skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:25/68)

Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym) 188

który już kilkakrotnie przyrządzałam i będę robić to jeszcze niejednokrotnie. Pączusie są delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Ich mleczny smak jest nie do opisania (boski), a syrop pomarańczowy cudownie pachnie i idealnie do nich pasuje. Koniecznie spróbujcie i radzę od razu podwoić proporcje składników! (około 12 sztuk) Pączki: 1 szklanka mleka w proszku (gładkiego) 1/4 szklanki mąki pszennej(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka kaszy manny ok 1/2 szklanki śmietanki 18% (dodałam zwykłej) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Syrop: 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej  Przygotować syrop. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i mieszając - podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie całość gotować (na małym ogniu) około 15 minut, po czym garnuszek przykryć

Di gotuje
Chałka 3 196

blogu mam już przepis na dwie chałki, dzisiaj pokażę Wam trzeci. Oczywiście równie pyszny, z dużą ilością kruszonki, czyli tak jak lubię. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawił, że w domu zapachniało świętami. Tak tak, to już niedługo ! :) Chałka najlepsza jest jeszcze ciepła, ze szklanką mleka wręcz idealna ! Moja nie zdążyła ostygnąć, jak ponad połowy już nie było :) Składniki (chałka(...)30cm długości) :3,5 szkl mąki 1 opakowanie cukru waniliowego30 g drożdży1/2 szkl cukru3/4 -1szl szkl mleka2 jajka + 1 jajko do posmarowania chałki1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej3 łyżki rodzynekszczypta soli50 g masładodatkowo :kruszonka ze sprawdzonego przepisu, ja najczęściej robię 'na oko'Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru.Do miski wrzucamy resztę składników + rozpuszczone

charlotte gotuje
Pierniczki Norymberskie . 151

nimi nie przepadają ale ja je lubię :) więc postanowiłam upiec sobie kilka , tak przed świątecznie na próbę . Wyszły pyszne  Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 g mielonych migdałów 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zmielonych orzechów laskowych 4 łyżki mąki 1 łyżka przyprawy(...)dzików 0koło 1 7 ma ł ych op ł atków  Polewa : 2 tabliczki czekolady 3 łyżki oleju kokosowego  Wykonanie : Do miski wsypać zmielone migdały , orzechy , skórkę z pomarańczy ,  cukier waniliowy , mąkę z proszkiem do pieczenia , przyprawy, połowę cukru i wymieszać . Jajka ubić z drugą połową cukru na gęsty kogel mogel . Dodać do mieszanki i dobrze wymieszać , ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Pomarańczowe ciasteczka dla Mikołaja 243

żeby obtaczać je w cukrze przed pieczeniem. Tym sposobem wyszło tak, jak wyjść miało, cukier trzymał się doskonale, a ciasteczka wyglądały naprawdę uroczo. W smaku są wyraźnie pomarańczowe, piaskowe, rozsypujące się w buzi. Pycha! Myślę, że tak nakarmiony Mikołaj nawet małym łobuziakom zostawi jakieś podarki.Pomarańczowe rożkiSkładniki:(na około 50 sztuk)250 g mąki pszennej75 g cukru pudru2 łyżeczki cukru(...)schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto dzielić na porcje, formować wałeczki grubości palca. Ciąć je na 5-centymetrowe kawałki, formować z nich rożki.Cukier wymieszać ze skórką pomarańczową. Obtaczać w nim ciasteczka, następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Piec w 175 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Smacznego!Wczoraj zrobiliśmy wielkie zakupy. Zaopatrzyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki pomarańczowe 176

Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.Lukier utrzeć na jednolitą masę. Polać muffinki, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową

Pasja Smaku
Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem do piwa Witbier 175

serwowane jest temperaturze 6 C.  Podawany z ziołowymi i cytrynowymi sosami, chudymi rybami, dróbiem, sałatki z dodatkiem ziół i białego mięsa. Dominujące nuty to ziołowa (kolendra) i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak  kwaśno-cierpki.  Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin.  Składniki: 500 gram mielonego mięsa z indyka płaska(...)pół łyżeczki mielonej kolendry natka z pietruszki ok 2 łyżek szczypta pieprzu 2 łyżki drobno tartego sera  twarde jabłko pokrojone w dość małą kosteczkę DIP: jogurt naturalny otarta skórka z cytryny  ząbek czosnku sól do smaku  łyżeczka musztardy (nie koniecznie) listki mięty lub natka pietruszki. Wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki

AZgotuj!
Naleśniki z serem 218

Dzisiaj coś prostego ale smacznego. Naleśniki z twarogiem, ale żeby trochę urozmaicić podanie naleśników postanowiłam je podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną soku pomarańczowego. Dzięki temu zrobiły się z wierzchu chrupiące i były pyszne. Naleśniki podane na talerzu z Porcelana Bogucice . Składniki: Ciasto na naleśniki 500 ml mleka 250 ml wody gazowanej 80 ml oleju 1 jajko 1 białko(...)pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Z ciasta usmażyć naleśniki i ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem dodać żółtko, cukry, skórkę pomarańczową i wymieszać. Zimne naleśniki posmarować cienko twarogiem i zwinąć na trójkąty. Na patelni rozgrzać masło klarowane z sokiem pomarańczowym i na średnim ogniu podsmażyć na rumiano naleśniki z dwóch

Ala piecze i gotuje
TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. 176

Wszystko się klei od soku i pachnie pomarańczową skórką. Bucha gorąco od piekarnika, nadal próbuję doczyścić dłonie od ciasta. Jego ugniatanie mnie relaksuje, cały stres znika, uchodzi jak powietrze z balonika. Czuję się wtedy taka szczęśliwa, kiedy wiem, że to będzie pyszny deser. Śmieją mi się oczy, bo czuję, jak cudownie pachnie w trakcie pieczenia. Pieką policzki z ekscytacji(...)znów spróbuję czegoś nowego.To już trzecia z receptur, gdzie wykorzystuję jakieś słodkości marki JOJO. Tym razem są to pianki Party. Zapieczone na pomarańczowej tarcie zapewniają atrakcyjny wygląd i dodają ciekawą nutę smakową (słodką jak diabli). Oczywiście, najlepiej tarta ta smakuje na gorąco, gdy pianki są tak cudownie miękkie, klejące, syczące... Rozkoszy nie ma końca. TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. /całkowicie

W kuchni Karmel-itki
Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 204

cukrem na puszystą pianę. Masło łączymy z nieprzesianą mąką, masą jajeczną i dokładnie zagniatamy. Dodajemy do mąki nasz zaczyn i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, przy końcowym etapie dodajemy skórkę pomarańczową. Formujemy kulę i oklepujemy ją olejem rzepakowy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na minimum 1,5h. Po tym czasie jak ciasto podwoi objętość formujemy małe placuszki, na środek dajemy nadzienie

BaRepas
Drożdżowe bułeczki odrywane z żurawiną i skórka pomarańczową 139

Kolejny drozdzowy wypiek jeszcze w zimowych klimatach,bo z nadzieniem zurawinowo-pomaranczowym.Pyszne,mieciutkie i bardzo puchate buleczki z duza iloscia zurawiny i pachnaca skorka pomaranczowa posmakuja kazdemu.Moze zdziwi Was dodatek ziela angielskiego jako skladnika nadzienia.Nie pomijajcie go jednak.Nadaje on niezwyklego charakteru calemu nadzieniu i bardzo podbija jego smak.Robilam juz dwa razy te pyszne slimaczki i zdecydowanie stawiam na wersje z dodatkiem(...)sztuk:250 g maki pszennej 550125 g mleka1 jajko1/2 lyzeczki soli1 lyzeczka suchych drozdzy40 g masla 40 g cukruSkladniki na nadzienie:100 g suszonej zurawiny40 g kandyzowanej skorki pomaranczowejstarta skorka z 1 cytryny1 lyzeczka mielonego ziela angielskiego1 lyzka cukru2 lyzki masla-dodatkowoWykonanie:przygotowac okragla foremke i albo wylozyc ja papierem do pieczenia,albo posmarowac rozpuszczonym maslemposiekac suszona zurawine,zetrzec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec z lekką budyniową pianką 4971

makowe: 400 g maku 2 duże jajka L 60 g masła w temp pokojowej 50 g miałkiego brązowego cukru 150 g płynnego miodu 50 g rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa(...)odsączyć za pomocą lnianej szmatki. Do misy miksera dajemy miękkie masło i ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy żółtka dalej ucierając. Następnie dodajemy odciśnięty i zmielony mak, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i ekstrakt migdałowy. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku. Mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki (białka najlepiej dodać

kruche babeczki
Rogale marcinkowickie 134

orzechach. Potrzebujemy: 260 g białego maku 80 g masy marcepanowej 80 g orzechów włoskich 80 g obranych migdałów 2 pokruszone biszkopty 3/4 szklanki cukru pudru 1 lub 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej lub domowej smażonej 2-3 łyżki śmietany 18% Oprócz tego: 1 jajko z odrobiną mleka garść posiekanych orzechów/migdałów szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej(...)także migdały. Zmieloną masę można w razie konieczności przechować np. jeden dzień w lodówce przed dalszymi przygotowaniami. Następnie rozdrobniony marcepan łączymy z cukrem, dodajemy do maku. Dodajemy biszkopty i skórkę oraz na początek łyżkę śmietany, mieszamy, jeżeli jest za sucha, sypie się mocno, dodajemy trochę śmietany, do uzyskania spójnej masy, ale niezbyt mokrej. Teraz masa powinna już być gotowa. Pora

I tu będę miała takie te
Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie 148

innego śledzie marynowane, te uwielbiam ja i mogę je jeść na różne sposoby. Nasze przepisy na Wigilijne śledzie znajdziecie TUTAJ . Przeczytałam przepis, w składnikach znalazłam miód, ocet winny, skórkę pomarańczową, rodzynki i zero przypraw, okazało się, że dobierać przyprawy mam sama. Czym doprawiłam tego śledzia, przeczytacie poniżej. Efekt smakowy mnie zaskoczył, były przepyszne, tych Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie(...)brzoskwiniami z puszki, blanszowanym jarmużem, czerwoną cebulą i świeżą kolendrą Składnik i: 6 pojedynczych solonych filetów ze śledzi 1 duża biała cebula, 2-3 łyżki miodu, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżka skórki ze świeżej pomarańczy, 100 ml octu winnego białego, sok z 1 pomarańczy, otarta skórka z 1 limonki sok z 1 limonki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię