skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:35/101)

Do trzech razy sztuka, czyli ucieraniec dla wytrwałych 200

jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 pomarańczysyrop:125 g cukru180 ml soku z pomarańczy3 gałązki świeżego rozmarynudodatkowo:gałązki świeżego rozmarynuPolentę, mąkę i proszek przesiać do miski, wymieszać z makiem i skórką pomarańczową. Jajka z i cukrem ubić na puszystą masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę, partiami, dodawać jogurt i mąkę tak, żeby ostatnią partię stanowiła mąka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Samosy z masą makową i śmietankowym dipem 285

świąteczny klimat. Składniki ciasto 2 szkl mąki 50 g masła szczypta soli ok. 1/2 szkl masa makowa 100 g maku 400 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone 200 g śmietanki 30 % 1-2 łyżki cukru pudru ekstrakt waniliowy dodatkowo olej do smażenia 1. Pracę najlepiej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Dżem z pomarańczy i suszonych moreli. 169

Pyszny! Idealny do naleśników, kanapek, ciast. Mi posłużył jako nadzienie do ciasteczek. Idealnie się sprawdził, bo jest gęsty i nie wypływa. Dodatek skórki pomarańczowej jest odświeżający, sprawia, że całość ma wielowymiarowy smak. Polecam! Składniki na dżem z pomarańczy i suszonych moreli  na 2 małe słoiczki: 2 duże pomarańcze (lub 3 mniejsze) 150 g suszonych moreli ewentualnie cukier(...)Pomarańcze myjemy (ja płynem do mycia naczyń), wkładamy na 2 minuty do wrzątku, wyjmujemy, dokładnie szorujemy szczoteczką i jeszcze raz płuczemy. Gotowe pomarańcze wycieramy. Z jednej ocieramy skórkę i przekładamy do garnka o grubym dnie. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do skórki. Morele zalewamy wrzątkiem, po minucie odsączamy, dodajemy do pokrojonych pomarańczy. Dżem smażymy na średnim ogniu około

Rozpustne gotowanie
Ciasto z buraczków i marchewki :) 149

ciast 1 szklanka oleju słonecznikowego 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 i 1/2 szklanki wytłoczyn z marchewki i buraków lub startej marchewki i buraków 3 łyżki skórek pomarańczowych w syropie 5 cl soku z marchewki i buraka 6 cl likieru Butterscotch Caramel ( można zastąpić likierem karmelowym, toffi itd.) 1 łyżka masła ( do posmarowania blachy) 1 łyżka bułki tartej(...)obsypania blachy Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Stopniowo dolewać olej, kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon, suszony imbir, likier, sok z marchewki , skórkę z pomarańczy, marchewkę z buraczkami.  Formę obsmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piec w nagrzanym 180*C piekarniku przez około 65 min ( góra dół ) Najlepiej

Jemy Pijemy
BEZGLUTENOWE GOFRY OWSIANE – POMARAŃCZOWO – CYNAMONOWE: 208

pikantno, i te z owocową nutką – i tak wymieniać byśmy mogły, ale… po co mówić, jak można Wam pokazać i przekazać recepturę! Zaczynamy dziś, więc od wersji bezglutenowej, owsianej, pomarańczowo-cynamonowej (i tu młodsza domowa kucharka ubolewa, bo ze względu na cytrusy, może jedynie skubnąć, ale dla samego zapachu warto je było zrobić w tak chłodny dzień). Zapraszamy do „degustacji(...)szklanka mleka,- 10 jajek,- Cukier do smaku (trzcinowy),- Cukier wanilinowy,- 2 łyżki masła,- 2 łyżki oleju,- Mąka owsiana bezglutenowa (litrowy słoik)- Płatki owsiane (dla bezglutenowców - bezglutenowe),- Ziarna słonecznika,- Skórka pomarańczowa świeżo smażona,- Cynamon,Wszystko razem miksujemy i odstawiamy – ilość mąki zależy od konsystencji jaka nam wychodzi (każda mąka bezglutenowa zachowuje się inaczej + trzeba mieć na uwadze to, że po czasie

Wypisz Wymaluj
Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym) 212

który już kilkakrotnie przyrządzałam i będę robić to jeszcze niejednokrotnie. Pączusie są delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Ich mleczny smak jest nie do opisania (boski), a syrop pomarańczowy cudownie pachnie i idealnie do nich pasuje. Koniecznie spróbujcie i radzę od razu podwoić proporcje składników! (około 12 sztuk) Pączki: 1 szklanka mleka w proszku (gładkiego) 1/4 szklanki mąki pszennej(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka kaszy manny ok 1/2 szklanki śmietanki 18% (dodałam zwykłej) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Syrop: 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej  Przygotować syrop. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i mieszając - podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie całość gotować (na małym ogniu) około 15 minut, po czym garnuszek przykryć

Di gotuje
Chałka 3 231

blogu mam już przepis na dwie chałki, dzisiaj pokażę Wam trzeci. Oczywiście równie pyszny, z dużą ilością kruszonki, czyli tak jak lubię. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawił, że w domu zapachniało świętami. Tak tak, to już niedługo ! :) Chałka najlepsza jest jeszcze ciepła, ze szklanką mleka wręcz idealna ! Moja nie zdążyła ostygnąć, jak ponad połowy już nie było :) Składniki (chałka(...)30cm długości) :3,5 szkl mąki 1 opakowanie cukru waniliowego30 g drożdży1/2 szkl cukru3/4 -1szl szkl mleka2 jajka + 1 jajko do posmarowania chałki1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej3 łyżki rodzynekszczypta soli50 g masładodatkowo :kruszonka ze sprawdzonego przepisu, ja najczęściej robię 'na oko'Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru.Do miski wrzucamy resztę składników + rozpuszczone

charlotte gotuje
Pierniczki Norymberskie . 176

nimi nie przepadają ale ja je lubię :) więc postanowiłam upiec sobie kilka , tak przed świątecznie na próbę . Wyszły pyszne  Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 g mielonych migdałów 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zmielonych orzechów laskowych 4 łyżki mąki 1 łyżka przyprawy(...)dzików 0koło 1 7 ma ł ych op ł atków  Polewa : 2 tabliczki czekolady 3 łyżki oleju kokosowego  Wykonanie : Do miski wsypać zmielone migdały , orzechy , skórkę z pomarańczy ,  cukier waniliowy , mąkę z proszkiem do pieczenia , przyprawy, połowę cukru i wymieszać . Jajka ubić z drugą połową cukru na gęsty kogel mogel . Dodać do mieszanki i dobrze wymieszać , ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Pomarańczowe ciasteczka dla Mikołaja 272

żeby obtaczać je w cukrze przed pieczeniem. Tym sposobem wyszło tak, jak wyjść miało, cukier trzymał się doskonale, a ciasteczka wyglądały naprawdę uroczo. W smaku są wyraźnie pomarańczowe, piaskowe, rozsypujące się w buzi. Pycha! Myślę, że tak nakarmiony Mikołaj nawet małym łobuziakom zostawi jakieś podarki.Pomarańczowe rożkiSkładniki:(na około 50 sztuk)250 g mąki pszennej75 g cukru pudru2 łyżeczki cukru(...)schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto dzielić na porcje, formować wałeczki grubości palca. Ciąć je na 5-centymetrowe kawałki, formować z nich rożki.Cukier wymieszać ze skórką pomarańczową. Obtaczać w nim ciasteczka, następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Piec w 175 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Smacznego!Wczoraj zrobiliśmy wielkie zakupy. Zaopatrzyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa dyniowa z pomarańczą, imbirem oraz zapiekanym kozim serem. 193

mąższu z dyni hokkaido lub innej ulubionej 1 cebula 2 cm świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego 1/3 łyżeczki przyprawy garam masala ( można pominąć) 1 pomarańcza 3/4 szklanki soku pomarańczowego 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego 2 liśce laurowe 2 gałązki tymianku 4 suszone śliwki sól kozi ser 1 roladka koziego sera 2 cząstki pomarańczy olej z orzechów laskowych(...)Suszone śliwki pokroić w cienkie paseczki. 8. W miseczce ułożyć kilka kawałków pomarańczy oraz suszonych śliwek, zalać zupą.  9. Na wierzchu ułożyć zapieczony kozi ser, można udekorowac startą skórką pomarańczową oraz tymiankiem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Muffinki pomarańczowe 213

Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.Lukier utrzeć na jednolitą masę. Polać muffinki, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową

Pasja Smaku
Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem do piwa Witbier 204

serwowane jest temperaturze 6 C.  Podawany z ziołowymi i cytrynowymi sosami, chudymi rybami, dróbiem, sałatki z dodatkiem ziół i białego mięsa. Dominujące nuty to ziołowa (kolendra) i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak  kwaśno-cierpki.  Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin.  Składniki: 500 gram mielonego mięsa z indyka płaska(...)pół łyżeczki mielonej kolendry natka z pietruszki ok 2 łyżek szczypta pieprzu 2 łyżki drobno tartego sera  twarde jabłko pokrojone w dość małą kosteczkę DIP: jogurt naturalny otarta skórka z cytryny  ząbek czosnku sól do smaku  łyżeczka musztardy (nie koniecznie) listki mięty lub natka pietruszki. Wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki

AZgotuj!
Naleśniki z serem 248

Dzisiaj coś prostego ale smacznego. Naleśniki z twarogiem, ale żeby trochę urozmaicić podanie naleśników postanowiłam je podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną soku pomarańczowego. Dzięki temu zrobiły się z wierzchu chrupiące i były pyszne. Naleśniki podane na talerzu z Porcelana Bogucice . Składniki: Ciasto na naleśniki 500 ml mleka 250 ml wody gazowanej 80 ml oleju 1 jajko 1 białko(...)pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Z ciasta usmażyć naleśniki i ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem dodać żółtko, cukry, skórkę pomarańczową i wymieszać. Zimne naleśniki posmarować cienko twarogiem i zwinąć na trójkąty. Na patelni rozgrzać masło klarowane z sokiem pomarańczowym i na średnim ogniu podsmażyć na rumiano naleśniki z dwóch

Ala piecze i gotuje
TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. 206

Wszystko się klei od soku i pachnie pomarańczową skórką. Bucha gorąco od piekarnika, nadal próbuję doczyścić dłonie od ciasta. Jego ugniatanie mnie relaksuje, cały stres znika, uchodzi jak powietrze z balonika. Czuję się wtedy taka szczęśliwa, kiedy wiem, że to będzie pyszny deser. Śmieją mi się oczy, bo czuję, jak cudownie pachnie w trakcie pieczenia. Pieką policzki z ekscytacji(...)znów spróbuję czegoś nowego.To już trzecia z receptur, gdzie wykorzystuję jakieś słodkości marki JOJO. Tym razem są to pianki Party. Zapieczone na pomarańczowej tarcie zapewniają atrakcyjny wygląd i dodają ciekawą nutę smakową (słodką jak diabli). Oczywiście, najlepiej tarta ta smakuje na gorąco, gdy pianki są tak cudownie miękkie, klejące, syczące... Rozkoszy nie ma końca. TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. /całkowicie

W kuchni Karmel-itki