więc dla podkreślenia niezwykłego koloru, smaku i właściwości batatów użyłam blanszowanego szpinaku i dzikiego krwawnika w żywych zielonych kolorach, aromatycznej pigwy, jabłkowych nut polskiego cydru, cytrynowej macierzanki i intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze(...)krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego,Soki i skórka otarta z połowy cytryny,2 łyżki masła,20 g żelatyny w listkach,Gałązki macierzanki cytrynowej,Do smaku biały pieprz, pieprz Cayenne i sól,Łyżeczka oliwy do nasmarowania kokilek,Do przybrania
SzczyptaSmaQInspirując się dwoma sernikami znanych blogerek, stworzyłam swoją propozycję. Powstał sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie. Trzeba przyznać, że jest bardo aromatyczny, jesienno-zimowy. Można go przygotować również na święta. Do czego bardzo zachęcam :) Inspiracje z bloga Doroty i Asi Składniki na brownie: 120 g masła 200 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 2 duże jajka 1 łyżeczka(...)pieczenia. Wyrównać. Składniki na masę serową: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 5 dużych jajek 3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki skrobi ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy (wyparzonej) 1 łyżka soku z pomarańczy Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, skrobię, skórkę
Czerwień i błękitminerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez. Jest także bogata w beta-karoten, który jako przeciwutleniacz hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, czyli może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Im bardziej pomarańczowa dynia tym więcej zdrowego beta-karotenu! Ponadto dynia obniża poziom złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą, zawałami i udarami. Korzystnie wpływa na stan naszych oczu, szczególnie na plamkę żółtą. Dynia ma właściwości odkwaszające(...)rano). Pieczarki umyj, ewentualnie obierz i pokrój w plasterki. Podsmaż je na odrobinie tłuszczu w rondelku (aż do zredukowania wytrąconej wody). W tym czasie d ynię obierz ze skórki za pomocą obieraczki i pokrój w małą kostkę. Cebulę poszatkuj. Jeśli będziesz używał bulionu robionego na podstawie domowej bulionetki warzywnej , to po prostu około 2-2,5 łyżki bulionetki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńsamą dynią, odcięłam sobie kawałek kciuka przy lewej dłoni. Teraz są takie symetrycznie zaplastrowane.)Kiedy więc już wygracie z dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby(...)proszkiem.Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko odcisnąć.Gruszkę obrać, pokroić w niedużą kostkę.Imbir również zetrzeć.Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem i maślanką. Dodać dynię, skórkę z cytryny i imbir, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pokrojoną gruszkę, wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffin wyłożonej papilotkami.Posypać kruszonką.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciekawego przepisu na mazurek dla fanów marcepanu Składniki na spód: 200g mąki pszennej 50g cukru pudru 50g mielonych migdałów (na mąkę) żółtko 100g masła szczypta soli Składniki na konfiturę pomarańczową: 4 pomarańcze - średniej wielkości łyżka cukru waniliowego lub laska wanilii 220g cukru migdały w płatkach, orzechy, kandyzowane owoce do dekoracji Składniki na marcepanową dekorację: 200g masy marcepanowej białko 10ml rumu(...)wyleje). Po udekorowaniu wstawiamy ponownie do piekarnika na 12-15 minut - temp. 190 stopni. Dopiero teraz ciasto powinno nabrać złotego koloru! Wykonanie konfitury: Pomarańcze parzymy i ścieramy z nich skórkę, obieramy i wycinamy z nich białą warstwę (tzw. albedo). Obrane pomarańcze miksujemy dodając skórkę, cukier oraz laskę wanilii (przeciętą wzdłuż na pół). Gotujemy ok. 40 minut, aż do uzyskania konsystencji
Mania Wypiekaniapolnych, trzcina, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe; Złoty - łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha), wywar z kwiatków nagietka i kurkumy; Pomarańczowy - sok z marchwi (można z kroplą octu), dynia; Czerwony – łuski czerwonej cebuli, kora dębu, kora kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu(...)można dodać odrobinę octu (można też spryskać jajko lakierem do włosów). A dla poprawienia wyglądu „wyschnięte” kraszanki należy przetrzeć natłuszczoną (masłem, margaryną lub olejem) szmatką. Można też natłuścić je skórką od słoniny. Takie kraszanki będą miały piękny i błyszczący kolor, a dodatkowo ułożone na talerzyku obok rzeżuchy będę się elegancko prezentować. Niestety, ja ponieważ w swojej kuchni nie miałam wszystkich
Smiling ShrimpJeżeli przygotowaliście puré e z dyni i nie wiecie do czego je wykorzystać to zachęcam do upieczenia bułeczek dyniowych. Wyraziste w smaku, delikatnie pomarańczowe w środku, miękkie i puszyste. :) Ciasto podczas wyrabiania jest dosyć lepkie, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki będą twarde. Składniki: 550 g mąki pszennej tortowej 200 g puree z dyni 1 szklanka mleka(...)miąższ lekko skropić oliwą z oliwek. Pociętą dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180°C (dynia musi być miękka). Po przestudzeniu obrać ze skórki i zmiksować. Przechowywać kilka dni w lodówce lub przełożyć do woreczków i zamrozić
UgotowaćPlacuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym Co tu dużo mówić ;) ? Pomysł prosto z głowy. Przyznam się że pierwszy raz robiłem takie placuszki z kaszy jaglanej. Byłem ciekawy smaku. Po zrobieniu stwierdziłem, że będę je robić częściej. Czemu tak i sos? Po pierwsze taki mamy okres roku że praktycznie wszędzie widzimy pomarańcze. Pomyślałem sobie "będzie pasować na pewno(...)żeby po prostu na patelni ciasto nie "pływało".3. Na rozgrzanej patelni z łyżą masła smażymy placki. 1 łyżka= 1 placek.4.SosPomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę (do białej części).5. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i wlewamy do nagrzanego rondelka. Dodajemy cukier, masło i skórkę. Wszystko mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Następnie rozrabiamy wodę
Gotuj Z Muzykąbardzo gorzkiej kawie... Ale było warto! Henrik z Kentem eksperymentowali bowiem nie tylko ze smakami, ale też konsystencją nadzienia. Były więc twardsze praliny i te rozpływające się w ustach; pomarańczowe, porzeczkowe, imbirowe, karmelowe, lukrecjowe ( brr! ) i jeszcze kilka innych, z czego orzechowe zgodnie zawróciły nam w głowach. Zabawa była przednia, ale jak wróciłam do domu, padłam jak nieżywa(...)cukru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 15 g cukru perłowego 30 g migdałów (mogą być w skórkach) Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło,posiekać, a następnie rozterzeć palcami. Wbić jajko, dodać ekstrakt i szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś kolejny przepis z okazji "Studenckich Wtorków". W menu, pachnący tymiankiem i pomarańczą kurczak z serowym nadzieniem. Do nadzienia użyłam podlaskiego specjału- Sera Korycińskiego. Jest to
Czerwona Porzeczkatakim obiadem nikt nie pogardzi. Składniki -ziemniaki, u mnie nie wiem dokładnie jaki rodzaj. Pochodzą od babci z pola,sama je właściwie zbierałam... są żółte i po upieczeniu skórkę mają chrupiącą ,a środek jest maślany i lekko słodki. -wątróbka drobiowa -mięso mielone wieprzowo-wołowe- to u mnie -pieczarki -cebula -jajo Sałatkowy Rarytas od ETERNO , który w swoim składzie(...)Sprawdzajcie. Ma być ładnei zrumienione w środku, masa lekko twarda, ładnie zbita. Wyciąg keksówkę i zostaw ciągle nagrzany piekarnik. Obrałam ziemniaki , pokroiłam w cząstki i polałam obficie winegretem limonkowo-pomarańczowym. Posypałam przyprawą suszony pomidor, sól i szczypiorek, wymieszałam. Dodałam suszonej pietruszki. Wysmarowałam brytfannę TOSCANA masłem i wsypałam ziemniaki. Nakrylam brytfannę pokrywą i ..do piekarnika, aż ziemniak zmięknie
Z Kuchni Do KuchniCześć i czołem! Kiedy o tej porze roku przemyka się przy straganach, czy warzywnych stoiskach w marketach nie da się przejść obojętnie obok przepięknie pomarańczowych, dorodnych dyń. My również dobrze znamy to jesienne, fajne uczucie zdrowego szału zakupowego, które można porównać do tego latem, gdy stoiska uginają się wręcz od sezonowych dobroci.. Mamy nadzieję, że Wy dynię kochanie równie(...)usuwamy z niej gniazdo nasienne oraz nasionka. Połówki papryki opalamy nad palnikiem lub w nagrzanym do 180*C aż do mocego przypieczenia powierzchni. Gdy takową otrzymamy obieramy z niej skórkę i obraną kroimy ją w średnie cząstki. Następnie zagotowujemy wodę w czajniku, umyte i ponacinane pomidory umieszczamy w dość głębokim garnku i zalewamy je wrzątkiem, po ok.5 minutach wylewamy
Symfonia Smakówuraz z dzieciństwa. Tak sam jak przez mamę miałam długo wstręt do pomarańczowego koloru, przez jedną zupę jaką zrobiła, była ohydna, nie wiem dokładnie z czego, ale była pomarańczowa. Do dziś mamie wypominam tą zupę (od ponad 20 lat), a ona mi odbija pałeczkę, wypominając kurtkę taty (od 15 lat) wypraną w za wysokiej temperaturze, czego efektem był jeden wielki(...)drobną kostkę paprykę, po 5 minutach smażenia dodaj kukurydzę, wymieszaj. Duś razem 3 minut po czym dodaj przyprawy i pomidory (jeżeli używasz świeżych to je sparz, obierz ze skórki i posiekaj). Na samym końcu dodaj płatki drożdżowe i mieszaj aż się rozpuszczą. Gotowe, a klopsy właśnie się upiekły. Nina robi rekonesans, zaczęła od tego co lubi najbardziej, czyli makaronu. Klopsa
greenscarflyzki do ciasta) Nadzienie: 30 dag bialego maku 10 dag pasty migdalowej (marcepanu) 3/4 szklanki cukru pudru 10 dag orzechow wloskich 10 dag zblanszowanych migdalow 1 lyzka kandyzowanej skorki pomaranczowej (mozna dac wiecej, do 2 lyzek) 2-3 lyzki gestej smietany 3 podluzne biszkopty, pokruszone na okruszki Do posmarowania: 1 jajko rozbeltane z 2 lyzkami mleka Lukier: 1 szklanka(...)godzinie przesypać na sito i odsączyć dokladnie. Mzmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdalami. Paste migdalowa rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe, posiekana skorke pomaranczowa i namoczone i osuszone rodzynki. Dobrze wymieszac dodać tylę śmietany ,aby masa była zwarta smietane i znow mieszma do uzyskania dosc zwartej plastycznej masy. Masa nie moze byc zbyt plynna
w mojej kuchnisię przyda :)"Rozgrzewająca jesienna zupa" - taki właśnie był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach. Jako miłośniczkę czosnku oraz chilli, wprost zachwycił mnie prezentowany dziś przepis, który znalazłam w bardzo fajnej książce Vegetarian Mediterranean Cooking (może kiedyś napiszę Wam recenzję?).Dynię(...)będą miękkie. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i podduś na niej cebulę oraz mieloną kolendrę przez ok. 10 min. W tym czasie usuń skórkę z papryki i papryki chilli i zmiel w robocie kuchennym razem z pomidorami (pulsacyjnie, jeżeli chcesz, aby salsa miała wyczuwalną konsystencję). Salsę dopraw oliwą, octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem. Czosnek rozpakuj z folii
Chilli Czosnek i Oliwa