skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:75/101)

Tort zawijany 98

świetnie smakuje. Idealna propozycja na każdą imprezę, ale również bez okazji Delikatny budyniowy krem pomarańczowy i czekoladowy „tynk” tworzą świetną kompozycję. To połączenie, które trzeba koniecznie spróbować Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek zimnej wody ½ szklanki cukru Skórka otarta z cytryny 1 niepełna szklanka mąki Dodatkowo: Trochę wody Przygotowanie: Białka ubijam razem z zimną wodą

Słodki sentyment
Pieczony indyk z owocami 254

indyk z owocami 2015-01-03 11:43:49 Jeden z łatwiejszych i klasycznych sposobów na pieczonego w całości indyka. Wewnątrz nadziewany jabłkami i pomarańczami, a z zewnątrz pokryty pomarańczowo-karmelową glazurą nadającą mu pięknego koloru. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 6-8 osób) Indyk 1 niezbyt duży indyk (4kg) 2 jabłka 1 pomarańcza 1,5 łyżki suszonej szałwii (można(...)łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego 3 łyżki masła 150 ml wody 200 ml (pół)wytrawnego białego wina, najlepiej takiego z nutami cytrusów, jabłek lub brzoskwiń Glazura 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka cukru 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła Do podania pieczone lub gotowane ziemniaki pocięte w „ósemki” świeże pomarańcze Instrukcje Indyka płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy

Kulinarna Pokusa
Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce 319

szklanki serka twarogowego 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki soli skórka starta z 1 cytryny Składniki na sos: 3 łodygi rabarbaru, umyte i pokrojone w 1 cm plastry 500 g świeżych truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki ¼ soku pomarańczowego ⅓ szklanki cukru 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: W celu przygotowania naleśników w misce miksera

karmelowy
Ach, te domowe przetwory... 208

bardzo luźną - znalazłam w Dejlig marmelade, syltetøj og gele - tam były morele, obierane ze skórki, wszystko jak trzeba. A później okazało się, że bardzo podobny dżem już kiedyś robiłam, i nawet jest na blogu. Cóż, przypomnijmy więc sobie te pyszności...Dżem nektarynkowo-pomarańczowy z lawendąSkładniki:(na 600-700 ml dżemu)1,5 kg nektaryneksok z 2 pomarańczysok z 1 cytryny500

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miękkie pierniczki z marchewką i nutą pomarańczy. 299

świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka , bardzo świąteczne , miękkie .  I mimo ,że z podanych proporcji powstała całkiem pokaźna ilość pierniczków , to wątpię czy do świąt dotrwa chociaż jeden :) Składniki : 30 dkg obranej i ugotowanej do miękkości marchewki 1 szklanka miodu 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła skórka otarta z dwóch średnich wyparzonych pomarańczy(...)jajko 4 - 4,5 szklanki mąki  Wykonanie : Marchewkę zblendować na purre  Miód , cukier , masło i przyprawę podgrzać, aż cukier się rozpuści a wszystkie składniki połączą . Dodać marchew ,skórkę i sok z pomarańczy , wymieszać i wystudzić. Następnie dodać jajko , sodę i 4 łyżki mąki , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki . Schłodzić ok 1 godziny w lodówce

Malinowa Kawiarenka
Domowa bombonierka / pralinki pomarańczowo- czekoladowe 215

czekoladki, które świetnie pasują do domowej bombonierki :) W smaku są łudząco podobne do dobrych pomarańczowo- czekoladowych pralinek, które możemy dostać w sklepach. Są pyszne, zachęcam do zrobienia :)  SKŁADNIKI (10 sztuk) nadzienie 1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady ( albo pół na pół) 4 łyżki mascarpone skórka i sok otarte z 1/3 pomarańczy skorupka 1/3 tabliczki mlecznej czekolady 1/3 tabliczki gorzkiej

DefinicjaSmaku
Zielona sałatka z bobem i jajkiem 192

jajka 3 pomidory rukola po główce czerwonej i białej cebuli papryka (u mnie pomarańczowa) miodowy sos vinegret (przepis znajdziecie ---> TUTAJ )  Przygotowanie: Bób gotujemy w wodzie z odrobiną cukru. Kiedy woda się zagotuje solimy bób.  Odcedzamy kiedy będzie miękki i po przestudzeniu, obieramy ze skórki. Cebulę kroimy i lekko solimy.Pomidory kroimy w ósemki, a paprykę w talarki. Rukolę

ChilliJemy
Komu babeczkę? 187

babeczki? No cóż... musicie sami upiec by przekonać się jakie są dobre. Mini babeczki pomarańczowo-kakaowe składniki na 20 babeczek: 1 jajko 30 g mąki migdałowej 100 g mąki pszennej 60 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/4 pomarańczy starta skórka z całej pomarańczy 1 łyżeczka kakao 100 ml mleka + 1 łyżka 30 ml oliwy

Przysmaki Karolki
Pasta pomarańczowa z cynamonem 185

Aromatyczna i bardzo maślana pasta z dodatkiem cynamonu znakomicie sprawdzi się jako dodatek bo ciast, babeczek, rurek czy tortów.  4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki

VioletoweKucharzenie
Tort dyniowy z masą serową i brzoskwiniami 182

łyżeczka wody lub soku z cytryny barwnik spożywczy pomarańczowy lub żółty Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa 1 puszka brzoskwiń 1. Dynie kroimy w podłużne plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym i na ok. 20 minut wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 C. Po wyjęciu obieramy ze skórki i miksujemy na mus. 2. W dużym rondlu roztopić masło, wsypać cukier i mieszać

Apetyczna babeczka
Filet z kaczki smażony z nutą pomarańczy 179

Oprószamy solą i pieprzem zarówno od strony skóry jak i mięsa. Dodatkowo skrapiamy sokiem pomarańczowym od strony mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę w zimne miejsce. Patelnię rozgrzewam. Układam na niej filety skórą do dołu. Smażę około 7 minut do momentu aż tłuszcz się wytopi a skórka stanie się brązowa i przysmażona ( dodatkowo obciążam mięso ciężkim talerzykiem podczas smażenia). Odwracamy filety

kawawszklance
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 200

store dessert og bagebog, wypełnienie i dekoracja to już moja wariacja na temat.Mini muffinki pomarańczowe z curdem i bezą włoskąSkładniki:(na 26 sztuk)suche:225 g mąki pszennej80 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki mielonych goździkówmokre:1 jajko125 g creme fraiche (18%)skórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżki soku z pomarańczy70 ml oleju125 ml mlekadodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepis na… – Granita, sycylijski deser lodowy 232

deser lodowy – sorbet, szczególnie popularny na Sycylii. Istnieje wiele wersji smakowych – pomarańczowe, cytrynowe czy mandarynkowe – wedle potrzeby podniebienia. Idealny na upalne popołudnia, nie tylko pod sycylijskim słońcem. 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 5 cytryn Cytryny sparzamy. Z jednej z nich ścieramy łyżeczkę skórki. Gotujemy wodę i cukier, czekając aż powstanie syrop. Z cytryn wyciskamy

Bon Ton Italia
Krem z pieczonej dyni, pomarańczą i pleśniowym serem 214

sposobem wyrosły na moim terytorium  2 dynie: jedna maleńka - intensywnie pomarańczowa (z niej zrobiłam zupę) oraz wielka - koloru żółtego (jeszcze nie wiem co z niej zrobię? - może chleb?) :)Składniki:1 mała dynia1 por (zielona i białą część)pół litra bulionu warzywnegosok i skórka otarta z połowy pomarańczy2 pomidorygłówka czosnkuoliwa (u mnie tymiankowa)sól, pieprz gałka muszkatołowa świeży

Bon Appetit Małgorzaty
Dip paprykowy 166

Zapraszam na dip paprykowyDip paprykowySkładniki:1 ser feta 200g2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe)1-2 łyżki soku z cytrynyokoło 6 łyżek oliwymielony pieprz1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec (najlepiej odwrócić paprykę choć raz w trakcie pieczenia) aż skórka zbrązowieje. Wyjąć, przykryć folią i zostawić do przestudzenia. Po ostygnięciu, delikatnie palcami ściągnąć skórkę

UgotujmyTo.pl