skórka pomarańczowa - 1007 przepisów (strona:32/68)

Pomarańczowy sernik z zapiekaną polewą kawową. 155

ziemniaczaną lub budyń, mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę, zmiksować. Na koniec dodać oprószoną mąką skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Przygotowaną wcześniej masę na spód wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i zapiekać przez 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika

Nie tylko w kuchni
SERNIK DYNIOWY 181

Sernik to zaraz po bezie, moje ulubione ciasto. Najlepszy jest z dodatkiem skórki pomarańczowej :) A zaraz za nim ten, którego przepis dzisiaj Wam przedstawię. Aromatyczny, jesienny, kremowy, pyszny... Dodam jeszcze, że to mój pierwszy, ale jakże udany raz, z wypiekami w kąpieli wodnej. Z podanego przepisu, wyszedł mi serniczek o średnicy 18 cm., jeśli chcesz upiec go w większej formie

Kuchnia w opałach
Tartaletki z duszonymi jabłkami. 105

łyzki cukru pudru 2 łyzki serka homogenizowanego waniliowego 3 łyzki mleka w proszku 1 żółtko   Dodatkowo; 1 kg jabłek 3 łyzki cukru 3 łyzki wody 10 dag skórki pomarańczowej cukier puder do dekoracji białko do posmarowania tartaletek   Mąke przesiać , dodac pokrojone masło oraz pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włozyc je do woreczka a następnie schłodzić w lodówce około

Radość kipiąca uśmiechem.
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 207

Ciasto jest właściwie najbardziej zbliżone do oryginalnego przepisu(zmieniłam jedynie mąkę i ilość masła), największe zmiany jednak zaszły w nadzieniu - nie udało mi się kupić marcepanu, zupełnie zapomniałam o skórce pomarańczowej... W związku z tym uznałam, że to będzie dobra okazja na eksperyment i przygotowanie nieco zdrowszej wersji. Rogale są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty, od święta można sobie

FitKot
Batonik Marchewkowy 133

imbiru oraz płatki migdałowe. Do żółtek dodajemy 2 łyżki miodu,  4 łyżki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, esencje waniliową . Do tego dodajemy marchewkę, imbir oraz skórkę pomarańczową. Następnie powoli dodajemy w/w składniki do ubitych białek. Delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Całość wlewamy do wyłożonej wcześniej papierem brytfanki, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około

dlaSmaQ
Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble 211

soli ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm. W średniej misce umieść truskawki, rabarbar, cukier, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, skrobię/mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania. W tej samej misce umieść płatki owsiane, migdały, cukier i szczyptę soli i wymieszaj

karmelowy
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 155

rocznikach. W trakcie spotkania mieliśmy możliwość przekonać się o ich potencjale. Soalheiro Alvarinho Reserva 2010 - 100% Alvarinho. Jednoszczepowe Alvarinho fermentowane w beczkach z francuskiego dębu. Wspaniale skoncentrowane aromaty anyżku, skórki pomarańczowej, orzechów i liczi. Eleganckie dobrze zbalansowane w ustach z długim ziołowym finiszem i delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem

królestwo garów
Muffinki piernikowe 158

łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy - kilkanaście kropelek czekoladowych Zaczynamy od posiekania orzechów i starcia skórki z pomarańczy. Następnie do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę

Kuchenne Wariacje
Tarta piernikowa 162

łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy Składniki na polewę: - 1 jajko - 2 łyżki kakao - 3 łyżki cukru pudru - 1/4 kostki masła - dwie łyżeczki skórki kandyzowanej z pomarańczy Forma

Kuchenne Wariacje
Piegusek ze skórką pomarańczową i czekoladową polewą 135

rozczarowanie: nie to ciasto, nie ta marmolada, nie ten smak. O gramaturze i cenie nawet nie wspomnę. Dlatego po powrocie do domu na pocieszenie upiekłam ucieranego pieguska ze skórką pomarańczową (ukłon w stronę męża, który ją uwielbia) i polewą czekoladową. Fotki wyszły nieciekawie, bo światło dzienne mi uciekło, ale ciasto naprawdę smaczne, szczególnie dla amatorów keksów. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Pierś perliczki w pomarańczach 107

umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Nadmiar imbiru zdjąć z mięsa. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka, tłuszcz wylać. Dodać skórkę pomarańczową, wlać bulion i dusić 5 minut. Wlać sos z pomarańczy i dusić około 10 - 15 minut. Wyjąć piersi i trzymać w cieple. Sos przecedzić, dodać miód i zagęść przez

królestwo garów
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 163

drobnym sitkiem. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą

Bullio
Lekki deser z serka homogenizowanego z bakaliami i musem truskawkowym 233

przedsmak lata :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 opakowanie serka homogenizowanego 300-400g 1 opakowanie galaretki (użyłam cytrynowej) 1 opakowanie cukru waniliowego kilka łyżek bakalii (użyłam: orzechów włoskich, rodzynek, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę) ok. 1/2 litra zmiksowanych truskawek WYKONANIE Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i zostawić do stężenia. Ser mieszamy z cukrem waniliowym i bakaliami. 2/3 tężejącej

Zofiana
Placek Trzech Króli 101

wsypać do miski, dodać rozczyn, mleko, 2 jajka i 1 białko, sól i porządnie zagnieść. Ciasto ma być lśniące i gładkie. Dodać masło i dalej zagniatać. Następnie dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz ekstrakt wanilii i dokładnie wyrobić. Nie zapomnijmy o dodaniu migdała. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto przełożyć do formy, posmarować rozmąconym

królestwo garów
Dorada pieczona w boczku 111

środku solą, do środka włożyć trochę rozmarynu, plasterki pomarańczy, cytrynę.    Rozłożyć na folii plasterki boczku. Na nich ułożyć rybę. Na rybie położyć plasterki cytryny i posypać ją skórką pomarańczową oraz rozmarynem.  Rybę okryć boczkiem. Zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy widelcem

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania