skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:11/68)

Grzane wino mandarynkowe 122

mandarynek. Smaki świetnie komponują się z obecną porą kiedy zaczynają pochłaniamy się w przedświąteczne przygotowania ... Grzane wino mandarynkowe SKŁADNIKI: 200 ml wina słodkiego 1 mandarynka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 łyżka przyprawy do grzańca malinowego 8-10 goździków PRZYGOTOWANIE: Mandarynkę obieramy i dzielimy na księżyce. Do rondelka wlewamy 200 ml wina, dodajemy goździki, skórkę pomarańczową oraz malinową przyprawę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łosoś wędzony na ciepło - w woku 156

wędzenie łososia znalazłam na  Good Food Channelskładniki4 x 150 g filetów z łososia (posypanych pieprzem)8 łyżek ryżu długoziarnistego8 łyżek  cukru brązowego 2 gałązki rozmarynupaski skórki pomarańczowej z 1  pomarańczy4 łyżki liści herbatyprzygotowanieWok wyłożyć grubą folią aluminiową (albo podwójną), tak aby wystawała poza patelnię. Na spód nasypać  ryż,  potem cukier, rozmaryn, skórkę pomarańczową

Stare Gary
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 260

Azji. Jej ziarna są dość twarde i dają aromatyczny napar." (Opis: Skworcu).Gorąca Czekolada Nastrojowy Wieczór:"Wysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki pomarańczowej i cytrynowej podkreśla smakowe walory napoju i nadaje mu orzeźwiającej nuty. Mieszanka korzennych przypraw nadaje całości niezwykłej głębi i wielowymiarowości. Kakao 70%, Cukier wanilinowy, Skórka cytrynowa(...)Skórka pomarańczowa, Cynamon, Goździki, Mielona herbata, Mielona wanilia, Sól, Aromat identyczny z naturalnym." (Opis: Skworcu)Korzeń Lukrecji:"Smakiem przypomina anyż, znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, jest podstawowym składnikiem ulubionych słodyczy w krajach Skandynawii, starty korzeń lukrecji świetnie sprawdza się w roli przyprawy do dań orientalnych, pomaga w stanach zapalnych górnych dróg

Wypisz Wymaluj
pączki 139

Czwartek:)  Może komuś z Was przyda się jeszcze przepis. Ja smażę pączki kilka razy w roku, najczęściej nadziewam je marmoladą i oblewam lukrem. Nie wyobrażam ich sobie bez skórki pomarańczowej, która jest wręcz obowiązkowa.  Składniki: 500 g mąki 3 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka 50 g drożdży 1/3 szklanki cukru 60 g masła kieliszek rumu (lub spirytusu(...)marmolada cukier puder sok  cytryny skórka pomarańczowa kandyzowana tłuszcz do smażenia (olej, smalec albo pół na pół) Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem i zasypać odrobiną cukru. Kiedy ruszą dodać rozczyn do mąki. Wbić jajko, dodać żółtko, resztę cukru i zacząć wyrabiać. Wlać rum a na końcu rozpuszczone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek miski

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kisiel marchwiowo-pomarańczowy z soków jednodniowych 147

nocy bawiliście się świetnie i nikt z Was nie musiał iść do pracy. Całodniowe lenistwo, bądź trening jest potrzebny po takiej imprezie. Składniki: - 250ml soku marchwiowego   - 125ml soku pomarańczowego - skórka z 1/2 pomarańczy (zostawcie trochę do dekoracji!) - sok z całej cytryny - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka syropu klonowego - 1/3 łyżeczki cynamonu Sok marchwiowy, pomarańczowy, skórkę

