przedsmak lata :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 opakowanie serka homogenizowanego 300-400g 1 opakowanie galaretki (użyłam cytrynowej) 1 opakowanie cukru waniliowego kilka łyżek bakalii (użyłam: orzechów włoskich, rodzynek, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę) ok. 1/2 litra zmiksowanych truskawek WYKONANIE Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i zostawić do stężenia. Ser mieszamy z cukrem waniliowym i bakaliami. 2/3 tężejącej
Zofianawsypać do miski, dodać rozczyn, mleko, 2 jajka i 1 białko, sól i porządnie zagnieść. Ciasto ma być lśniące i gładkie. Dodać masło i dalej zagniatać. Następnie dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz ekstrakt wanilii i dokładnie wyrobić. Nie zapomnijmy o dodaniu migdała. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto przełożyć do formy, posmarować rozmąconym
królestwo garówśrodku solą, do środka włożyć trochę rozmarynu, plasterki pomarańczy, cytrynę. Rozłożyć na folii plasterki boczku. Na nich ułożyć rybę. Na rybie położyć plasterki cytryny i posypać ją skórką pomarańczową oraz rozmarynem. Rybę okryć boczkiem. Zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy widelcem
królestwo garówpomarańczy, posiekana skórka z pomarańczy, truskawki, Szalotki posiekać. Łososia posiekać. Wymieszać z szalotką i sokiem z pomarańczy – wszystkie składniki dodajemy do smaku. Na łososiu układać ćwiartki truskawek, posypać skórka pomarańczową. zastawa
królestwo garówobrać ze skórki. Skórkę pokroić w cienkie paseczki. Sok wycisnąć. Łososia podzielić na 8 części, na każdej ułożyć trochę szalotki i połówkę jajka. Skropić sokiem z pomarańczy i ozdobić skórką pomarańczową. zastawa
królestwo garówsmaku. Wylać na formę z płaskim dnem ( ja użyłam 16x28 cm). Odstawić do zastygnięcia. Szalotkę pokroić w piórka ( przeciąć wzdłuż na pół i następnie w plasterki wzdłuż), wymieszać ze skórka pomarańczową. Plasterki łososia pokroić w paski, delikatnie wymieszać z szalotką i sokiem pomarańczowym – sok dodajemy do smaku, z około 1/2 pomarańczy. Galaretkę pokroić w cienkie paski. Kilka listków szpinaku pokroić
królestwo garówpoprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Rodzynki zalać miodem pitnym. Orzechy posiekać. Mak zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i gotować do napęcznienia. Dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać miód do smaku. Wymieszać kluski z makiem. *Lub!!! kupić 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) ** goździki, kardamon, kolendra, ziele angielskie, imbir suszony zastawa
królestwo garówPrzełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Podawać same lub z owocami. Do środka można dodać rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową. *Lub!!! użyć 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) zastawa
królestwo garówpielęgnacyjna z olejkiem limetkowym i olejem z pestek moreli łatwo się wchłania, a w połączeniu z masażem wspomaga podczas nakładania oczyszczenie skóry z produktów przemiany materii i łagodzi efekt pomarańczowej skórki. Olej z awokado, oliwa z oliwek, olej z jojoby, olej z orzechów makadamia, olej z pestek winogron oraz olej z miąższu owoców rokitnika zwyczajnego dodatkowo rozpieszczają skórę, która staje
Cukier&Puderpestki) i odstawiamy na chwilę. W dużej misce łączymy suche składniki na muffiny- mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy jajko, posiekany kawałek imbiru, skórkę pomarańczową i rozpuszczone masło. Dodajemy mleko i mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki, po czym dodajemy rabarbar. Masą wypełniamy formy na muffiny. Czas na kruszonkę. W miseczce łączymy 100 gram cukru
les mirabelleszimno z dużą ilością bakalii . Dobrze wygląda i równie dobrze smakuje. Składniki: ½ kg twarogu 100 g masła 3 żółtka 100 g cukru ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 - 100 g posiekanych kandyzowanych owoców 50 g obranych i posiekanych migdałów Wykonanie: Twaróg odcisnąć i przetrzeć przez sito. Masło utrzeć i zmiksować z serem. Śmietanę podgrzać ale nie zagotować
Mama Gotujecukru 3 jajka 2 żółtka 1 i ⅓ szklanki mleka Nadzienie: 200 g suszonych śliwek 150 g rodzynek 150 g orzechów 100 g suszonych moreli 1 - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g daktyli według uznania migdały i inne bakalie Wykonanie: Masło rozpuścić. Jajka i żółtka ubić z połową cukru na gęstą śmietanę. Mąkę przesiać przez sito. Mleko zagrzać z resztą
Mama Gotujeprzekazywaną z pokolenia na pokolenie. Niezmienne pozostają jedynie główne składniki zatar czyli tymianek, sezam, sumak i sól. Czasem dodaje się także oregano, majeranek, cząber, kolendrę, kumin, nasiona kopru, suszoną skórkę pomarańczową i anyż. Jeszcze teraz w niektórych regionach wykorzystuje się dziki tymianek, który nieco odbiega smakiem od tymianku hodowlanego, który można kupić w sklepach. Zatar można przygotować ze świeżych ziół
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamielonych migdałów 2 żółtka 1 jajko 200 g masła( z lodówki) 120 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy ( Delecta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Delecta) 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji: kolorowa posypka rozmącone białko 3 jajka ugotowane na pół twardo Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy
Mia Cucina Sofietawodą. Ma mieć konsystencje gęstej śmietany, więc jeśli będzie za rzadki, dosypać cukru, a za gęsty, dolać wody lub soku z cytryny. Polać nim wierzch babki, opcjonalnie posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
zabawa smakiem