skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:54/68)

Tort pomarańczowo - marchewkowy 135

pierwszą część kładziemy krem pomarańczowy następnie krem śmietankowy i przykrywamy drugim kręgiem ciasta. Na wierzch znowu kładziemy kremy w tej samej kolejności i przykrywamy ostatnim krążkiem. Na wierzch i boki ciasta kładziemy resztę kremu śmietanowego i smarujemy  nią wierzch i boki tortu. Dekorujemy według uznania. Ja użyłam kawałków pomarańczy i plasterków z  jego skórki.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową 2544

serka mascarpone200g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudruskórka starta z 1/2 cytryny1 łyżka soku z cytrynyPolewa:1 budyń waniliowy bez cukru1 galaretka pomarańczowa500ml soku marchewkowegoDodatkowo:marcepanbarwnik spożywczy pomarańczowy i zielony  Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera(...)przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.  Krem:4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok  i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.  5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Polewa

Mała Cukierenka
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 203

menu. Po przejrzeniu kilku przepisów w języku hiszpańskim stwierdziłam, że bazą do nadzienia, oprócz ugotowanych słodkich ziemniaków, zmielonych migdałów i cukru, jest podkreślający słodycz cynamon oraz przełamująca ją skórka z cytryny. Często w recepturach pojawia się również anyż i niekiedy rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego(...)empanadas z pieczoną dynią i chorizo.  Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem i cytryną, są słodkie no i lekko tłuste, bo to przecież smażone pierogi. Myślę, że Wam zasmakują :)Uwagi do przepisu:Truchas w oryginale przygotowuje się jako duże

Chilli Czosnek i Oliwa
Sorbet z czerwonych pomarańczy 161

słodkie, bardzo intensywnie pomarańczowe, z lekką nutą malinową w tle. Cudownie orzeźwiające, na lato wprost wymarzone. Zakochałam się w nich bez pamięci!Jeśli tylko wpadną Wam w ręce czerwone pomarańcze, nie wahajcie się - to najlepszy sorbet, jaki zdarzyło mi się jeść! Jestem pewna, że i Wy się zakochacie.Sorbet z czerwonych pomarańczySkładniki:(na 900 ml lodów)skórka otarta z 1 czerwonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dżemik z dyni z pomarańczą 163

Delikatny, aromatyczny dżemik z dyni z pomarańczową nutą.   Składniki:-dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy 6 słoiczków 0.3 - 0.5 l )-4 pomarańcze-3 cytryny-75 dkg cukru-2 żelfixy lub dżemixy   Dynię dzielimy na części,usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóryi kroimy w kostkę(...)Pomarańcze obieramy ze skóry i skórek, dzielimy na kawałki.   Z dwóch cytryn ścieramy skórkę.Sok wyciskamy z trzech cytryn.   Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Zlewamy wodę.   Miksujemy blenderem.   Dodajemy pomarańcze,skórkę z cytryny i cukier.Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut.Dolewamy sok z cytryn

Maminek kulinarny
Pomarańczowe kluseczki z manny 175

Słodziutkie, cudownie pachnące pomarańczami i do tego polane truskawkowym dżemem...... po prostu niebo w gębie!Wasze dzieci na pewno będą zachwycone i zapewniam, że Wy również

Kraina Miodem Płynąca
Babka cytrynowa 207

otartą skórkę cytrynową. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie zmiksować składniki mikserem. Formę do babki natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem. Polecam też: Babkę cytrynowo-jogurtową Pomarańczową babkę na białkach

Monia miesza i gotuje
Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym 145

daktylowo-pomarańczowy: 1. Daktyle pokroić drobno, przełożyć do rondelka i zalać wodą oraz sokiem z pomarańczy. Gotować na małym ogniu, aż daktyle będą miękkie, a c a łość zgęstnieje . D okładnie zblendować (jeśli byłoby ciężko blendować - dolać odrobinę gorącej wody). Wystudzić. 2. Zblendowane daktyle zmiksować z serkiem mascarpone. Można całość przetrzeć przez sito, żeby uniknąć w kremie niezblendowanych skórek

Kto ugości moich gości?
Szybkie ciasto z automatu do wypieku chleba 316

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego garść rodzynek Przygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Wlewamy do formy. Dodajemy olej i aromat pomarańczowy. Mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy i wsypujemy do formy usypując pośrodku stożek.  Ustawiamy program do wypieku ciasta (u mnie nr 10). W momencie sygnału dodajemy rodzynki, jeśli dodajemy(...)już na początku.  Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.  Z dodatkami można oczywiście eksperymentować, zamiast aromatu można dodać np. skórkę z cytryny, zamiast rodzynek - żurawinę

Ze smakiem i z pasją
Pomarańczowe puree z wątróbką starofrancuską i szpinakiem 168

małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła, wyciskamy sok z  jednej pomarańczy i wrzucamy marchewki. Gotujemy pod przykryciem tak długo, aż marchewki będą miękkie. W połowie gotowania dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, cukier  i sok z drugiej pomarańczy.  Do marchewki można dolać niewielką ilość wody, jeśli sok za szybko nam się zredukuje. Cebulę kroimy po długości na bardzo(...)czas w zależności, czy lubimy mocno wypieczoną czy delikatnie, najlepsza będzie jeśli po na ciśnięciu nie będzie wypływać z niej krew). Kilka marchewek odkładamy razem z połową sosu pomarańczowego. Odcedzone ziemniaki dodajemy do marchewek i całość miksujemy blenderem na puree. Puree podajemy z wątróbkę pokrojoną na plasterki sosem musztardowym (sos powstał z marynaty pod wpływem smażenia wątróbki) i szpinakiem

Moniki Smakołyki
Czekoladowe walentynki - edycja druga ;) 226

zawiodło. Ciasto wyszło przepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis na dużą blaszkę o wymiarach ok. 26 na 38 cm) Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklankę cukru ok. 230 g zimnego masła 2 żółtka(...)stopni piekarnika. Pieczemy na złoty kolor, czyli ok. 20 min. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.W tym czasie możemy przygotować krem. Pomarańcze dokładnie myjemy i z dwóch ocieramy skórkę. Natomiast wszystkie trzy przekrawamy i wyciskamy z nich sok (u mnie wyszło go ok. 300 ml). Skórkę, sok i 0,5 szklanki cukru umieszczamy w niewielkim garnuszku i podgrzewamy. Kiedy cukier się

Ratunku obiad
Peczone bataty 134

łososia. Nie chciałam gotować normalnych ziemniaków, bo u nas, kilogram ziemniaków starcza na dłuuugo ;) Widzicie, jacy my jesteśmy miłośnicy ziemniaków ;) W sklepie, w oko, wpadły mi bataty. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki. Bataty - jadłam je kiedyś w postaci placków ziemniaczanych. Dzisiaj w wersji pieczonej. Powiem Wam tak - zostają u nas na dłużej :) Nie tylko ze względu na ich smak(...)same się robią ;)   'pieczone bataty' Składniki: - bataty (u mnie 1 na 1 osobę) - sól, pieprz, tymianek - olej Bataty porządnie umyć i wyszorować. Przeciąć na ósemki. Wyłożyć na blachę, skórką na dół. Każdy kawałek posmarować olejem i oprószyć solą, pieprzem.  Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 30-35 minut (w zależności od ich wielkości

CookYourself
Sok marchewkowy zwalczający objawy stresu i bezsenności 139

Super połączenie słodkiej marchewki z selerem i ogórkiem przełamane limonką. Prócz pięknego, intensywnie pomarańczowego koloru gwarantowane orzeźwienie, dawka dodatkowej energii i bomba witaminowa .  To połączenie składników zwalcza objawy bezsenności i stresu. Marchewka działa dobrze na wzrok i pomaga pozbyć się uczucia niepokoju i nerwowości. Składniki (2 porcje): 3 marchewki 1 gałązka selera naciowego 3 zielone ogórki 1/2 limonki Przygotowanie(...)minut): - wszystkie składniki kroimy i wkładamy do wyciskarki do soków (limonkę jak zawsze polecam włożyć ze skórką) SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Sok z jarmużu i gruszki  <klik> Zobacz też przepis na Sok o właściwościach bakteriobójczych i antynowotworowych<klik

Pora na pora i pomidora
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 183

minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty i ponczujemy likierem pomarańczowym (lub mlekiem). Następnie każdy krążek (od wewnętrznej strony) smarujemy cienką warstwą konfitury pomarańczowej.Masa Makowa:Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do ostygnięcia. Odlać wodę i dwukrotnie zmielić. Następnie połączyć z rozbełtanymi jajkami, mąką oraz aromatem.Margarynę zagotować(...)powoli dodawać mak. Gotować do momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu przełożyć na dolny biszkopt - przykryć górną częścią ciasta. Całość polać lukrem*. Wierzch makowca ozdobiłam kandyzowaną skórką z pomarańczy.*zbyt duża ilość lukru spowoduje, że ciasto może się okazać zbyt słodkie, dlatego należy uważać z jego ilością lub nawet z niego zrezygnowaćMoje posty

Słodka Strona
Curd z mandarynek 111

można się oprzeć wyjadaniu ich prosto z miseczki. Przynajmniej ja nie potrafię...Tym razem curd jeszcze taki lekko zimowy, świąteczny wręcz, bo z mandarynek. Ma śliczny, żółtko-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie planujecie ciasta z jego udziałem - jestem pewna, że nic się(...)zmarnuje...Curd mandarynkowySkładniki:(na 400 g curdu)sok z 5 mandaryneksok 1 1/2 cytrynyskórka otarta z 2 mandarynek2 jajka2 żółtka150 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka oliwySok z cytrusów, skórkę z mandarynki, jajka, żółtka, cukier i mąkę umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Dodać oliwę, gotować jeszcze kilka minut - masa powinna mieć

Pożeraczka, czyli raz adobrze