skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:34/101)

Lebkuchen czyli niemieckie pierniczki 199

użyłam syropu orzechowego ale może być klonowy, z agawy itd..) 3 łyżki korzennej przyprawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 85 gram masła 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i z cytryny lukier (1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny) Masło podgrzewam z miodem i syropem do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, zmielone

Mango Papaja
Gnocchi z batatów z masłem cytrynowo-pietruszkowym / Bataten-Gnocchi mit Zitronen-Petersilenbutter 268

duża łyżka mąki ziemniaczanej  1/2 płaskiej łyżeczki curry sól pieprz paryski (mieszanka pieprzu czarnego, kozieradki, płatków chili, wędzonej papryki, cebuli, czosnku, gorczycy, ziela angielskiego, pietruszki, rozmarynu, bazylii, lawendy, skórki pomarańczowej, lubczyku, oregano, majeranku, kminu rzymskiego, trybuli, estragonu, soli morskiej i brązowego cukru) MASŁO CYTRYNOWO-PIETRUSZKOWE    1/4 kostki miękkiego masła 5-6 łodyżek świeżej pietruszki karbowanej 1 łyżka

Kuchnia Prezydentowej
Babka Madera 199

mąki typ 550 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z jednej pomarańczy 2-3 łyżki soku z pomarańczy (dałam ok. 5) 1 . Piekarnik rozgrzać do 160°C. Formę do babki z kominkiem natłuścić masłem i wlać na dno łyżkę melasy, rozprowadzając  po dnie. Pomarańcze obrać (najpierw z jednej zetrzeć skórkę na bardzo drobnej tarce), pozbawiając je także białych(...)każdym razem dokładnie połączyć z maślaną masą. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. 4. Dodawać następnie stopniowo (na 4-5 razy) mieszankę mąk i proszku, na koniec skórkę pomarańczową i tyle soku, aby ciasto stało się miękkie (ale nie rzadkie!) ale zwarte. 5 . Przełożyć ciasto do blaszki na plasterki pomarańczy, wygładzić powierzchnię mokrą łyżką. 6 . Piec

Kuchnia Prezydentowej
Galaktoboureko, czyli greckie ciasto z kremem. 591

kandyzowanej skórki z pomarańczy lub skórka otarta z 1 pomarańczy 1 laska cynamonu KREM: 1,3 l. mleka 5 żółtek 250 g cukru 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 150 g kaszy manny 1,5 łyżki  cukru waniliowego 50 g masła      Przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dosypujemy cukier, dodajemy ziarenka wanilii, skórkę pomarańczową, cynamon

Rozpustne gotowanie
Serniczek z serków homogeniozowanych z galaretką z kompotu wiśniowego 170

pyszny deser ala sernik na zimno. Do tego deseru wykorzystałam kompot z wiśni, który został mi z niedzielnego obiadu. Ale można zastosować z sok z wiśni. Dzięki rodzynkom i skórce pomarańczowej miałam wrażenie, że jem sernik wiedeński ale w wersji na zimno :) Składniki na 3 porcje:3 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (można zakupić serki o smaku naturalnym

Bon Appetit Małgorzaty
Pulao pomarańczowe 155

nada się delikatny, ale aromatyczny ryż z jakimś orzeźwiającym akcentem. Uznałam, że do pulao dodam standardowych przypraw, z lekką przewagą cynamonu i słodyczy a kawałki pomarańczy dopełnią całości.  Pomarańczowe pulao z rybnym vindaloo stworzyło idealną i przepyszną całość. :) Składniki (na 2-3 osoby): 1 filiżanka (175 ml) ryżu basmati Do gotowania ryżu: 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy(...)ziaren kolendry 2 ziarna czarnego pieprzu duża szczypta cynamonu szczypta garam masala 1/4 łyżeczki kurkumy sól do smaku 1/3 pomarańczy obranej z błonek  1 łyżka startej na paseczki skórki pomarańczowej lub cytrynowej (najlepiej zesterem) trochę siekanej natki pietruszki (ilość wg upodobań) 1. Całe przyprawy wrzucamy do specjalnego woreczka lub koszyczka do gotowania. Ryż płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, gotujemy

Kuchnia Prezydentowej
Pomarańczowe ciasto drożdżowe z rodzynkami 247

Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie wyciśniętego soku z pomarańczy. Do środka natomiast dodałam startą skórkę pomarańczową.Czytaj więcej

bistro mama
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 193

musimy, bo świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą możemy sobie upiec w każdej chwili. Tylko, że wtedy święta stracą swój niecodzienny urok. Zachowajmy więc „coś wyjątkowego” tylko na święta. Składniki na ok. 47 sztuk: - 260g kwaśnej śmietany 18% (u mnie crème fraîche 30%) - 400g drobnego cukru do wypieków - 1 łyżeczka sody - skórka starta z 2 pomarańczy - 4 łyżki kakao(...)pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski dodajemy śmietanę, cukier, jajka i sodę. Ubijamy rózgą lub robotem do chwili, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy skórkę pomarańczową – mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę oraz kakao, dodajemy przyprawę do piernika – mieszamy. Do miski ze składnikami mokrymi dodajemy składniki suche. Łączymy składniki drewnianą łyżką. Masa wyjdzie dosyć luźna

mojewypiekiinietylko
dyniowo-pomarańczowe, drożdżowe, z (cynamonową) kruszonką 149

dwóch ciast z dynią, które moim zdaniem były najsmaczniejsze. Poza tym, dawno nie było tutaj (mojego ulubionego) ciasta drożdżowego :) Przepis na drugie ciacho niebawem :) CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ, SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ źródło przepisu: Moje Wypieki , podaje z moimi modyfikacjami // blaszka 20x25cm ~2 szklanki mąki pszennej ~szklanka mąki razowej ~łyżeczka świeżo startego cynamonu ~1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego) ~szczypta

chili & sugar
Babka pomarańczowa na białkach 144

nasmarować olejem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Wylać ciasto i piec w 180 st. C przez 40 minut - do suchego patyczka.4. Ostudzoną babkę udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.Smacznego!!!Źródło: Mouth-watering eats

Kuchnia domowa Ani
Lebkuchen 198

przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sodę. W garnuszku z grubym dnem podgrzać miód i masło, aż do momentu kiedy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierś z kaczki pieczona w winie 185

konfiturą żurawinową firmy  Fanex , która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą. Składniki: 1-2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki cynamonu majeranek Sól 2 łyżki oleju 300 ml. wytrawnego wina czerwonego Dodatkowo: konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Piersi z kaczki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie

Bajeczna Kuchnia
Czekoladowe muffiny ze skórką pomarańczy 135

czekolady, 30 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 4 łyżeczki kakao, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach, szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 jajka, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 170 ml mleka Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę siekamy na kawałki. Do jednej miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę, kawę (kawę

Pobite gary Barbary
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 164

pomarańczy50 g suszonej żurawinyCzekoladę rozpuścić na parze z masłem i ostudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze skórką pomarańczową.Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać łyżką. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DROŻDŻOWA BABKA WIELKANOCNA 207

szkl. cukru2 jaja + 2 żółtkaaromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią (u mnie firmy Kotanyi)5dkg drożdży0.5 szkl mleka100g rodzynek100g skórki pomarańczowej (u mnie obowiązkowy element drożdżowej babki)Wykonanie:Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru

Walijskie Pichcenie