dzisiaj dla was przepis na Dyniowo - pomarańczowy sernik na zimno z korzenną nutą :) Coś dla wielbicieli smaku cynamonu goździków i anyżu. Mnie kojarzy się z piękną słoneczna jesienią, a za sprawą korzennych aromatów ze zbliżającymi się tycimi krokami świętami. Sernik wyszedł aksamitnie kremowy i rozpływający się w ustach. Od zeszłego roku przymierzałam się do zrobienia ciasta z dynią(...)zabiegu ścieramy do dyni skórkę z obu pomarańczy. Obieramy pomarańcze z pozostałej skórki i dodajemy cały miąższ do garnka. Dynię gotujemy do miękkości, a następnie jeszcze z 10 min aby płyn trochę odparował. Wyjmujemy przyprawy i miksujemy dynię blenderem na gładki mus. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki pomarańczowe, dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia i łączymy blenderem
W kuchennej krainiepotrawom lekko słodki a zarazem pikantny smak. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki startej skórki z cytryny ½ łyżeczki cebuli w proszku ½ łyżeczki mielonego/startego imbiru ½ łyżeczki pieprzu cayenne sól Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić
naRuszcieduże jabłko2 nektarynki (opcjonalnie)WYKONANIE:Liście szpinaku opłucz dokładnie w wodzie. Ogórka i nektarynki obierz ze skórki. Jabłko również obierz i wykrój gniazdo nasienne. Wszystko przerzuć do blendera lub miksera, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy (razem z miąższem) lub sok pomarańczowy i całość dokładnie zmiksuj. Gotowe
Słodko-Słony Świat Ilonyorzeźwiająca naleweczka, przesycona olejkami aromatycznymi znajdującymi się w skórce, które wprowadzą Was w błogi spokój ;). Sprawdza się jako jadalny prezent na ostatnią chwilę, m oże być także zachętą i inspiracją do dalszych eksperymentów kulinarnych. Składniki zalej alkoholem, ładnie zapakuj i dołącz instrukcję dalszego postępowania do czasu otrzymania klarownego trunku w pięknym pomarańczowym kolorze. Czas przygotowania: 15 minut Cd. przygotowań
SzczyptaSmaQpowstały makaroniki pomarańczowe Nie ukrywamy, że po kilku próbach ta wersja wyszła najlepiej Składniki na makaroniki: - 70 g białka - 90 g cukru - 80 g cukru pudru - 85 g płatków migdałowych - barwnik żółty Składniki na krem: - 50 ml soku z pomarańczy - 1 jajko - 30 g cukru - 4 g budyniu - 2 g żelatyny - 20 g masła - barwnik pomarańczowy Zaczynamy od makaroników. Najpierw(...)robimy krem. Najpierw z pomarańczy wyciskamy sok. My oprócz wyciśniętego soku wykorzystaliśmy jeszcze trochę startej skórki z pomarańczy. Sok przelewamy do garnka i gotujemy przez chwilę z połową cukru. W osobnym garnku ubijamy jajko z drugą połową cukru i dodajemy budyń oraz deczko barwnika pomarańczowego dla zaostrzenia koloru. Następnie sok wlewamy do masy jajecznej i gotujemy cały czas mieszając
Kuchenne Wariacjeśmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy (400 – 500g) 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja: 150ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 1 pomarańcza + ewentualnie 2 plastry ananasa z puszki + kawałek kandyzowanej skórki z pomarańczy Margarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość ucieramy(...)jeszcze około dwóch łyżeczek i rozpuszczamy. Resztę dżemu przekładamy do osobnego pojemnika, a następnie dodajemy do niego rozpuszczoną mieszaninę dżemu z żelatyną i całość dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę pomarańczowo – galaretową nakładamy na dwie warstwy ciasta: spód i środkową, po czym pozostawiamy, by stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą. Żelatynę przeznaczoną do kremu wkładamy do garnuszka z gorącą
Smakowy Rajczasu, tym bardziej ulepienie kuleczek- uli. Polecam użycie kandyzowanej skórki z pomarańczy i orzechów pistacjowych lub nerkowca, w ciekawy sposób zmieniają nasze doznania smakowe. Na cieście nie może zabraknąć masy więc i tym razem znęcamy się nam margaryna lub masłem. Ja dodałam do masy olejek pomarańczowy, sprawił, ze ciasto nabrało bardzo przyjemnego aromatu. Myślę, ze każdy inny(...)pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag miodu jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej powidła śliwkowe 3 łyżki śmietany kwaśnej Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki orzechów 1/2 szklanki skórki z pomarańczy 2 łyżki miodu masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny Okrągłe biszkopty Wykonanie. Składniki na ciasto łączymy
ciastkarnia na kruchym spodzielyzek likieru pomaranczowego Polewa pomaranczowa-Tortenguss250 ml soku z pomaranczy2 lyzki drobnego cukru 1 op.Tprtenguss lub 2 lyzki maczki ziemniaczanejPRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:wlaczyc piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem na 160°C) .Tortownice o przekroju 26 cm wylozyc papierem do pieczenia,a bok wysmarowac maslemmarchew obrac i zetrzec na najmniejszych oczkach tarki.Wymieszac ze starta skorka z pomaranczy i 2 lyzkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!budyń śmietankowy lub waniliowy: 2 op. (2 x 40 g) mleko: 1/2 szklanki olej: 1/3 szklanki skórka z cytryny: 2 łyżki sok z cytryny: 2 łyżki cukier do smaku herbatniki: 200 g galaretka wiśniowa lub truskawkowa: 1 op. galaretka cytrynowa lub pomarańczowa: 1 op. Do dekoracji: śmietanka 30 – 36 %: 150 g mleko w proszku: 1 łyżka cukier puder
Kuchnia Na WypasiePyszny, wilgotny, pachnący tort piernikowy przełożony delikatnym kremem pomarańczowym oraz oblany słodkim kajmakiem.... To moja kolejna propozycja na tegoroczne Święta. Nuta piernika jest odpowiednio wyważona, zaś śmietankowy krem idealnie łączy się z otartą skórką z pomarańczy. Kajmak swą słodyczą dopełnia całości. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, należy połączyć najpierw suche, a następnie mokre składniki ze sobą
Słodko-Słony Świat Ilonyewentualnie usunąć pestki w misie robota jajka "L", cukier, sól hakiem zamieszać, wsypać mąkę, drożdże suche, wlać letnie mleko, stopione masło i wyrabiać z 10 minut ciasto wsypać startą skórkę z pomarańczy i z 2 minuty wyrabiać ciasto - nakryć misę ściereczką do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu, po wyrośnięciu chwilę zamieszać ciasto forma silikonowa z kominkiem - przełożyć(...)powciskać cząstki pomarańczy piec w 200C około 40-45 minut, babkę wyjąć z formy jak będzie wystudzona babkę posypać pudrem cukrem - ciasto jest dobrze wyrośnięte, lekkie i mocno pomarańczowe i nie za słodkie...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 3 średnie pomarańcze 6 jajek250g cukru50 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej150 g orzechów włoskich posiekanych ,nie zmielonychPomarańcze z cienką
Kulinarny karnet ChristopheraCzas przygotowania: 15 minut + pieczenie + chłodzenie Składniki: 100 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki drobno tartej marchewki, 2 jajka, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki posiekanych migdałów, skórka otarta z pomarańczy, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, płatki migdałów do przybrania. Krem serowy: 250 g serka(...)limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis na blogu za kilka miesięcy :) Przygotowanie: Ciasto: Pomarańczę sparzyć, wyszorować szczotka, skórkę zetrzeć na drobnej tarce. Pozostałą część dokładnie
SzczyptaSmaQjaja + 2 żółtka skórka starta z 3 mandarynek + 3 łyżki wyciśniętego soku (owoce dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g mąki pszennej szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) Składniki karmelu: 5-6 jędrnych mandarynek 100 g cukru 4 gwiazdki anyżu 75 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau
Moja Delicjadyni, z wanilią i skórką pomarańczy. Puszystości nadają mu ubite na pianę białka a wilgotności – mus z dyni. To dzięki życzliwości marki Piątnica w mojej kuchni powstał ten właśnie aromatyczny wypiek dyniowy. Zapraszam! SKŁADNIKI 250 g (250 ml) puree z dyni 200 g masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z 2 pomarańczy 3 jajka(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone 2 kropelki olejku pomarańczowego Pozostałe: 1 opakowania galaretki pomarańczowej 20 dag płatków migdałowych Wykonanie: Puree możemy przygotować na dwa sposoby – poprzez gotowanie lub pieczenie. Gotowanie: Dynię kroimy na kawałki i zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Kiedy dynia
Podróż w kulinaria