skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:22/68)

MUFFINY MARCHEWKOWE 147

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – starta marchew – 100 g – jajko – 1 szt – cukier – 50 g – olej – 40 ml – kandyzowana skórka pomarańczowa – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę mieszamy z proszkiem. Jajko roztrzepujemy, mieszamy z cukrem i olejem. Do płynnych składników dodajemy suche oraz marchew, skórkę. Krótko mieszamy, aby się

Ostra na Słodko
Makowiec na kruchym cieście 454

lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.  Masa makowa:  puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio, 2 łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie wymieszać

Z miłości do słodkości
Pomarańczowo-korzenne ciasteczka wielkanocne z rodzynkami 128

przygotowywać z dziećmi, z pewnością spodoba im się wycinanie różnorakich kształtów :) Ciasteczka są bardzo popularne jako prezent dla gości w Wielkiej Brytanii. Podczas ich przygotowywania dom wypełnia cudowny zapach skórki pomarańczowej oraz aromat przyprawy korzennej. Są kruche, pachnące i nieziemsko pyszne :) Sprawcie rodzinie małą przyjemność w te Święta :) Składniki : 112,5 g masła  60 g cukru pudru 1 żółtko

Chocolate Muffin Blog
Tarta z rabarbarem i bezą 165

letnie dni. Zakochałam się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:700 g rabarbaru250 g drobnego cukrustarta skórka i sok z 3 pomarańczy3 jajka – żółtka i białka oddzielnie5 łyżeczek mąki ziemniaczanejSpód:200 g mąki pszennej25(...)kolejne 15 minut aż ciasto będzie złote. Zostawić do ostudzenia. 3. Umyty i pokrojony rabarbar włożyć do rondelka z 6 łyżeczkami cukru (reszta zostaje do bezy) i startą skórką pomarańczową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem często mieszając aż zmięknie i puści sok ale żeby się nie rozgotował. Zdjąć rondel z ognia. Sok pomarańczowy zmieszać z mąką ziemniaczaną

UgotujmyTo.pl
Pierniczki glazurowane na święta 178

łyżeczki sody otarta skórka z pomarańczy Lukier: sok z połowy  cytryny 5-7 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha

kgwjanczewo
Papaja i whisky w jednym, pysznym, zdrowym lodowym drinku, który ma na imię Slushy 219

szklanka zimnej, świeżej papai pokrojonej w małe kostki (można umieścić je w zamrażarce na ok. 30-60 minut) sok z 1 dużej pomarańczy (lekko zmrożony) ½ łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej 50 ml whisky 1 łyżeczka miodu 4 duże kostki lodu czereśnie koktailowe Maraschino Zebrać razem wszystkie składniki. W blenderze, wymieszać z papaję, sok i skórkę z pomarańczy, miód, whisky

Jem więc Jestem
Przyprawa świąteczna 159

także kwestia własnych preferencji. Najlepiej jednak, gdy największą część przyprawy stanowi cynamon. Poniżej podaję listę używanych przeze mnie składników:   Domowa przyprawa do piernika: cynamon anyż goździki skórka cytrynowa skórka pomarańczowa pieprz (może być kolorowy, jest mniej palący) kolendra ziele angielskie imbir kardamon gałka muszkatołowa nasiona kopru włoskiego kminek owoce jałowca Jeżeli używamy świeżego imbiru i skórek z cytrusów, należy

Wrzosowa Polana
Keks znakomity 133

masła- 250 g mąki- 250 g cukru kryształu- 5 jajek- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- skórka otarta z cytryny- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej- 100 g rodzynek- 100 g żurawinyPrzygotowanie:Masło ucieramy dodając jednocześnie po jednym jajku, odrobinie cukru i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ekstrakt, skórkę cytrynową oraz bakalie. Całość dokładnie

Zainspirowana w kuchni
Babeczki stokrotki 190

pomarańczowa (lub aromat pomarańczowy)mleczna czekoladaSkładniki na krem z twarożku+ zielony barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojoną czekoladę. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą

Ciastkozercy
Chelsea Buns 162

jajko 0,5  łyżeczki soli 75 g cukru pudru  50 g miękkiego masła  1 łyżeczka drożdży suszonych Nadzienie: 10 dkg  rodzynek  50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  25 g drobnego cukru 25 g roztopionego masła Syrop: 50 g cukru pudru 60 ml wody 1 łyżeczka wody pomarańczowej Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Wyrobić elastyczne(...)nakryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,,5 godziny.Następnie ciasto wyrobić i rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm, posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem, kandyzowaną skórką i rodzynkami.Zwinąć ciasto w rulon. Podzielić na 12 części (plastrów). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać plastry ciasta jeden przy drugim (około 1 cm odstępu). Przykryć ściereczką

