skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:82/101)

Lemoniada cytrusowa 210

miodu, listki świeżej stewii, lub osłodzić sobie ją cukrem. Lemoniada cytrusowa najlepiej smakuje dobrze schłodzona, możemy też wrzucić kilka kostek zamrożonego soku pomarańczowego. Lemoniada cytrusowa / Woda cytrusowa / Woda smakowa Polecam też inne przepisy na lemoniady: bez cukru pomarańczowo-cytrynowa lemoniada ogórkowa Lemoniada owocowa Lemoniada z melona Składniki: 0,75 l wody mineralnej gazowanej 1 cytryna 1/2 limonki 1/2 dużego słodkiego(...)czerwonego grejpfruta gałązki z liśćmi świeżej mięty Przygotowanie: Wszystkie owoce cytrusowe dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, owoce kroimy w cienkie plasterki wraz ze skórką (najlepiej nad butelką do której będziemy przekładać, sok nam będzie ściekał bezpośrednio tam), przekładamy do butelki lub dzbanka, wyciskamy sok z połowy cytryny, wlewamy zimną gazowaną wodę mineralną. Na koniec dodajemy miętę wraz z gałązkami. Pijemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wyzwanie miesiąca: suflet 135

wyzwanie podjęły Martynosia i Siaśka.Suflet pomarańczowy z goździkową nutąSkładniki:(na 4 porcje)2 białka1/4 łyżeczki soli4 łyżki cukru1 pomarańcza10 goździkówdodatkowo:1 łyżeczka masła2 łyżeczki cukru pudruGoździki powbijać a pomarańczę. Włożyć do małego garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Wyjąć z wody, ostudzić. Wyjąć goździki, pomarańczę, razem ze skórką, zmiksować na gładką masę.Foremki dokładnie wysmarować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czerwone banany… 202

dojrzewania. Miąższ ma zabarwienie pomarańczowe, jest bardzo miękki ,kremowy ,ale mało słodki. Pyszne są  smażone na maśle czy zapiekane. Tubylcy podają je pieczone w ziołach. Ja proponuję zapiekane z jabłkami. Jeżeli traficie na czerwone  banany ,które są twarde ,to znaczy ,że są niedojrzałe. Należy je odłożyć na tydzień ,dwa ,aż skórka stanie się miękka. Czerwone banany

Kulinarny karnet Christophera
Muffinki pomarańczowe 167

Kolejne muffinki do kolekcji i kolejny przepis odnaleziony w czeluściach twardego dysku ;) Koloru pomarańczowego i o smaku pomarańczy ;) Bardzo aromatyczne, delikatne i miękkie. Z kawałkami owoców, smakują wspaniale :) Łatwe do zrobienia, powiedziałabym nawet, że ekspresowe. Trochę krzywe, ale robiłam je z synkiem koleżanki, który (z moją pomocą) stworzył własne papilotki ;) Zdolna bestyjka, opiekowałam się Nim pod koniec wakacji kilka(...)muffinki smakiem przypominają mi nieco dżem pomarańczowy, który uwielbiam. Ten przywieziony z Hiszpanii już nam się dawno skończył... Składniki: 130 g mąki pszennej 300 g cukru 3 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 pomarańcza Masło rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Pomarańczę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Obrać, wykroić fileciki i drobno pokroić

Domowa cukiernia Ewy
Meringue eggs 187

upieczone, zakwas zrobiony? Ja mam dla Was ciekawą propozycję na wielkanocny stół - nie mazurek, nie babę ... U mnie będą jaja ... na słodko! Z cudownym orange curd , gładkim i nieziemsko pomarańczowym kremem ... W skromnej oprawie, bo to właśnie one są całą ozdobą! Składniki (na około 20 jajeczek): 6 białek szczypta soli 2 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)Składniki na orange curd: 3 całe jajka 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 20 ml soku wyciśniętego z cytryny 70 gramów masła 82 % 70 gramów drobnego cukru do wypieków skórka starta z całej pomarańczy Wykonanie: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę.  Kolejno dodawać po łyżce cukru oraz mąkę, na końcu sok z cytryny

Garniec Magalie
Lody pomarańczowe 119

trzy.... Zapraszam tym razem na pomarańczowe, nie za słodkie i delikatnie orzeźwiające :) Komu, komu ? Składniki: Na ok 1,5l lodów: 350 ml śmietanki 30% 100 g cukru pudru 1 serek mascarpone 3 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią 5 pomarańczy 1 limonka Sposób przygotowania: 2 pomarańcze oraz limonkę sparzamy wrzątkiem. Szorujemy i ścieramy skórkę na drobne wiórki. Następnie obieramy wszystkie

Kuchnia w czekoladzie
Klementynkowo-żurawinowe smoothie 167

zobaczyłam w sklepie te cudne, pomarańczowe klementynki razem z listkami to nie mogłam się oprzeć i natychmiast wylądowały w moim koszyku :) Smakowały tak dobrze jak wyglądają :) Większość zjadłam z synkiem od razu ;) Z pozostałych powstał pyszny koktajl :) Składniki na 2 porcje: 230 g jogurtu greckiego 1 łyżka suszonej żurawiny 4 klementynki Klementynki obrać ze skórki. Przełożyć do blendera, dodać żurawinę

Moja Galeria Smaku
Domowe lody pomarańczowe 161

znakomita. Domowe lody pomarańczowe Składniki:  3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego 500 g pomarańczy + 2 łyżki cukru  Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Najpierw nad garnkiem ścieramy z nich skórkę, a później

Kulinarne przygody Gatity
Tort pomarańczowo - marchewkowy 161

pierwszą część kładziemy krem pomarańczowy następnie krem śmietankowy i przykrywamy drugim kręgiem ciasta. Na wierzch znowu kładziemy kremy w tej samej kolejności i przykrywamy ostatnim krążkiem. Na wierzch i boki ciasta kładziemy resztę kremu śmietanowego i smarujemy  nią wierzch i boki tortu. Dekorujemy według uznania. Ja użyłam kawałków pomarańczy i plasterków z  jego skórki.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort naleśnikowy z karmelizowanymi czereśniami 135

Coś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu(...)Masa serowa: - 60 dag białego sera półtłustego - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 0,5 jogurtu greckiego Wszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Pomarańczowy karmel z czereśniami: - 300 ml soku pomarańczowego - 1/3 szklanki cukru - 2 garście czereśni Na patelnię wylewamy sok, dodajmy cukier. Odparowujemy masę na wolnym

kawawszklance
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową 2589

serka mascarpone200g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudruskórka starta z 1/2 cytryny1 łyżka soku z cytrynyPolewa:1 budyń waniliowy bez cukru1 galaretka pomarańczowa500ml soku marchewkowegoDodatkowo:marcepanbarwnik spożywczy pomarańczowy i zielony  Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera(...)przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.  Krem:4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok  i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.  5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Polewa

Mała Cukierenka
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 218

menu. Po przejrzeniu kilku przepisów w języku hiszpańskim stwierdziłam, że bazą do nadzienia, oprócz ugotowanych słodkich ziemniaków, zmielonych migdałów i cukru, jest podkreślający słodycz cynamon oraz przełamująca ją skórka z cytryny. Często w recepturach pojawia się również anyż i niekiedy rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego(...)empanadas z pieczoną dynią i chorizo.  Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem i cytryną, są słodkie no i lekko tłuste, bo to przecież smażone pierogi. Myślę, że Wam zasmakują :)Uwagi do przepisu:Truchas w oryginale przygotowuje się jako duże

Chilli Czosnek i Oliwa
Dżem z dyni i pigwy 596

postanowiłam połączyć pięknie pomarańczowo wybarwioną dynię z pigwami (nie mylić z pigwowcami, o czym wkrótce na blogu), które zaowocowały w sadzie po raz pierwszy. Ponieważ pigwa ma bardzo delikatny zapach, dynia również, dżem aromatyzowałam moją ulubioną przyprawą do potraw słodkich. Składniki : 1,8 kg dyni bez skóry 1,8 kg pigwy bez pestek, ale ze skórką 10 zielonych kardamonów

Weekendy w domu i ogrodzie
Sorbet z czerwonych pomarańczy 180

słodkie, bardzo intensywnie pomarańczowe, z lekką nutą malinową w tle. Cudownie orzeźwiające, na lato wprost wymarzone. Zakochałam się w nich bez pamięci!Jeśli tylko wpadną Wam w ręce czerwone pomarańcze, nie wahajcie się - to najlepszy sorbet, jaki zdarzyło mi się jeść! Jestem pewna, że i Wy się zakochacie.Sorbet z czerwonych pomarańczySkładniki:(na 900 ml lodów)skórka otarta z 1 czerwonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gruszki z marcepanem w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 216

Pyszne połączenie gruszek, marcepanu, soku pomarańczowego i ciasta francuskiego <3 Mało wakacyjny zestaw, jednak wszystkie te składniki uwielbiam, więc przepis po prostu musiał się tutaj pojawić :) Przepis znalazłam na stronie ' Moje Gotowanie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 porcji: 3 gruszki podobnej wielkości 1 duża pomarańcza 2 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 żółtko(...)PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Gruszki obieramy, przepoławiamy i usuwamy gniazda nasienne. Wypukłą stronę nacinamy w drobną kratkę uważając, żeby nie przeciąć gruszki. Z pomarańczy obieramy połowę skórki i wyciskamy cały sok - umieszczamy w garnuszku, dodajemy aromat waniliowy. Podgrzewamy przez chwilę. Wkładamy gruszki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Wszystkie składniki na masę marcepanową umieszczamy w misie malaksera

My Culinary Art