tortowej 2 łyżki cukru pudru 6 dag masła 3 żółtka 3 dag drożdży skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz makowy : 40 dag gotowej masy makowej lub … 2 szklanki maku 2 szklanki cukru 2 łyżki masła szklanka śmietany kremówki 1 laski wanilii(...)łyżki skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki drobno posiekanych daktyli Sprawdzone bakalie www.owocowyraj.eu Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Apetyczna babeczkaBaton orkiszowo-bakaliowy Składniki: - płatki orkiszowe błyskawiczne - orzechy włoskie - mieszanka: żurawina, orzechy nerkowca i arachidowe, migdały - rodzynki Jumbo (kwaskowate) - suszone śliwki - suszona skórka pomarańczowa (u mnie od Skworcu) - 3 jajka - 2 łyżki miodu wielokwiatowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub 3 krople aromatu waniliowego) - około 1 szklanki mleka Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Płatki orkiszowe wraz ze skórką(...)pomarańczową moczę w mleku około 15-20 minut. Bakalie i orzechy kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do jednej miski. Dodaję tam odsączone płatki ze skórka pomarańczową oraz jaja. Dolewam miód i wsypuję łyżeczkę cukru waniliowego. Dokładnie wszystko mieszam. Małą keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewam całą masę, jest dość płynna. Temperatura piekarnika
Kuchnia co dniapączki muszą być okrągłe? Nikt! Dlatego Blondynka postanowiła wykorzystać tą lukę i zrobiła pączki w kształcie serca. A co! Kto mi zabroni? :) Dlaczego nie na każdym pączku jest skórka pomarańczowa? Dlaczego jak jest to jest jej tak mało? Heh, proste! Ja lukrowałam, a mój Alex sypał skórką, a że za skórką nie przepada, to sypał albo za mało, albo wcale(...)skórka otarta z 1 cytryny (ja użyłam kandyzowaną skórkę cytrynową) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: tłuszcz do smażenia domowy dżem malinowy z miętową lukier lub cukier puder do posypania kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: Z 200 g mąki, drożdży i połowy szklanki ciepłego mleka zrobiłam rozczyn. Żółtka i jajko zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę przesiałam do dużej miski. Kiedy
Blondynka GotujeTradycyjny, puszysty i delikatny sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami ... cóż może być smaczniejszego? Składniki: 1kg mielonego twarogu 1 szkl. cukru kilka kropli aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1 cytryny 6 jajek 100g skórki pomarańczowej 50g rodzynek 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 100g rozpuszczonego masła Na spód: 2op.herbatników (po 65g każde) 60g roztopionego masła(...)jajecznej po łyżce twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, budyń i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Rodzynki i skórkę pomarańczową obtaczamy w mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką.Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i pieczemy
Walijskie Pichcenieprawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego 2 jajka 70 g margaryny "Palma w złotym opakowaniu" Bielmar szczypta soli MASA MAKOWA: 1,5 szklanki suchego maku(...)mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru pudru trzcinowego kilka kropel aromatu cytrynowego lub migdałowego skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki
Wanilia i Kardamonsamego zdania. Przed Wami Urodzinowy Tort Ptysiowy."Składniki na ciasto ptysiowe:200 g masła/ja użyłam margaryny2 szklanki wody2 szklanki mąki6 jajDodatkowo:słoiczek gruszek w syropie3 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej w syropiegarść świeżej żurawinykrem budyniowy:budyń 450 ml mleka100 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania ciasta:Do garnuszka przelewamy wodę i wrzucamy masło, pozostawiając je do całkowitego(...)lodówki na około 1 h.Blaty ciasta powinny być ostudzone. Pierwszą warstwę smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy następnym blatem. Kolejną warstwą są cienko pokrojone plasterki gruszki i kawałeczki skórki pomarańczowej, później ponownie budyń, następnie gruszki z przekrojoną żurawiną.Ostatni blat z wierzchu dekorujemy przekrojoną świeżą żurawiną i kawałkami skórki pomarańczowej. Chłodzimy z szczelnym pojemniku ( u mnie taki do przenoszenia ciast
Słodkie PrzyjemnościSernik ten jest szybki do zrobienia, bo zamiast klasycznego spodu używamy herbatników. Smak wzbogaca dodatek powideł śliwkowych i dużej ilości skórki pomarańczowej. *foremka 24*24 cm Składniki: duża paczka herbatników 1 słoiczek powideł śliwkowych 700 g sera z kostki 6 żółtek 180 g masła 1/2 szklanki cukru 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 torebka budyniu waniliowego na polewę(...)zmielić w maszynce od mięsa minimum dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie nadal ucierając dodawać po żółtku. Dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki i posmarować je powidłami. Wylać masę serową i piec około godziny w 170*C. Wystudzić. Składniki polewy zagotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię na blogu. Są jednak na tyle dobre, że można je przygotować nie tylko na Wielkanoc. Bułki są lekko słodkie, o aromatycznym zapachu. U mnie z żurawiną i kandyzowaną skórką pomarańczową. Przepis jest trochę zmodyfikowany, a pochodzi z książki "Chleb" Jeffreya Hamelmana. Zgodnie z tym, co podaje autor, bułki najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Gdy wystygną można je odgrzać w piekarniku(...)można dać trochę mniej) ½ łyżeczki soli ½ łyżki mielonego ziela angielskiego cały przygotowany wcześniej zaczyn 100 g suszonych połówek żurawiny lub małych rodzynek (oryginalnie suszone porzeczki) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (drobno pokrojonej) Mąkę wsypać do miski, dodać miękkie masło. Całość wymieszać, aż masa będzie jednolita. Dodać jajo, cukier sól i ziele angielskie. Całość wymieszać. Dodać zaczyn. Wyrobić, aż masa
