skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:8/101)

Dietetyczny sernik na jogurtach 294

parze z sernikiem ;) Pomyślałam jednak, że nazwa jest adekwatna, bo kalorii ma znacznie mniej niż standardowy serniczek. Jest lekki, puszysty, a w połączeniu z gorzką czekoladą i odrobiną skórki pomarańczowej obłędnie pyszny ;)  Myślę, że to fajny pomysł na nadchodzącą Wielkanoc, gdzie pośród dosyć kalorycznych dań, jeszcze "jeden malutki kawałek serniczka" nie zrujnuje doszczętnie naszej diety ;) Polecam! ;) Składniki (tortownica(...)800g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru brązowego 4 białka 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru) przyprawa do sernika* (opcjonalnie) szczypta soli Polewa: 6 kostek gorzkiej czekolady 2 łyżki skórki pomarańczowej Składniki na spód mieszamy razem i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy

Czerwona Porzeczka
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 182

mleka (4/5 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 40 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 małe lub średnie jajko 3 pełne łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych(...)mleka (4/5 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 40 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 małe lub średnie jajko 3 pełne łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych

Poezja smaku
Drożdżowa gwiazda z makiem 303

makiem – masa: 200 g zmielonego maku 50 g herbatników 1 i 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki amaretto listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='600 g mąki pszennej (3,5 szklanki) 100 g dobrej jakości masła (użyłam(...)cukru z wanilią 200 g zmielonego maku 50 g herbatników 1 i 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki amaretto'; document.write(" "); Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka. Dodajemy dwie łyżki cukru. Mieszamy i czekamy, aż podwoją objętość

Poezja smaku
Sernik z makiem z nutką pomarańczy 216

Dzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu ponieważ nie miałam okazji używać tej przyprawy i bałam się ze smakiem przypomina cynamon za którym nie przepadam. Jednak przyprawa smakowo przypadła mi do gustu i nadała serniczkowi wspaniałego aromatu. składniki:1 kg sera(...)wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 3/4 szklanki cukru pudru 250 g masła lub margaryny 5 jajek 1 budyń waniliowy 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki mielonego maku Back Mit 1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych Kamis 150 g kakaowych herbatników Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Pół kostki margaryny rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić

Monia miesza i gotuje
Seromak – makowiec z serem 2026

łyżek kaszy manny 100 g masła (pół standardowej kostki) 2 średnie jabłka 5 dużych, wiejskich jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki zmielonych orzechów (lub migdałów) 1 łyżka domowej skórki pomarańczowej opcjonalnie bakalie: rodzynki, posiekane orzechy Masa serowa (składniki w temp. pokojowej) : 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 5 dużych, wiejskich jajek 1 budyń waniliowy(...)łyżek kaszy manny 100 g masła (pół standardowej kostki) 2 średnie jabłka 5 dużych, wiejskich jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki zmielonych orzechów (lub migdałów) 1 łyżka domowej skórki pomarańczowej opcjonalnie bakalie: rodzynki, posiekane orzechy 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 5 dużych, wiejskich jajek 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 1/2 szklanki śmietany kremówki

Poezja smaku
Muffinki-choinki nadziewane dżemem 151

Takie oto muffinki upiekłam na Mikołajki :) Wyszły bardzo smaczne, wilgotne, delikatnie pachnące pomarańczami (do ciasta dodałam drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy) nadziewane dżemem o smaku kiwi. Do tego obowiązkowo musiała być jakaś świąteczna dekoracja. Wybór padł na zrobienie choinek z masy śmietanowej z mascarpone (mojej ulubionej). Jednak, aby nie było tak łatwo i „codziennie” postanowiłam, że choinki(...)zieleni. Muffinki-choinki na pewno będą hitem podczas przedświąteczny (i świątecznych) spotkań ze znajomymi i rodziną :) Składniki (na 12 muffinek): 280 g mąki pszennej 70 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g cukru pudru 100 ml soku pomarańczowego 80 ml oleju 200 g maślanki (w temperaturze pokojowej) 1 jajko (w temperaturze pokojowej) 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MyCookBook.pl
Najdelikatniejsze pączki. 76833

roku na tłusty czwartek chcę upiec oponki, więc pączki upiekłam wcześniej i zamroziłam. Wyjmę je w środę wieczorem żeby pomału odmarzły, rano nadzieję ciepłymi powidłami i udekoruję lukrem, posypię skórką pomarańczową, którą zawsze sama przygotowuję, a na którą przepis znajdziecie tutaj . Często mrożę pączki, bo zawsze tyle napiekę, że nie dajemy rady ich zjeść :-) i muszę wam powiedzieć(...)pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka 6 łyżek cukru 3 żółtka 2 całe jajka 1 płaska łyżeczka soli aromat waniliowy 50 g rozpuszczonej, ciepłej margaryny marmolada, dżem lub powidła kandyzowana skórka pomarańczowa lukier olej do smażenia      Przygotowujemy rozczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mleko, mąkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce by urosły, na jakieś

Rozpustne gotowanie
ROGALE MARCIŃSKIE 392

też swych zwolenników w innych regionach kraju. Te są po prostu przepyszne , najlepsze rogale jakie dotychczas jadłam. Idealnie delikatne ciasto, mnóstwo białego maku, nie za słodkie, bez olejków, bez skórki pomarańczowej ( która mnie osobiście bardzo przeszkadza). Marcepan, migdały, orzeszki, półfrancuskie ciasto - rozkosz dla podniebienia ! Choć pracy przy nich wiele, to warte tego , by choć raz w roku poświęcić im czas(...)350g białego maku- 100g masy marcepanowej- 3/4 szkl pudru- 150g orzechów włoskich- 100g migdałów blanszowanych- 70g suszonych fig ( dałam 35g)- 70g daktyli bez pestek ( dałam 35g)- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam)- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 2 białka- 4 podłużne biszkopty ( pokruszone)Dodatkowo :- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali- ok. 1 szklanki pudru + kremówka + kilka kropli olejku

Smaczne Zdrowe
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55879

puszkę wykorzystamy i resztę makaronu łazanki, którego pół wykorzystałam do łazanek z kapustą i grzybami :) Składniki: pół opakowania makaronu łazanki 3/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 2 łyżki miodu Przygotowanie: Makaron gotujemy. Masę makową wykładamy do miski. Dodajemy bakalie i miód. Jeśli dodajemy orzechy, śliwki czy żurawinę, to siekamy je. Ugotowane(...)pierożki pieczone z gotowego ciasta. Może być to ciasto francuskie, ale ciasto kruche jest o wiele lepsze :)   Składniki : 1/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 1 łyżeczka miodu gotowe ciasto francuskie lub ciasto kruche Przygotowanie : Jeśli robimy kluski z makiem, to od razy całą masę makową przygotowujemy. A jeśli

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Tarta serowo-pomarańczowa 151

zawracać tym głowy:) Przy okazji życzę wszystkim szczęśliwego, słodkiego Nowego Roku 2014. Składniki: 1 opakowanie (275 g) gotowego, świeżego ciasta francuskiego 500 g gładkiego, mielonego twarogu 4 łyżki soku pomarańczowego skórka starta z 1 pomarańczy 5 łyżek cukru pudru 2 pomarańcze do dekoracji Przygotowanie: Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć nim prostokątną blachę do pieczenia o wymiarach 23x39(...)Piec 15 min. Po tym czasie zdjąć papier i piec kolejne 10 min. do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia, lekko naciskając ciasto, by opadło. Mikserem utrzeć dokładnie twaróg z sokiem pomarańczowym, skórką pomarańczową i cukrem pudrem. Masę rozprowadzić po cieście, ułożyć na niej cząstki pomarańczy.  Źródło/ Inspiracja: Książka Tesco "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku

Domowa Cookierenka Agi
Rogale marcińskie 257

masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto  70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła woda(...)cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać pokruszone  biszkopty, posiekaną skórkę pomarańczową i  wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż

Ala piecze i gotuje
Rogale marcińskie 173

poszukiwaniu oryginalnego przepisu natknęłam się na informacje, że tradycyjny rogal powinien być wytwarzany z najwyższej jakości składników: białego maku, wanilii, masła, mielonych daktyli lub fig, rodzynek, śmietany i skórki pomarańczowej (nie wiem jak to się ma do oficjalnej, opatentowanej receptury, która w swoim składzie podaje m. in. margarynę zamiast masła i aromat migdałowy, a wiadomo, że tym składnikom daleko(...)szklanki cukru pudru 150 g orzechów (u mnie 100 g włoskich, 50 nerkowca) 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 podłużne biszkopty (pokruszone) Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny + woda Dodatkowo: garstka posiekanych orzechów/ migdałów Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć

Domowa Cookierenka Agi
Cynamonowe lody jabłkowe z pomarańczową skórką. Szybkie lody light, bez maszynki /z jabłkami 162

Dziś mam dla Was przepis na pyszne cynamonowe lody jabłkowe z pomarańczową skórką. Pewnie niektórzy z Was są zdziwieni, że tego typu przepis pojawia się w grudniu. Osobiście uwielbiam lody o każdej porze roku i muszę przyznać, że zgadzam się ze stwierdzeniem lekarzy, że właśnie teraz są dla nas o wiele zdrowsze. Brak znaczących różnic temperatur powoduje, że delektując się(...)Składniki : (na 4-5 gałek) około 260 g pokrojonych, obranych jabłek (3 soczyste jabłka) 2 łyżki kremowego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 3/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej do podania: rożki do lodów lub pucharki Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na cztery części i wycinamy gniazda. Można przeciąć je na mniejsze kawałki. Ważne, aby dobrać dobre, soczyste, słodkie

Słodkie okruszki
Tarta migdałowa z figami i kremem pomarańczowym 131

następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na pulchną masę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 250 ml mleka i skórką pomarańczową (skórkę dodajemy do smaku, najpierw dodać 1/2 skórki, spróbować i ewentualnie dodać więcej). Pozostałe 250 ml mleka zagotować, wlać do niego mleko z mąką i skórką pomarańczową. Ciągle mieszając

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania