skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:34/68)

Owsiane batoniki na przekąskę 2689

miód i malina! Owsiane batoniki bananowe przepis na ok. 12 niewielkich batoników Potrzebujemy: 300 g bananów (waga po obraniu) 150 g suszonych owoców - ja użyłam 100 g domowej skórki pomarańczowej i 50 g suszonej żurawiny 100 g pestek - u mnie pół na pół dynia ze słonecznikiem 120 g płatków owsianych (dałam górskie) 20 g brązowego cukru trzcinowego demerara (opcjonalnie) Piekarnik

Ratunku obiad
Takie wiosenne malowanie-sok 204

masła, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soku z pomarańczy, 220 g mąki, pistacje lub migdały Sposób przygotowania: W dużym garnku podgrzać syrop, cukier, wodę i przyprawy. Dodać skórkę pomarańczową i całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i dodać masło, sodę i sok z pomarańczy, a następnie dosypywać przesianej przez sitko mąkę, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie pozostawić

w mojej kuchni
Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese 197

kiełbasę i skrop od serca oliwą. Włóż do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut, aż kiełbas się ładnie zarumieni. W międzyczasie w miseczce wymieszaj sok i skórkę pomarańczową, wraz z miodem i cynamonem. Do naczynia z kiełbasą dodaj orzechy, listki tymianku i dopraw solą i pieprzem, po czym polej całość sosem pomarańczowym. Piecz o kolejne 20 minut

karmelowy
W sam raz na jeden raz: ciasto marchewkowe 145

cukru 1/2 szklanki mąki 5 łyżek oleju 1/2 szklanki marchewki (ja trę na grubych okach) 5-6 łyżek orzechów lub bakalii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki sody oczyszczonej łyżka skórki pomarańczowej Jajko ubić z cukrem i olejem na białą i puszystą masę. Dodając mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną cały czas miksować. Na sam koniec dodać startą marchew i bakalie wg. uznania

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 197

zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba tym bardziej dobrze świadczy o dniu? ;); koszt: 58 zł   Chleb ciabatinni ze smażonym kurczakiem, serem cheddar, skórką pomarańczową, kolendrą i pieprzem oraz chrupiącymi sałatami - Pan Mąż każe mi napisać, że było dobre i mu smakowało. I że mogło nie być w daniu ogórka, bo go nie lubi

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
PĄCZKI SMAŻONE 176

pączki i smażę z obu stron. Wyławiam i układam na ręczniczku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wystudzone pączki dekoruję wg uznania - u mnie jest to lukier i kandyzowana skórka pomarańczowa. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 209

litry dajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka z 4 jaj i jeden budyń. Wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy białka, a następnie łączymy z masą serową i dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie robimy kakaową kruszonkę

Smakowy Raj
jabłka nadziane bakaliami 177

cytrynowej z cynamonem. Dla mnie super! SKŁADNIKI 4 szt. dużych jabłek 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki posiekanych migdałów 8 szt. pokrojonych śliwek suszonych łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny cynamon PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzać do 180º. Jabłka umyć, ściąć górną część. Wydrążyć pozostałą, większą, zostawiając

zabawa smakiem
Sernik królewski 548

półtłustego białego sera, jajko,  10 żółtek,  5 białek,  2 szklanki cukru,  200g masła,  budyń śmietankowy (40g), 2 łyżki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka aromatu pomarańczowegoskórka starta z pomarańczy,  szczypta soli. Wykonanie Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników. Ser zmielić. 10 żółtek utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać zmielony ser, jajko, sproszkowany budyń

Z miłości do słodkości
Czekoladowe trufle 176

problem-są tak pyszne, że cieżko się powstrzymać i znikają w mgnieniu oka. 200 g dobrej jakości, gęstego serka mascarpone 200 g dobrej jakości czekolady 70 % kakao z kawałkami skórki pomarańczowej pół łyżeczki stevi (można uzyć innego słodzidła lub pominąć) karob lub kakao naturalne (dla miłosników) do obtoczenia Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i ciepłą, ale nie gorącą

Zawsze głodna!
Sernik kapitański 165

Składniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru pudru 7 jajek cukier waniliowy 10 dkg masła Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru. Z białek ubijamy pianę. Jedno możemy

Luźna Kuchnia
Tort piernikowy z masą śliwkową w czekoladzie. 160

wystudzenia. Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie. Polewa: -masło łyżka -250 gram gorzkiej czekolady -1 żółtko -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy Żółtko  ucieramy na puszysto z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy w rondlu z masłem, gdy czekolada stanie się płynna dodajemy żółtko szybko mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczony

BaRepas
Makowiec świąteczny. 230

jajek 2 łyżki kakao 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik 200ml) 2-3 łyżki miodu 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy kilka kropel bakalie: skórka pomarańczowa, orzechy, migdały i rodzinki WYKONANIE: mak zaparzyć i zostawić na 12 godz. po czym zmielić na najmniejszych oczkach 3 razy białka ubić z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając masło roztopić

Kuchnia Beaty
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 201

objętość. Wyrośnięte ciastka smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 175 st.C z obu stron, do złotobrązowego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym a następnie polewamy gęstym lukrem, u mnie wymieszanym e skórka pomarańczową z cykaty. Weekend minął w zawrotnym tempie. Szczególnie sobota była intensywna! Razem z Brownie z orzechami i wiśniami odwiedziliśmy Wujka Olka w nowym mieszkaniu, potem moją babcię czyli Prabcię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zawijane ciasto drożdżowe z makiem 193

łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów margaryny (u mnie Kasia) 30 gramów świeżych drożdży 500 gramów masy makowej (u mnie kupna z rodzynkami i skórką pomarańczową) Margarynę roztopić i ostudzić Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku W misce wymieszać mąkę i cukier, dodać jajka, drożdże z mlekiem i stopioną margarynę Drewniana łyżką wymieszać dobrze składniki, a potem ugnieść

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania