ciecierzycę jedzono na Bliskim Wschodzie i w Egipcie już jakieś 10 000 lat temu. Była popularną rośliną uprawną w Mezopotamii i starożytnym Rzymie. Kto pierwszy zmieszał ziarna ciecierzycy i sezamu, nie wiadomo. Dziś hummus jedzą żydzi, muzułmanie i chrześcijanie. Jada się go w Izraelu, Libanie, Syrii, prawie na całym Bliskim Wschodzie. Wraz z ludźmi zawędrował do Europy. Hummus łączy ludzi
Smakowity Blog Kulinarnytarce. Dodajemy do tego sos i mieszamy. Odstawiamy di lodówki na 2-3 godziny żeby nam się wszystko dobrze przeżarło. Możemy obsypać sezamem lub dobrze zmielonymi orzechami włoskimi :) Smacznego
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: wafle ryżowe z brązowego ryżu 100% 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady E.Wedel - roztopiona w kąpieli wodnej ulubione orzechy sezam
ClauditteMissCookingSkładniki: 2 kubki płatków owsianych jagody Goji pestki dyni rodzynki żurawina sezam słonecznik siemię lniane suszone morele mieszanka studencka miód Wszystkie składniki dodałam na oko, jednego więcej, drugiego mniej :-) Batoników energetycznych nie da się z tej mieszanki zrobić bo się kruszą, nawet po schłodzeniu w lodówce, a z pieca mi nie smakowało.. Więc moim skromnym zdaniem taka wersja jest
Gaździnka warzyprzepis od Doroty ,dziękuje ,chlebek jest pysznyyyyyyyyyy!!! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji 350 g wody 5 g drożdży instant
w mojej kuchnidni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ZAKWAS z mąki żytniej razowej na chleb Do upieczenia chleba z mąką żytnią potrzebujemy zakwasu. Chleb żytni
w mojej kuchnimieszanki ciast dodać stopniowo mąki i mieszankę wody, soli i melasy. Wyrobić mikserem albo łyżką drewnianą do dobrego połączenia wszystkich składników. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej smalcem i wysypanej sezamem lub otrębami. Wyrównać wierzch i pozostawić do wyrośnięcia w dużej foliowej torbie. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Piec przez 8 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni
w mojej kuchniłyżki siemienia lnianego,,, 3 łyżki sezamu ,,, 3 łyżki pestek z dyni,,,, 1 szklanka otrębów pszennych,,,,, 1,5 łyżki
w mojej kuchnidni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem
w mojej kuchniczerstwa bułka mleko (lub woda) do namoczenia bułki sól i pieprz,estragon ,ziola Marioli kasza kukurydziana .lub sezam do obtaczania olej do smażenia sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie. Cebulę obieramy , drobno siekamy. Mięso wkladamy do miski ,dodajemy cebulę ,odciśnięta bułkę.Wbijamy jajka,dosypujemy
w mojej kuchni100g płatków owsianych - 14g suchych drożdżylub 50g świeżych - 600ml letniej wody - 1/2 łyżki soli - 4 łyżki oleju słonecznikowego - i co kto lubi : suszone pomidory ,suszone pomidory z czosnkiem ,sezam czarny i biały WYKONANIE: Do miski miksera wsypać drożdże ,dodac letnia wode i wymieszać .Następnie dodawać mąki ,stale mieszając .Dodac olej ,sól i ziarna jakie chcemy -lubimy.W
w mojej kuchniulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem,makiem suszonymi pomidorami ,co kto woli Pierożki pieczemy 25 minut w 180 stopniach - ciasto powinno się zrumienić, więc można ostatnie 5 minut włączyć opcję grilla. Świetne są do szklaneczki gorącego
w mojej kuchniskładnikiem tzw. ospy (mieszanki złożonej ze świeżo zerwanych pokrzyw, ziemniaków, otrębów i ziaren). Ospę uwielbiają szczególnie gęsi - to ich nocny przysmak :), - dwie, trzy garście płatków owsianych, - 1/3 szklanki sezamu, - 1/2 szklanki słonecznika, - trochę siemienia lnianego, - 1 jajko * jeśli, ktoś nie może lub nie chce użyć jajka: można zastąpić je zmielonym siemieniem lnianym (3 łyżeczki) zalanym ciepłą wodą i już
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisywyobrażam sobie bez nich niskobudżetowej imprezy :) Składniki: 2 szklanki drobno startych buraków, półtorej szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanka uprażonego słonecznika, pół szklanki uprażonego sezamu, 1 cebula pokrojona w drobną kostkę, pół szklanki otrębów pszennych, trochę pestek dyni (garść), 1/4 szklanki oleju, 4 łyżki mąki pszennej (żeby zlepić towarzystwo - jeśli ktoś nie może jeść- można próbować bez, ale są wtedy
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisypisanie o nich nie jest głównym zamierzeniem mojego posta :) Popularne przekonanie, że wapń występuje tylko w mleku jest - UWAGA! UWAGA! - błędne . Otóż wapnia - i to dużo! - jest w MAKU, SEZAMIE, SUSZONYCH FIGACH, ORZECHACH ( MIGDAŁY! ), oprócz tego w MELASIE (osobiście nie używam), ROŚLINACH STRĄCZKOWYCH , ziarnach zbóż ( AMARANTUS! ), roślinach ciemnozielonych (król BROKUŁ , tak, tak! :) ) i wielu warzywach, w tym - uwaga
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE