babka waniliowa z gatunku tych wilgotnych w pysznej polewie sezamowej okraszona olbrzymimi rodzynkami. Jest w niej również zawarty akcent prozdrowotny w postaci mąki gryczanej, jednak zdrowotnym faworytem tutaj jest sezam z ogromną ilością wapnia, białka i kwasów omega 6. Dołączając do akcji świątecznych wypieków z margaryną Palma przypomniałem sobie że gościła ona na półkach sklepowych jako faworyt przez calutkie lata
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie ponownie, dziś dotkniemy trochę Azji i pokażę Wam jedno z ich bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie i jego właściwościach już wspominałem ale o porze ani troszeczkę. Por to imponująco zdrowe warzywko: lekkostrawne, zasadotwórcze, z dużą ilością żelaza i krzemionek, odtruwające organizm. Poza tym kiedy gra pierwsze skrzypce w daniu nadaje
Kuchnia PROzdrowotnabłyskawicznego lub ryżowegomała cebula3 - 4 jajka kilka suszonych chińskich grzybów munpół młodej cukinii ze skórką1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowegopieprznatka pietruszki, szczypiorek lub kolendraodrobina sezamu do ozdoby (u mnie czarny)Suszone grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Następnie przez kolejne 15 minut gotujemy. Chiński makaron błyskawiczny moczymy
Bon Appetit Małgorzatynori rozsmarowujemy ryż z brokułami. Układamy paski z kurczaka. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Gotowe :)Dekoracja:Czarny sezam i surowe brokułysushi z kurczakiem i brokułami
Bon Appetit MałgorzatySą to ciastka "mniejsze zło" bo nie zawierają cukru tylko naturalny miód. Idealne na jesienny podwieczorek bo zawierają ziarna słonecznika, orzechy włoskie, morele itd...pełny skład
Bon Appetit MałgorzatyJuż robiłam kiedyś podobne ciastka, tym razem zrobiłam z tureckimi daktylami. Są to ciastka " mniejsze zło" ponieważ nie zawierają cukru, mąki
Bon Appetit MałgorzatyDzięki uprzejmości firmy: Moje Musli mogłam samodzielnie skomponować swoją mieszankę. Wybór był przeogromny bo aż 60 składników! W końcu zdecydowałam się na: crunchy naturalne
Bon Appetit Małgorzatywystygnięcia. Krem dzielimy na 3 części.Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Wierzch ciasta także smarujemy kremem i dekorujemy np. polewą czekoladową. Albo tak jak ja posypać czarnym sezamem. Ciasto jest dobre po 3 dniach aż skruszeje, a po tygodniu nadal jest świeże i smaczne. :)stefanka
Bon Appetit MałgorzatyLubię od czasu do czasu zjeść sobie kaszę jaglaną na śniadanie :)Składniki:pół szklanki suchej kaszy jaglanej1 szklanka wody1 łyżka ziaren słonecznika1 łyżeczka sezamu1 łyżeczka siemienia
Kuchnia domowa Aniroztopionego masłaFarsz: 1/2 kg kiszonej kapusty30 dag pieczarek2 cebule2 łyżki olejuszczypta cukru4 liście laurowe4 ziela angielskie1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku sól, pieprzDodatkowo:1 małe jajko do posmarowaniakminek / mak / sezam / czarnulka do posypaniaSposób wykonania:1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać łyżkę mąki i cukier. Odstawić do podrośnięcia.2. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo
Kuchnia domowa Animąki pszennej60 g masła60 g smalcusok wyciśnięty z jednej pomarańczyszczypta soliNadzienie:25 g masła125 g śmietany kremówki50 g miodu40 g cukru pudru1,5 szkl bakalii (ja dałam sezam, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie orzechy arachidowe, wiórki kokosowe)aromat pomarańczowy (ok 5 kropelek)dodatkowo :cukier puder do posypania ciasteczekPrzygotowanie:Mąkę, masło i smalec wrzucamy do miski i łączymy ze sobą
charlotte gotujePrzygotowania do świąt ruszyły pełną parą, więc i śniadanie dla mojej siostry też musiało być w świątecznych smakach :)~ Granola z miodem i przyprawą do piernika ~Składniki
Kuchenny Skrawek Niebadrugą częścią ciasta. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką, makiem lub sezamem. Ponownie odstawiamy na 30 minut. A następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 - 180 stopni C. Pieczemy około 20 -25 minut. Gotowa chałka jeśli w nią zapukamy wyda "pusty
Miksturownikszalotkę, listki mięty,orzechy, polać oliwą z oliwek wymieszać. Posypać otartą skórką z cytryny. Smacznego!uwagi: Tak jak pisałam, nie dodałam orzechów i szalotki. Sałatkę posypałam czarnym sezamem, a oprócz świeżych listków mięty, dodałam też mięty suszonej. Wyszła rewelacyjna
Stare Garydrożdży świeżych1 łyżka miodu1 łyżeczka soliopcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżuPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp.przygotowanieDrożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym
Stare Gary