skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:48/68)

Sernik pomarańczowy 134

duże jajko 100 g mąki Masa serowa: 1 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego 200 g cukru 4 duże jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 2 pomarańczy sok z 2 pomarańczy Dodatkowo: konfitura pomarańczowa kawałki pomarańczy Spód czekoladowy Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy brązowy cukier i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuści. Dodajemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chleb pszenny z dynią na zakwasie 183

Chleb pszenny z dynią na zakwasie...O chrupiącej, złocistej skórce i wilgotnym, miękkim środku.Z dodatkiem pestek dyni. Długo utrzymujący świeżość.O delikatnym, prawie niewyczuwalnym aromacie dyni.Pyszny, domowy, niezastąpiony w jesienną słotę.Polecam! Składniki:Zaczyn:40 g zakwasu żytniego;200 g mąki pszennej (u mnie typ 650);150 g letniej wody.Ciasto chlebowe:Cały, powstały zaczyn;275 g letniej(...)wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,77 kg bochenek chleba.Moje puree z dyni było mocno pomarańczowe (zależy to od gatunku użytej dyni, moja miała zieloną skórkę), ale rzadkie, przez co ciasto było dość luźne i aby uformować bochenek musiałam użyć sporo mąki do podsypywania. W takiej sytuacji najlepiej upiec chleb

Gospodyni Miejska
Dziwne? Ale zjadliwe #2 Grasz w zielone? Gram i ja! 169

użyłam mrożonej brukselki. Lekko ją podgotowałam, dosłownie przez 5min. Następnie odcedziłam i główki przekroiłam na pół. Pomarańczę sparzyłam we wrzątku, starłam skórkę i wycisnęłam sok. W garnuszku rozpuściłam masło, wrzuciłam brukselkę i smażyłam przez minutkę. Wszystko zalałam pomarańczowym sokiem, lekko posoliłam. Dusiłam niecałe 10min. (bo brukselka i tak już była wystarczająco miękka, chodziło mi jedynie o wymieszanie smaków), a następnie

bastalena
Tarta z dyni z żurawiną. 114

mnie  miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( tutaj przepis ) 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków skórka otarta z jednej pomarańczy (ekologicznej) lub kilka kropel aromatu pomarańczowego 2 garście świeżej żurawiny       Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy

Rozpustne gotowanie
Kotlety schabowe z koprem włoskim i jałowcem 161

kotlety schabowe o grubości ok. 1 cm (450g), 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego) 1 płaska łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżka owoców jałowca 1/4 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki oliwy kilka łyżek soku pomarańczowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną (ale niekoniecznie czosnkiem) mieszanka kolorowych sałat świeże pomarańcze(...)misce dokładnie mieszamy ze sobą 3 łyżki oliwy, roztarty jałowiec i kolendrę, sól, pieprz, startą skórkę pomarańczy i posiekany fenkuł. Uzyskaną w ten sposób masę umieszczamy na górnej powierzchni poszczególnych kotletów, dość mocno dociskając do mięsa. Następnie podlewamy całość kilkoma łyżkami soku pomarańczowego i umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Kotlety wkładamy do płaskiej brytfanny lub naczynia żaroodpornego, ewentualnie

Kulinarna Pokusa
Letnie orzeźwienie. Sangria truskawkowo-arbuzowa 139

dekoracji: 1 pomarańcza pokrojona na plasterki, a następnie na ćwiartki oraz garść truskawek pokrojonych na połówki kostki lodu Przygotowanie sangrii: Z arbuza odkrój skórkę i wyjmij pestki. Z truskawek usuń szypułki. Na dno blendera wlej sok pomarańczowy, następnie umieść w nim arbuza i truskawki i zmiksuj na gładkie puree. Przecedź je przez sitko o drobnych oczkach do dużej miski

Chilli Czosnek i Oliwa
Mazurek czekoladowy 161

śmietanki 30% 1 szczypta soli 20 g masła Polewa: 100 g konfitury pomarańczowej 100 g czekolady mlecznej 100 g masła Dekoracje: 60 g orzechów laskowych Czekoladowe jajka Wykonanie: Ciasto: Obłuskane orzechy drobno posiekać. Aby obłuskać orzechy można np. podgrzać je na suchej patelni, a następnie gdy skórka zaczyna odchodzić ściągnąć ją z jeszcze ciepłych orzechów ocierając je palcami. Masło, cukier(...)połączy z czekoladą. Dekoracja: Ja miałam całe orzechy, więc na początku uprażyłam je lekko na suchej patelnie, ściągałam skórki a następnie posiekałam i jeszcze raz uprażyłam żeby miały złoty kolor. Na koniec: Na wystudzony blat ciasta rozsmarować połowę konfitury pomarańczowej a następnie rozsmarować mus czekoladowy. Przykryć ciasto drugim blatem ciasta i posmarować resztą konfitury. Ciasto schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto

Mama Gotuje
Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 177

wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Lukier pomarańczowy: 150 g cukru pudru ok. 3-4 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy. Gęstość lukru można dowolnie regulować - dodając więcej soku lub cukru. Ostudzoną babkę polać lukrem i posypać

maniapieczenia
Sałatka walencka 250

200g) 200g manchego 200g pomidorków koktajlowych 1 średnia czerwona cebula (200g) 50g czarnych oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku pomarańczowego kilka listków świeżej mięty Instrukcje Pomarańcze dzielimy na ćwiartki i obieramy ze skórki. Poszczególne ćwiartki kroimy następnie na kolejne 3-4 części. Manchego kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Cebulę obieramy i kroimy(...)koniecznie ostatniej kolejności obieramy avocado zgodnie z naszymi poradami jak przygotować avocado , a następnie kroimy je w kostkę o boku 2-3 cm. Mieszamy ze sobą oliwę, sok pomarańczowy, miętę i czosnek. Owoce, warzywa i ser mieszamy ze sobą, stopniowo podlewając sosem pomarańczowym. Gdy wszystko dokładnie wymieszamy, wkładamy sałatkę przykrytą folią spożywczą na przynajmniej 30 minut do lodówki, aby wszystkie

Kulinarna Pokusa
Orange curd - krem pomarańczowy 131

pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców. W mroźną zimę krem pomarańczowy wniesie do Waszego domu nieco słonecznego lata :-) Polecam! Składniki (Na około 250 g kremu): 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zwykle są to 2 duże pomarańcze) skórka starta z 2 dużych pomarańczy (umytych i wyszorowanych szczoteczką) 80 g cukru 80 g zimnego masła(...)duże jajka  (L) 2 duże żółtka (L) Najbardziej niezawodną metodą przygotowania kremu pomarańczowego jest ugotowanie go na parze. Należy przygotować garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową lub szklaną miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody, zagotować. Miskę postawić na garnku z wodą.  Masło pokroić

maniapieczenia
Grill jako piernik – wyjątkowe desery przygotować można na świeżym powietrzu 141

Ciasto: 300g masła 300g gorzkiej czekolady dobrej jakości 300g cukru 1 łyżeczka wanilii 10 jaj, żółtka i białka osobno trochę startej skórki z cytryny Glazura: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciepłego masła ale nie roztopionego odrobina soku pomarańczowego lub malinowego Wszystkie składniki glazury wymieszać i używać podczas pieczenia babeczek Przygotowanie: Masło, czekoladę i połowę cukru rozpuścić w rondelku. Wymieszać

naRuszcie
Sernik orzechowo- pomarańczowy i blender marki Sencor 316

soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego2 pomarańcze5 łyżeczek żelatyny250g serca mascarpone400g gotowego sera na sernik4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)1 opakowanie cukru wanilinowegoWierzch:6 podłużnych biszkoptów2 galaretki pomarańczowe (każda na 500ml wody) 4-5 herbatników lub korzennych ciastek Spód:1. Orzechy i ciasteczka przełożyć do blendera i zemleć. Dodać do nich miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma(...)Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdyby masa orzechowa zbiła się w duże grudki, proszę ją jeszcze rozdrobnić (można rękoma).4. Pomarańcze obrać ze skórki i białego albedo, a następnie miąższ odfiletować. 5. Żelatynę zalać 6 łyżkami soku pomarańczowego i odstawiać na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (można dodać jeszcze trochę soku pomarańczowego

Mała Cukierenka
Przepiórki w sosie z pomarańczy 165

patelnię z masłem po smażeniu przepiórek dodać kawałki pomarańczy, dodać wino i dusić ok 10 minut. Przetrzeć przez sito. Dodać otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, rodzynki i dusić ok 5 minut. wlać rum, wymieszać. Przepiórki zalać pomarańczowym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 15 minut. Smacznego!Uwagi  Nie użyłam rodzynek, mój(...)oryginalnym przepisie. Ale był bardzo smaczny. Przepiórki były w piekarniku zdecydowanie dłużej niż przewiduje przepis (ok 30 minut), ale wcale im to nie zaszkodziło - mięso nie było suche, a skórka się przypiekła. Dorzuciłam też podgotowane ziemniaki, dopiekły się razem z ptaszkami

Stare Gary
Mazurek pomarańczowy 348

21cm i na taką blachę podaję proporcje w przepisie. Mazurek pomarańczowySkładniki:ciasto kruche200g mąki pszennej120g masła50g cukru pudru 1 żółtkoszczypta solimasa pomarańczowa 1 duża pomarańcza1/4 cytryny150g cukru50ml wody50g płatków migdałowychdo dekoracji garść płatków migdałowychkilka cienkich plasterków obranej ze skórki pomarańczy Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło, posiekać- dodać sól, cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto- ciasto schłodzić(...)cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok (dla wersji bardziej gorzkiej należy zetrzeć również białą część cytryny)- wyciśnięte owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, całość podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa będzie gęsta, często mieszając, zwłaszcza pod koniec, gdyż masa może zacząć przywierać do dna (trwa to 20-25 minut)- gotową masę pomarańczową zdjąć z ognia, przestudzić

Smakołyki Bereniki
Ciasto mandarynkowe z dynią 192

Pyszne ciasto na jesienne wieczory Składniki ciasto - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2/3 szklanki cukru - 5 żółtek - skórka starta z 1 cytryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie - 1,5 kg dyni - 2 budynie - 1 galaretka pomarańczowa - 1 szklanka cukru - 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego - sok z 1 cytryny piana - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 budynie waniliowe

W królestwie smaków Beaty