zimowe po południe. Składniki na 2 porcje: 200 ml śmietany kremówki 45 g czekolady gorzkiej 45 g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka nalewki pomarańczowej Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Doprowadzić na małym ogniu(...)wrzenia i zdjąć. Wrzucić posiekaną czekoladę oraz cukier puder. Poczekać aż się rozpuści od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do wystudzenia i włożyć do lodówki. Mocno schłodzić. Następnie dodać skórkę pomarańczową oraz nalewkę. Całość zmiksować za pomocą miksera na gęstą masę, która w miarę mieszania zacznie nieco jaśnieć. Gotowy mus przełożyć do pucharków, udekorować skórką pomarańczową, startą czekoladą oraz odrobiną
My simple kitchenwylać masę czekoladowo-serową. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: Spód: 175 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 20 g cukru pudru różanego lub zwykłego, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej, 1 żółtko. Masa: 200 g schłodzonego serka mascarpone, 100 g białej czekolady, 5 0 ml likieru baileys, adwocaat lub innego(opcjonalnie), do zabarwienia 1-2 łyżeczki świeżego(...)syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone na blasze razem ze spodem), bratki spożywcze. Przygotowanie: Spód: Składniki ciasta (bez skórki pomarańczowej) zmiksować w malakserze. Dodać skórkę i wgnieść w ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto oczywiście można wyrobić ręcznie, ale jak macie robot
SzczyptaSmaQekspresowym miałam je elegancko obrane i gotowe do tarcia. Postanowiłam zobaczyć jak to cudeńko radzi sobie z pomarańczami i czy faktycznie można przy jego pomocy przygotować skórkę pomarańczową. Okazało się to dziecinnie proste, po jednym cyklu pracy, miałam cieniutką skórkę gotową, by ją posiekać i usmażyć, a pomarańczę pozostało obrać z białej skórki i zjeść, a jeśli(...)planujecie używać pomarańczowej skórki możecie zwiększyć grubość obierania i za jednym zamachem macie obraną pomarańczę. Z ziemniakami także całkiem zgrabnie sobie poradziła, a mąż ucieszył się, że teraz częściej będziemy jeść placki, zresztą zobaczcie sami jak fajnie się obierają kartofelki: Po testach muszę stwierdzić, że to bardzo przydatne urządzenie, przede wszystkim oszczędza czas. Nie mierzyłam ile zajęło obranie
Cynamonowe szczęścieWczoraj upiekłam wyjątkową babkę, wilgotną, na pomarańczowej oliwie z oliwek z Grecji, z czekoladą i skórką pomarańczową. Dzisiaj została już tylko połowa. Rzadko piekę ciasta, ale wczoraj nawet mroźne powietrze nie zniechęciło mnie do wyjścia po brakujące składniki. Babki dla mnie muszą być wilgotne, wyrośniete i koniecznie pieczone na oliwie z oliwek, która nadaje im wyjątkowy smak, kolor(...)sprawdzić czy ciasto jest gotowe, wtykając wykałaczkę w ciasto, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Wierzch schłodzonego ciasta polewamy roztopioną polewą czekoladową, na samym wierzchu układamy grubą warstwę skórki pomarańczowej w syropie
Moja smaczna kuchniaCudownie puchate, intensywnie czekoladowe, pachnące pomarańczą, przełożone twarożkiem ze skórką pomarańczową i truskawkami, zwieńczone odrobiną gorzkiej czekolady - czyli krótko mówiąc omleciki niebiańskie. A nawet podwójnie niebiańskie, bo poza tym, że są rajem dla podniebienia to również są rajem dla naszej sylwetki :) Koniecznie je zróbcie! :) SKŁADNIKI (4 małe omleciki) omleciki 2 jajka 2 czubate łyżki mąki owsianej 1 czubata łyżka kakao(...)pomarańczy 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie) szczypta soli olej kokosowy twarożek 3 łyżki białego sera chudego lub półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 płaska łyżka miodu lub innego słodzidełka dodatkowo truskawki kostka gorzkiej czekolady /groszki czekoladowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Białka oddzielamy od żółtek. Białka razem z solą ubijamy na sztywno. Cały czas
DefinicjaSmakuzmiksuj blenderem, zrób to szybko i sprawnie, aby nie potrzebnie nie napowietrzać masy. Dzięki czemu sernik będzie się piekł równo. Do połowy masy dodaj cynamon i kardamon. Do drugiej skórkę pomarańczową i kakao. - 2 łyżki skórki pomarańczowej - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1 łyżka kakao 3/4 części ciasta wylep formę do pieczenia. Posyp 1 łyżeczką kakao dzięki czemu ciasto
