skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:74/101)

Nalewka klementynkowa - jadalne prezenty na ostatnią chwilę 215

orzeźwiająca naleweczka, przesycona olejkami aromatycznymi znajdującymi się w skórce, które wprowadzą Was w błogi spokój ;). Sprawdza się jako jadalny prezent na ostatnią chwilę, m oże być także zachętą i inspiracją do dalszych eksperymentów kulinarnych. Składniki zalej alkoholem, ładnie zapakuj i dołącz instrukcję dalszego postępowania do czasu otrzymania klarownego trunku w pięknym pomarańczowym kolorze. Czas przygotowania: 15 minut Cd. przygotowań

SzczyptaSmaQ
Makaroniki z kremem pomarańczowym 200

powstały makaroniki pomarańczowe Nie ukrywamy, że po kilku próbach ta wersja wyszła najlepiej Składniki na makaroniki: - 70 g białka - 90 g cukru - 80 g cukru pudru - 85 g płatków migdałowych - barwnik żółty Składniki na krem: - 50 ml soku z pomarańczy - 1 jajko - 30 g cukru - 4 g budyniu - 2 g żelatyny - 20 g masła - barwnik pomarańczowy Zaczynamy od makaroników. Najpierw(...)robimy krem. Najpierw z pomarańczy wyciskamy sok. My oprócz wyciśniętego soku wykorzystaliśmy jeszcze trochę startej skórki z pomarańczy. Sok przelewamy do garnka i gotujemy przez chwilę z połową cukru. W osobnym garnku ubijamy jajko z drugą połową cukru i dodajemy budyń oraz deczko barwnika pomarańczowego dla zaostrzenia koloru. Następnie sok wlewamy do masy jajecznej i gotujemy cały czas mieszając

Kuchenne Wariacje
American Carrot & Orange Birthday Cake, czyli Tort pomarańczowo – marchewkowy w stylu amerykańskim 151

śmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy (400 – 500g) 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja: 150ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 1 pomarańcza + ewentualnie 2 plastry ananasa z puszki + kawałek kandyzowanej skórki z pomarańczy Margarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość ucieramy(...)jeszcze około dwóch łyżeczek i rozpuszczamy. Resztę dżemu przekładamy do osobnego pojemnika, a następnie dodajemy do niego rozpuszczoną mieszaninę dżemu z żelatyną i całość dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę pomarańczowo – galaretową nakładamy na dwie warstwy ciasta: spód i środkową, po czym pozostawiamy, by stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą. Żelatynę przeznaczoną do kremu wkładamy do garnuszka z gorącą

Smakowy Raj
Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 218

czasu, tym bardziej ulepienie kuleczek- uli. Polecam użycie kandyzowanej  skórki z pomarańczy  i orzechów pistacjowych lub nerkowca, w ciekawy sposób zmieniają nasze doznania smakowe. Na cieście nie może zabraknąć masy więc i tym razem znęcamy się nam margaryna lub masłem. Ja dodałam do masy olejek pomarańczowy, sprawił, ze ciasto nabrało bardzo przyjemnego aromatu. Myślę, ze każdy inny(...)pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag miodu jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej powidła śliwkowe 3 łyżki śmietany kwaśnej Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki orzechów 1/2  szklanki skórki z pomarańczy 2 łyżki miodu masa:  1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny Okrągłe biszkopty Wykonanie.  Składniki na ciasto łączymy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 180

lyzek likieru pomaranczowego  Polewa pomaranczowa-Tortenguss250 ml soku z pomaranczy2 lyzki drobnego cukru 1 op.Tprtenguss lub 2 lyzki maczki ziemniaczanejPRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:wlaczyc piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem na 160°C) .Tortownice o przekroju 26 cm wylozyc papierem do pieczenia,a bok wysmarowac maslemmarchew obrac i zetrzec na najmniejszych oczkach tarki.Wymieszac ze starta skorka z pomaranczy i 2 lyzkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik waniliowy na herbatnikach 91

budyń śmietankowy lub waniliowy: 2 op. (2 x 40 g) mleko: 1/2 szklanki olej: 1/3 szklanki skórka z cytryny: 2 łyżki sok z cytryny: 2 łyżki cukier do smaku herbatniki: 200 g galaretka wiśniowa lub truskawkowa: 1 op. galaretka cytrynowa lub pomarańczowa: 1 op. Do dekoracji: śmietanka 30 – 36 %: 150 g mleko w proszku: 1 łyżka cukier puder

Kuchnia Na Wypasie
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I KAJMAKIEM 442

Pyszny, wilgotny, pachnący tort piernikowy przełożony delikatnym kremem pomarańczowym oraz oblany słodkim kajmakiem....  To moja kolejna propozycja na tegoroczne Święta.  Nuta piernika jest odpowiednio wyważona, zaś śmietankowy krem idealnie łączy się z otartą skórką z pomarańczy. Kajmak swą słodyczą dopełnia całości.  Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, należy połączyć najpierw suche, a następnie mokre składniki ze sobą

Słodko-Słony Świat Ilony
babka drożdżowa mocno pomarańczowa... 170

ewentualnie usunąć pestki w misie robota jajka "L", cukier, sól hakiem zamieszać, wsypać mąkę, drożdże suche, wlać letnie mleko, stopione masło i wyrabiać z 10 minut ciasto wsypać startą skórkę z pomarańczy i z 2 minuty wyrabiać ciasto - nakryć misę ściereczką do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu, po wyrośnięciu chwilę zamieszać ciasto forma silikonowa z kominkiem - przełożyć(...)powciskać cząstki pomarańczy piec w 200C około 40-45 minut, babkę wyjąć z formy jak będzie wystudzona babkę posypać pudrem cukrem - ciasto jest dobrze wyrośnięte, lekkie i mocno pomarańczowe i nie za słodkie...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Torcik orzechowo pomarańczowy. 159

Składniki: 3 średnie pomarańcze 6 jajek250g cukru50 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej150 g orzechów włoskich posiekanych ,nie zmielonychPomarańcze z cienką

Kulinarny karnet Christophera
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 191

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie + chłodzenie Składniki: 100 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki drobno tartej marchewki, 2 jajka, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki posiekanych migdałów, skórka otarta z pomarańczy, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, płatki migdałów do przybrania. Krem serowy: 250 g serka(...)limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis na blogu za kilka miesięcy :) Przygotowanie: Ciasto: Pomarańczę sparzyć, wyszorować szczotka, skórkę zetrzeć na drobnej tarce. Pozostałą część dokładnie

SzczyptaSmaQ
Mandarynkowe ciasto świąteczne 232

jaja + 2 żółtka skórka starta z 3 mandarynek + 3 łyżki wyciśniętego soku (owoce dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g mąki pszennej szczypta soli (używam domowej soli waniliowej )   Składniki karmelu: 5-6 jędrnych mandarynek 100 g cukru 4 gwiazdki anyżu 75 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau

Moja Delicja
,,CIASTO DYNIOWE Z POMARAŃCZĄ I MASCARPONE’’ 220

dyni, z wanilią i skórką pomarańczy. Puszystości nadają mu ubite na pianę białka a wilgotności – mus z dyni. To dzięki życzliwości marki Piątnica w mojej kuchni powstał ten właśnie aromatyczny wypiek dyniowy. Zapraszam! SKŁADNIKI 250 g (250 ml) puree z dyni 200 g masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z 2 pomarańczy 3 jajka(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone 2 kropelki olejku pomarańczowego Pozostałe: 1 opakowania galaretki pomarańczowej 20 dag płatków migdałowych Wykonanie: Puree możemy przygotować na dwa sposoby – poprzez gotowanie lub pieczenie. Gotowanie: Dynię kroimy na kawałki i zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Kiedy dynia

Podróż w kulinaria
Wódka infuzowana mango, z bazylią 219

miękkie i jednocześnie sprężyste – jeśli skórka po delikatnym naciśnięciu wraca szybko na miejsce – można jeść. Dojrzałe mango ma przyjemny, mocno słodki zapach – czuć go dobrze przez skórkę. Jeśli przejrzało – jego zapach będzie trochę kwaśny i alkoholowy – owoc zaczyna już fermentować. Kolor w tym wypadku bywa zdradliwy – kiedyś myślałam że dojrzałe mango to czerwono pomarańczowe mango – a to tylko jego opalenizna

Karo in the Kitchen
Maślane purée z dyni 165

nieco różni się smakiem od naszej dyni zwyczajnej. Polecam zwłaszcza odmianę 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. Składniki (dla 4 osób): dynia piżmowa (ok. 1 kg miąższu) 4 ziemniaki 80 g masła sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić. Warzywa zalać wodą, doprowadzić

W SMAK
Tarta Limoncello z persymoną 223

domowego menu.Tarta Limoncello to znakomite połączenie kwaskowatej i aromatycznej cytryny z żywo pomarańczową persymoną. Czas przygotowania:1 godz. 50 minut Porcje: 12   Składniki:Ciasto125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,30 g cukru pudru,1 żółtko,Skórka otarta z ½ cytryny,oliwa do posmarowania formy.Masa limoncello50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),30 g cukru

SzczyptaSmaQ