Pełny talerzPuszyste, delikatne, odpowiednio słodkie :) Z dodatkiem pysznej żurawiny i aromatem domowej skórki pomarańczowej. Drożdżowe muffiny. Słodkie szaleństwo ... uczta dla podniebienia ... Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g roztopionego masła 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 12 g świeżych drożdży szczypta soli 100g suszonej żurawiny 50 g skórki pomarańczowej Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy(...)miejsce. Żółtka rozkręcamy mikserem z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę i skórkę pomarańczową - mieszamy łyżką. Ciasto jest dość rzadkie, i takie powinno być. Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut. Po tym czasie wstawiamy
Walijskie PichcenieUwielbiam gdy jest kolorowo na talerzu, więc gdy tylko zobaczyłem w sklepie najróżniejsze pomidorki na wagę, musiałem kilka kupić :) Do tego ziemniak truflowy, rzodkiew biała i kandyzowana skórka pomarańczowa w syropie. Plus pierś z kurczaka :) Wyszło pysznie :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 ziemniak truflowy 1/3 białej rzodkwi mix pomidorków koktajlowych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)przekładamy mięso na talerz, ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki układamy razem z kawałkami ziemniaków truflowych i białej rzodkwi i przyprawiamy wszystko czarnym pieprzem. Nakładamy też na talerz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Czekam na Wasze komentarze, uwagi i pytania :) Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetabakalii od marki Bakalland , które dotarły do mnie w dużej, zielonej paczce. Zapraszam na przepyszny, bogaty, wilgotny, keks z całą masą bakalii. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem ciemnego cukru i skórki pomarańczowej. Ciasto dużo nie wyrasta, ponieważ zawiera mało mąki, ale jest smaczne i ciekawe w smaku. Fantastycznym wykończeniem są orzechy i suszone owoce w karmelu. Przyjemnie chrupią przy każdym kęsie(...)łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 150g ciemnego cukru – dark muscovado 200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych i nerkowca Bakalland 3 duże jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 40g masła – roztopionego Wierzch: 60g orzechów włoskich Bakalland 60g orzechów nerkowca Bakalland 60g żurawiny Bakalland 60g kandyzowanych wiśni 60g cukru 60g masła 2łyżki naturalnego miodu
Mała Cukierenkaczas na "porządki" w zamrażarce i nawet nie wiedziałam, że uzbierało się tyle zamrożonych białek. Dlatego ten tydzień u mnie był białkowy. Na pierwszy ogień poszła babka z dodatkiem skórki pomarańczowej i kakao. Zrobiłam też tort dacquoise oraz mini pavlove. Jeśli macie nadmiar białek to polecam je wykorzystać na upieczenie tej babki, bo jest pyszna. Składniki: 200 ml białek(...)cukru 120 g masła 150 ml mleka 200 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj 3 łyżki soku z pomarańczy skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy 1 łyżka kakao sól szczypta Przygotowanie: Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukier i ubijac do momentu aż cukier się rozpuści a białka
Ala piecze i gotujekolejny zaintrygowała mnie sposobem przygotowania swojej potrawy. Suszone pomidory i oliwki należy podgrzewać w winie, a następnie odstawić, aby mogły nabrać winnego posmaku. Czosnek łączy się ze skórką pomarańczową, a następnie przetrzymuje w rozgrzanej oliwie, aby i ta mogła przejść intensywnymi aromatami. Wino odparowuje się do objętości zaledwie jednej łyżki, dzięki czemu jego smak niezwykle się koncentruje. To zmyślne(...)niego suszone pomidory i oliwki i doprowadź wszystko do wrzenia. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 min., aby oliwki i pomidory nasiąknęły winem. Rozdrobnij czosnek i skórkę pomarańczową na pastę. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć do niej migdały. Podsmaż przez 1-2 min. uważając, aby się nie przypaliły. Zdejmij patelnię z ognia
Chilli Czosnek i Oliwawww.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę, migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam na święta, można je przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku. Zdecydowanie jeszcze nie raz je zrobię(...)opakowania cukru waniliowego 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki posiekanej czekolady (ja użyłam mlecznej z kawałkami batoników Daim) pół szklanki żurawiny (jeśli jest większa można posiekać) 1/3 szklanki skórki pomarańczowe (kandyzowanej) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!! W misce wymieszać mąkę pszenną, płatki owsiane, cynamon, sodę, sól.Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, aromat
Mania Gotowania