Be Fit Be Strong
Karmelowa tarta ze śliwkami 128

orzechy pekan - z firmy Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie: 600 g śliwek 5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio ) 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki cynamonu  Sposób przygotowania:Spód: Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki(...)minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C Wyjąć i ostudzić. Śliwki umyć . odsączyć , przekroić na pół i usunąć pestki. Drylowane śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie. Posypać brązowym cukrem , skórką pomarańczową i cynamonem. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Cukier powinien zacząć się karmelizować z sokiem ze śliwek . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Rogale Świętomarcińskie 1929

zmrożonego masła do wałkowania  Nadzienie z białego maku: 500 g białego maku 250 g cukru 250 g miodu 100 g migdałów 80 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g  pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj  Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali(...)zalewamy gorącą wodą na 15 minut, odsączamy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy miód i cukier, gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aby bakalie nasączyły się syropem. Dosypujemy zmielony biały mak i smażymy przez ok. 10 minut. Masę makową studzimy, dodajemy okruchy biszkoptowe i kolejne jaja

Bon Appetit Małgorzaty
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 177

niej piernik nie byłby TAKI aromatyczny, ani taki smaczny. Polecamy! Warto :)"CZEKOLADA DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR to wysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki pomarańczowej i cytrynowej podkreśla smakowe walory napoju i nadaje mu orzeźwiającej nuty. Mieszanka korzennych przypraw nadaje całości niezwykłej głębi i wielowymiarowości.Skład CZEKOLADY DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR:- Kakao 70%,- Cukier(...)wanilinowy,- Skórka cytrynowa,- Skórka pomarańczowa,- Cynamon,- Goździki,- Mielona herbata,- Mielona wanilia,- Sól,- Aromat identyczny z naturalnym.Cena: 7 zł - 100 g" (Opis ze strony sklepu: Skworcu)Znajdziesz ją tutaj: SKWORCU.Mąka Bezglutenowa Chlebowa:Tym razem z całej palety mąk bezglutenowych wybrałyśmy tą, do wypieku chleba razowego. Co prawda piernik pieczywem nie jest, a raczej boskim, korzennym ciastem, ale... do naszego "ciemnego

Wypisz Wymaluj
Babka pomarańczowo-czekoladowa 202

jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy kilka łyżek soku z pomarańczy 70 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) polewa czekoladowa kandyzowana skórka pomarańczowa Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Dodajemy posiekaną na kawałki(...)Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzoną babkę smarujemy polewą i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową

My simple kitchen
Muffinki makowo-cytrusowe 163

mąki pszennej* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 szklanki cukru* 2 łyżeczki makuskładniki mokre* 2 jajka* 2/3 szklanki mleka* 0,5 szklanki oleju* sok wyciśnięty z połowy cytrynydodatkowo* skórka pomarańczowa kandyzowana lub z syropu cukrowegoSposób wykonaniaW jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre, następnie szybko połączyć składniki suche z mokrymi.Foremki napełnić do 3/4 wysokości, po napełnieniu do połowy(...)każdej włożyć kawałek skórki pomarańczowej.Piec w temp 180 stopni, ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
Słodkie upominki - czekoladki pomarańczowe 152

ostatniej opcji, chciałam, żeby gotowe słodycze wyglądały jak małe talarki. Wybór czekolady i dodatków zależy wyłącznie od Waszych upodobań, ja zdecydowałam się na bardzo gorzką wersję, do której dodałam skórkę pomarańczową i pokrojone drobno migdały.Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Do garnka wlewamy wodę - około 3-5 cm i stawiamy na mały ogień. Na garnek kładziemy miskę - średnica garnka(...)może być większa od miski, dno miski nie powinno być zanurzone w wodzie.Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczamy w misce. Dodajemy skórkę pomarańczową i przekładamy do foremek. Na wierzch sypiemy pokrojone migdały.Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby czekoladki zastygły. Jeśli się spieszymy możemy je włożyć do zamrażarki.Słodkie upominki - czekoladki pomarańczoweSmacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy! 204

wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik na Święta Bożego Narodzenia! Zapraszam! PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI: Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka - 55 g margaryny - 50 g utartych w moździerzu przypraw do piernika(...)cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki czubate kakao PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady DO PRZEŁOŻENIA: - marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie) WYKONANIE: W garnuszku zagotuj mleko z miodem, margaryną, cukrem, kakao i przyprawami do piernika. Masę przestudź. Powinna

SMYKWKUCHNI
Sernik wiedeński 378

się za niego brać ;)Przepis z zeszytu mamy. Składniki: 1 kg twarogu 10 jaj 30 dag margaryny  25 dag cukru pudru  3 łyżki mąki ziemniaczanej  rodzynki skórka pomarańczowa  esencja pomarańczowa  2 opakowania herbatników  Wykonanie: Twaróg przekręcić dwu lub trzykrotnie przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek.  Margarynę utrzeć z cukrem pudrem w misie robota(...)dodać twaróg, ucierać dalej dodając po jednym żółtku.  Do masy serowej dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, esencję i mąkę. Gdy masa będzie jednolita, dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.  W wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie ułożyć warstwę herbatników i wylać na nie masę. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę w 160 st.C. Warto wstawić

Pasja Smaku
Ciasto makowo-kokosowe ( słodzone daktylami, bezglutenowe ) 189

Ciasto to jest wariacją Makowca Japońskiego ( mak + jabłka ). Cukier zastąpiłam masą daktylową. W domu pachnie makiem, skórką pomarańczową, kokosem.....świętami. Średnica tortownicy: 28 cm - 30 dag maku suchego - 10 dag wiórek kokosowych - 20 dag masła / masła roślinnego - 250 gr daktyli* - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80 dag jabłek - 10 dag rodzynek - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

kawawszklance
Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady 161

Szczególnie pięknie wyglądają w uroczych papilotkach, które są do nabycia w PapilArt . (8 sztuk) 110g mąki pszennej 85g cukru  45g maku (u mnie z Ale Raju ) 1 łyżka skórki pomarańczowej (świeżej lub suszonej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 szczypta soli 1 jajko 110 ml soku z pomarańczy   100 ml oleju Polewa: 40g białej czekolady 1 łyżka(...)mleka lub masła W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, mak, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i szczyptę soli, w drugiej - jajko, sok oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut

Di gotuje
Keks czekoladowy ze śliwką i orzechami 105

łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g czekolady gorzkiej (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej - ja dodałam mleczną 100 g orzechów włoskich, posiekanych 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej- ja nie dodałam dodatkowo - pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii 70 g ulubionej czekolady (użyłam gorzkiej), roztopionej w kąpieli wodnej - do dekoracji wierzchu   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)pokojowej. Mąkę, kakao, proszek -  przesiać, odłożyć. Bakalie - śliwkę, orzechy, skórkę pomarańczową wymieszać z pół łyżki mąki, do obtoczenia bakalii. Masło umieścić w misie miksera i utrzeć razem z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do gładkości. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Do masy czekoladowo

Kubki smaku
MINI SERNICZKI Z SOSEM MALINOWYM 172

połowy boki. Na masę serową: 250 g.  zmielonego twarogu 1 serek homogenizowany waniliowy 200g 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko kilka kropel aromatu cytrynowego skórka pomarańczowa Na sos malinowy:Maliny lekko dusimy, zasypujemy cukrem i podgrzewamy w rondelku do momentu, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.Wykonanie:   Jajko utrzeć z cukrem, dodać(...)kolejno zmielony twaróg, serek homogenizowany, aromat i mąkę. Dokładnie wymieszać, dodać skórkę pomarańczową, po czym wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego do 170st piekarnika i piec przez około 25 minut . Ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach

Walijskie Pichcenie
CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH A'LA SERNIK 204

Składniki na masę serową: 2 duże jogurty greckie ( po 400g) 2 budynie śmietankowe bez cukru  5 jajek 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g skórki pomarańczowej Wykonanie: Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawaj  budyń oraz proszek do pieczenia i aromat. Z białek i cukru ubij sztywną(...)pianę. Delikatnie wymieszaj  ją z pozostałą masą. Na koniec dodać skórkę pomarańczową.  Tortownicę wyklej schłodzonym ciastem (spód i brzegi). Do środka wylej masę jogurtową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st i piecz ok 1h. Wystudź w uchylonym piekarniku

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania