skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:57/68)

Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 401

zauważyłam, że blat umieszczony w dolnej części piekarnika piekł się dużo wolniej, dlatego co 10 minut zamieniałam blaty miejscami i upiekły się równo w 45 minut :)Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarponena 2 okrągłe formy o średnicy 26 cmczas przygotowania: 1 godz. + 45 min pieczenieSkładniki:na ciasto:3 jajka200 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe)50 g mąki(...)tarce o dużych oczkachsok z 1/2 cytryny150 g orzechów włoskich, posiekanychna krem mascarpone:250 g mascarpone200 g serka śmietankowego (Philadelphia, ja użyłam Pilos z Lidla)150 g cukru pudruotarta skórka z 1 pomarańczypołówki orzechów włoskich do dekoracjiPrzygotowanie:Do miski wsyp suche składniki - mąkę migdałową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon oraz sól i wymieszaj. Oddziel białka

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie 273

żółtko, 2-3 łyżki lodowatej wody, szczypta soli.  Krem: 1 szklanka puree z pieczonych batatów , 2 pomarańcze, 200 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu, 70 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku . Przybranie: plastry pomarańczy. Przygotowanie: Kruchy spód: Masło schłodzić. W malakserze wymieszać suche składniki (tryb pulsacyjny(...)lodówce). Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy posmarowanej masłem, nakłuć widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić.     Krem: Pomarańcze wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, obrać i wyciąć fileciki . Puree z batatów zalać mlekiem kokosowym, dodać wanilię, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać fileciki z pomarańczy, zagotować, dosłodzić

SzczyptaSmaQ
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z CYTRYNOWO-MUSZTARDOWYM WINEGRETEM 367

Polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki kaszy jaglanej2,5 szklanki bulionu 4 duże rzodkiewki0,5 ogórka świeżego (lub 2 małe gruntowe)0,5 czerwonej cebuligarść kiełków brokułakilka gałązek pietruszki1/4 pomarańczowej papryki1/4 czerwonej papryki1/3 szklanki startego żółtego sera (na tarce o grubych oczkach)sólSOS WINEGRET:1 łyżeczka soku z cytryny0,5 łyżeczki musztarady dijon3/4 łyżeczki brązowego cukru2-3 łyżki oliwy(...)długo, aż kasza wchłonie całkowicie bulion i będzie miękka (około 15-20 minut). Po tym czasie przełóż kaszę do miski i ostudź.Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę, papryki również pokrój w kostkę, cebulę - w półksiężyce; wrzuć warzywa do ostudzonej kaszy.Dodaj kiełki i posiekaną drobno pietruszkę oraz starty ser, dosól do smaku.SOS WINEGRET

Słodko-Słony Świat Ilony
Inka z nutką orientu 201

zbożowej właśnie. Dzisiaj Inka u mnie obowiązkowo pojawia się szczególnie późnym popołudniem lub w weekendowe poranki. Ja w ramach eksperymentu Inkę zestawiłam z mlekiem kokosowym, musem z malin oraz konfiturą pomarańczową z imbirem i goździkami i nutką wody z jaśminu . Efekt niecodzienne doznanie dla kubków smakowych. Wszystkie smaki doskonale ze sobą kontrastują i dobrze ze sobą współgrają. Koniecznie musicie spróbować(...)malinowego dżemu przetartego przez sito 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 80 ml mleka kokosowego 80 ml wody 1 łyżeczka wody jaśminowej  Wykonanie:  1. Pomarańczę: Umyć obrać ze skórki i  pozbawić białej błony następnie zblendować pozostawiając nieco większe cząstki. Do pomarańczy dodać szczyptę goździków dokładnie wymieszać.  2. Mleko kokosowe podgrzać z imbirem i wodą jaśminową

vaniliowoczekoladowa
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 215

tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda polędwiczka faszerowana śliwkami i orzechami włoskimi, wszystko doprawione tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do użytych produktów SyperFood można dodać intensywnie pomarańczowe płatki nagietków, które mają właściwości lecznicze i pięknie się komponują z pozostałymi składnikami.  Przygotowanie potrawy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ale  koniecznie sprawdźcie, czy Wasze patelnie posiadają rączki(...)łyżka tłuszczu (smalec z gęsi, oliwa lub masło klarowane), oliwa do posmarowania patelni. Nadzienie: 1/2 szklanki drobno posiekanych śliwek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 2 łyżki powideł śliwkowych, 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy, 1/3 łyżeczki posiekanego tymianku, szczypta cynamonu.   Krem z batatów: 1 batat ok. 400 g, 150 g serka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar

SzczyptaSmaQ
17.Jak rybka w wodzie - czyli łosoś z pomarańczowym risotto! 166

znany, ale wybrałam go ponieważ w każdej postaci bardzo pasuje mi w połączeniu z ryżem..  Risotto zostało sporządzone z nutką orzeźwiającej pomarańczy! Zdecydowałam się na wersję pomarańczową, ponieważ jak dotąd nie była mi znana. Spotkałam się jedynie z risotto limonkowym oraz cytrynowym. Jednak zważając na to, że łosoś został potraktowany cytrynową "marynatą" postanowiłam nieco przełamać ten smak(...)średnia cebula ząbek czosnku pół cytryny pół pomarańczy połowa natki pietruszki 50-60 ml białego, wytrawnego wina ok.250ml domowego bulionu warzywnego (nie preferuję z kostki) 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1łyżka masła oliwa z oliwek  przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej, papryki chili, pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej i kurkumy, odrobina cukru, świeżo

Symfonia Smaków
Kaczka pieczona z jabłkami 227

pieczenia innych mięs. A podroby z kaczki, które były w środku wykorzystam w inny sposób, chyba zrobię krupnik na podrobach. Polecam też mój przepis na kaczkę pieczoną z sokiem pomarańczowym, oraz piersi z kaczki sous vide na sałatce z orientalnym makaronem ryżowym i sałatką z pieczonych czerwonych buraków, które robiliśmy z Piotrem na warsztatach kuchni orientalnej z Karolem Okrasą. Kaczka(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie dobrze nacieramy kaczkę solą, majerankiem i białym pieprzem na zewnątrz i również w środku, można kaczkę posmarować delikatnie oliwą. Umyte 2  jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne,  jabłka kroimy w ćwiartki, wraz z posiekaną pietruszką i kilkoma morelami (dla dodania słodyczy) wkładamy do środka kaczki, spinamy rozcięcie wykałaczkami, lub zszywamy nićmi. Układamy kaczkę w żaroodpornym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Razowe pierniki. 148

żeby powstała odpowiednia konsystencja. Kolorowy lukier uzyskałam metodą domową (oprócz błękitu i jasnozielonego, który wyjątkowo zrobiłam za pomocą  barwników) dodając w niewielkich ilościach różnych produktów spożywczych: Żółty - kurkuma Pomarańczowy - kurkuma i sok z buraka; ewentualnie sok z marchewki Ciemnozielony - odrobina soku ze szpinaku i młody jęczmień w proszku. Fioletowy - sok z jagód i sok z buraka Może się zdarzyć(...)sztucznych dekoracji (nie mogłam się oprzeć cukrowym śnieżynkom) jak i naturalnych - czarny sezam, jagody goi, płatki migdałów. Oprócz tego możecie użyć także: rodzynek, suszonej żurawiny pestek słonecznika czy dyni, skórki z cytryny/pomarańczy/limonki, zmielonych orzechów wiórków kokosowych.  Miłej zabawy

Powiedz dietom nie
Poza sezonem: konfitura z czerwonych pomarańczy 148

pieprzem Składniki: (na 4 słoiczki po 150 ml) 2 kg czerwonych pomarańczy 400 ml wody 350 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka różowego pieprzu Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę. Owoce wyfiletować, wycisnąć sok z resztek. Wszystkie błonki i pestki zawinąć w gazę lub włożyć do pończochy, zawiązać. Umieścić z pomarańczami i sokiem w misce, zalać wodą i wstawić(...)koniec gotowania dodać utłuczony w moździerzu pieprz. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć, ostudzić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Mojej używam namiętnie do naleśników, a także do ostatniego sernika dyniowo-pomarańczowego . Pasowała tam idealnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z musem mandarynkowym 171

serowa: -75 dkg. sera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek nektarynek -3/4 l.wody -0.5 szklanki cukru -2 galaretki pomarańczowe(ja dałam cytrynoweSposób przygotowania1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty(...)lekko je powciskać.Piec w 175*, ok.45min.3. Nektarynki wypestkować i ugotować w wodzie z cukrem.Wyjąć łyżką cedzakową. Na gorącym kompocie, rozpuścić galaretki. Jak możliwe to z nektarynek zdjąć skórkę.Miąższ zmiksować, albo przetrzeć przez sito.Połączyć z płynem i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na zimny sernik i schłodzić.Rada , jeśli ktoś nie lubi mandarynek może taki mus zrobić

Sama słodycz i szczypta chili
wyśmienity galaretkowy torcik z gruszką,pomarańczą,śmietaną... 163

