skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:49/68)

Ciasto miodowo-marchewkowe z pomarańczą i orzechami włoskimi 132

cukru trzcinowego LUKIER: 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Kilka kropel olejku pomarańczowego PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło, dodać miód i skórkę startą z pomarańczy. Roztopić wszystko chwilę ciągle mieszając na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia. Do tego dodać mleko

Calzonella.com
Pomarańczowe pancakes 227

soli Wykonanie: Pomarańczę wyparzyć wrzątkiem. Osuszyć ręcznikiem i zetrzeć z niej skórkę. Następnie wycisnąć sok.  W misce połączyć przesianą mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać więcej mleka lub soku.  Pancakes'y smażyć na suchej patelni. Podawać z sosem pomarańczowym, miodem lub syropem

Pasja Smaku
Pieczony sernik na czekoladowym cieście z pomarańczowym musem 251

koniec wlewamy tężejącą galaretkę . Na paterze kładziemy ciasto ,wylewamy część musu pomarańczowego ,układamy sernik i na wierzch dajemy resztę musu pomarańczowego . Dekoracja Galaretkę rozrabiamy w 450 ml wody ,studzimy w lodówce ,pomarańczę obieramy tak aby nie było białych skórek ,układamy cząstki na wierzchu i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Wypieki Rene
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD 177

chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć do tego kremu małej, mocno pomarańczowej, wpadającej w czerwień dyni, aby jej miąższ był mięsisty i słodki. Sezon dyniowy - choć jeszcze trochę wcześnie - uważam zatem za otwarty:)SKŁADNIKI:15 dag miąższu z dyni*sok i skórka z 1 dużej pomarańczy100 g masła140 g brązowego cukru3 żółtkaszczypta cynamonuszczypta gałki muszkatołowejWYKONANIE:W garnuszku(...)cukier, sok i skórkę otartą z pomarańczy, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Dobrze zamieszaj, żeby cukier się roztopił. Teraz dodaj żółtka i energicznie rozmieszaj je z resztą składników rózgą do ubijania. Dołóż puree z dyni, rozmieszaj ponownie rózgą, a następnie gotuj całość na średnim ogniu aż masa zacznie gęstnieć i przypominać budyń. Gorący dyniowo-pomarańczowy curd przelej do słoiczka

Słodko-Słony Świat Ilony
Czerwony koktajl owocowy 124

brzmi idealnie? Dla mnie tak!  Składniki : * banan * garść czerwonych winogron * garść mrożonych truskawek lub malin * szklanka soku pomarańczowego lub 2 soczyste pomarańcze * opcjonalnie kilka listków świeżej mięty Przygotowanie : Wszystkie składniki naszego koktajlu miksujemy. Jeśli przeszkadzają Wam skórki winogrona to można przelać koktajl przez sitko. Jednak mi w niczym nie przeszkadza taka forma koktajlu, zresztą bardzo szybko znika

Magiczne Życie Marty
Pomarańczowe ciasteczka z galaretką 1260

mąki pszennej* 200 g cukru* 2 żółtka* 1 jajko* szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 pomarańcza* 1 galaretka pomarańczowa* 100 g białej czekolady* 50 ml śmietanki 30%Wykonanie:Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć we wrzątku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć 3 łyżki soku.W misce utrzeć miękkie masło, z cukrem, solą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz

kolorowotorcikowo
Kurczak kukurydziany cytrusowo-tymiankowy, nogi kurczaka 140

pszenicy. Kurczaki przybywają na wadze wolniej. Ich mięso jest bardziej soczyste, delikatne i „słodkie”. Wyróżnia je żółto pomarańczowa barwa. Kurczakom nie podawane są hormony wzrostu ani antybiotyki, dzięki czemu mięso jest o wiele zdrowsze. 4 nogi z kurczaka kukurydzianego*, skórka otarta z 1 cytryny, 1 pomarańcza, gałązka tymianku, sól, 6 łyżek masła, 1 -2 łyżeczki miodu tymiankowego lub lipowego, Skórkę

królestwo garów
Mistrzowski sernik pomarańczowy . 235

ziemniaczanej 2 pomarańcze Wierzch : 1 szklanka kwaśniej gęstej śmietany 3 czubate łyżki dżemu pomarańczowego. Wykonanie : Herbatniki skruszyć . Masło z czekolada i kakao rozpuścić Połączyć z  ciastkami. Wysypać na dno formy , delikatnie docisnąć. U mnie tortownica i średnicy 28 cm. Z pomarańczy zetrzeć na grubej tarce skórkę  , uważając aby jak najmniej było białej spodniej warstwy, Z 1,5 pomarańczy(...)przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C Piec ok 60 -70 min . Po tym czasie wysunąć delikatnie sernik i polać po wierzchu śmietaną zmieszaną z dżemem pomarańczowym  Wstawić znów do piekarnika na ok 10 min w temperaturze 130'C Po tym czasie wyłączyć piekarnik , otworzyć drzwiczki ale sernik nadal tam pozostawić. Gdy przestygnie schładzać jeszcze przez kilka

Malinowa Kawiarenka
TORT PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWY Z POTRÓJNYM MUSEM 574

posiekanych w drobną kostkę (i obranych ze skórki) pomarańczy,Z pozostałej połówki pomarańczy wyciśnij sok, odmierz 3 łyżeczki i podgrzej go w garnuszku, po czym rozpuść w nim żelatynę. Następnie dodaj ją do posiekanych pomarańczy.Do ubitej kremówki dołóż posiekane pomarańcze i dosyp cukier puder. Wymieszaj całość delikatnie łyżką.Tężejący mus pomarańczowy wyłóż na zastygnięty mus czekoladowy.MUS WANILIOWY:Śmietanę

Słodko-Słony Świat Ilony
pyszne makowce 186

ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru(...)czarnej zaparzonej herbaty kieliszek amaretto 1 kropla zapachu migdałowego 1 szkl. s kórki sma żonej pomarańczowej 200 gr orzechów w łoskich posiekanych drobno 200 gr daktyli posiekanych drobno- ja miksowałam ,pozostawiając większe kawałki 4 cytryny umyte i otarte na najcie ńszej tarce(skórka) 8 żółtek - cukru szklanka ( kogiel-mogiel ) 8 bia łek na końcu ubitych z odrobiną soli

w mojej kuchni
Zdrowe smoothies – dodaj sobie mocy na zimę 163

łyżeczki kurkumy Pomarańcze obieramy ze skórki (białe błonki zostawiamy) i umieszczamy w blenderze kielichowym wraz z obraną i pokrojoną w duże plasterki marchewką. Dodajemy miód oraz rozgrzewające przyprawy: imbir i kurkumę. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Gdyby koktajl był dla nas za gęsty, możemy rozrzedzić go wodą lub naturalnym sokiem pomarańczowym. Koktajl buraczany z dodatkiem słodkiej gruszki kusi

Poezja smaku
ZIELONE SMOOTHIE 189

duże jabłko2 nektarynki (opcjonalnie)WYKONANIE:Liście szpinaku opłucz dokładnie w wodzie. Ogórka i nektarynki obierz ze skórki. Jabłko również obierz  i wykrój gniazdo nasienne. Wszystko przerzuć do blendera lub miksera, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy (razem z miąższem) lub sok pomarańczowy i całość dokładnie zmiksuj. Gotowe

Słodko-Słony Świat Ilony
Nalewka klementynkowa - jadalne prezenty na ostatnią chwilę 185

orzeźwiająca naleweczka, przesycona olejkami aromatycznymi znajdującymi się w skórce, które wprowadzą Was w błogi spokój ;). Sprawdza się jako jadalny prezent na ostatnią chwilę, m oże być także zachętą i inspiracją do dalszych eksperymentów kulinarnych. Składniki zalej alkoholem, ładnie zapakuj i dołącz instrukcję dalszego postępowania do czasu otrzymania klarownego trunku w pięknym pomarańczowym kolorze. Czas przygotowania: 15 minut Cd. przygotowań

SzczyptaSmaQ
American Carrot & Orange Birthday Cake, czyli Tort pomarańczowo – marchewkowy w stylu amerykańskim 130

śmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy (400 – 500g) 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja: 150ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 1 pomarańcza + ewentualnie 2 plastry ananasa z puszki + kawałek kandyzowanej skórki z pomarańczy Margarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość ucieramy(...)jeszcze około dwóch łyżeczek i rozpuszczamy. Resztę dżemu przekładamy do osobnego pojemnika, a następnie dodajemy do niego rozpuszczoną mieszaninę dżemu z żelatyną i całość dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę pomarańczowo – galaretową nakładamy na dwie warstwy ciasta: spód i środkową, po czym pozostawiamy, by stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą. Żelatynę przeznaczoną do kremu wkładamy do garnuszka z gorącą

Smakowy Raj
Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 196

czasu, tym bardziej ulepienie kuleczek- uli. Polecam użycie kandyzowanej  skórki z pomarańczy  i orzechów pistacjowych lub nerkowca, w ciekawy sposób zmieniają nasze doznania smakowe. Na cieście nie może zabraknąć masy więc i tym razem znęcamy się nam margaryna lub masłem. Ja dodałam do masy olejek pomarańczowy, sprawił, ze ciasto nabrało bardzo przyjemnego aromatu. Myślę, ze każdy inny(...)pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag miodu jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej powidła śliwkowe 3 łyżki śmietany kwaśnej Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki orzechów 1/2  szklanki skórki z pomarańczy 2 łyżki miodu masa:  1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny Okrągłe biszkopty Wykonanie.  Składniki na ciasto łączymy

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania