brzmi idealnie? Dla mnie tak! Składniki : * banan * garść czerwonych winogron * garść mrożonych truskawek lub malin * szklanka soku pomarańczowego lub 2 soczyste pomarańcze * opcjonalnie kilka listków świeżej mięty Przygotowanie : Wszystkie składniki naszego koktajlu miksujemy. Jeśli przeszkadzają Wam skórki winogrona to można przelać koktajl przez sitko. Jednak mi w niczym nie przeszkadza taka forma koktajlu, zresztą bardzo szybko znika
Magiczne Życie Martymąki pszennej* 200 g cukru* 2 żółtka* 1 jajko* szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 pomarańcza* 1 galaretka pomarańczowa* 100 g białej czekolady* 50 ml śmietanki 30%Wykonanie:Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć we wrzątku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć 3 łyżki soku.W misce utrzeć miękkie masło, z cukrem, solą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz
kolorowotorcikowopszenicy. Kurczaki przybywają na wadze wolniej. Ich mięso jest bardziej soczyste, delikatne i „słodkie”. Wyróżnia je żółto pomarańczowa barwa. Kurczakom nie podawane są hormony wzrostu ani antybiotyki, dzięki czemu mięso jest o wiele zdrowsze. 4 nogi z kurczaka kukurydzianego*, skórka otarta z 1 cytryny, 1 pomarańcza, gałązka tymianku, sól, 6 łyżek masła, 1 -2 łyżeczki miodu tymiankowego lub lipowego, Skórkę
królestwo garówziemniaczanej 2 pomarańcze Wierzch : 1 szklanka kwaśniej gęstej śmietany 3 czubate łyżki dżemu pomarańczowego. Wykonanie : Herbatniki skruszyć . Masło z czekolada i kakao rozpuścić Połączyć z ciastkami. Wysypać na dno formy , delikatnie docisnąć. U mnie tortownica i średnicy 28 cm. Z pomarańczy zetrzeć na grubej tarce skórkę , uważając aby jak najmniej było białej spodniej warstwy, Z 1,5 pomarańczy(...)przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C Piec ok 60 -70 min . Po tym czasie wysunąć delikatnie sernik i polać po wierzchu śmietaną zmieszaną z dżemem pomarańczowym Wstawić znów do piekarnika na ok 10 min w temperaturze 130'C Po tym czasie wyłączyć piekarnik , otworzyć drzwiczki ale sernik nadal tam pozostawić. Gdy przestygnie schładzać jeszcze przez kilka
Malinowa Kawiarenkaposiekanych w drobną kostkę (i obranych ze skórki) pomarańczy,Z pozostałej połówki pomarańczy wyciśnij sok, odmierz 3 łyżeczki i podgrzej go w garnuszku, po czym rozpuść w nim żelatynę. Następnie dodaj ją do posiekanych pomarańczy.Do ubitej kremówki dołóż posiekane pomarańcze i dosyp cukier puder. Wymieszaj całość delikatnie łyżką.Tężejący mus pomarańczowy wyłóż na zastygnięty mus czekoladowy.MUS WANILIOWY:Śmietanę
Słodko-Słony Świat Ilonyciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru(...)czarnej zaparzonej herbaty kieliszek amaretto 1 kropla zapachu migdałowego 1 szkl. s kórki sma żonej pomarańczowej 200 gr orzechów w łoskich posiekanych drobno 200 gr daktyli posiekanych drobno- ja miksowałam ,pozostawiając większe kawałki 4 cytryny umyte i otarte na najcie ńszej tarce(skórka) 8 żółtek - cukru szklanka ( kogiel-mogiel ) 8 bia łek na końcu ubitych z odrobiną soli
w mojej kuchniłyżeczki kurkumy Pomarańcze obieramy ze skórki (białe błonki zostawiamy) i umieszczamy w blenderze kielichowym wraz z obraną i pokrojoną w duże plasterki marchewką. Dodajemy miód oraz rozgrzewające przyprawy: imbir i kurkumę. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Gdyby koktajl był dla nas za gęsty, możemy rozrzedzić go wodą lub naturalnym sokiem pomarańczowym. Koktajl buraczany z dodatkiem słodkiej gruszki kusi
Poezja smakuduże jabłko2 nektarynki (opcjonalnie)WYKONANIE:Liście szpinaku opłucz dokładnie w wodzie. Ogórka i nektarynki obierz ze skórki. Jabłko również obierz i wykrój gniazdo nasienne. Wszystko przerzuć do blendera lub miksera, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy (razem z miąższem) lub sok pomarańczowy i całość dokładnie zmiksuj. Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonyorzeźwiająca naleweczka, przesycona olejkami aromatycznymi znajdującymi się w skórce, które wprowadzą Was w błogi spokój ;). Sprawdza się jako jadalny prezent na ostatnią chwilę, m oże być także zachętą i inspiracją do dalszych eksperymentów kulinarnych. Składniki zalej alkoholem, ładnie zapakuj i dołącz instrukcję dalszego postępowania do czasu otrzymania klarownego trunku w pięknym pomarańczowym kolorze. Czas przygotowania: 15 minut Cd. przygotowań
SzczyptaSmaQśmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy (400 – 500g) 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja: 150ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 1 pomarańcza + ewentualnie 2 plastry ananasa z puszki + kawałek kandyzowanej skórki z pomarańczy Margarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość ucieramy(...)jeszcze około dwóch łyżeczek i rozpuszczamy. Resztę dżemu przekładamy do osobnego pojemnika, a następnie dodajemy do niego rozpuszczoną mieszaninę dżemu z żelatyną i całość dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę pomarańczowo – galaretową nakładamy na dwie warstwy ciasta: spód i środkową, po czym pozostawiamy, by stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą. Żelatynę przeznaczoną do kremu wkładamy do garnuszka z gorącą
Smakowy Rajczasu, tym bardziej ulepienie kuleczek- uli. Polecam użycie kandyzowanej skórki z pomarańczy i orzechów pistacjowych lub nerkowca, w ciekawy sposób zmieniają nasze doznania smakowe. Na cieście nie może zabraknąć masy więc i tym razem znęcamy się nam margaryna lub masłem. Ja dodałam do masy olejek pomarańczowy, sprawił, ze ciasto nabrało bardzo przyjemnego aromatu. Myślę, ze każdy inny(...)pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag miodu jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej powidła śliwkowe 3 łyżki śmietany kwaśnej Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki orzechów 1/2 szklanki skórki z pomarańczy 2 łyżki miodu masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny Okrągłe biszkopty Wykonanie. Składniki na ciasto łączymy
ciastkarnia na kruchym spodzielyzek likieru pomaranczowego Polewa pomaranczowa-Tortenguss250 ml soku z pomaranczy2 lyzki drobnego cukru 1 op.Tprtenguss lub 2 lyzki maczki ziemniaczanejPRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:wlaczyc piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem na 160°C) .Tortownice o przekroju 26 cm wylozyc papierem do pieczenia,a bok wysmarowac maslemmarchew obrac i zetrzec na najmniejszych oczkach tarki.Wymieszac ze starta skorka z pomaranczy i 2 lyzkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny, wilgotny, pachnący tort piernikowy przełożony delikatnym kremem pomarańczowym oraz oblany słodkim kajmakiem.... To moja kolejna propozycja na tegoroczne Święta. Nuta piernika jest odpowiednio wyważona, zaś śmietankowy krem idealnie łączy się z otartą skórką z pomarańczy. Kajmak swą słodyczą dopełnia całości. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, należy połączyć najpierw suche, a następnie mokre składniki ze sobą
Słodko-Słony Świat Ilonyewentualnie usunąć pestki w misie robota jajka "L", cukier, sól hakiem zamieszać, wsypać mąkę, drożdże suche, wlać letnie mleko, stopione masło i wyrabiać z 10 minut ciasto wsypać startą skórkę z pomarańczy i z 2 minuty wyrabiać ciasto - nakryć misę ściereczką do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu, po wyrośnięciu chwilę zamieszać ciasto forma silikonowa z kominkiem - przełożyć(...)powciskać cząstki pomarańczy piec w 200C około 40-45 minut, babkę wyjąć z formy jak będzie wystudzona babkę posypać pudrem cukrem - ciasto jest dobrze wyrośnięte, lekkie i mocno pomarańczowe i nie za słodkie...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 3 średnie pomarańcze 6 jajek250g cukru50 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej150 g orzechów włoskich posiekanych ,nie zmielonychPomarańcze z cienką
Kulinarny karnet Christophera