej do formy- konfitura (u mnie morelowa)* szklanka
Smaczne Zdrowebędziesz robić tą masę 3 h! Skłaniki: 200 g białego maku (2 razy zmielonego) 100 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów (bez skórki) 100 g pomarańczowej(...)skórki kandyzowanej 100-150 g cukru pudru Mak sparz (zalej wrzątkiem) wraz z orzechami (część orzechów włoskich zostaw do dekoracji, ja dodatkowo użyłam płatków migdałowych). Po 15 minutach odcedź mak i przepuść przez maszynkę, albo tak jak ja zamorduj wszystkie blendery w domu. Masę marcepanową utrzyj z cukrem pudrem, połącz z masa makową i na końcu dodaj skórkę pomarańczową. Wyjdzie
greenscarfmleka 100 g masła 200 g cukru 5 łyżek miodu 150 g rodzynek (u mnie sułtanki i koryntki) 50-75 g posiekanych orzechów i migdałów 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub otarta skórka z 1 pomarańczy) aromat arakowy lub migdałowy 3 białka Ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy(...)Nadzienie. Mleko zagotowujemy z masłem, miodem, cukrem, dodajemy mak i smażymy 10 minut. Rodzynki sparzamy, odsączamy na sicie. Do masy makowej dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową i aromat, mieszamy. Studzimy. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich zagniatamy by pozbawić je pęcherzyków powietrza
Rozpustne gotowanieulubione danie maluchów, w lekko odmienionej wersji. Dziś 'szef kuchni' poleca - Naleśniki pomarańczowe z serkiem waniliowym i owocami. Zapraszam! :)"Składniki:½ litra mleka3 jajkałyżka oleju500 g mąkiłyżka cukru waniliowegołyżka zmielonej skórki pomarańczowej w syropieserek waniliowy/ ricotta + łyżeczka cukru waniliowegoowoce: pomarańcza, kiwiSposób przygotowania:Mleko miksujemy, do momentu, gdy na wierzchu pojawi się piana, dodajemy skórkę pomarańczową, ponownie miksujemy.Mleko przelewamy razem ze skórką
Słodkie Przyjemnościnapoczęte opakowanie serka mascarpone i zniknęłam na chwilkę w kuchni. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, zamiast ekstraktu waniliowego użyłam Syropu Pigwowego Eterno , zamiast otartej skórki z cytryny w ciasto wmieszałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Wyszło pysznie! Jak widać na zdjęciach nie potrafię z gotowaniem przystosować się do panującej pory roku, zimy. Fakt, owoce pochodzą z zamrażarki, ale wyglądem i smakiem przywołują(...)mascarpone 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 duże jajka 1 łyżka Syropu Pigwowego Eterno 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej Wykonanie: Serek mascarpone, jajka, syrop i mleko zmiksowałam. Następnie dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksowałam dokładnie, aby nie było grudek
Blondynka Gotujezmielonych migdałów 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Konfitura morelowo-pomarańczowa: 200g suszonych moreli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej sok z jednej pomarańczy Krem ryżowy: 2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych 2 szklanki mleka 150g masła 2,5 łyżki cukru sok z 1 limonki Dodatkowo: 80ml likieru pomarańczowego do nasączenia(...)sposób co kokosowy. Gdy biszkopty wystygną wytnij pierścieniem cukierniczym z każdego blatu po osiem kółek o śr. 7,5cm. Konfitura morelowo-pomarańczowa Pokroić morele w paseczki. Wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i sokiem pomarańczowym. Smażyć przez 10-15 minut cały czas mieszając. Odstawić i wystudzić. Krem ryżowy Zagotować mleko z cukrem. Na gotujące się wsypać powoli płatki ryżowe cały czas
Wiem co jemhiszpańskimi produktami na Viktualienmarkt. Jest to fantastyczna, naprawdę wyjątkowa przyprawa do ryb, sałatek jasnych mięs i właśnie zup. Taki pieprz jest niezwykle prosty do zrobienia, trzeba tylko wysuszyć skórkę pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego(...)muszkatołowej 1 płaska łyżka vegety- ewentualnie; ja mam własnej produkcji z mielonych suszonych warzyw, ziół i kurkumy - przepis niedługo! ;) * w skład przyprawy "pieprz pomarańczowy" wchodzi: wysuszona i zmielona skórka pomarańczowa (50%), pieprz biały (20%), lubczyk (20%) i pieprz czarny (10%) 1. Szparaga złapać obiema rękami, trzymając za końce, górną część łapiąc nieco dalej od główki, żeby
Kuchnia Prezydentowej