skórka pomarańczowa - 1507 przepisów (strona:30/101)

Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 335

innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe,  z suszonych śliwek, morelowe i daktylowe. Ja zdecydowałam się na nadzienie z konfitur: truskawkowej, ananasowej i pomarańczowej.Składniki: 2 jajka2/3 szklanki cukru1/4 szklanki oleju1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury(...)wysycha, to już przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową i wanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą dużej drewnianej łyżki, aż zacznie się tworzyć

Świat Ciasta
Wielkanocne bułeczki drożdżowe z rozmarynem, pomarańczą, czarnuszką i jajkami przepiórczymi 155

spienią. Drożdże suszone wsypujemy bezpośrednio do mąki. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, wlewamy zaczyn, sok pomarańczowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko i dodajemy posiekany rozmaryn oraz skórkę pomarańczową. Zagniatamy ciasto. Polecam wykonać to w robocie z hakami do ciasta drożdżowego. Po 10 minutach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat i zagniatamy ręcznie przez kolejne kilka minut. Formujemy

Food Square
Muffiny dyniowe 197

podanego przepisu wyszło mi 34 mufinek. Ciastka są dobre ale na drugi i trzeci dzień są rewelacyjne. Składniki: 300 g masła skórka z 1 pomarańczy 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka kropel olejku pomarańczowego 1,5 szklanki musu z dyni 1,5 szklanki cukru(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zmielonych migdałów 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Wykonanie: Masło roztopić z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonem, gałką muszkatołową i olejkiem pomarańczowym, zmniejszyć ogień i gotować przez chwilę. Dodać mus dyniowy i gotować przez 2 minuty. Dynię zdjąść z ognia, dodać cukier i wymieszać. Następnie

Mama Gotuje
Torcik z masą z kaszy manny 333

trochę modyfikacji, gdyż dodałam do masy trochę Ballantin’sa i suszonej żurawiny, które dostępne były wtedy tylko w PEWEX-ie lub Baltonie. My wtedy radziłyśmy sobie dodając skórkę pomarańczową kandyzowaną domowym sposobem (moja Babcia, w okresie Bożego Narodzenia gromadziła skórkę z pomarańczy, które tylko wtedy były dostępne w sklepach), rodzynki, czy suszone śliwki. A zamiast migdałów były wykorzystywane orzechy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placuszki z kaszy manny z mango i serkiem ze skórką pamarańczową. 225

wiedział co z tym zrobić, a za samym owocem podobno nie przepada. No i mam mango. Potem odwiedziliśmy teściów, a tam Teść narobił tonę słoików ze smażoną w cukrze skórką pomarańczową. I mam też jeden słoiczek. Mając więc i mango, i skórkę pomarańczy zrobiłem oto takie śniadanie. Czego użyłem? Do placuszków: -1/2 szklanki semoliny (kasza manna) -jajko -łyżeczka cukru

BaRepas
Flan ze szparagów z pomarańczowym zabaione 141

Blachę z foremkami wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut ( środkowy poziom, nawiew 130 stopni C ). Pomarańcze umyłem, skórkę obrałem i pokroiłem w cieniutkie paski. 10 minut przed końcem gotowania flanów przygotowałem sos. Do metalowej miski włożyłem żółtka , wlałem sok pomarańczowy, miskę ustawiłem w gorącej, ale nie wrzącej kąpieli wodnej. Ubijałem trzepaczką(...)powstał gęsty, spieniony sos zabawione. Czubki szparagów zagrzałem w wywarze. Flany oddzieliłem nożem od brzegów foremek i wyłożyłem na talerze. Polałem sosem, wokół ułożyłem czubki szparagów, posypałem paseczkami skórki pomarańczowej

R'n'G Kitchen
ciasto pomarańczowe z gruszkami i kruszonką... 163

Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, skórka pomarańczowa 1 duża, pomarańcza 1 duża, gruszki 4 duże, bułka tarta 3 łyżki, kruszonka - w opisie dojrzałe duże gruszki obrać ze skórki, pokroic na kawałeczki i posypać tartą bułką, wymieszać delikatnie jajka"L", cukier, miękka palma mikserem

W Mojej Kuchni Lubię
Schab z nuta pomaranczy i tymianku oraz surowka z fenkulu i mlodej kapusty 209

smaku.  W połączeniu z pomarańczowym mięsem była obłędnie pyszna! smakowała mi i psiapsiółce, Małżonowi wcale. Schab z nuta pomarańczy i tymianku  2 łyżeczki oliwy łyżka skórki pomarańczowej pokrojonej w paseczki łyżeczka listków świeżego tymianku 4 konkretne kotlety ze schabu (u mnie były cienkie plasterki za to więcej) sól i pieprz 60 ml soku z pomarańczy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 255

dosłownie i w przenośni, gotowcem, czyli masą makową zamkniętą w puszce – od razu kupuję dużą, taką na dwa ciasta (850g). Co w środku? Woda, mak, cukier, bakalie – rodzynki i skórka pomarańczowa. Zawsze dodaję od siebie jeszcze posiekane orzechy – włoskie, laskowe i migdały, oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Masy nie doprawiam żadnymi olejkami aromatycznymi – za bardzo takie ‘perfumeryjne’ dodatki w przypadku domowego

Karo in the Kitchen
Muffinki jogurtowo-pomarańczowe 189

patronka i koordynatorka akcji MUFFINKOWO 2011 (przepis oczywiście zgłaszam do akcji) uroczyście nadaję to szczytne miano moim drugim w życiu muffinkom: Pomarańczowe Dominisie Składniki: 200 g mąki 90 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia      skórka otarta z jednej pomarańczy    1 cukier waniliowy 120 g roztopionego masła 150 g gęstego jogurtu (ja dałam grecki(...)długich cukierków czekoladowych z płynnym nadzieniem cytrusowym Składniki suche mieszam ze sobą, dodaję skórkę pomarańczową. Jajka ubijam w szklanej misce, łączę z masłem, wlewam sok z pomarańczy, dodaję jogurt, mieszam. Składniki suche dodaję do mokrych, miksuję dokładnie, ale nie za długo. Cisto nakładam łyżką do papilotek w blaszce do 2/3 wysokości, w środek każdej muffinki wkładam cukierka. Wkładam do piekarnika

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pomarańczowa z dynią i marchewką 146

pomarańczowego warzywa - dyni piżmowej. W chłodne dni, które nastały, zupę pomarańczową podaję na ciepło - z wiórkami gorzkiej czekolady lub pokrojoną w cienkie paski papryczką chilli. Latem - na zimno, ze skórką pomarańczową. Zupę pomarańczową przyrządzam na mleku kokosowym, które nadaje jej nieco orientalnego smaku. Musi być ono dobrej jakości - szukajcie takiego, które w wykazie składników ma tylko "mleko kokosowe". Macie wtedy(...)innych niepotrzebnych dodatków. Składniki (na średni garnek): 1 mała dynia piżmowa (ok. 0,8 - 1 kg) 4 spore marchewki ok. 3 cm kawałek imbiru sok z 4 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l mleka kokosowego Sposób przygotowania: Dynię i marchew obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać (najwygodniej robi się

W SMAK
Ciasteczka pomarańczowe 148

miodu), ale bardzo smaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają wielkiego wysiłku, gdyż są bardzo proste w przygotowaniu. Mają w środku miód, zmielone orzechy, sok, miąższ i skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych ciasteczek pomarańczowych nigdzie nie znajdziecie. Gorąco je polecam! Można je zapakować w folię i dać w prezencie. Polecam również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości(...)Składniki : 3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 50 g siekanych orzechów włoskich 1 pomarańcza olejek pomarańczowy 20 g cukru cytrynowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml płynnego miodu 50 g masła Przygotowanie: Z umytej, suchej pomarańczy ściągamy skórkę i wraz z orzechami mielimy np. w szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki z kaszy manny z całą żurawiną i sokiem malinowym 170

Bardzo fajne i zdecydowanie nie potrzebują mąki :) Podobne już kiedyś widziałam u Pana Łukasza z o ile mnie pamięć nie myli pomarańczowym sosem lub dżemem. Polecam bardzo :) Składniki:  40dag kaszy manny błyskawicznej ok szklanka mleka otarta skórka z jednej pomarańczy + łyżeczka soku z pomarańczy 32g cukru waniliowego (duże opakowanie) łyżeczka proszku do pieczenia łyżka oleju 1 duże jajko(...)razem z cukrem waniliowym . Dodajemy mleko, kaszę, oraz proszek do pieczenia i miksujemy (masa powinna być sporo gęstsza, niż na zwykłe naleśniki). Bezpośrednio do miseczki ścieramy na małych oczkach skórkę pomarańczową. Wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy oraz łyżkę oleju. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy grubo masę, aby powstały grube naleśniki i je delikatnie rozsmarowujemy. Smażymy z obu stron na złotawy

ChilliJemy
Jerozolima, Ottolenghi, Semolina cake - ciasto z czerwonych pomarańczy, nie tylko na niedzielę 263

kawałkami czerwonych pomarańczy i grubo siekanymi pistacjami. Smakuje egzotycznie, kwiatowo-owocowo, po prostu cudownie!   180 ml oleju słonecznikowego 240 ml soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciskanego z czerwonych pomarańczy) 160 g dżemu z pomarańczy z drobno siekaną skórką (użyłam marmolady pomarńczowej z Lidla) 4 średnie jajka otarta skórka z 1 pomarańczy 70 g drobnego cukru do wypieków 70 g wiórków(...)kwiatów pomarańczy  Do podania:  jogurt grecki  kawałki czerwonych pomarańczy 2 łyżki siekanych pistacji  W misce wymieszać olej, sok i dżem z pomarańczy, jajka i skórkę pomarańczową - dżem powinien się rozpuścić i połączyć z resztą. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki, a następnie dodać je do miski z mokrymi. Wymieszać aż powstanie jednolita, dość płynna masa

KUCHARNIA