zgęstnieje (ma go pozostać niewielka ilość). Dodać następnie wódkę. Stopić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Ostudzić i dodać 3 żółtka, sok pomarańczowy wymieszany z wódką i startą skórkę pomarańczową.Następnie należy ubić białka (och ta najgorsza część jak się nie ma robota) z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do czekolady i wymieszać delikatnie. Ubić śmietankę. Ubitą(...)Wymieszać delikatnie. Odstawić do lodówki. Następnie łyżką (tak zrobiliśmy my) albo za pomocą rękawa cukierniczego (wizualnie wyjdzie piękniej) nakładamy mus do połówek pomarańczy. Dekorujemy wg uznania, bo startą skórką pomarańczy
Smaki Brazyliitygodni mieszając ją dokładnie z cukrem i wsypując do czystego słoika. Słoik szczelnie zamykamy nowym wieczkiem i wkładamy go do lodówki. W ten sam sposób możemy także przechowywać startą skórkę pomarańczową. Pamiętajmy, aby przed starciem skórki cytryny dokładnie umyć, wyszorować małą szczoteczką , a następnie je osuszyć. Otarte cytryny możemy przechowywać przez kilka tygodni w naczyniu z solą kuchenną
Przepisy i porady kulinarnemuffinki ze śliwkami . Składniki na 12 muffinek: 300 g truskawek 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel pomarańczowego aromatu 2 łyżki otartej skórki pomarańczowej 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 250g maślanki lub kwaśnej, gęstej śmietany 10% cukier puder do posypania listki mięty do dekoracji 1. Truskawki (kilka
Kuchnia Prezydentowejubiegłym tygodniu obiecałam jeszcze jakieś trufelki i oto są. Tym razem w wersji dla dorosłych, czyli z dodatkiem alkoholu. Intensywnie pomarańczowe, za sprawą „pomarańczowych” składników: czekolady, likieru i skórki. Ja wprost uwielbiam te aromaty i smaki, ale wiem, że nie wszyscy za nim przepadają. Nie muszę daleko szukać, bo mój mąż też należy do tej grupy. Można w takim przypadku(...)zrezygnować np. z dodatku skórki pomarańczowej. Też będą pyszne.” Czytaj więcej
Wiem co jemczekolady (min. 70% kakao) – 100 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) – 1-2 papryczki chili (świeże lub suszone) – 1 łyżeczka mielonego cynamonu – Skórka z 1/2 pomarańczy (starta, tylko pomarańczowa część) – 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy – 40 ml whiskey (np. bourbon) – Opcjonalnie: miód do smaku Przygotowanie 1. W rondelku zagotuj wodę, dodaj(...)ogniu przez 5 minut. 3. Zmniejsz ogień i dodaj śmietankę kremówkę oraz połamaną gorzką czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. 4. Wlej sok z pomarańczy i dodaj startą skórkę pomarańczową. Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty. 5. Na koniec dodaj whiskey i ewentualnie miód. Nie doprowadzaj do wrzenia. 6. Przelej napój do kubków. 7. I delektuj się napojem bogów. Podsumowanie
RafalCookskładniki* 375 g mąki pszennej* 300 g cukru* 1 duży cukier wanilinowy* 5 jajek* 180 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego* 180 ml oleju* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* 1-2 łyżki kakao* starta skórka 1-2 pomarańczy* łyżeczka olejku pomarańczowegoSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem(...)cukrem wanilinowym na puszystą pianę.Do jajek wlać sok pomarańczowy, olejek i olej i dalej ubijając na najniższych obrotach dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Następnie dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dokładnie połączyć.2 keksówki ( 25 cm długości ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tarta, najpierw do każdej wlać
Mix smakubyłam do końca pewna, czy wyszło(zmieniłam zupełnie mąkę, więc mogło nie wyjść), ale nie powstał zakalec, a ciasto okazało się lekkie i puszyste, trochę przypomina gąbkę ;) Zamiast skórki pomarańczowej, której nie miałam, dodałam otartą skórkę z limonki - ciasto zyskało fajny, cytrusowy aromat :) Gryczano - orkiszowe ciasto z białek 6 białek 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
FitKotSuszoną skórkę pomarańczową, o której pisałam kilka dni temu w tym poście, wykorzystałam do zrobienia cukru pomarańczowego. Pachnie obłędnie i ma ładny lekko żółty kolor. Nadaje się doskonale do aromatyzowania ciast i ciasteczek, szczególnie z mąki pełnoziarnistej, nie widać wówczas tak bardzo tych pomarańczowych drobinek. Można by oczywiście rozetrzeć skórkę w moździerzu, ale wymaga to sporo czasu i wysiłku
Wiem co jemSłynny włoski deser w nieco innej odsłonie. Z dodatkiem czekolady, a właściwie dwóch jej rodzajów: gorzkiej i pomarańczowej. Po raz pierwszy zetknęłam się z pomarańczową czekoladą na warsztatach czekoladowych w Akademii Czekolady Barry Callebaut. Urzekła mnie swoim wyrazistym smakiem. Doskonała do przygotowywania różnych deserów. Na Cafe Amaretto można znaleźć kilka przepisów z jej udziałem. Dostępna jest w profesjonalnych(...)sklepach cukierniczych na przykład tu . Sprzedawana jest niestety w dość dużych opakowaniach. Zamiast niej możecie użyć białej czekolady i wzbogacić ją dodatkiem likieru pomarańczowego. A do dekoracji użyć smażonej skórki pomarańczowej.” Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa (przepis własny) Składniki na 3 porcje: Warstwa czekoladowa 125ml mleka 125ml śmietanki kremowej 40g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Warstwa pomarańczowa 100ml mleka 100ml śmietanki
Wiem co jemmózgu) Składniki na ciasto: 175g masła 30g cukru trzcinowego 100g cukru białego 4 jajka 150g orzechów włoskich (mielonych) 160g bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego szczypta soli Składniki na dekorację: 100g gorzkiej czekolady do dekoracji połówki orzechów włoskich do dekoracji - ok. 20 sztuk Wykonanie ciasta: Masło roztopić i odstawić(...)wystudzenia. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec odrobinę soli. W dużej misce wymieszać suche składniki: cukier (dwa rodzaje), zmielone orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową. Dodać wystudzone masło i miksować dodając po jednym żółtku. Na końcu wlać ekstrakt pomarańczowy. Do ciasta dodawać powoli pianę ubitą z białek. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Piec ok. 45 minut
Mania Wypiekaniasłodyczy. Mniam <3 Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Kuchnia w opałach . Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 2 małe słodkie pomarańcze 100 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 250 g mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 jajka 1/2 szklanki oleju(...)odrobina kandyzowanej skórki pomarańczy CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do misy blendera. Dodajemy cukier i jedną łyżkę kandyzowanej skórki. Miksujemy na gładką masę. 2. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, kardamon i imbir. Wbijamy jajka, wlewamy olej i pomarańczową masę. Mieszamy przy
My Culinary Artmleka5 g świeżych drożdżystarta skórka z 1 pomarańczyCiasto właściwe: 120 g cukrustarta skórka z 1 pomarańczystarta skórka z cytryny80 g mleka15 g świeżych drożdży1 laska cynamonu60 g masła2 jajka30 g pomarańczowej wody - agua de azahar (użyłam(...)esencji pomarańczowej)szczypta soli340 g mąki pszennejDo dekoracji:jajkopłatki migdałówowoce kandyzowanecukier puderWykonanie:Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta nastawiamy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy mleko, skórkę pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin.Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlewamy do garnuszka, dodajemy cynamon, startą skórkę z cytryny i pomarańczy
Kulinarne przygody Gatitydown for recipe in English Kruche ciasteczka z suszonymi figami (ok. 90 ciasteczek) Składniki na nadzienie : 1 szklanka posiekanych suszonych fig Bakallandu 1 łyżka startej skórki z pomarańczy 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki brandy 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Składniki na ciasto(...)szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszałam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy, kisiel i cynamon i zagotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień do małego i podgrzewałam przez około 3 minuty, aż masa zgęstniała. Przełożyłam
karmelowynadaje całości wyrazu. Obojgu nam bardzo smakowało, i choć porcje wyszły naprawdę spore, dziś deser jest już tylko wspomnieniem... Polecam wypróbować - to naprawdę jest smaczne!Szklankowy deser sernikowy z pomarańczowym rabarbaremSkładniki:(na 4 spore porcje)kruszonka owsiana:80 g płatków owsianych30 g jasnego brązowego cukru30 g masła1 łyżka miodumasa:270 g twarogu 3krotnie mielonego350 ml śmietany kremówki70 g cukru pudru1(...)zachować sok. Na petelni skarmelizować cukier z łyżką soku pomarańczowego. Gdy nabierze złotego koloru, dodać pokrojony w 1cm kawałki rabarbar. Smażyć, aż warzywo zmięknie. Wlać pozostały sok, dodać skórkę pomarańczową i smażyć jeszcze chwilę. Dodać kawałki pomarańczy, wymieszać. Zdjąć z ognia, ostudzić.Masa:Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, żółtkiem, ekstraktem i Cointreau na puszystą masę. W osobnych miskach ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblogu u Asi - Smakołyki Asi. Oba wypieki świetne i bardzo mi smakowały.składniki:1/2 szklanki mleka250 g mąki4 g drożdży instant35 g masła3 łyżki cukru1 żółtkoszczypta soli100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack100 g mieszanki kandyzowanych skórek Gold Pack100 g żurawiny Kresto1 garść kandyzowanej papaiMleko podgrzać i rozpuścić w nim mało, przestudzić aby było letnie. W misce wymieszać mąkę
Monia miesza i gotuje