Wreszcie mamy piękna, prawdziwą, złotą, polską jesień. Liście drzew mienią się wszystkimi odcieniami żółci i czerwieni. To samo możemy zauważyć na straganach warzywnych. Teraz jest czas na dynie: żółte, pomarańczowe, czerwone. Duże i małe. Pełne β - karotenu, witamin z grupy B, witaminy E, cynku, potasu, magnezu i fosforu. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego polecana jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy(...)łyżki miodu sól, pieprz do smaku 100 g jogurtu naturalnego (do podania) 4 kromki ciemnego pieczywa (do podania) pestki dyni (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Dynię obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Cebulę, czosnek, imbir obieramy, również kroimy na mniejsze kawałki. 3. Pomarańcze obieramy, kroimy na plasterki, chili drobno siekamy. 4. Przekładamy składniki na blachę
W kuchni Katieogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy. Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto jest przepyszne. Niestety nie wyszło mi tak pięknie jak u Wisły, bo przesadziłam trochę z ilością farszu i warstwy ciasta(...)Wkładamy do miseczki, podlewamy odrobiną wody i wkładamy na 5-7 minut do mikrofali. Gdy będą miękkie przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem, dodajmy sok z jednej pomarańczy, startą skórkę z dwóch pomarańczy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części
Kulinarne przygody Gatitybardzo łatwo usunąć. Owoce pigwy po przekrojeniu Pigwowiec to owoc mały, intensywnie pachnący o różnorodnej barwie w zależności od odmian: od zielonej przez żółtą do różowo-pamarańczowego rumieńca na skórce. Jest bardzo twardy. Miąższ owoców pigwowca jest żółty. Środek owocu wypełniają brązowe ziarenka ukryte w pięciu sektorach. Gdy owoc zostawimy na krzakach na czas przymrozków, jego skóra pokryje się woskiem(...)rodziny różowatych, więc ich kwiaty mają podobny pokrój, ale różnią się kolorem i wielkością. Pigwa ma kwiaty w kolorze białym (bardzo podobne do kwiatów jabłoni), a pigwowiec - intensywnie czerwony, pomarańczowo-różowy lub brzoskwiniowy. Kwiaty pigwowca chętnie odwiedzają pszczoły miodne. Pigwowce w Polsce dość często zakwitają drugi raz w końcówce sierpnia lub we wrześniu. Pigwom to się nie zdarza. Kwiaty pigwy
Weekendy w domu i ogrodziechrzan (kilka łyżek) - ja wzięłam taki ze słoiczka skórka otarta z cytryny 3 łyżki soli morskiej 1-2 łyżki brązowego cukru 50-75 ml wódki czystej duży pęczek posiekanego koperku biały pieprz 1 . Umytego i osuszonego łososia kładziemy na czystej desce skórą do dołu. 2 . Nacieramy solą, cukrem, chrzanem i skórką cytrynową, polewamy równomiernie wódką, posypujemy lekko białym pieprzem(...)wcale i zupełnie aromatu koperkowego wyczuć się nie da. Co zresztą może zaświadczyć Paweł, mąż Asi, który równie chętnie łososia zajadał, choć jest zdecydowanym przeciwnikiem tej zieleniny. ;) Pomarańczowego łososia dodaję do akcji Panti
Kuchnia Prezydentowejwięc dla podkreślenia niezwykłego koloru, smaku i właściwości batatów użyłam blanszowanego szpinaku i dzikiego krwawnika w żywych zielonych kolorach, aromatycznej pigwy, jabłkowych nut polskiego cydru, cytrynowej macierzanki i intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze(...)krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego,Soki i skórka otarta z połowy cytryny,2 łyżki masła,20 g żelatyny w listkach,Gałązki macierzanki cytrynowej,Do smaku biały pieprz, pieprz Cayenne i sól,Łyżeczka oliwy do nasmarowania kokilek,Do przybrania
SzczyptaSmaQminerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez. Jest także bogata w beta-karoten, który jako przeciwutleniacz hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, czyli może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Im bardziej pomarańczowa dynia tym więcej zdrowego beta-karotenu! Ponadto dynia obniża poziom złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą, zawałami i udarami. Korzystnie wpływa na stan naszych oczu, szczególnie na plamkę żółtą. Dynia ma właściwości odkwaszające(...)rano). Pieczarki umyj, ewentualnie obierz i pokrój w plasterki. Podsmaż je na odrobinie tłuszczu w rondelku (aż do zredukowania wytrąconej wody). W tym czasie d ynię obierz ze skórki za pomocą obieraczki i pokrój w małą kostkę. Cebulę poszatkuj. Jeśli będziesz używał bulionu robionego na podstawie domowej bulionetki warzywnej , to po prostu około 2-2,5 łyżki bulionetki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńsamą dynią, odcięłam sobie kawałek kciuka przy lewej dłoni. Teraz są takie symetrycznie zaplastrowane.)Kiedy więc już wygracie z dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby(...)proszkiem.Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko odcisnąć.Gruszkę obrać, pokroić w niedużą kostkę.Imbir również zetrzeć.Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem i maślanką. Dodać dynię, skórkę z cytryny i imbir, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pokrojoną gruszkę, wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffin wyłożonej papilotkami.Posypać kruszonką.