skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:80/101)

Klementynkowo-żurawinowe smoothie 174

zobaczyłam w sklepie te cudne, pomarańczowe klementynki razem z listkami to nie mogłam się oprzeć i natychmiast wylądowały w moim koszyku :) Smakowały tak dobrze jak wyglądają :) Większość zjadłam z synkiem od razu ;) Z pozostałych powstał pyszny koktajl :) Składniki na 2 porcje: 230 g jogurtu greckiego 1 łyżka suszonej żurawiny 4 klementynki Klementynki obrać ze skórki. Przełożyć do blendera, dodać żurawinę

Moja Galeria Smaku
Domowe lody pomarańczowe 171

znakomita. Domowe lody pomarańczowe Składniki:  3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego 500 g pomarańczy + 2 łyżki cukru  Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Najpierw nad garnkiem ścieramy z nich skórkę, a później

Kulinarne przygody Gatity
Tort pomarańczowo - marchewkowy 170

pierwszą część kładziemy krem pomarańczowy następnie krem śmietankowy i przykrywamy drugim kręgiem ciasta. Na wierzch znowu kładziemy kremy w tej samej kolejności i przykrywamy ostatnim krążkiem. Na wierzch i boki ciasta kładziemy resztę kremu śmietanowego i smarujemy  nią wierzch i boki tortu. Dekorujemy według uznania. Ja użyłam kawałków pomarańczy i plasterków z  jego skórki.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort naleśnikowy z karmelizowanymi czereśniami 142

Coś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu(...)Masa serowa: - 60 dag białego sera półtłustego - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 0,5 jogurtu greckiego Wszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Pomarańczowy karmel z czereśniami: - 300 ml soku pomarańczowego - 1/3 szklanki cukru - 2 garście czereśni Na patelnię wylewamy sok, dodajmy cukier. Odparowujemy masę na wolnym

kawawszklance
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową 2606

serka mascarpone200g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudruskórka starta z 1/2 cytryny1 łyżka soku z cytrynyPolewa:1 budyń waniliowy bez cukru1 galaretka pomarańczowa500ml soku marchewkowegoDodatkowo:marcepanbarwnik spożywczy pomarańczowy i zielony  Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera(...)przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.  Krem:4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok  i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.  5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Polewa

Mała Cukierenka
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 232

menu. Po przejrzeniu kilku przepisów w języku hiszpańskim stwierdziłam, że bazą do nadzienia, oprócz ugotowanych słodkich ziemniaków, zmielonych migdałów i cukru, jest podkreślający słodycz cynamon oraz przełamująca ją skórka z cytryny. Często w recepturach pojawia się również anyż i niekiedy rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego(...)empanadas z pieczoną dynią i chorizo.  Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem i cytryną, są słodkie no i lekko tłuste, bo to przecież smażone pierogi. Myślę, że Wam zasmakują :)Uwagi do przepisu:Truchas w oryginale przygotowuje się jako duże

Chilli Czosnek i Oliwa
Dżem z dyni i pigwy 605

postanowiłam połączyć pięknie pomarańczowo wybarwioną dynię z pigwami (nie mylić z pigwowcami, o czym wkrótce na blogu), które zaowocowały w sadzie po raz pierwszy. Ponieważ pigwa ma bardzo delikatny zapach, dynia również, dżem aromatyzowałam moją ulubioną przyprawą do potraw słodkich. Składniki : 1,8 kg dyni bez skóry 1,8 kg pigwy bez pestek, ale ze skórką 10 zielonych kardamonów

Weekendy w domu i ogrodzie
Sorbet z czerwonych pomarańczy 190

słodkie, bardzo intensywnie pomarańczowe, z lekką nutą malinową w tle. Cudownie orzeźwiające, na lato wprost wymarzone. Zakochałam się w nich bez pamięci!Jeśli tylko wpadną Wam w ręce czerwone pomarańcze, nie wahajcie się - to najlepszy sorbet, jaki zdarzyło mi się jeść! Jestem pewna, że i Wy się zakochacie.Sorbet z czerwonych pomarańczySkładniki:(na 900 ml lodów)skórka otarta z 1 czerwonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gruszki z marcepanem w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 227

