sezam - 2421 przepisów (strona:122/162)

Miękkie ciastka owsiane 221

podanych składników wychodzi około 20 ciastek o średnicy 8 cm.Szklanka = 250 mlRodzaj użytych owoców suszonych i dodatków można dowolnie modyfikować. Mogą to być np. rodzynki, orzechy, żurawina, kokos, sezam, płatki migdałowe, pestki dyni.Można użyć dowolnego rodzaju otrębów np. żytnie, owsiane, gryczane. Tak samo można mąkę pszenną zastąpić żytnią, pszenną razową czy inną, a oliwę rozpuszczonym i przestudzonym masłem.Ciastka

Gospodyni Miejska
Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie 209

pieczenia.Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.Słonecznik można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, siemieniem lnianym, psetkami dyni czy orzechami.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba

Gospodyni Miejska
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 194

Deser w klimacie Halloween, ale sprawdzi się też przy innych okazjach.Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem.W wersji dla dorosłych można

SzczyptaSmaQ
Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu 192

rukoli,1/3 szkl. suszonych wakame,1/4 szkl. świeżej żurawiny,gałązki koperku,listki młodych buraczków,łyżka oliwy.Dresing:4 łyżki sosu sojowego,2 łyżka oleju sezamowego,2 łyżka prażonego sezamu,2 łyżeczka brązowego cukru,1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,posiekana chili (bez pestek),sok z cytryny do smaku.      Przygotowanie:Wakame zalać letnią wodą, odstawić na 5 minut

SzczyptaSmaQ
Mój pierwszy chleb razowy Tatterowiec 211

godzinę ( wszytko zależy od naszego piekarnika, trzeba obserwować )- po upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratce  WSKAZÓWKI - przed pieczeniem posypać można  makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem.-  można również po godzinie dopiekać chleb bez formyJest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także nie jest on ostatnim chlebem razowym w moim domu

Basia w kuchni
Mini hamburgery 173

wody- 2 łyżeczki cukru- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych- 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku)- 1 łyżeczka soli morskiej  dodatkowo- jako do smarowania- sezam- do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam- rukole- szalotkę- płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu-  paprykę czerwona świeżą- ketchup domowej robotySPOSÓB WYKONANIA BUŁEK  - do miski wsypuję mąkę, która mieszam

Basia w kuchni
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 213

minut- po tym czasie chlebki smaruję żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta- możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste- pieczemy ok 25 minut  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy piekarnik jest inny)- studzimy chlebki, gdy są już ostudzone odcinamy

Basia w kuchni
Chleb pszenny na żytnim zakasie 171

odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy na 45-60 minut ( chlebek możemy posypać makiem,sezamem, płatkami owsianymi itd )- piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy ok 40 minut - w moim piekarniku piekę 35 minut i jeżeli po tym czasie po wyjęciu z keksówki chlebek jest

Basia w kuchni
Bułki nocne 217

łyżki cukru 125 ml mleka 150 ml wody letniej 1 łyżeczka soliok.1/3 szklanki oleju  do posmarowania1 roztrzepane jajko do posypania mak, sezam, czarnuszka (nasze ulubione ziarna lub możemy całkowicie pominąć)SPOSÓB WYKONANIA :dzień pierwszy wieczorem - drożdże rozmieszać z letnim mlekiem z dwoma łyżkami cukru i odstawić na chwilę- wymieszać w misce przesianą mąką dodać

Basia w kuchni
Muffiny z prażonymi orzechami laskowymi i sezamem 181

Następnie trzeba nieco rozdrobnić całe orzechy – najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.Wypełniamy foremki na muffiny do ok. 2/3, posypujemy sezamem i na środek dodajemy 1 lub kilka całych orzechów laskowych.Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta

kuchcikownia
TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie. 205

boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut.ZIARENKA PIEKŁO - NIEBO:"czyli słonecznik, sezam, siemię lniane (patrz: Słoneczne Pola) oraz....CHILI - Swój ostry smak papryki zawdzięczają substancji zwanej kapsaicyną, która wykazuje wiele właściwości leczniczych m.in. przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyrakowe, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz trawienny

Wypisz Wymaluj
Kasza jest dobra na wszystko. Bezmięsny poniedziałek #3 275

upichcę coś w tym klimacie.A ta sałatka? Bomba! I nie myślcie, że kaloryczna. Wręcz przeciwnie. Dzięki wykorzystaniu tylko naturalnych składników. Oczyszczających przypraw. I dobrodziejstwa w postaci bulguru i sezamu. No, bomba!Wypaśny bulgur 5 smakówKolacjaZnowu bulgur. Ale może być każda inna kasza. Tym razem w postaci pasztetu warzywnego. Albo jak kto woli zapiekanki. Pesto. Pomidor. Muaaa

bastalena
Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami 193

Składniki: 500 g mięsa mielonego,2 suszone grzyby,1 cebula,1 jajko,2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz,ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam,buraczki ćwikłowe kulki Orzech,ryż kleisty,olej z pestek dyni Oleofarm.  Przygotowanie:  Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę lub gotujemy przez 10 minut. Następnie siekamy je w drobną kosteczkę. Cebulkę kroimy w drobną

Aga w kuchni
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 210

blacie na 30 minut.Z każdego kawałka uformuj bułeczkę, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Natnij, posmaruj jajkiem, posyp ziarnami maku, sezamu lub otrębami.Piecz w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze około 230 °C dopóty, dopóki nie będą lekko złote (około 20 minut). przepis zaczerpnięty z książki "Domowa Piekarnia" - Małgorzata Zielińska

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 216

Kolejny eksperyment. Znów Tang Zhong, ale tym razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze

Grahamka, weka i kajzerka