jajka- pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)- pół szklanki kremu czekolado-orzechowego (najlepiej domowego)- 3 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej- szklanka pokruszonych, domowych pierników bezglutenowych /Przepis na pierniki: tutaj.- skórka pomarańczowa domowa pół szklankiPOLEWA:- chałwa 200g- pół tabliczki czekolady mlecznej- 2-3 łyżki masła- 2-3 łyżki mlekaWYKONANIE:Masło ucieramy na puch, powoli dodajemy cukier i po 1 żółtku, cały czas(...)masę.Odmierzamy szklankę masy i łączymy z kremem czekoladowo-orzechowym i łyżką kaszki kukurydzianej, do reszty utartej masy serowej dodajemy pokruszone pierniki, 2 łyżki kaszki kukurydzianej, zblendowaną na krem skórkę pomarańczową w syropie.Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z masami serowymi dodając 1/3 do sera z nutellą, resztę do sera z piernikami. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką
Wypisz Wymalujkostki masła 5 łyżek cukru sól Masa serowa 1 kg sera twarogowego tłustego 10 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki masła 100 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody wszystko razem utrzeć Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę , dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, owinąć folią i schłodzić(...)skręcić przez maszynkę dwa razy. Żółtka oddzielić od białek. Masło stopić. Ser miksować z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie wlewać masło, wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto i ułożyć paseczki ciasta tworząc kratkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę
O kuchni z uczuciemmielonego twarogu 1 i 1/3 szkl. cukru 1 op cukru waniliowego 120g masła 8 jajek 1 op budyniu waniliowego z cukrem aromat cytrynowy opcjonalnie: 100g rodzynek 100g skórki pomarańczowej Składniki na mus: ok 250g jeżyn 1 tabliczka białej czekolady (100g) 2 czubate łyżki cukru Wykonanie: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem(...)momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masa serową. Rodzynki odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką i wraz ze skórką pomarańczową dodać do masy.Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan
Walijskie Pichceniemasła • 1 szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki sody • 1 ½ łyżeczki cynamonu • 2 łyżki skórki pomarańczowej( drobno pokrojonej) • szczypta soli • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 200 gr dyni (startej na małych oczkach i bardzo dobrze wyciśniętej) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Obie mąki, proszek(...)niskich obrotach miksera w białka wymiksować żółtka. Do jajecznej masy na przemian dodawać mieszankę z mąki i płynne masło( zamiast miksera użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut
Mia Cucina Sofietamnie Helio 150 g bakalii: rodzynki, suszone figi, morele 80 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiego masła kandyzowana skórka pomarańczowa 3 białka Dodatkowo: 100 g cukru pudru sok z cytryny Posypka Delecta karmelowa Przygotowanie: Ciasto kruche: Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko(...)się garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mak z puszki, smażymy ok 20 min w celu odparowania wody. Następnie dodajemy pokrojone bakalie, namoczone w wodzie i odciśnięte rodzynki, orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy i miód. Często mieszamy, aby masa nie przywarła do dna garnka. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Ciasto
Mia Cucina SofietaZamiast tradycyjnego makowca, na odmianę przygotowałyśmy z Mamą słodkie bułeczki drożdżowe z aromatyczną masą makową bogatą w przeróżne bakalie - skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały. Ciasto drożdżowe jest bajecznie puszyste, ale pamiętajmy o użyciu dobrego jakościowo masła, a nie margaryny! Kolejny przepis od mistrzyni drożdżowym wypieków :) Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka(...)wodę, zagotowujemy. Odstawiamy na 20 minut. Mak przecedzamy przez sito i odsączamy. Studzimy. Mak mielimy trzykrotnie (np. w maszynce do mielenia mięsa). Do zmielonego maku dodajemy posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód, żółtka i połowę cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, po łyżce dodajemy pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie łączymy z masą makową. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką namoczoną
Chocolate Muffin Blogminut źródło : gotujmy.pl Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki masła po 1/2 szkl. rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( ja dodałam kandyzowany cedrat ) Lukier: 12 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki wody przegotowanej kilka kropel soku malinowego posypka kolorowa Sposób wykonania: Drożdże mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawić(...)Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut. Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą
Słodkości i nie tylkołyżeczka sody oczyszczonej posiekane figi(wg.przepisu bakalie) 10dag.marcepanu 5 łyżek konfitury śliwkowej polewa czekoladowa(u mnie polewa własnej roboty) 4-5 łyżeczek przyprawy do pierników firmy prymat do przystrojenia skórka pomarańczowa -to już odemnie:) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Margarynę topimy i studzimy.Jajka ucieramy z cukrem.Dodajemy kolejno:mleko,kakao,mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika.Wlewamy margarynę i mieszamy.Dodajemy oprószone mąką,pokrojone figi(...)drugą częścią piernika,wykładamy rozwałkowaną masę marcepanową,przykrywamy wierzchem piernika.Zawijamy w folię spożywczą,zostawiamy na noc.Na drugi dzień odwijamy ciasto z folii i smarujemy polewą czekoladową lub gotową.Posypujemy skórką pomarańczową.Smacznego. Polewa: ~~~~~~~~~~~~ 4 łyżki masła 4 łyżki mleka 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru ___________________ Rozpuszczamy masło z mlekiem,kakao, i cukrem.Studzimy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisera twarogowego 4 jajka 100 ml mleka 70 ml oleju skórka i sok z jednej cytryny lub pomarańczy 225 g cukru 2 budynie waniliowe 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić(...)przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser. Ciągle mieszając dodawać budynie, mleko, olej i sok z cytrusów. Następnie wsypać skórkę pomarańczową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Nie używając już miksera wmieszać je delikatnie do masy serowej. Całość przelać na podpieczony i lekko wystudzony spód. Sernik piec
My simple kitchenhodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta(...)ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany na święta w każdej polskiej rodzinie. Susz owocowy - mieszanka różnych suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki) używana w kuchni w okresie zimowym. Dobry
Tradycyjna Kuchniaszklanki rodzynków (można namoczyć w amaretto – aby alkohol wyparował wystarczy go zagotować) 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (jakie lubimy: śliwki, figi, daktyle, wiśnie, morele) 4 łyżki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (lepiej zrezygnować niż używać kupnej) ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć lub użyć 1 łyżki ekstraktu) opcjonalnie: słodka śmietanka (30%) do polania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)szklanki rodzynków (można namoczyć w amaretto - aby alkohol wyparował wystarczy go zagotować) 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (jakie lubimy: śliwki, figi, daktyle, wiśnie, morele) 4 łyżki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (lepiej zrezygnować niż używać kupnej) ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć lub użyć 1 łyżki ekstraktu) opcjonalnie: słodka śmietanka (30%) do polania'; document.write(" "); Pszenicę kilkukrotnie płuczemy, zalewamy wodą
Poezja smakuprzyprawy korzennej, 1 łyżeczka kakao, szczypta soli Masa serowa: 500 g zmielonego sera, 2 jajka, ½ szkl. cukru, ½ szkl. mleka, 1 budyń waniliowy, 40 g miękkiego masła 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej Polewa: ¼ kostki masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki kakao WYKONANIE Ciasto: Formę o wym, 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ubijamy(...)masło, mieszamy. Przelewamy do rondla, gotujemy na małym ogniu klika minut. Do gotującej masy dodajemy budyń rozrobiony w mleku, mieszamy uważając żeby masa się nie przypaliła, na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim plackiem. Całość polewamy polewą. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko
słodki bratekwielokroć testowana. Dla osób na diecie bezglutenowej też polecam, wystarczy tylko dodać odpowiedni proszek do pieczenia, bez mąki pszennej w składzie. Moim dodatkiem są daktyle, papaja i skórka pomarańczowa, ale bakalie możecie dowolnie komponować wg. dostępności i upodobania. Składniki na ok. 40-50 sztuk: 20 dag masła lub margaryny 15 dag płatków żytnich 1 szk mąki żytniej, dodałam(...)stronę www.Skworcu.com.pl 1. Wszystkie składniki wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej formie do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszczyć, a wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. 2. Piekarnik rozgrzać do 200 C, czas pieczenia ok 10-12 minut
Apetyczna babeczkaoleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto: Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości(...)wyrośnięcia pod ściereczką. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę 3 razy. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, rodzynki sparzam. Mak ucieram z cukrem, modem, migdałami. Dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec pianę z białek. Wyrośnięte ciasto wylewam (jest dość lepkie i luźne) na obficie posypaną mąką stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się
W kuchni Karmel-itkipiękną ozdobą na świątecznym stole. Dekoracja jest szalenie prosta do wykonania i myślę, że całkiem efektowna. Podaję dwa przepisy na babeczki do wyboru: jedne z makiem i marcepanem, aromatyzowane skórką pomarańczową, a drugie czekoladowe z przyprawami korzennymi. Jeśli jednak już macie swoje ulubione muffinki, to nie zastanawiajcie się i skorzystajcie z własnego przepisu. Warto jednak wybrać te, które zbyt mocno(...)mleka3 łyżki makuskórka otarta z 1 pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 szklanki mąki200 g marcepanuMasło utrzyj z cukrem do białości, wbij kolejno jajka, dalej ubijając. Wlej mleko, dodaj skórkę pomarańczową oraz mak. Zmiksuj wszytko na gładką masę. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie połącz. Marcepan pokrój na małe kawałki i wrzuć do masy. Ciasto wlewaj
Food Square