skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:53/68)

BABECZKI POMARAŃCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM 137

aromatyczne. Podałam mu więc takie prosto od serca mocno pomarańczowe i mocno czekoladowe z nutą alkoholu. Posmakowały i to bardzo. Polecam więc i Wam.    Składniki: 1 szkl cukru 25 dag mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy sok z połowy pomarańczy krem czekoladowy

Z Majeczką w kuchni
Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym 330

sposobem odpada nam „bawienie się” w wyciąganie tego deseru na talerze, każdy dostaje swoją porcję i zajada deser ze smakiem.Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowym ma delikatnie pomarańczowy smak i aksamitną  konsystencję. Polecam!Przepis na 2 porcje.200 ml jogurtu naturalnego200 ml soku z pomarańczy1 łyżka żelatynyna syrop: 200 ml soku z pomarańczy + cząstki pomarańczyŻelatynę zalewamy 50 ml soku(...)napęcznieje. Pozostały sok zagotowujemy, dodajemy napęczniałą żelatynę i chwilkę gotujemy aż żelatyna się rozpuści, studzimy. Następnie dodajemy do jogurtu naturalnego przestudzony sok z żelatyną  i trochę otartej skórki z pomarańczy, mieszamy za pomocą trzepaczki aby masa była gładka i przelewamy do szklanych słoiczków lub do foremek. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę.Gdy panna cotta stężeje, a przygotowaliśmy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM 175

szklanki oleju1 łyżeczki proszku do pieczenia1 kisiel cytrynowyop.skórki pomarańczowej (100g)Lukier:2 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawać kolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać startą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku. Formę z kominkiem natłuścić

Walijskie Pichcenie
piegusek ze śliwkami 111

Wilgotne ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia.  *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 2 łyżki suchego maku sok i skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki mleka 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej Mąkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Granola. Na dobry początek tygodnia 137

pomarańczy. Niebo w buzi!  Spróbujecie...? Granola dyniowo-pomarańczowa Składniki: (na 2 l granoli) 300 g płatków owsianych 100 g płatków jęczmiennych 25 g pestek dyni 75 g ziaren słonecznika 50 g orzechów pekan 40 g ziaren lnu 200 g musu z dyni 65 ml syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z melonem, fetą i awokado 229

ciekawego bloga "Lubię gotować" . Składniki: pół melona o pomarańczowym miąższu; pół melona o zielonym miąższu; rukola (około pół paczki); pół sera feta; 1 awokado; 1 czerwona cebula; garść liści mięty; Na płaski duży talerz wyłożyć rukolę. Z melonów wykroić kuleczki i ułożyć na sałacie. Awokado pokroić na niewielkie kawałki (bez skórki), cebulę obrać i pokroić w cienkie wiórka, wyłożyć

In my kitchen
Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem 174

cukinia 1 bakłażan 4 papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa) 1 dojrzały czerwony grejpfrut 1 makrela wędzona 1 łyżka octu winnego 6 łyżek oleju rzepakowego garść słonecznika łuskanego garść rukoli sól morska, świeżo mielony pieprz garść szczypiorku   Przygotowanie: Przygotować papryki: Każdą paprykę z osobna nadziać na widelec i nad palnikiem opalić skórkę ze wszystkich stron, aż stanie się czarna

Moja Delicja
Tęczowy deser z persymoną. 145

Khaki, kaki, szaron, persymona to wspaniały, pomarańczowy owoc z czterema listkami ,podobny do pomidora, z wyglądu, nie w smaku.Owoc słodki, trąci smakiem gruszki ,z dużą zawartością karotenów, licznych witamin i związków mineralnych. To jabłko Orientu, podobnie jak nasze jabłka jest łatwy w konsumpcji. Miękki, bez pestki, można zjadać skórkę. Dostarcza tyle energii, że wystarczy na śniadanie szkolne czy przekąskę

Kulinarny karnet Christophera
Absolutna dynioza 146

całe ohydnej szarości był jeden pozytywny, intensywnie pomarańczowy element- dynia. Zaczęło się od puree, które z dyni Hokkaido robi się bajecznie prosto. Jak już pisałam w lazaniowym poście, wystarczy umieścić wymytą dynię w piekarniku nagrzanym do 200*C i zostawić ją tam na około godzinę. Po godzinie skubiemy ją ze skórki, wsuwamy nasiona i używając tłuczka do ziemniaków robimy puree

les mirabelles
Ciasteczka z galaretką i orzechami 124

rozdzielone jajko200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowejgalaretka pomarańczowa + niewielka ilość wody, tylko aby ją rozpuścićcukier puderposiekane orzechy lub migdałyPrzygotowanie:Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy z konfiturą. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy zwykły cukier, skórkę z cytryny, aromat, jajko oraz pokrojone na małe

charlotte gotuje
Babka cytrynowa na białkach 173

taki lubię , ale z powodzeniem może byc pomarańczowe , waniliowe czy migdałowe . Wypróbujcie , bo naprawdę warto. Składniki :  6 białek z dużych jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki przennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół kostki masła. 1 cytryna Wykonanie : Masło stopić i wystudzić. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok . Białka ubić na sztywną

Malinowa Kawiarenka
Wyzwanie miesiąca: suflet 121

wyzwanie podjęły Martynosia i Siaśka.Suflet pomarańczowy z goździkową nutąSkładniki:(na 4 porcje)2 białka1/4 łyżeczki soli4 łyżki cukru1 pomarańcza10 goździkówdodatkowo:1 łyżeczka masła2 łyżeczki cukru pudruGoździki powbijać a pomarańczę. Włożyć do małego garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Wyjąć z wody, ostudzić. Wyjąć goździki, pomarańczę, razem ze skórką, zmiksować na gładką masę.Foremki dokładnie wysmarować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czerwone banany… 183

dojrzewania. Miąższ ma zabarwienie pomarańczowe, jest bardzo miękki ,kremowy ,ale mało słodki. Pyszne są  smażone na maśle czy zapiekane. Tubylcy podają je pieczone w ziołach. Ja proponuję zapiekane z jabłkami. Jeżeli traficie na czerwone  banany ,które są twarde ,to znaczy ,że są niedojrzałe. Należy je odłożyć na tydzień ,dwa ,aż skórka stanie się miękka. Czerwone banany

Kulinarny karnet Christophera
Domowe lody pomarańczowe 137

znakomita. Domowe lody pomarańczowe Składniki:  3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego 500 g pomarańczy + 2 łyżki cukru  Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Najpierw nad garnkiem ścieramy z nich skórkę, a później

Kulinarne przygody Gatity