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: gruszki 5 sztuk, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, pomarańcze 4 sztuki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, woda pomarańczowa, czekolada starta 50 gram oprócz obu mąk i proszku ubić mikserem lub w robocie z 6 minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac(...)gruszki, galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na gruszki, nakryć 2 plackiem lekko dociskając 2 placek nasączyć, 3 pomarańcze obrać ze skóry i białej skórki, dość drobno pokroić i rozłożyć na placku, galaretkę wiśniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na pomarańcze, przykryć 3 plackiem lekko dociskając do zimnej śmietany wsypać galaretkę

W Mojej Kuchni Lubię
Gryczane placki dyniowo-jabłkowe z musem jabłkowo-pomarańczowym (wegańskie) 167

wspominam je z przyjemnością. Nie inaczej będzie tym razem. Jeszcze tylko 4,5 dnia! A dziś na osłodę ciężkich dni proponuję gryczane placki dyniowo-jabłkowe z musem jabłkowo-pomarańczowym. Moje serce już skradły, ciekawe jak będzie w Waszym przypadku! Czy wiedzieliście, że jabłka są skarbnicą wielu bardzo potrzebnych składników i mają ogromne działanie prozdrowotne? Powiem Wam o kilku, moim zdaniem(...)włączyć jabłka do naszej diety np. na drugie śniadanie czy jako przekąskę, szczególnie do pracy czy szkoły, kiedy nie mamy możliwości przygotowania sobie czegoś wymagającego. Najlepiej spożywać je ze skórką, pamiętając o ich dokładnym umyciu, gdyż w niej i tuż pod nią kryje się najwięcej składników mineralnych! Przepis na ok. 30-35 placuszków , jeden to ok. 30kcal. Składniki na placuszki

Be Fit Be Strong
ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM 188

Piękne i  pomarańczowe. Można je wykorzystywać w naprawdę wielu postaciach. Ja osobiście bardzo ją lubię i często gości na moim stole. Prawda,że piękna? Proponuję dziś pyszną i pomarańczową   zupę krem z dyni z mleczkiem kokosowym  z dodatkiem świeżego imbiru. Jest sycąca, lekka i naprawdę pyszna. Składniki: 500 g kawałka dyni puszka  mleczka kokosowego(...)podania   * W skład przyprawy garam masala wchodzą: kolendra, goździki, liść laurowy,kmin rzymski, chili, kardamon, anyż gwiazdkowy, liść goździka, pieprz czarny. Warzywa pokroiłam w kostkę. Dynię obrałam ze skórki, wyjęłam z niej pestki i również pokroiłam na kawałki. W garnku rozgrzałam olej sezamowy tłoczony na zimno. Daje on rewelacyjny lekki i orzechowy smak. Wsypałam pokrojoną cebulę.  Gdy się

potrawyregionalne
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48155

mleka w proszku, przez sitko. Po upieczeniu mięsa wszystko z dna blachy deglasujemy szklanką zimnej wody i zeskrobujemy dokładnie to, co przywarło do formy – zawsze zostaje dużo mięsa i skórek. Zawartość blaszki zlewamy do garnka, do surowego mięsa. Selery, marchew i pietruszkę myjemy. Marchewki, pietruszki i seler bulwiasty obieramy, mniejsze warzywa zostawiamy w całości, większe tniemy na pół. Łodygi selera(...)warstwa przypali się i lekko zwęgli. Dodajemy ją w całości do garnka.   Cebuli – jeśli macie kuchenkę indukcyjną lub elektryczną – nie trzeba opalać. Można ją do rosołu wrzucić w pomarańczowej łupince. Pamiętacie jak barwi się jajka na Wielkanoc łupinami cebuli? Tutaj, przy długim gotowaniu, łupina cebuli również uwolni swój kolor.   Wszystko w garnku zalewamy zimną wodą . Zawsze zimną. Smak

Karo in the Kitchen
Puree z dyni - baza do deserów 172

Zawsze chętnie korzystam z sezonowych produktów. Jednym z warzyw po które najczęściej sięgam jesienią jest dynia. Wykorzystuje ją do zup, gulaszy, kaszotto i oczywiście deserów :) Zanim piękna pomarańczowa dynia trafi do deseru robie z niej puree. Można oczywiście kupić gotowe puree w słoiku, ale przygotowanie domowe nie zawiera zbyt wiele czasu, a przynajmniej dokładnie znamy jego skład :) Czas przygotowania(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy dynia jest miękka. Jeśli tak to wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Odcinamy skórkę i umieszczamy w misce i blenderujemy na gładki mus. Ta odmiana dyni jest dość sucha i mączysta więc dolewamy 2,3 łyżki wody. Gotowe

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania