tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda polędwiczka faszerowana śliwkami i orzechami włoskimi, wszystko doprawione tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do użytych produktów SyperFood można dodać intensywnie pomarańczowe płatki nagietków, które mają właściwości lecznicze i pięknie się komponują z pozostałymi składnikami. Przygotowanie potrawy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ale koniecznie sprawdźcie, czy Wasze patelnie posiadają rączki(...)łyżka tłuszczu (smalec z gęsi, oliwa lub masło klarowane), oliwa do posmarowania patelni. Nadzienie: 1/2 szklanki drobno posiekanych śliwek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 2 łyżki powideł śliwkowych, 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy, 1/3 łyżeczki posiekanego tymianku, szczypta cynamonu. Krem z batatów: 1 batat ok. 400 g, 150 g serka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar
SzczyptaSmaQznany, ale wybrałam go ponieważ w każdej postaci bardzo pasuje mi w połączeniu z ryżem.. Risotto zostało sporządzone z nutką orzeźwiającej pomarańczy! Zdecydowałam się na wersję pomarańczową, ponieważ jak dotąd nie była mi znana. Spotkałam się jedynie z risotto limonkowym oraz cytrynowym. Jednak zważając na to, że łosoś został potraktowany cytrynową "marynatą" postanowiłam nieco przełamać ten smak(...)średnia cebula ząbek czosnku pół cytryny pół pomarańczy połowa natki pietruszki 50-60 ml białego, wytrawnego wina ok.250ml domowego bulionu warzywnego (nie preferuję z kostki) 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1łyżka masła oliwa z oliwek przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej, papryki chili, pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej i kurkumy, odrobina cukru, świeżo
Symfonia Smakówpieczenia innych mięs. A podroby z kaczki, które były w środku wykorzystam w inny sposób, chyba zrobię krupnik na podrobach. Polecam też mój przepis na kaczkę pieczoną z sokiem pomarańczowym, oraz piersi z kaczki sous vide na sałatce z orientalnym makaronem ryżowym i sałatką z pieczonych czerwonych buraków, które robiliśmy z Piotrem na warsztatach kuchni orientalnej z Karolem Okrasą. Kaczka(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie dobrze nacieramy kaczkę solą, majerankiem i białym pieprzem na zewnątrz i również w środku, można kaczkę posmarować delikatnie oliwą. Umyte 2 jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne, jabłka kroimy w ćwiartki, wraz z posiekaną pietruszką i kilkoma morelami (dla dodania słodyczy) wkładamy do środka kaczki, spinamy rozcięcie wykałaczkami, lub zszywamy nićmi. Układamy kaczkę w żaroodpornym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężeby powstała odpowiednia konsystencja. Kolorowy lukier uzyskałam metodą domową (oprócz błękitu i jasnozielonego, który wyjątkowo zrobiłam za pomocą barwników) dodając w niewielkich ilościach różnych produktów spożywczych: Żółty - kurkuma Pomarańczowy - kurkuma i sok z buraka; ewentualnie sok z marchewki Ciemnozielony - odrobina soku ze szpinaku i młody jęczmień w proszku. Fioletowy - sok z jagód i sok z buraka Może się zdarzyć(...)sztucznych dekoracji (nie mogłam się oprzeć cukrowym śnieżynkom) jak i naturalnych - czarny sezam, jagody goi, płatki migdałów. Oprócz tego możecie użyć także: rodzynek, suszonej żurawiny pestek słonecznika czy dyni, skórki z cytryny/pomarańczy/limonki, zmielonych orzechów wiórków kokosowych. Miłej zabawy
Powiedz dietom niepieprzem Składniki: (na 4 słoiczki po 150 ml) 2 kg czerwonych pomarańczy 400 ml wody 350 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka różowego pieprzu Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę. Owoce wyfiletować, wycisnąć sok z resztek. Wszystkie błonki i pestki zawinąć w gazę lub włożyć do pończochy, zawiązać. Umieścić z pomarańczami i sokiem w misce, zalać wodą i wstawić(...)koniec gotowania dodać utłuczony w moździerzu pieprz. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć, ostudzić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Mojej używam namiętnie do naleśników, a także do ostatniego sernika dyniowo-pomarańczowego . Pasowała tam idealnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserowa: -75 dkg. sera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek nektarynek -3/4 l.wody -0.5 szklanki cukru -2 galaretki pomarańczowe(ja dałam cytrynoweSposób przygotowania1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty(...)lekko je powciskać.Piec w 175*, ok.45min.3. Nektarynki wypestkować i ugotować w wodzie z cukrem.Wyjąć łyżką cedzakową. Na gorącym kompocie, rozpuścić galaretki. Jak możliwe to z nektarynek zdjąć skórkę.Miąższ zmiksować, albo przetrzeć przez sito.Połączyć z płynem i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na zimny sernik i schłodzić.Rada , jeśli ktoś nie lubi mandarynek może taki mus zrobić
Sama słodycz i szczypta chiliproszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: gruszki 5 sztuk, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, pomarańcze 4 sztuki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, woda pomarańczowa, czekolada starta 50 gram oprócz obu mąk i proszku ubić mikserem lub w robocie z 6 minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac(...)gruszki, galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na gruszki, nakryć 2 plackiem lekko dociskając 2 placek nasączyć, 3 pomarańcze obrać ze skóry i białej skórki, dość drobno pokroić i rozłożyć na placku, galaretkę wiśniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na pomarańcze, przykryć 3 plackiem lekko dociskając do zimnej śmietany wsypać galaretkę
W Mojej Kuchni Lubięwspominam je z przyjemnością. Nie inaczej będzie tym razem. Jeszcze tylko 4,5 dnia! A dziś na osłodę ciężkich dni proponuję gryczane placki dyniowo-jabłkowe z musem jabłkowo-pomarańczowym. Moje serce już skradły, ciekawe jak będzie w Waszym przypadku! Czy wiedzieliście, że jabłka są skarbnicą wielu bardzo potrzebnych składników i mają ogromne działanie prozdrowotne? Powiem Wam o kilku, moim zdaniem(...)włączyć jabłka do naszej diety np. na drugie śniadanie czy jako przekąskę, szczególnie do pracy czy szkoły, kiedy nie mamy możliwości przygotowania sobie czegoś wymagającego. Najlepiej spożywać je ze skórką, pamiętając o ich dokładnym umyciu, gdyż w niej i tuż pod nią kryje się najwięcej składników mineralnych! Przepis na ok. 30-35 placuszków , jeden to ok. 30kcal. Składniki na placuszki
Be Fit Be StrongPiękne i pomarańczowe. Można je wykorzystywać w naprawdę wielu postaciach. Ja osobiście bardzo ją lubię i często gości na moim stole. Prawda,że piękna? Proponuję dziś pyszną i pomarańczową zupę krem z dyni z mleczkiem kokosowym z dodatkiem świeżego imbiru. Jest sycąca, lekka i naprawdę pyszna. Składniki: 500 g kawałka dyni puszka mleczka kokosowego(...)podania * W skład przyprawy garam masala wchodzą: kolendra, goździki, liść laurowy,kmin rzymski, chili, kardamon, anyż gwiazdkowy, liść goździka, pieprz czarny. Warzywa pokroiłam w kostkę. Dynię obrałam ze skórki, wyjęłam z niej pestki i również pokroiłam na kawałki. W garnku rozgrzałam olej sezamowy tłoczony na zimno. Daje on rewelacyjny lekki i orzechowy smak. Wsypałam pokrojoną cebulę. Gdy się
potrawyregionalnemleka w proszku, przez sitko. Po upieczeniu mięsa wszystko z dna blachy deglasujemy szklanką zimnej wody i zeskrobujemy dokładnie to, co przywarło do formy – zawsze zostaje dużo mięsa i skórek. Zawartość blaszki zlewamy do garnka, do surowego mięsa. Selery, marchew i pietruszkę myjemy. Marchewki, pietruszki i seler bulwiasty obieramy, mniejsze warzywa zostawiamy w całości, większe tniemy na pół. Łodygi selera(...)warstwa przypali się i lekko zwęgli. Dodajemy ją w całości do garnka. Cebuli – jeśli macie kuchenkę indukcyjną lub elektryczną – nie trzeba opalać. Można ją do rosołu wrzucić w pomarańczowej łupince. Pamiętacie jak barwi się jajka na Wielkanoc łupinami cebuli? Tutaj, przy długim gotowaniu, łupina cebuli również uwolni swój kolor. Wszystko w garnku zalewamy zimną wodą . Zawsze zimną. Smak
