Idealnie sprawdzi się jako prezent dla najbliższych. Tym bardziej fajny, bo przygotowany własnoręcznie i od serca. SKŁADNIKI: ok 100 g korzennych ciasteczek 100 g białej czekolady 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego kakao A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka i skórkę, zblendować, powinny mieć konsystencję lekko mokrego pasku. Wszystkie
Kuchnia w opałachwszelkich wypieków. Niegdyś robiłam taką kandyzowaną gotowaną w cukrowym syropie, ale myślę, że ta jest bardziej aromatyczna i lepsza. Składniki: dowolna ilość skórki z pomarańczy cukier Sposób wykonania: 1. Skórkę pomarańczową wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Dokładnie odciąć albedo (białą część) i pokroić w kosteczkę wedle uznania. 2. Na dno słoiczka wyłożyć część skórki, przysypać cukrem i ugnieść. Na to kolejna
Kuchnia domowa Animają cudowny smak, ale dopiero ten złocisty, pomarańczowy puder dodał im splendoru i wyniósł na wyżyny wspaniałego smaku. Już sam zapach cynamonu, goździków i kardamonu wymieszany z intensywnym zapachem skórki pomarańczowej pieści zmysły, ale magia zaczyna się dopiero po spróbowaniu. Smaki współgrają w pełnej harmonii, żaden dodatek nie jest przesadzony, kremowa konsystencja nie pozwala poprzestać na jednej sztuce, więc sięgam
Rozpustne gotowanie100g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła) 100g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 50g cukru 100g masła/margaryny (użyłam margaryny waniliowej) 2 łyżki soku z pomarańczy (świeżego) 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Płatki owsiane zmielić (nie na proszek) za pomocą malaksera. (Dobrze jak są wyczuwalne małe kawałki.) Mąkę, płatki, cukier, proszek
Di gotujeproszek do pieczenia – 1 łyżeczka – starta marchew – 100 g – jajko – 1 szt – cukier – 50 g – olej – 40 ml – kandyzowana skórka pomarańczowa – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę mieszamy z proszkiem. Jajko roztrzepujemy, mieszamy z cukrem i olejem. Do płynnych składników dodajemy suche oraz marchew, skórkę. Krótko mieszamy, aby się
Ostra na Słodkolodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Masa makowa: puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio, 2 łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie wymieszać
Z miłości do słodkościprzygotowywać z dziećmi, z pewnością spodoba im się wycinanie różnorakich kształtów :) Ciasteczka są bardzo popularne jako prezent dla gości w Wielkiej Brytanii. Podczas ich przygotowywania dom wypełnia cudowny zapach skórki pomarańczowej oraz aromat przyprawy korzennej. Są kruche, pachnące i nieziemsko pyszne :) Sprawcie rodzinie małą przyjemność w te Święta :) Składniki : 112,5 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko
Chocolate Muffin Blogletnie dni. Zakochałam się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:700 g rabarbaru250 g drobnego cukrustarta skórka i sok z 3 pomarańczy3 jajka – żółtka i białka oddzielnie5 łyżeczek mąki ziemniaczanejSpód:200 g mąki pszennej25(...)kolejne 15 minut aż ciasto będzie złote. Zostawić do ostudzenia. 3. Umyty i pokrojony rabarbar włożyć do rondelka z 6 łyżeczkami cukru (reszta zostaje do bezy) i startą skórką pomarańczową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem często mieszając aż zmięknie i puści sok ale żeby się nie rozgotował. Zdjąć rondel z ognia. Sok pomarańczowy zmieszać z mąką ziemniaczaną
UgotujmyTo.plłyżeczki sody otarta skórka z pomarańczy Lukier: sok z połowy cytryny 5-7 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha
kgwjanczewoszklanka zimnej, świeżej papai pokrojonej w małe kostki (można umieścić je w zamrażarce na ok. 30-60 minut) sok z 1 dużej pomarańczy (lekko zmrożony) ½ łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej 50 ml whisky 1 łyżeczka miodu 4 duże kostki lodu czereśnie koktailowe Maraschino Zebrać razem wszystkie składniki. W blenderze, wymieszać z papaję, sok i skórkę z pomarańczy, miód, whisky
Jem więc Jestemtakże kwestia własnych preferencji. Najlepiej jednak, gdy największą część przyprawy stanowi cynamon. Poniżej podaję listę używanych przeze mnie składników: Domowa przyprawa do piernika: cynamon anyż goździki skórka cytrynowa skórka pomarańczowa pieprz (może być kolorowy, jest mniej palący) kolendra ziele angielskie imbir kardamon gałka muszkatołowa nasiona kopru włoskiego kminek owoce jałowca Jeżeli używamy świeżego imbiru i skórek z cytrusów, należy
Wrzosowa Polanamasła- 250 g mąki- 250 g cukru kryształu- 5 jajek- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- skórka otarta z cytryny- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej- 100 g rodzynek- 100 g żurawinyPrzygotowanie:Masło ucieramy dodając jednocześnie po jednym jajku, odrobinie cukru i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ekstrakt, skórkę cytrynową oraz bakalie. Całość dokładnie
Zainspirowana w kuchnipomarańczowa (lub aromat pomarańczowy)mleczna czekoladaSkładniki na krem z twarożku+ zielony barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojoną czekoladę. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
Ciastkozercyjajko 0,5 łyżeczki soli 75 g cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka drożdży suszonych Nadzienie: 10 dkg rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 25 g drobnego cukru 25 g roztopionego masła Syrop: 50 g cukru pudru 60 ml wody 1 łyżeczka wody pomarańczowej Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Wyrobić elastyczne(...)nakryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,,5 godziny.Następnie ciasto wyrobić i rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm, posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem, kandyzowaną skórką i rodzynkami.Zwinąć ciasto w rulon. Podzielić na 12 części (plastrów). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać plastry ciasta jeden przy drugim (około 1 cm odstępu). Przykryć ściereczką
Moje domowe kucharzeniemasła 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 4 białka 220 g cukru pudru 100 g mąki pszennej skórka otarta z 1 pomarańczy Koper utrzeć w moździerzu na sypko, wymieszać ze skórką pomarańczową i przesianą mąką. Masło rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier puder. Następnie partiami dodawać mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlać ostudzone masło
Pożeraczka, czyli raz adobrze