skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:34/68)

Dziad 124

cukru 3 jajka 2 żółtka 1 i ⅓ szklanki mleka Nadzienie: 200 g suszonych śliwek 150 g rodzynek 150 g orzechów 100 g suszonych moreli 1 - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g daktyli według uznania migdały i inne bakalie Wykonanie: Masło rozpuścić. Jajka i żółtka ubić z połową cukru na gęstą śmietanę. Mąkę przesiać przez sito. Mleko zagrzać z resztą

Mama Gotuje
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 172

przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Niezmienne pozostają jedynie główne składniki zatar czyli tymianek, sezam, sumak i sól. Czasem dodaje się także oregano, majeranek, cząber, kolendrę, kumin, nasiona kopru, suszoną skórkę pomarańczową i anyż. Jeszcze teraz w niektórych regionach wykorzystuje się dziki tymianek, który nieco odbiega smakiem od tymianku hodowlanego, który można kupić w sklepach. Zatar można przygotować ze świeżych ziół

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 196

mielonych migdałów 2 żółtka 1 jajko 200 g masła( z lodówki) 120 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy ( Delecta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Delecta) 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji: kolorowa posypka rozmącone białko 3 jajka ugotowane na pół twardo Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy

Mia Cucina Sofieta
babka drożdżowa z rodzynkami 145

wodą. Ma mieć konsystencje gęstej śmietany, więc jeśli będzie za rzadki, dosypać cukru, a za gęsty, dolać wody lub soku z cytryny. Polać nim wierzch babki, opcjonalnie posypać kandyzowaną skórką pomarańczową

zabawa smakiem
Piernik staropolski + przepis na idealną polewę czekoladową 169

mleku. Dodać stopniowo, wyrabiając ręką lub hakiem w KA, mąkę, jajka, rozpuszczoną sodę, sól i przyprawę korzenną. Dokładnie wyrobić. Można dodać garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyrobione ciasto przełożyć do kamionkowego garnka (szklanego lub emaliowanego bez oprysków), przykryć ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało. ********************************************************************************* PIECZENIE Dojrzałe ciasto podzielić na trzy części i każdą

CookYourself
Modernistyczne kruche ciasteczka na Wielkanoc i ostatni sezon Mad Men 183

sól do miski robota kuchennego i połączyć (możesz użyć miksera z hakiem lub wyrobić ciasto rękoma jeśli nie ma w pobliżu żadnego urządzenia tego typu). Dodać kawałki masła, skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę i wyrabiać, aż ciasto zacznie się zespalać w całość. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy wyłożonej pergaminem do pieczenia, spłaszczyć ciasto rękoma i rozwałkować na pergaminie dopasowując do kształtu

Jem więc Jestem
Marmurkowe babeczki wielkanocne z mąki jaglanej. Idealne do koszyczka. 197

Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut . Trzy rodzaje mąk połącz ze sobą, dodaj do nich resztę cukru i szczyptę soli. Wlej drożdżowy zaczyn, dodaj olej kokosowy i otartą skórkę pomarańczową. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrób ciasto . Powinno dobrze się zagniatać i przypominać tradycyjne ciasto drożdżowe. Ciacho podziel w proporcji 1:2 i do tej mniejszej części dodaj łyżkę

Food Square
JAK PRZYSPIESZYĆ PRZEMIANĘ MATERII? 154

wpływa dodatnio na przemianę materii, ponieważ zawiera aminokwasy, które regulują przemianę tłuszczów w energię i przyspieszają usuwanie ich z organizmu. Dzięki temu poprawia trawienie, a przy okazji zapobiega powstawaniu pomarańczowej skórki :) odpowiada za to teina - która ma także działanie moczopędne, a więc ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. 5. WYBIERAJ OWOCE - ZWŁASZCZA GREJPFRUTY!     To istotne dla osób, którym zależy

Katsuumi
Owsiane batoniki na przekąskę 2677

miód i malina! Owsiane batoniki bananowe przepis na ok. 12 niewielkich batoników Potrzebujemy: 300 g bananów (waga po obraniu) 150 g suszonych owoców - ja użyłam 100 g domowej skórki pomarańczowej i 50 g suszonej żurawiny 100 g pestek - u mnie pół na pół dynia ze słonecznikiem 120 g płatków owsianych (dałam górskie) 20 g brązowego cukru trzcinowego demerara (opcjonalnie) Piekarnik

Ratunku obiad
Takie wiosenne malowanie-sok 193

masła, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soku z pomarańczy, 220 g mąki, pistacje lub migdały Sposób przygotowania: W dużym garnku podgrzać syrop, cukier, wodę i przyprawy. Dodać skórkę pomarańczową i całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i dodać masło, sodę i sok z pomarańczy, a następnie dosypywać przesianej przez sitko mąkę, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie pozostawić

w mojej kuchni
Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese 181

kiełbasę i skrop od serca oliwą. Włóż do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut, aż kiełbas się ładnie zarumieni. W międzyczasie w miseczce wymieszaj sok i skórkę pomarańczową, wraz z miodem i cynamonem. Do naczynia z kiełbasą dodaj orzechy, listki tymianku i dopraw solą i pieprzem, po czym polej całość sosem pomarańczowym. Piecz o kolejne 20 minut

karmelowy
W sam raz na jeden raz: ciasto marchewkowe 124

cukru 1/2 szklanki mąki 5 łyżek oleju 1/2 szklanki marchewki (ja trę na grubych okach) 5-6 łyżek orzechów lub bakalii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki sody oczyszczonej łyżka skórki pomarańczowej Jajko ubić z cukrem i olejem na białą i puszystą masę. Dodając mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną cały czas miksować. Na sam koniec dodać startą marchew i bakalie wg. uznania

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 189

zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba tym bardziej dobrze świadczy o dniu? ;); koszt: 58 zł   Chleb ciabatinni ze smażonym kurczakiem, serem cheddar, skórką pomarańczową, kolendrą i pieprzem oraz chrupiącymi sałatami - Pan Mąż każe mi napisać, że było dobre i mu smakowało. I że mogło nie być w daniu ogórka, bo go nie lubi

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
PĄCZKI SMAŻONE 157

pączki i smażę z obu stron. Wyławiam i układam na ręczniczku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wystudzone pączki dekoruję wg uznania - u mnie jest to lukier i kandyzowana skórka pomarańczowa. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 195

litry dajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka z 4 jaj i jeden budyń. Wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy białka, a następnie łączymy z masą serową i dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie robimy kakaową kruszonkę

Smakowy Raj