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciekawego przepisu na mazurek dla fanów marcepanu Składniki na spód: 200g mąki pszennej 50g cukru pudru 50g mielonych migdałów (na mąkę) żółtko 100g masła szczypta soli Składniki na konfiturę pomarańczową: 4 pomarańcze - średniej wielkości łyżka cukru waniliowego lub laska wanilii 220g cukru migdały w płatkach, orzechy, kandyzowane owoce do dekoracji Składniki na marcepanową dekorację: 200g masy marcepanowej białko 10ml rumu(...)wyleje). Po udekorowaniu wstawiamy ponownie do piekarnika na 12-15 minut - temp. 190 stopni. Dopiero teraz ciasto powinno nabrać złotego koloru! Wykonanie konfitury: Pomarańcze parzymy i ścieramy z nich skórkę, obieramy i wycinamy z nich białą warstwę (tzw. albedo). Obrane pomarańcze miksujemy dodając skórkę, cukier oraz laskę wanilii (przeciętą wzdłuż na pół). Gotujemy ok. 40 minut, aż do uzyskania konsystencji
Mania Wypiekaniapolnych, trzcina, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe; Złoty - łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha), wywar z kwiatków nagietka i kurkumy; Pomarańczowy - sok z marchwi (można z kroplą octu), dynia; Czerwony – łuski czerwonej cebuli, kora dębu, kora kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu(...)można dodać odrobinę octu (można też spryskać jajko lakierem do włosów). A dla poprawienia wyglądu „wyschnięte” kraszanki należy przetrzeć natłuszczoną (masłem, margaryną lub olejem) szmatką. Można też natłuścić je skórką od słoniny. Takie kraszanki będą miały piękny i błyszczący kolor, a dodatkowo ułożone na talerzyku obok rzeżuchy będę się elegancko prezentować. Niestety, ja ponieważ w swojej kuchni nie miałam wszystkich
Smiling ShrimpJeżeli przygotowaliście puré e z dyni i nie wiecie do czego je wykorzystać to zachęcam do upieczenia bułeczek dyniowych. Wyraziste w smaku, delikatnie pomarańczowe w środku, miękkie i puszyste. :) Ciasto podczas wyrabiania jest dosyć lepkie, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki będą twarde. Składniki: 550 g mąki pszennej tortowej 200 g puree z dyni 1 szklanka mleka(...)miąższ lekko skropić oliwą z oliwek. Pociętą dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180°C (dynia musi być miękka). Po przestudzeniu obrać ze skórki i zmiksować. Przechowywać kilka dni w lodówce lub przełożyć do woreczków i zamrozić
Ugotowaćzagęszczonego soku, koncentrat barwiący z czarnej marchwi , witamina E, aromaty 50 kcal/100 ml 5. Świeże owoce, szczególnie jabłka i banany Najprościej jest z bananem - wystarczy zdjąć skórkę i gotowe - sycące drugie śniadanie (moje ulubione). Jabłko też sprawdzi się nieźle, tylko trzeba pamiętać o jego umyciu. 6.Chałwa Ta najczęściej sprzedawana w sklepach jest zrobiona z sezamu. Znalezienie dobrej chałwy(...)cebula 12%, woda 12%, bazylia, czosnek, sól, cukier 38 kcal/100 ml Eat me, Zupa krem z marchewki z nutą imbiru, ok.9 zł/430 ml Składniki: marchew, ziemniaki, sok pomarańczowy, śmietana, cebula, czosnek, imbir świeży, papryczka chilli świeża, sól, cukier 59 kcal/100 ml 8. Jogurt/kefir/maślanka + suszone plasterki owoców dla urozmaicenia Powinien to być naturalny nabiał, bez dodanych owoców
Powiedz dietom niePlacuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym Co tu dużo mówić ;) ? Pomysł prosto z głowy. Przyznam się że pierwszy raz robiłem takie placuszki z kaszy jaglanej. Byłem ciekawy smaku. Po zrobieniu stwierdziłem, że będę je robić częściej. Czemu tak i sos? Po pierwsze taki mamy okres roku że praktycznie wszędzie widzimy pomarańcze. Pomyślałem sobie "będzie pasować na pewno(...)żeby po prostu na patelni ciasto nie "pływało".3. Na rozgrzanej patelni z łyżą masła smażymy placki. 1 łyżka= 1 placek.4.SosPomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę (do białej części).5. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i wlewamy do nagrzanego rondelka. Dodajemy cukier, masło i skórkę. Wszystko mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Następnie rozrabiamy wodę
Gotuj Z Muzykąbardzo gorzkiej kawie... Ale było warto! Henrik z Kentem eksperymentowali bowiem nie tylko ze smakami, ale też konsystencją nadzienia. Były więc twardsze praliny i te rozpływające się w ustach; pomarańczowe, porzeczkowe, imbirowe, karmelowe, lukrecjowe ( brr! ) i jeszcze kilka innych, z czego orzechowe zgodnie zawróciły nam w głowach. Zabawa była przednia, ale jak wróciłam do domu, padłam jak nieżywa(...)cukru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 15 g cukru perłowego 30 g migdałów (mogą być w skórkach) Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło,posiekać, a następnie rozterzeć palcami. Wbić jajko, dodać ekstrakt i szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś kolejny przepis z okazji "Studenckich Wtorków". W menu, pachnący tymiankiem i pomarańczą kurczak z serowym nadzieniem. Do nadzienia użyłam podlaskiego specjału- Sera Korycińskiego. Jest to
Czerwona Porzeczka