wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest galette des Rois (ciastem Trzech Króli). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko
Chilli Czosnek i Oliwazmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody różowy cukier kryształ Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię180st.) No i wyszły! Nawet nie zdążyły wystygnąć, a już były rozchwytywane. Wszystko przez te truskawki, echh *** A to mój weekendowy eksperyment- drożdżowe ślimaki z budyniem i skórką pomarańczową. Wyglądem może przypominają rozjechane ślimaki, ale w smaku były obłędne
bastalenaNajbardziej smakowały mi: - Mexican Dream - herbata owocowa z hibiskusem, płatkami dzikiej róży oraz przyprawami korzennymi - Yerba Mate Lemon - pobudzająca mieszanka ostrokrzewu paragwajskiego, trawy cytrynowej i skórki pomarańczowej - Green Jasmine - zielona herbata z jaśminem - Green Mint - zielona herbata z miętąZaś najmniej przypadła mi do gustu herbata Rooibos Sunrise. Pewnie dlatego, że za Rooibosem
Ze smakiem i z pasjąktóre dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Domownikom rugelach tak smakuje, że musiałam kilka rogali schować, aby mieć jak zrobić zdjęcia ;). Dodam, że w oryginalnym przepisie nie ma wzmianki o skórce pomarańczowej, więc jeśli ktoś nie lubi cytrusów nie musi jej dodawać.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandrySkładniki:4 dojrzałe banany1 jajko75 g masła150 g cukru trzcinowegocukier waniliowy1 szkl. mąki1 łyżeczka sodyszczypta soli1 szkl bakali ( figi, rodzynki, morel, skórka pomarańczowa )Wykonanie:Banany rozgnieść widelcem.Utrzeć masło z cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym i jajkiemDo masy dodać rozgniecione banany. Wymieszać.Mąkę połączyć z sodą - dodać do masy na chlebek bakaliowy. Wymieszać.Na koniec wsypać bakalie ( te większe, jak morele
kolorowotorcikowoZapraszam! :) Makowiec - bakaliowiec Składniki: 500g oczyszczonego, niebieskiego maku litr mleka pełnotłustego 8 jaj pół szklanki cukru pudru szklanka miodu gryczanego po garści: rodzynek, fig, moreli, migdałów całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w mleku około godziny. Przestudzony mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa przez sitko
Sajkofanka smakumiękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody
Mia Cucina Sofietaniego caly rok, ale dla tego smaku warto bylo.Mowa oczywiscie o Rogalu Swietego Marcina, na ktorego punkcie bzika maja chyba wszyscy Poznaniacy ;-) Slodkie, wypelnione bialym makiem, orzechami i skorka pomaranczowa, jednym slowem pyszne. Tradycyjnie wypiekane na ten jeden dzien w roku. Zajadajac sie takim rogalem zycze Wam udanego swietowania.Karolka
Przysmaki KarolkiRozpuścić na małym ogniu.Lekko przestudzićWsypać biszkopt , tyle aby masa była gęsta.Podzielić ją na 3 części.Do pierwszej wlać wódkę , formować kulki i obtaczać w kakaoDo drugiej wsypać połowę skórki pomarańczowej , a pozostałej obtaczać kulki.Do trzeciej wlać kawę i kulki obsypać sypką kawą.Smacznego :)Naszym faworytem okazały się trufelki pomarańczowe . Polecam
Malinowa Kawiarenkawypatryać w oknach tej pierwszej, najjaśniejszej gwiazdki. To wszystko jes równoznaczne z ty, że idą święta. Czyli czas pomyśleć o świątecznych przygotowaniach. W kuchni już pachną przyprawy korzenne, pomarańczowa skórka. Co to oznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru. Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg
W kuchni Karmel-itkitaką prezentuję tutaj, lecz można zrobić ją z dowolnymi owocami (tu w wersji z malinami), a do masy dodać bakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki
Poezja smakułyżek wrzątku. Resztę lukru stanowi sok z cytryny. Soku z cytryny dodaję tyle by konsystencja lukru przypominała mniej więcej miód. Lukier trzeba dobrze rozetrzeć łyżką. Polane lukrem pączki ozdabiamy skórką pomarańczową. Gotowe. Teraz odstawiamy by ostygły. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.compomarańczy 100 ml soku pomarańczowego 100 % Tymbark do masy jajecznej 4 kromki pieczywa tostowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju na syrop: 100 ml soku pomarańczowego 100 % Tymbark 2 łyżeczki cukru skórka otarta z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: W szerokiej miseczce mieszamy za pomocą trzepaczki sok pomarańczowy, jajka, można dodać trochę świeżo(...)otartego cynamonu i skórkę z pomarańczy. Kromki chleba tostowego zanurzamy w płynie pomarańczowo-jajecznym z każdej strony. W czasie kiedy chleb tostowy się moczy, w rondelku umieszczamy sok pomarańczowy, cukier, oraz skórkę otartą z połowy pomarańczy, całość doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu, do zredukowania syropu, syrop musi zgęstnieć. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, smażymy chleb tostowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię