skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:69/101)

Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini 227

idealnie pasuje na piknik.   Składniki: - makaron Risini (w kształcie ziarenek ryżu)- 2 pieczone filety z kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy  Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy

mojewypiekiinietylko
Owocowe Smoothie - Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 162

robić chyba codziennie;)) Składniki: 2 banany,  3 brzoskwinie,  szklanka mrożonych truskawek,  szklanka mrożonych malin,  1/2 szklanki mrożonych czarnych porzeczek, 250ml soku pomarańczowego, 3 łyżki cukru pudru. Wykonanie Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić na cząstki. Dodać lekko rozmrożone owoce, przełożyć do blendera.  Dodać cukier puder. Zmiksować. Dodać

Z miłości do słodkości
sernik pomarańczowy na biszkopcie 205

niż na kruchym cieście. Ostatnio w moje ręce wpadło wiadereczko serka pomarańczowego więc nie mogłam nie zrobić sernika z galaretką i pomarańczami. Ciasto w sam raz na upały-  orzeźwiające i nieprzesłodzone.  * Jeśli nie macie serka pomarańczowego, możecie użyć zwykłego serka na sernik a do masy dodać skórkę otartą z dwóch pomarańczy. Wtedy też trzeba dać więcej cukru (około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki Suzette z sokiem z mandarynek 157

jajo ekologiczne szczypta kurkumy szczypta soli  Sos: 2 łyżki miękkiego masła sok z 6 mandarynek sok z połówki cytryny skórka z mandarynki i cytryny kieliszek likieru mandarynkowego ( szczęśliwie posiadam prosto z Sycylii:):) lub pomarańczowego/ lub spirytus  5 kostek cukru trzcinowego  Przygotowujemy ciasto i smażymy maleńkie, cieniutkie naleśniczki.  Masło roztapiamy w rondelku, wlewamy do niego

AZgotuj!
Sernik pomarańczowy 155

duże jajko 100 g mąki Masa serowa: 1 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego 200 g cukru 4 duże jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 2 pomarańczy sok z 2 pomarańczy Dodatkowo: konfitura pomarańczowa kawałki pomarańczy Spód czekoladowy Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy brązowy cukier i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuści. Dodajemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto dyniowo-mandarynkowe 154

Pyszne wilgotne ciasto o pięknym pomarańczowym kolorze i mandarynkowym zapachu. Wilgotność zachowuje przez kilka dni i jest wciąż mięciutkie. Przepis znalazłam w internecie i skorzystam z niego jeszcze nie raz, ponieważ ciasto znalazło uznanie w mojej rodzinie. Składniki: 250 g puree z dyni (ok. szklanki) 200 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy skórka starta z 2 mandarynek(...)mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do polewy: 50 g białej czekolady lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego W garnku roztopić masło mieszając starać się, żeby się nie zagotowało. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić. Dodać puree z dyni i skórkę startą z mandarynek, wymieszać i ostudzić. Odłożyć dwie łyżki masy do polewy. Do większości lekko ciepłej masy

talerz przyjemności
Chleb pszenny z dynią na zakwasie 206

Chleb pszenny z dynią na zakwasie...O chrupiącej, złocistej skórce i wilgotnym, miękkim środku.Z dodatkiem pestek dyni. Długo utrzymujący świeżość.O delikatnym, prawie niewyczuwalnym aromacie dyni.Pyszny, domowy, niezastąpiony w jesienną słotę.Polecam! Składniki:Zaczyn:40 g zakwasu żytniego;200 g mąki pszennej (u mnie typ 650);150 g letniej wody.Ciasto chlebowe:Cały, powstały zaczyn;275 g letniej(...)wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,77 kg bochenek chleba.Moje puree z dyni było mocno pomarańczowe (zależy to od gatunku użytej dyni, moja miała zieloną skórkę), ale rzadkie, przez co ciasto było dość luźne i aby uformować bochenek musiałam użyć sporo mąki do podsypywania. W takiej sytuacji najlepiej upiec chleb

Gospodyni Miejska
Dziwne? Ale zjadliwe #2 Grasz w zielone? Gram i ja! 197

użyłam mrożonej brukselki. Lekko ją podgotowałam, dosłownie przez 5min. Następnie odcedziłam i główki przekroiłam na pół. Pomarańczę sparzyłam we wrzątku, starłam skórkę i wycisnęłam sok. W garnuszku rozpuściłam masło, wrzuciłam brukselkę i smażyłam przez minutkę. Wszystko zalałam pomarańczowym sokiem, lekko posoliłam. Dusiłam niecałe 10min. (bo brukselka i tak już była wystarczająco miękka, chodziło mi jedynie o wymieszanie smaków), a następnie

bastalena
Sękacz cytrynowo – pomarańczowy. 198

przy nakładaniu kolejnych warstw ciasto polecam do wypróbowania. Składniki: mała ,kwadratowa blaszka o boku 20 cm 250 g miękkiego masła 150 g cukru skórka otarta z jednej cytryny i z jednej pomarańczy 3 łyżki likieru pomarańczowego,lub innego ulubionego 8 jajek 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek .Blaszkę wykładamy

Ladylaura.
Ciasto pomarańczowe 247

lepszego jak ciasto, które można przygotować i upiec bardzo szybko a do tego jest jeszcze smaczne Takie też jest to ucierane ciasto pomarańczowe, które dzisiaj proponujemy. Smaczne, puszyste i wilgotne z mocnym pomarańczowym aromatem Składniki: - 100g cukru - 100g mąki pszennej - 2 jajka - 40g oleju - 2 pomarańcze - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo cukier puder(...)posypania. Składniki na tortownicę wielkości 24 cm. Zaczynamy od utarcia w mikserze jajek z cukrem. Kiedy jajka będą się ucierać to z jednej pomarańczy ścieramy skórkę (wcześniej pomarańcze musimy sparzyć i wyszorować), a następnie filetujemy obie pomarańcze (wycinamy miąższ bez białych błonek) i je blendujemy (tylko do rozdrobnienia całych kawałków). Po utarciu jaj na puszystą masę przesiewamy do niej mąkę

Kuchenne Wariacje
Pomarańczowa zupa z dyni! 122

Nigdy nie byłam fanką dyni, nie licząc chlebka dyniowego z pestkami z tegoż właśnie warzywa na wierzchu przypieczonej skórki. W tym roku w ogrodzie urosło nam pięć olbrzymich pomarańczowych kul. Jedna, największa, została od razu zarezerwowana na Halloween (jako świecąca dekoracja) dwie znalazły nowych właścicieli, a reszta miała zostać wykorzystana jako eksperyment kulinarny, który miał na celu jedno - poznać

Kuchnia Pani Wiosny
Tarta z dyni z żurawiną. 150

mnie  miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( tutaj przepis ) 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków skórka otarta z jednej pomarańczy (ekologicznej) lub kilka kropel aromatu pomarańczowego 2 garście świeżej żurawiny       Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy

Rozpustne gotowanie
Kotlety schabowe z koprem włoskim i jałowcem 192

kotlety schabowe o grubości ok. 1 cm (450g), 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego) 1 płaska łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżka owoców jałowca 1/4 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki oliwy kilka łyżek soku pomarańczowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną (ale niekoniecznie czosnkiem) mieszanka kolorowych sałat świeże pomarańcze(...)misce dokładnie mieszamy ze sobą 3 łyżki oliwy, roztarty jałowiec i kolendrę, sól, pieprz, startą skórkę pomarańczy i posiekany fenkuł. Uzyskaną w ten sposób masę umieszczamy na górnej powierzchni poszczególnych kotletów, dość mocno dociskając do mięsa. Następnie podlewamy całość kilkoma łyżkami soku pomarańczowego i umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Kotlety wkładamy do płaskiej brytfanny lub naczynia żaroodpornego, ewentualnie

Kulinarna Pokusa
Letnie orzeźwienie. Sangria truskawkowo-arbuzowa 174

dekoracji: 1 pomarańcza pokrojona na plasterki, a następnie na ćwiartki oraz garść truskawek pokrojonych na połówki kostki lodu Przygotowanie sangrii: Z arbuza odkrój skórkę i wyjmij pestki. Z truskawek usuń szypułki. Na dno blendera wlej sok pomarańczowy, następnie umieść w nim arbuza i truskawki i zmiksuj na gładkie puree. Przecedź je przez sitko o drobnych oczkach do dużej miski

Chilli Czosnek i Oliwa
Mazurek czekoladowy 190

śmietanki 30% 1 szczypta soli 20 g masła Polewa: 100 g konfitury pomarańczowej 100 g czekolady mlecznej 100 g masła Dekoracje: 60 g orzechów laskowych Czekoladowe jajka Wykonanie: Ciasto: Obłuskane orzechy drobno posiekać. Aby obłuskać orzechy można np. podgrzać je na suchej patelni, a następnie gdy skórka zaczyna odchodzić ściągnąć ją z jeszcze ciepłych orzechów ocierając je palcami. Masło, cukier(...)połączy z czekoladą. Dekoracja: Ja miałam całe orzechy, więc na początku uprażyłam je lekko na suchej patelnie, ściągałam skórki a następnie posiekałam i jeszcze raz uprażyłam żeby miały złoty kolor. Na koniec: Na wystudzony blat ciasta rozsmarować połowę konfitury pomarańczowej a następnie rozsmarować mus czekoladowy. Przykryć ciasto drugim blatem ciasta i posmarować resztą konfitury. Ciasto schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto

Mama Gotuje