Grzaniec zimowy ! GRZANIEC: - 500 ml wina półwytrawnego różowego - suszone wiśnie - łyżka - kandyzowany imbir- kilka kawałeczków - anyż 2 gwiazdki - cynamon - skórka pomarańczowa bądź plastry pomarańczy - 3- 4 ziarna jałowca - 2-3 łyżki miodu - kilka rodzynek Całość podgrzej w rondelku! Podawaj gorące
SMYKWKUCHNIszklanki cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie: Mak opłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Odcedzić mak, zmielić w maszynce do mielenia mięsa
Kulinarne Inspiracjemąki żytniej typ 720 100 g migdałów w płatkach Po 30 ml amaretto i rumu Po pół łyżeczki mielonego cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej 60 g cykaty (skórki pomarańczowej zasypanej cukrem i odstawionej na dobę lub dłużej do lodówki) 140 g suszonej żurawiny W misce 200 ml gorącej wody łączymy z miodem i cukrem. Mieszamy. Dodajemy sól, proszek do pieczenia
Dzieje kuchennej Wiewióryśmietaną. Od razu podawać, gdyż pod wpływem gorącej kawy śmietana zacznie się topić. Jeśli lubicie takie kawy, to spróbujcie także czekoladowej kawy z piankami marschmallow lub czekoladowej kawy ze skórką pomarańczową . Dzisiejszy przepis ukazał się w 5. numerze magazynu "Życie ze smakiem" , którego jestem współautorką. Niebawem ukaże się kolejny, zimowy numer, na który już teraz Was zapraszam. tutaj możecie pobrać
Codzienna kuchnia niecodziennastudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Z wody i cukru pudru zrobić lukier - tutaj dokładny przepis KLIK . Lukrem polać schłodzony sernik, posypać posypką lub startą skórką pomarańczową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszkl.mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego 0.5 łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20da.zmielonych orzechów laskowych 5dag.cukru pudru 6dag.masła puszka masy makowej 1 kostka twarogu 5dag.rodzynek 1 łyżka startej skórki pomarańczowej Sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 100g.czekolady 50g.kakao 120g.cukru 1 żółtko 0.5szkl.śmietany kremówki 20g.mąki 2 łyżki mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Składniki na ciasto miksujemy z 0.5szkl.wody. Odstawiamy na 15 min.,po czym smażymy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimusli opierające się głównie na płatkach owsianych. Wystarczy wymieszać. Proporcje na dwie małe porcje śniadaniowe. 1/2 szklanki płatków owsianych 30 gram mieszanki studenckiej 2 kawałki suszonych moreli 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki sezamu 1/2 łyżeczki siemienia lnianego Orzechy i morele posiekać na średniej grubości kawałki. Wszystkie składniki przesypać do miseczki i wymieszać. Podawać z mlekiem lub jogurtem. marcelina
Czerwony Gupikwyszłyby zbyt ładne. Ciasto przechowujemy w lodówce maksymalnie 2-3 dni. Smacznego! PS Czekolada, której użyłam do tego przepisu przyjechała do mnie prosto z Terravity na testy. Wersji ze skórką pomarańczową użyłam do tych pysznych serniczków , które okazały się strzałem w dziesiątkę. Miętowa, tak jak już wspominałam, trafiła do dzisiejszego ciasta, a pozostałe systematycznie zjadaliśmy :) I wszystko byłoby super
Ratunku obiadspiżarce, w koszyczku tylko lekko okryte papierem. Pora przedstawić przepis. Przygotowujemy: 500 g maki 350 g miodu 150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli dysponujemy miodem w stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo
I tu będę miała takie tecukru pudru, - 3 łyżki żelatyny, - 6 łyżek masła, - pół szklanki śmietanki kremówki (lub więcej), - bakalie - do wyboru, na bogato: orzechy mielone, płatki migdałowe, ananas kandyzowany, papaja kandyzowana, skórka pomarańczowa, jagody goi, rodzynki. Owoców dajemy sporo. Orzechów nie żałujemy! + masło do wysmarowania naczynia i bakalie (orzechy i płatki migdałowe) do obsypania. WYKONANIE: 1. Żółtka z częścią cukru ucieramy
Wypisz Wymalujpszennej 200 ml oleju 200 ml ajerkoniaku 200 g cukru pudru 4 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego mąka do oprószenia formy opcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki do dekoracji Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie
Ciastkozercyłyżka do obtoczenia bakali 1 łyżka maki ziemniaczanej cukier waniliowy -1 op pół kostki (125g) stopionego masła 1 szklanka dowolnych bakali ( u mnie suszone morele , suszona żurawina i skórka pomarańczowa ) Wykonanie : Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie lub w rumie .Te większe pokroic na mniejsze kawałki. Drożdże wkruszyć do letniego mleka , dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki
Malinowa Kawiarenkadodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, kakao lub carob, wanilię i substancję słodzącą. Mielimy wszystko na gładki mus. Możemy go podać w skórkach pomarańczy, ozdobić kawałkami owoców i np skórką pomarańczową. To jest pyszne i proste do zrobienia! Smacznego
Co na wege obiad?masło. Ja do wyrabiania użyłam haków miksera , ale wg tradycyjnych przepisów powinno się to robić ręką. Gdy ciasto jest już dokładnie wyrobione (ok 3-4 min) dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą foremek. Ciasto powinno wypełnić formę tylko do połowy. Odstawić do wyrośnięcia . Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawiamy
Malinowa Kawiarenka