SMYKWKUCHNImakowa:600 gram masy makowej, ja użyłam z tego przepisu: masa makowa2 ubite na sztywno białka2 łyżki miodu wrzosowego1 łyżka mąki ziemniaczanejMasa serowa:400 gram twarogu chudego2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, ja użyłam tej: kandyzowana skórka 3 żółtka1 ubite na sztywno białko1 kieliszek malibu2-3 łyżki miodu wrzosowego1 łyżka stewii1 łyżka mąki ziemniaczanejPolewa:10 rozpuszczonych w kąpieli wodnej krówek (można(...)wykładamy na biszkopt. Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia lub mielimy blenderem z dodatkiem Malibu i żółtek. Kiedy otrzymamy jednolitą masę dodajemy miód, stewię, mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo jedno ubite na sztywno białko i mieszamy. Masę serową wykładamy na masę makową. Ciasto wygładzamy z wierzchu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Mango Papajazawsze musi być przygotowany tylko na wytrawnie. W tym przepisie sok z cytryny i ocet balsamiczny bardzo fajnie przełamują słodycz rodzynek. Natomiast jeśli nie posiadacie suszonej mielonej skórki pomarańczowej spokojnie możecie użyć świeżo startej skórki z pomarańczy. Pamiętajcie tylko, żeby przedtem bardzo dokładnie ją wyszorować, żeby pozbyć się z niej chemicznych konserwantów. Korzenny śledź z rodzynkami Czas(...)łyżeczka masła 6 goździków 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu ocet balsamiczny Wykonanie: Rodzynki zalewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, odstawiamy na 60 minut. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki
Kulinarne przygody Gatitygotowa do picia. Jak ją zrobicie ją teraz to na święta będzie gotowa. Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, wysuszyć. Za pomocą obieraczki obrać skórkę z pomarańczy. Zrobić to tak, żeby nie było białej gorzkiej białej warstwy. Skórki pomarańczowe wrzucić do dużego słoika i zalać wódką. Słoik zamknąć i zostawić na tydzień. Następnie rozmieszać cukier w letniej wodzie. Cukier musi się całkowicie
Kuchnia Pokoleńłyżki siemienia lnianego 1/3 szklanki mleka sojowego Zebrać razem wszystkie składniki. Pomarańcze dobrze umyć szczoteczką i delikatnie zetrzeć ich skórkę na tarce typu zester (alternatywnie obrać cienką warstwę pomarańczowej skórki nożem lub obieraczem, ale bez białej skórki pod nią) . Płatki owsiane zmielić do tekstury nieco grubszej niż zwykła mąka (wraz z obraną skórką pomarańczową, jeśli uprzednio nie starliście
Jem więc Jestemdobrze umyć szczoteczką i delikatnie zetrzeć ich skórkę na tarce typu zester (alternatywnie obrać cienką warstwę pomarańczowej skórki nożem lub obieraczem, ale bez białej skórki pod nią) . Płatki owsiane zmielić do tekstury nieco grubszej niż zwykła mąka (wraz z obraną skórką pomarańczową, jeśli uprzednio nie starliście jej na tarce) . Wycisnąć w mąkę owsianą sok z obu obranych ze skórki pomarańczy
Jem więc Jestemorzechów, może być miks 1 łyżka kakao 4 łyżeczki przyprawy do piernika 80 g oleju rzepakowego 100 g miodu 100 ml soku pomarańczowego lub mandarynkowego dodatkowo 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej , można zastąpić mandarynkami Piekarnik rozgrzać do 180°C. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Olej, miód i sok połączyć razem, wymieszać z suchymi składnikami. Mieszankę przełożyć na dużą(...)grudki. Piec przez 15 minut, zamieszać. Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30-40 minut. W połowie pieczenia jeszcze kilka razy wymieszać. Ostudzić, połączyć z pierniczkami i skórką pomarańczową (lub po prostu podawać z cząstkami mandarynek). Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Podawać z mlekiem, jogurtem ,itp. Pierniczki 100-115 g przesianej mąki 35 g masła 40 g miodu
Pełny talerzcukru Składniki: Spód: 280g orzechów (użyłam włoskich) 180g suszonych daktyli szczypta soli Środek: 500g orzechów nerkowca 180ml świeżego soku pomarańczowego 120ml syropu z agawy lub syropu klonowego 150ml roztopionego oleju kokosowego sok wyciśnięty z 1 cytryny szczypta soli skórka starta z 1/2 pomarańczy Wierzch: 150g jagód świeżych lub mrożonych Spód: 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)Dodajemy sól, miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno) i wyrównujemy. Środek: 3. Składniki na środek ciasta przekładamy do blendera, oprócz skórki pomarańczowej i miksujemy na gładko ( patrz FILM ). Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką. 4. Odkładamy dwie spore łyżki masy pomarańczowej, a resztę przekładamy na spód w blaszce, wyrównujemy
Mała Cukierenkakamczacka". I tak powstała kombinacja północ-południe- pomarańcze i jagoda z Kamczatki. POMARAŃCZOWE MUFFINY Z JAGOD Ą KAMCZACKĄ 150ml soku pomarańczowego 50ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej 260g mąki 130g cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka soli 50g świeżej jagody kamczackiej Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do muffinów wykładamy(...)papilotkami. W misce mieszamy na jednolitą masę sok, olej, jajka i skórkę pomarańczową. Dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Jagód wystarczy tak niewiele, ponieważ są dość kwaśne w smaku i w większej ilości jak dla mnie za bardzo zdominowałyby smak muffinów. Ciasto nakładamy do papilotek i pieczemy 20-25 minut
les mirabellesczwartek. Tradycyjnie już u mnie smażone na smalcu, kto nie lubi może zrobić na oleju. Ciasto zrobiłam z dodatkiem świeżo startej skórki pomarańczowej, a lukier wzbogaciłam likierem pomarańczowym. Smakosze mogą dodatkowo posypać jeszcze polukrowane pączki smażoną skórką pomarańczową. Ja tego nie zrobiłam, bo więcej jest u mnie jej przeciwników niż zwolenników.” Czytaj więcej
Wiem co jem