Karo in the KitchenZawsze chętnie korzystam z sezonowych produktów. Jednym z warzyw po które najczęściej sięgam jesienią jest dynia. Wykorzystuje ją do zup, gulaszy, kaszotto i oczywiście deserów :) Zanim piękna pomarańczowa dynia trafi do deseru robie z niej puree. Można oczywiście kupić gotowe puree w słoiku, ale przygotowanie domowe nie zawiera zbyt wiele czasu, a przynajmniej dokładnie znamy jego skład :) Czas przygotowania(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy dynia jest miękka. Jeśli tak to wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Odcinamy skórkę i umieszczamy w misce i blenderujemy na gładki mus. Ta odmiana dyni jest dość sucha i mączysta więc dolewamy 2,3 łyżki wody. Gotowe
Kolizje Smakówpomarańczami i lodami; u mnie plasterki cytrusów wylądowały na dnie foremek, żeby po upieczeniu dumnie prezentować swoją czerwoną barwę już na wierzchu. Nie zmieniłam samej receptury na muffiny - migdałowo-pomarańczowe, dość ciężkie i nadal słodkie (choć ilość cukru zmniejszyłam o ponad połowę). I tak, w przepisie jest oliwa, nie olej. Czuć jej charakterystyczny zapach podczas pieczenia, i na ciepło można(...)czerwonymi pomarańczami Składniki: (na 16 sztuk) 185 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g mielonych migdałów 125 g cukru 125 ml oliwy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 125 ml soku z czerwonych pomarańczy 3 jajka dodatkowo: 1,5 czerwonej pomarańczy Formę na muffiny wysmarować masłem. Na dnie każdego wgłębienia ułożyć kółeczko wycięte
Pożeraczka, czyli raz adobrzeduża ) 15 dkg kiełbasy 2szt.pomidorów olej pieprz czarny mielony sól majeranek natka pietruszki 1/4 szklanki wody Sposób wykonania : Patisony myjemy,obieramy z skórki i kroimy w małą kostkę.Następnie cebulę oraz kiełbasę także kroimy w kostkę.Na patelnię wlewamy olej oraz wodę wsypujemy pokrojone warzywa i kiełbasę, solimy i mieszamy dokładnie wszystko razem.Solimy na początku aby patisony(...)zdejmujemy z ognia i posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Studzimy 15 minut, w tym czasie potrawa nabierze smaku i aromatu, lekko przestygnie, a olej wypłynie na wierzch i nada potrawie pomarańczowego koloru. Jedzonko jest prze pyszne
Przepisy i porady kulinarneśmietanki sojowej 2 ząbki czosnku Suszony lub świeży koperek sól, pieprz dla smaku Na wierzch dowolne warzywa, u mnie dziś: Cebula Pieczarki Kukurydza Oliwki Rukola Papryka czerwona i pomarańczowa Suszone pomidory Ciasto: Rozkrusz drożdże do dużej miski, dodaj syrop klonowy, oliwę i sól, po czym zalej wszystko ciepłą wodą i zamieszaj tak, aby drożdże się rozpuściły. Dodaj odrobinę mąki(...)kładę ciasto bezpośrednio na lekko nagrzanym kaloryferze). Kiedy ciasto odpoczywa, zajmij się przygotowaniem pozostałych składników. Sos pomidorowy: Pomidory myj, natnij lekko, zalej wrzątkiem, zostaw na chwilkę i usuń skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do rondla. Dolej przecier pomidorowy, dodaj przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy, oprócz cynamonu. Całość zagotuj, po czym zmniejsz ogień do minimum i gotuj sos, od czasu
Roślinna - blog wegańskiWitajcie po wakacyjnej przerwie :) Dziś mam dla Was coś specjalnego. Perliczkę smażoną w głębokim tłuszczu z aromatycznym pomarańczowym sosem. Sosu wychodzi sporo, więc postaram się dla Was niebawem przygotować jeszcze jeden przepis, w którym go wykorzystamy. Wracając jednak do perliczki, jest to proste danie dla dwóch osób i raczej nieskomplikowane w przygotowaniu. Dobre do zaserwowania w weekend lub na kolację(...)roślinnego2 pomarańcze1 limonka5 łyżek sosu ostrygowego1 łyżka octu ryżowego2 łyżeczki oleju sezamowego1 łyżka miodustarty świeży imbir (ok. 5cm kłącze)ryż basmati jako dodatekSposób przygotowania:Przygotować sos. Do rondelka zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok ze wszystkich cytrusów. Dodać resztę składników na sos i gotować przez 5 minut. Spróbować i, jeśli trzeba, doprawić dla zrównoważenia smaków słonego, słodkiego
W kuchni wieczorem