Moje domowe kucharzenie
Tuiles, czyli ciasteczka dla odważnych 140

masła 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 4 białka 220 g cukru pudru 100 g mąki pszennej skórka otarta z 1 pomarańczy Koper utrzeć w moździerzu na sypko, wymieszać ze skórką pomarańczową i przesianą mąką. Masło rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier puder. Następnie partiami dodawać mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlać ostudzone masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosta pascha wielkanocna z karmelem 390

Czas przygotowania: 10-12h Składniki: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii  750g mielonego sera 0,5 szklanki rodzynek 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 125g masła 20-25ml rumu 50ml śmietanki kremówki 30% tł Karmel: patrz przepis:  http://www.cooktobi.pl/2015/02/goraca-biaa-czekolada-z-bananem-i.html Płatki migdałów Orzechy włoskie Przygotowanie: 1/ Rodzynki wraz ze skórką zalewamy

Kuchnia PROzdrowotna
Pomarańczowy puch 123

się przygotowywać ciasta bez zwykłej mąki, ale ta wersja nawet wyszła bardzo ciekawie. Delikatne ciasto pomarańczowe, konsystencją przypominające piankę. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki: - 200 g cukru kryształu - 200 g mąki ziemniaczanej - 2 pomarańcze - 6 jajek Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy i ścieramy delikatnie skórkę. Miąższ pomarańczy obieramy z białej skórki i błonek a następnie kroimy(...)małe kawałeczki i przekładamy do rondelka, w którym dusimy je na małym ogniu przez 20 minut. Rozgotowane pomarańcze miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie dodajemy do nich skórkę pomarańczową i cukier, stale ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce mąki ziemniaczanej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą pomarańczową. Ciasto przekładamy do wysmarowanej

Zainspirowana w kuchni
Konfitura pomarańczowa 223

produkcja zniknęła, a ja pobiegłam do biedronki po kolejne siatki pomarańczy. Tym razem 4kg! Zakasałam rękawy i przystąpiłam do działania. Wyszorowałam owoce, starłam z nich skórkę, obrałam, zaczęłam wyłuskiwać pomarańczowe kawałki z białej skórki, a wielka(...)będzie gdy sami spróbujecie.  Konfitura pomarańczowa 2kg pomarańczy 1 duża cytryna 900g cukru pół szklanki wody +odrobina cierpliwości Pomarańcze wyszorować i wysuszyć, z 3 dorodnych okazów zetrzeć pomarańczową część skórki na tarce o drobnych oczkach. Owoce obrać, pokroić w plastry i/lub kostkę. Zasypać cukrem, dolać szklankę wody oraz sok z cytryny i smażyć na wolnym ogniu, aż odpowiednio zgęstnieją

Zapiski Młodej Żony
Drożdżówki z pomarańczowym serem 198

dostaną je ze szklanką kakao. Nie ukrywam, że ja też lubię takie połączenie, czy to na śniadanie, czy na deser, czy kolację. Drożdżówki są pyszne, a serek z dodatkiem skórki pomarańczowej niezwykle aromatyczny. Całość polana lukrem pomarańczowym! Obłęd:) Składniki: CIASTO: - 0,5 kg mąki pszennej; - 100 g oleju; - 1/4 szklanki cukru; - 25 g świeżych drożdży; - 1 szklanka mleka; - szczypta soli(...)będzie miękkie i elastyczne. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. NADZIENIE: - 0,5 kg twarogu sernikowego; - 2 jajka, - 1/4 szklanki cukru; - opakowanie cukru wanilinowego; - skórka z 1 sparzonej pomarańczy Wszystkie składniki wymieszać. Po wyrośnięciu ciasta odrywać kawałki i formować bułeczki, na każdą nakładać porcję twarogu. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik

dom-agi.pl
KLUSKI Z MAKIEM 165

takie znacie, ale ja bardzo je lubię. Najlepiej smakuje z domowym makaronem.     SKŁADNIKI makaron nitki 1 szkl. maku 4 łyżki miodu 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek WYKONANIE Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Mak płuczemy, przelewamy gorącą wodą. Osączamy i 2 razy mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Ucieramy z miodem, dodajemy skórkę

słodki bratek
Pianka z mleka i pomarańczy 154

dobrze zmiksować. Do szklanek lub dowolnych naczyń deserowych rozlać masę, do każdej nałożyć kilka kawałków pomarańczy, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki, poczekać aż stężeje. Można posypać odrobiną startej skórki pomarańczowej. Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania