czekolady (możecie użyć dowolnej, ja dałam 100 g gorzkiej i 100 g białej czekolady) 25 dag suszonych owoców i orzechów (ja dałam: orzechy włoskie, migdały siekane, migdały w płatkach, skórkę pomarańczową, suszone figi, daktyle, suszone morele, suszone śliwki i żurawinę) 2 łyżki płatków kukurydzianych Bakalie kroimy na mniejsze kawałki, orzechy siekamy na grubsze kawałki. Dosypujemy płatki kukurydziane i wszystko mieszamy
My simple kitchenpoprzednim miesiącu dużo się u mnie działo, nie tylko kulinarnie. To, co zdążyłam uchwycić telefonem, właśnie Wam teraz prezentuję :) 1. Powyżej na pierwszym zdjęciu drożdżówki z cynamonem i skórką pomarańczową w trakcie produkcji :) Wyszły pycha! 2. A to już wafel przekładany specjalnie na życzenie M :) jak trochę dopracuję przepis to na pewno pojawi się na blogu :) Do porannej, niedzielnej kawki
My simple kitchenłyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego imbiru skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki cynamony 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Krem: 400g chudego twarogu sernikowego (Emilka 0%) ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku (ja dałam 3 łyżki) Do dekoracji: płatki migdałów kandyzowana skórka pomarańczy Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną(...)zrumieniła) upieczony placek odstawiamy do wystygnięcia rozcinamy placek wzdłuż na pół przekładamy placek twarogiem wymieszanym z ksylitolem pozostawiając cześć kremu na wierzch górę ciasta dekorujemy płatkami migdałów oraz kandyzowaną skórką pomarańczową gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinkę SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmarzeń... SKŁADNIKI: ciasto 140 g mąki pszennej 75 g masła 1 żółtko 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka śmietany mus czekoladowy 250 g mascarpone 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową (lub bez) krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru truskawki świeża mięta A jak to zrobić: Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
Kuchnia w opałachumyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Nadmiar imbiru zdjąć z mięsa. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka, tłuszcz wylać. Dodać skórkę pomarańczową, wlać bulion i dusić 5 minut. Wlać sos z pomarańczy i dusić około 10 - 15 minut. Wyjąć piersi i trzymać w cieple. Sos przecedzić, dodać miód i zagęść przez
królestwo garówPrzepis znalazłam na TEJ stronie. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 125 g masła 70 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 100 g drobno posiekanych migdałów 150 g mąki pszennej Składniki na nadzienie: 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki 3 żółtka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 400 ml mleka(...)brzoskwiniowego cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: masło ucieramy z cukrem pudrem, Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko, aromat waniliowy, skórkę pomarańczową, migdały i mąkę w 3 partiach. Gotowym ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 22-24 cm . Ciasto jest dość lepiące, dlatego polecam zwilżać ręce zimną wodą. Wyklejoną formę
My Culinary ArtStrucla makowa- najlepsza przyjaciółka naszej rodziny podczas świąt. Wyszła nie przesuszona i aromatyczna. Wykorzystałam gotową masę makową z dodatkiem skórki pomarańczowej, która była dość mocno wyczuwalna w strucli. Z podanych składników upiekłam dwie strucle. Ciasto 50 dag mąki 12 dag cukru 10 dag masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 4 dag drożdży szczypta soli Masa makowa (użyłam gotowej masy
Kuchenne aromatyżółtek 200 ml ciepłego mleka szczypta soli 500 g suchego maku 4 łyżki miodu 150 g cukru 150 g rodzynek 1-2 łyżek rumu 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g drobno posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych orzechów 50 g masła 4 białka Sposób przygotowania: Z drożdży, 1 łyżki cukru, 50 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka
Wielki apetytciasteczek Digestive 100 g masła 1 łyżka przyprawy korzennej 800 g twarogu 3 krotnie mielonego z wiaderka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 3 jaja 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 pierniczków nadziewanych masło ( do wysmarowania formy) Sposób przygotowania: Ciastka pokruszyć i wymieszać z miękkim (lub rozpuszczonym
Wielki apetytWielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 łyżeczki kardamonu 2 jaja 70 g masła 1 żółtko jajka ugotowane na twardo (ostudzone) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozkrusz, zasyp
Wielki apetyttwarogu 200g) 125 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 2 budynie-u mnie pudding waniliowy z Lidla 10 -12 jaj-u mnie dziś 11 jaj dowolne bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa Wykonanie Miękkie masło zmiksować na puszystą masę.Cały czas miksując,dodawać cukier puder i po jednym żółtku. Następnie dodać proszek budyniowy i stopniowo twaróg. Z białek ubić sztywną pianę
w mojej kuchnisera z wiaderka 200 g masła 1 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 8 jajek szczypta soli 2 budynie waniliowe bakalie wg uznania (u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki) CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Cały
My Culinary Artdrobnym sitkiem. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą
Bullioprzedsmak lata :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 opakowanie serka homogenizowanego 300-400g 1 opakowanie galaretki (użyłam cytrynowej) 1 opakowanie cukru waniliowego kilka łyżek bakalii (użyłam: orzechów włoskich, rodzynek, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę) ok. 1/2 litra zmiksowanych truskawek WYKONANIE Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i zostawić do stężenia. Ser mieszamy z cukrem waniliowym i bakaliami. 2/3 tężejącej
Zofianawsypać do miski, dodać rozczyn, mleko, 2 jajka i 1 białko, sól i porządnie zagnieść. Ciasto ma być lśniące i gładkie. Dodać masło i dalej zagniatać. Następnie dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz ekstrakt wanilii i dokładnie wyrobić. Nie zapomnijmy o dodaniu migdała. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto przełożyć do formy, posmarować rozmąconym
królestwo garów