skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:38/68)

DOMOWA MASA MAKOWA 169

samą myśl cieknie ślinka!Koniecznie zróbcie , a nie pożałujecie!SKŁADNIKI:* mielony mak – 200 g* cukier – 50 g* miód – 70 g* bakalie ( orzechy , morele , śliwki , kandyzowana skórka pomarańczowa – ok. 150 g* mleko – 150 ml* cukier wanilinowy – 2 łyżeczki* przyprawa do piernika – 1 łyżeczka* whisky ( albo inny alkohol ) – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Wszystkie bakalie drobno

Ostra na Słodko
Świąteczne kruche ciasteczka 272

pyszne :)Do zrobienia tych ciasteczek potrzebna jest specjalna maszynka (do wyciskania ciasteczek).SKŁADNIKI:1 kg mąki pszennej2 kostki margarynycukier8 żółtek4 cukry wanilinowe+ dekoracja (u mnie znalazły się: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa, płatki czekoladowe, płatki kokosu oraz żurawina)Składniki potrzebne do zrobienia czekolady:2 łyżki masła2 łyżki mleka2 łyżki cukru2 łyżki kakaoWYKONANIE:Najpierw przesiewamy mąkę na stolnicę. Kroimy

Serce zamknięte w formie pyszności
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 350

Przy pomocy robota kuchennego miksuj masło pokrojone na kawałki i cukier, aż stworzą gładką, kremową masę. Zacznij dodawać żółtka, po jednym, dodaj kolejne, gdy poprzednie dobrze się wmiesza. Dodaj skórkę pomarańczową i alkohol (jeśli używasz) i miksuj jeszcze kilka sekund. Przygotuj suche składniki: w misce wymieszaj posiekane orzechy włoskie (nie za drobno, kawałki orzechów mają być wyczuwalne), bułkę tartą

Chilli Czosnek i Oliwa
Obłędne trufle czekoladowe 168

wodą). Cały czas mieszamy, do momentu aż czekolada zupełnie się roztopi. Masę czekoladową lekko ubijamy widelcem lub trzepaczką. Jeśli mamy ochotę, na tym etapie  możemy dodać dodatki takie jak skórka pomarańczowa lub chilli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę.  Gdy masa stężeje formujemy trufle. Mogą mieć nieregularne kształty. Możemy też uformować kulki. Pomocna może okazać się

Okolice Palnika
Piernik z suszonymi śliwkami 279

dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać- gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia- jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt  i skórkę pomarańczową, zmiksować- mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach- pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie

Smakołyki Bereniki
"Grzaniec Strażacki" - aromatyczna herbata owocowo - ziołowa 182

Przysmaki zaczynam od herbatki :) Grzaniec Strażacki - tak własnie nazywa się ta herbata. Jest to mieszanka następujących składników: kwiat hibiskusa, jabłko, skórka dzikiej róży, owoc jarzębiny, owoc jałowca, skórka pomarańczowa, rodzynki, liść jeżyny, imbir, lukrecja i goździki. Przyznam się, ze kiedy przeczytałam nazwę, to uśmiechnęłam się - jest dość oryginalna :) W pierwszej chwili pomyślałam, że jest to typowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lody, lody, lody dla ochłody... 204

garnuszku. Podgrzewać na średniej mocy palnika, aż nabierze bursztynowej barwy. Wsypać chałkę i orzechy, wymieszać.Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ostudzić i pokruszyć.Jogurt zmiksować ze skórką pomarańczową i gałką muszkatołową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypując cukier. Delikatnie wmieszać do jogurtu.Masę przełożyć do pojemnika, zamrażać przez 5-6 godzin, co 30 minut mieszająć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę się zadumałam... I lody 152

Powoli wlać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Przelać całość do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Zdjąć z palnika, dodać puree z dyni, skórkę pomarańczową i rum dobrze wymieszać. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów. Przełożyć do pudełek do lodów, zamrozić.Smacznego!Też zapalaliście znicze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedświąteczne zabieganie, brak czasu i mini serniczki 139

równomiernie rozłożyć do silikonowych form na muffiny, ugnieść dłonią.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.Serek, jajka, cukier i skórkę pomarańczową krótko zmiksować. Dodać czekoladę, zmiksować tylko do połączenia składników.Masę serową wyłożyć na przygotowane wcześniej spody. Na wierzchu równomiernie rozsypać żurawinę, delikatnie wcisnąć w masę.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielowarstwowy tort korzenny 1139

cukrem pudrem na puszystą masę- do masy maślanej dodawać na przemian mąkę przesianą z przyprawami (korzenną i cynamonem) oraz prawie całą śmietanę, cały czas ucierać- dodać żółtko i skórkę pomarańczową, sodę rozpuścić w pozostałej śmietanie (1-2 łyżki), od razu dodać do masy, ucierać, a gdy masa jest już mocno gęsta, wyrobić gładkie ciasto- ciasto podzielić na osiem równych części

Smakołyki Bereniki
Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 123

chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest pieczone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Smakuje miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami i cynamonem. Sprzedawana jest gorąca. Odrywamy kawałki gorącej bułki i dzielimy się nią. Niebo w gębie. Jeden jej bok jest puszysty – drugi chrupiący. Szkoda, że przydrożny stragan

Poezja smaku
Roladki z ciasta filo z żurawiną i twarożkiem 142

łyżek mrożonej żurawiny2 łyżki mleka50 g gorzkiej kuwerturyZa pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy mlekiem.Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy twarożek wymieszany ze skórką pomarańczową. Posypujemy go żurawiną.Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10-12 części.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.Odstawiamy

Mienta blog
ROLADA WAFLOWA 5503

kakao3/4 szklanki cukruWykonanie:W garnuszku rozpuszczamy margarynę,kiedy sie rozpuści dodajemy cukier,kakao.Mieszamy,dodajemy galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.2 wafle,herbatniki kruszymy,dodajemy do masy.Wsypujemy rownież wiórki,rodzynki i skórkę pomarańczową.Dokładnie mieszamy.Moczymy 2 ściereczki.Kładziemy na jednej 2 wafle-jeden na drugim,przykrywamy druga sciereczką.Wafle muszą dobrze zmięknąć zeby nie łamały się przy zwijaniu rolady.Kiedy wafle zmiekną kładziemy

Z Majeczką w kuchni
BABKA DROŻDŻOWA 172

szklanki mleka lub na świąteczny stół dla miłosników drożdżówekSkładniki:25 dag mąki3/4 szklanki mleka1/4 kostki drożdży5 żółtek z jaj Farmio10 dag cukru pudru1/3 kostki margarynyszczypta soligarść rodzynek Bakalland50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej BakallandWykonanie:Drożdże rozkuszamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz odrobine ciepłego mleka, dobrze mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczyn podrósł. W tym czasie rozpuszczamy i studzimy margarynę

Z Majeczką w kuchni
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 328

jajka. Każde kolejne jajko dodaj po całkowitym wymieszaniu jajka poprzedniego. Dodaj mleko.Dodawaj stopniowo przesianą mąkę, cały czas miksując.Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane dodaj proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową (lub dodatek smakowy, który najbardziej lubisz) i dokładnie wymieszaj .Wysmaruj foremki tłuszczem i obsyp je tą samą mąką, którą użyłeś do zrobienia ciasta. Przełóż ciasto do foremek, nie więcej

Grahamka, weka i kajzerka