szklanki mąki pszennej - typ 650-750 ml ciepłej wody-10 dkg świeżych drożdży-3 łyżeczki soli-3 łyżeczki cukru-po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 250 ml wody, wsypujemy szklankę mąki,mieszamy i przelewamy do miski, w której mamy 1 kg mąki z dołkiem pośrodku.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
Maminek kulinarnyKotlety schabowe w nieco innym wydaniu.Zamiast pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren.Składniki:-plastry schabu-ziarna słonecznika, dyni i sezamu-jajko-1/2 szklanki mąki-3/4 szklanki mleka-sól-pieprz-olej do smażenia Schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziarna mieszamy. Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego
Maminek kulinarnydopiero w momencie grillowania/smażenia.Bułki można upiec samemu, ale jest to dość czasochłonne. Można też kupić gotowe pieczywo, ale nie ograniczajmy się tylko do klasycznych bułek hamburgerowych z sezamem. Świetnie sprawdzą się kajzerki, grahamki, ciabatty.... Możliwości jest wiele.Sos- podobno dobry burger broni się sam i nie potrzebuje żadnego sosu. Ja jednak przygotowuję bardzo prosty, rewelacyjnie komponujący się ze wszystkimi
Smakowity Blog Kulinarnyjuż świeżo pieczonymi bułeczkami, które uprzyjemnią mi powrót do codzienności.Składniki:60 g masła300 g mąki pszennej10 g drożdży125 ml ciepłego mleka1 łyżka miodu1 roztrzepane jajko1/2 łyżeczki solido posypania: sezam, pestki dyni, słonecznikPrzygotowanie:Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn, odstawiamy żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy mleko, jajko i miód. Dodajemy gorące, rozpuszczone
Smakowity Blog KulinarnyCzy jest piękniejszy zapach na świecie od ...zapachu pieczonego chleba? Wg mnie nie ma :). Taki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z masłem. Przepis podany poniżej
Walijskie Pichcenienagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, trzecia półka) przez około 15 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 4 duże bułki hamburgerowe.Ziarna słonecznika można zastąpić ziarnami sezamu.Źródło przepisu: Przy stole
Gospodyni Miejskamogą wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut.Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry).Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.Maślankę można zastąpić letnią wodą, ale wówczas chleb będzie bardziej zbity i wilgotny.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.Szklanka
Gospodyni Miejskapodanych składników wychodzi około 20 ciastek o średnicy 8 cm.Szklanka = 250 mlRodzaj użytych owoców suszonych i dodatków można dowolnie modyfikować. Mogą to być np. rodzynki, orzechy, żurawina, kokos, sezam, płatki migdałowe, pestki dyni.Można użyć dowolnego rodzaju otrębów np. żytnie, owsiane, gryczane. Tak samo można mąkę pszenną zastąpić żytnią, pszenną razową czy inną, a oliwę rozpuszczonym i przestudzonym masłem.Ciastka
Gospodyni Miejskapieczenia.Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.Słonecznik można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, siemieniem lnianym, psetkami dyni czy orzechami.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba
Gospodyni MiejskaDeser w klimacie Halloween, ale sprawdzi się też przy innych okazjach.Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem.W wersji dla dorosłych można
SzczyptaSmaQrukoli,1/3 szkl. suszonych wakame,1/4 szkl. świeżej żurawiny,gałązki koperku,listki młodych buraczków,łyżka oliwy.Dresing:4 łyżki sosu sojowego,2 łyżka oleju sezamowego,2 łyżka prażonego sezamu,2 łyżeczka brązowego cukru,1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,posiekana chili (bez pestek),sok z cytryny do smaku. Przygotowanie:Wakame zalać letnią wodą, odstawić na 5 minut
SzczyptaSmaQgodzinę ( wszytko zależy od naszego piekarnika, trzeba obserwować )- po upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratce WSKAZÓWKI - przed pieczeniem posypać można makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem.- można również po godzinie dopiekać chleb bez formyJest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także nie jest on ostatnim chlebem razowym w moim domu
Basia w kuchniwody- 2 łyżeczki cukru- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych- 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku)- 1 łyżeczka soli morskiej dodatkowo- jako do smarowania- sezam- do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam- rukole- szalotkę- płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu- paprykę czerwona świeżą- ketchup domowej robotySPOSÓB WYKONANIA BUŁEK - do miski wsypuję mąkę, która mieszam
Basia w kuchniminut- po tym czasie chlebki smaruję żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta- możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste- pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy piekarnik jest inny)- studzimy chlebki, gdy są już ostudzone odcinamy
Basia w kuchniodstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy na 45-60 minut ( chlebek możemy posypać makiem,sezamem, płatkami owsianymi itd )- piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy ok 40 minut - w moim piekarniku piekę 35 minut i jeżeli po tym czasie po wyjęciu z keksówki chlebek jest
Basia w kuchni