Blachę z foremkami wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut ( środkowy poziom, nawiew 130 stopni C ). Pomarańcze umyłem, skórkę obrałem i pokroiłem w cieniutkie paski. 10 minut przed końcem gotowania flanów przygotowałem sos. Do metalowej miski włożyłem żółtka , wlałem sok pomarańczowy, miskę ustawiłem w gorącej, ale nie wrzącej kąpieli wodnej. Ubijałem trzepaczką(...)powstał gęsty, spieniony sos zabawione. Czubki szparagów zagrzałem w wywarze. Flany oddzieliłem nożem od brzegów foremek i wyłożyłem na talerze. Polałem sosem, wokół ułożyłem czubki szparagów, posypałem paseczkami skórki pomarańczowej
R'n'G Kitchenwódki lub spirytusu Masa makowa: 400 g maku suchego 150 g cukru 150 g rodzynków 50 g orzechów włoskich (posiekanych) 4 łyżki miodu sztucznego kilka kropel olejku migdałowego skórka pomarańczowa kandyzowana żurawina suszona 1 szklanka 6 białek pasta pomarańczowa do smaku Dodatkowo: Forma do pieczenia 38x12x6 Kłos-Pol Wykonanie: Do misy wsypuję przesianą mąkę w której(...)Miele go trzykrotnie, dodaje ubite białka z cukrem,rodzynki,orzechy,miód.Wyrabiam farsz.Ciasto wałkuje na prostokąt 36 cm smaruje go pastą pomarańczową do smaku, nakładam farsz po 2 cm od końca.Posypuje żurawiną i skórką kandyzowaną. Zwijam i przekładam do blaszki wyłożonej papierem o wymiarach 38x12x6 zwinięciem do dołu.Smaruje rozbełtanym jajem. Piekę w 170 stopniach godzinę, sprawdzam
Różowa kuchniaherbata Zaczynamy od zrobienia syropu. Składniki: 1 litr wody 1 litr mocnej herbaty 1 litr soku pomarańczowego 2 litry soku jabłkowego 0,5 litra syropu malinowego 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 laski cynamonu 12 goździków 7 ziaren kardamonu 5 gwiazdek anyżu Sok z 1 cytryny Łyżeczka aromatu waniliowego 4 ziela angielskie Pokrojony w plastry kawałek imbiru wielkości kciuka Pół
Słodkie okruszkiSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, skórka pomarańczowa 1 duża, pomarańcza 1 duża, gruszki 4 duże, bułka tarta 3 łyżki, kruszonka - w opisie dojrzałe duże gruszki obrać ze skórki, pokroic na kawałeczki i posypać tartą bułką, wymieszać delikatnie jajka"L", cukier, miękka palma mikserem
W Mojej Kuchni Lubiędosłownie i w przenośni, gotowcem, czyli masą makową zamkniętą w puszce – od razu kupuję dużą, taką na dwa ciasta (850g). Co w środku? Woda, mak, cukier, bakalie – rodzynki i skórka pomarańczowa. Zawsze dodaję od siebie jeszcze posiekane orzechy – włoskie, laskowe i migdały, oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Masy nie doprawiam żadnymi olejkami aromatycznymi – za bardzo takie ‘perfumeryjne’ dodatki w przypadku domowego
Karo in the Kitchenpomarańczowego warzywa - dyni piżmowej. W chłodne dni, które nastały, zupę pomarańczową podaję na ciepło - z wiórkami gorzkiej czekolady lub pokrojoną w cienkie paski papryczką chilli. Latem - na zimno, ze skórką pomarańczową. Zupę pomarańczową przyrządzam na mleku kokosowym, które nadaje jej nieco orientalnego smaku. Musi być ono dobrej jakości - szukajcie takiego, które w wykazie składników ma tylko "mleko kokosowe". Macie wtedy(...)innych niepotrzebnych dodatków. Składniki (na średni garnek): 1 mała dynia piżmowa (ok. 0,8 - 1 kg) 4 spore marchewki ok. 3 cm kawałek imbiru sok z 4 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l mleka kokosowego Sposób przygotowania: Dynię i marchew obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać (najwygodniej robi się
W SMAKmiodu), ale bardzo smaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają wielkiego wysiłku, gdyż są bardzo proste w przygotowaniu. Mają w środku miód, zmielone orzechy, sok, miąższ i skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych ciasteczek pomarańczowych nigdzie nie znajdziecie. Gorąco je polecam! Można je zapakować w folię i dać w prezencie. Polecam również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości(...)Składniki : 3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 50 g siekanych orzechów włoskich 1 pomarańcza olejek pomarańczowy 20 g cukru cytrynowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml płynnego miodu 50 g masła Przygotowanie: Z umytej, suchej pomarańczy ściągamy skórkę i wraz z orzechami mielimy np. w szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękawałkami czerwonych pomarańczy i grubo siekanymi pistacjami. Smakuje egzotycznie, kwiatowo-owocowo, po prostu cudownie! 180 ml oleju słonecznikowego 240 ml soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciskanego z czerwonych pomarańczy) 160 g dżemu z pomarańczy z drobno siekaną skórką (użyłam marmolady pomarńczowej z Lidla) 4 średnie jajka otarta skórka z 1 pomarańczy 70 g drobnego cukru do wypieków 70 g wiórków(...)kwiatów pomarańczy Do podania: jogurt grecki kawałki czerwonych pomarańczy 2 łyżki siekanych pistacji W misce wymieszać olej, sok i dżem z pomarańczy, jajka i skórkę pomarańczową - dżem powinien się rozpuścić i połączyć z resztą. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki, a następnie dodać je do miski z mokrymi. Wymieszać aż powstanie jednolita, dość płynna masa
KUCHARNIAświeżość dla keksomaniaków Składniki: 300g mąki 200g cukru pudru kostka masła (200g) 4 jajka 15g proszku do pieczenia (łyżeczka kopiata) 100g rodzynek 100g migdałów bez skórki (blanszowanych) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100-150g kandyzowanych owoców (u mnie miź + wiśnie) Wykonanie: Migdały sparzyć i zdjąć z nich skórkę (chyba, że mamy blanszowane). Bakalie posiekać i razem z rodzynkami obtoczyć
Mania Wypiekaniastarym przepisem na babę szafranową. Ciasto na nią jest dość ciężkie, zawiera bowiem 13 żółtek i kostkę masła. Jeśli ktoś lubi może dodać też trochę bakalii : rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową. Z uwagi na dzieci, a w zasadzie jedno to młodsze zrezygnowałam z nich i zostawiłam tylko skórkę otartą z pomarańczy, która nadaje babie pięknego aromatu. Baba jak widać ślicznie wyrosła
Wiem co jemautorka tego pomarańczowego cuda, stworzyła idealne ciasto pomarańczowe! Pięknie pachnie i jest dziecinnie proste. Polecam z ręką na sercu:) Ciasto pomarańczowe wg. Rachel Allen tortownica ø20 cm (nie mam - użyłam ø 23 cm ) Ciasto: 100g masła 2 roztrzepane jajka skórka starta z 1 pomarańczy 100 g cukru 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier(...)cukru pudru sok wyciśnięty z pomarańczy (tyle, żeby lukier był niezbyt gęsty. Ja zużyłam sok z połowy pomarańczy) Masło roztopić w rondelku. Cukier miksować z jajkami i skórką pomarańczową około 5 min. Dodać wystudzone masło i krótko zmiksować aż składniki się połączą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać rózgą / mątewką tylko
Posadzone i zjedzoneforemek ale foremki na muffiny okazały się równie dobre. Składniki: nadzienie: 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej
Mama Gotujebiałą masę. Stopniowo dodawałam ser. Wsypałam budyń i wkropiłam zapach pomarańczowy. Następnie ubiłam na sztywno schłodzoną śmietankę. Ubiłam na pianę białka. Masę serową wymieszałam delikatnie łyżką. Można wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową. Ja z racji, że domownicy nie przepadają, dodałam tylko do masy makowej bakalie. Teraz pora na kruche ciasto. Cukier wymieszałam z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodałam żółtka
potrawyregionalnemiodu ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany ¼ szklanki wódki 1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego dodatkowo olej lub smalec do smażenia Składniki na lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody kandyzowana skórka pomarańczowa. Nadzienie: Marmolada z róży Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z masłem i miodem na puszystą masę. Śmietanę lekko podgrzać. Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je pokruszyć i wymieszać
Na słodko lub wytrawnieminut wszystko zniknie, nawet zmywania nie ma za dużo. No ale do rzeczy, jako pierwsza została przeze mnie wykonana pomarańczowa babka proszkowa.....Ciasto:300g mąki2 ł proszku do pieczenia1/4 ł soli150g miękkiego masła250g miękkiego serka (może być z wiaderka)skórka starta z 1-2 pomarańczy350g cukru3 duże jajka (u mnie 4 normalne)2 ł cukru waniliowegoGlazura:200g cukru pudrułyżka masłasok(...)pomarańczy1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni2. Wysmaruj masłem i wysyp mąką formę z tuleją (kominem) o wielkości 23-25 cm3. Wymieszaj mąkę, proszek i sól4. Masło, serek, cukier wan, skórkę pomarańczową zmiksuj na głądką masę5. Dodaj cukier zmiksuj do jasnej masy6. Dodaj po jednym jajki, miksując tylko do wymieszania składników7. Dodaj mąkę miksując na wolnych obrotach8. Nałóż do formy, piecz
Z butelką mleczka w tle