Pyszne połączenie gruszek, marcepanu, soku pomarańczowego i ciasta francuskiego <3 Mało wakacyjny zestaw, jednak wszystkie te składniki uwielbiam, więc przepis po prostu musiał się tutaj pojawić :) Przepis znalazłam na stronie ' Moje Gotowanie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 porcji: 3 gruszki podobnej wielkości 1 duża pomarańcza 2 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 żółtko(...)PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Gruszki obieramy, przepoławiamy i usuwamy gniazda nasienne. Wypukłą stronę nacinamy w drobną kratkę uważając, żeby nie przeciąć gruszki. Z pomarańczy obieramy połowę skórki i wyciskamy cały sok - umieszczamy w garnuszku, dodajemy aromat waniliowy. Podgrzewamy przez chwilę. Wkładamy gruszki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Wszystkie składniki na masę marcepanową umieszczamy w misie malaksera

My Culinary Art
Dżemik z dyni z pomarańczą 194

Delikatny, aromatyczny dżemik z dyni z pomarańczową nutą.   Składniki:-dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy 6 słoiczków 0.3 - 0.5 l )-4 pomarańcze-3 cytryny-75 dkg cukru-2 żelfixy lub dżemixy   Dynię dzielimy na części,usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóryi kroimy w kostkę(...)Pomarańcze obieramy ze skóry i skórek, dzielimy na kawałki.   Z dwóch cytryn ścieramy skórkę.Sok wyciskamy z trzech cytryn.   Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Zlewamy wodę.   Miksujemy blenderem.   Dodajemy pomarańcze,skórkę z cytryny i cukier.Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut.Dolewamy sok z cytryn

Maminek kulinarny
Pomarańczowe kluseczki z manny 203

Słodziutkie, cudownie pachnące pomarańczami i do tego polane truskawkowym dżemem...... po prostu niebo w gębie!Wasze dzieci na pewno będą zachwycone i zapewniam, że Wy również

Kraina Miodem Płynąca
Puree z dyni pieczonej 186

wyraźnie pomarańczowej barwie i o słodkim smaku - moja miała ponad 2 kg, pozbawiłam ją miąższu z pestkami ostrą łyżką Przygotowanie : Umytą dynię pokroiłam na plastry, ułożyłam w foremce, przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 *C Moja dynia do zupełnej miękkości potrzebowała aż 100 min. Po tym czasie, po wystudzeniu obrałam ją ze skórki, pokroiłam w kostkę

Proste Potrawy
Ciasteczka marcepanowe z galaretką 173

skórki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 100 g cukru  50 g masy marcepanowej 1 jajko  Ozdobny brzeżek z marcepanu: 250 g masy marcepanowej 1 jajko 50 g cukru Ponadto: 100 g galaretki żurawinowej (można dać dżem lub konfiturę wiśniową lub z czarnej porzeczki) 100 g galaretki jabłkowej lub innej żółtej lub pomarańczowej (dałam mandarynkową

Kuchnia Prezydentowej
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 230

musztardowo -cytrynowej skórce autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com PIECZONA KARKÓWKA W ZIOŁACH autorka: JestesmyTymCoJemy | blog: Jesteśmy tym, co jemy... Pieczone kotlety schabowe autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl pieczona karkówka autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Curry z kurczakiem na ostro autorka: Kulinarne Inspiracje | blog: Kulinarne Inspiracje Łopatka pieczona po staropolsku autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Jednogarnkowe, kurczakowe i pomarańczowe. autorka: Angie123

Kuchenna Kontrrewolucya
Babka cytrynowa 235

otartą skórkę cytrynową. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie zmiksować składniki mikserem. Formę do babki natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem. Polecam też: Babkę cytrynowo-jogurtową Pomarańczową babkę na białkach

Monia miesza i gotuje
Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym 186

daktylowo-pomarańczowy: 1. Daktyle pokroić drobno, przełożyć do rondelka i zalać wodą oraz sokiem z pomarańczy. Gotować na małym ogniu, aż daktyle będą miękkie, a c a łość zgęstnieje . D okładnie zblendować (jeśli byłoby ciężko blendować - dolać odrobinę gorącej wody). Wystudzić. 2. Zblendowane daktyle zmiksować z serkiem mascarpone. Można całość przetrzeć przez sito, żeby uniknąć w kremie niezblendowanych skórek

Kto ugości moich gości?
Szybkie ciasto z automatu do wypieku chleba 353

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego garść rodzynek Przygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Wlewamy do formy. Dodajemy olej i aromat pomarańczowy. Mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy i wsypujemy do formy usypując pośrodku stożek.  Ustawiamy program do wypieku ciasta (u mnie nr 10). W momencie sygnału dodajemy rodzynki, jeśli dodajemy(...)już na początku.  Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.  Z dodatkami można oczywiście eksperymentować, zamiast aromatu można dodać np. skórkę z cytryny, zamiast rodzynek - żurawinę

Ze smakiem i z pasją

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję