sezam - 2421 przepisów (strona:111/162)

Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 248

wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać na wierzchu np.  sezamem. Podawać gorące.   źródło Poniżej film instruktażowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Samosa - pyszne pierożki po raz drugi 157

wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać na wierzchu np.  sezamem. Podawać gorące

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Batoniki amarantusowe 134

uporały :)  Składniki: 150 g ekspandowanego amarantusa 160 ml miodu z mniszka lekarskiego 2 łyżki oleju 30 g śliwki suszonej 30 g żurawiny suszonej 5 łyżki nasion (u mnie sezamu i słonecznik) Nasiona uprażyć na suchej patelni, przestudzić. Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie na blaszkę o wymiarach  20x27 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć masę

Delicious Titbits
Hummus z czosnkiem niedźwiedzim 113

Bardzo lubię smak ciecierzycy i sezamu. Czas zatem na połączenie ich smaków w jednej potrawie - hummusie, popularnej paście z kuchni arabskiej. Klasycznie zawiera ona czosnek. Ponieważ robiłam tę pastę jako dodatek do chleba pieczonego dla koleżanek i kolegów z pracy, dodałam czosnek niedźwiedzi, który nie pozostawia charakterystycznego posmaku czosnku w ustach i uwalniającego się wtedy zapachu. Na wszelki wypadek dodałam

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierś kurczaka w panierce z zatarem i surówką z selera 209

przekręcona klasyka niedzielnego obiadu. Dziś z zatarem, czyli mieszanką przypraw z krajów Bliskiego Wschodu (dziki tymianek, prażony sezam, sumak garbarski (nie octowy spotykany w naszych parkach), sól morska). Przyprawy użyłam po raz pierwszy, gdy kilka lat temu dostałam ją od znajomego. Od tamtej pory używam systematycznie do różnych potraw i sukcesywnie uzupełniam jej zapas. Składniki (proporcje na 3 głodne osoby

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i ziarenkami 272

Dodaję majonez oraz ziarenka. Dokładnie mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów czy mięs. Ziarna są bogate w wiele cennych witamin, niezbędnych dla prawidłowego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta 196

drobniej pokroić) ½ cebuli szczypta oregano 100 g sera feta 50 g startego sera parmezan 1 łyżka oleju 150 g włoskiej mortadelli 100 g żółtego sera 1 jajko 1 łyżka sezamu Wszystkie składniki (oprócz wody i mleka) powinny miec temp. pokojową. Obie mąki przesiewamy przez sitko. Dożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy dwie łyżki mąki i cukier. Mieszamy. Przykrywamy

Mia Cucina Sofieta
Kaczka po chińsku 262

cytryny, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek miodu, 1 łyżki oliwy, 1 łyżki octu ryżowego, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu syczuańskiego, 2 łyżeczek ziaren sezamu, 2 łyżeczek oleju sezamowego, kilku listków bazylii tajskiej, soli. Kluczem przygotowania tego dania jest zamarynowanie mięsa. Kacze piersi powinny przebywać w marynacie co najmniej około 3 godzin, ale optymalnym rozwiązaniem

Wyprawy kulinarne
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 195

mąki żytniej pełnoziarnistej - 30g otrębów owsianych - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 15-18g świeżych drożdży - 60g ziaren (u mnie słonecznik, sezam, len i chia) - ok.270-280ml letniej wody Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania na ok.10 minut. W misie miksera

Smaczne Zdrowe
Pieczone kotlety wegetariańskie, Pulp fiction 230

burgerach. Podaję za Jadłonomią. Składniki na około 20 małych kotletów: 2 szklanki startej marchewki 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki prażonego słonecznika 1/2 szklanki prażonego sezamu 1 czerwona lub biała cebula 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej, można inną) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru

Qlinarnie i Qlinarnie
Zdrowe krakersy 255

mąki z ciecierzycy (można dodać innej mąki); 1 łyżka otrębów pszennych; 1 łyżka suszonej cebuli; 1 łyżka granulowanego czosnku; 1 łyżka papryki wędzonej; 1 łyżeczka pieprzu cayenne; 1/4 szklanki sezamu; 1/4 ziaren słonecznika; 1 i 1/4 szklanki wody; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; szczypta soli. Zaczynamy !           Wszystkie suche składniki  przekładam  do miski

Życie na widelcu
Paluchy z ziemniakami i bryndzą + film 154

Smaczne, chrupiące, proste w przygotowaniu paluchy z ziemniakami i bryndzą to oryginalny przysmak dla dużych i małych. Takie paluchy posypane kminkiem, sezamem czy makiem są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu lub rosołu, a dla dorosłych idealną przekąską do piwa.  składniki na około 30 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 5 ziemniaków 200 g masła 150 g bryndzy 1 łyżeczka sody

Smakowite Dania
Pasta kanapkowa z ciecierzycą i kaszą jaglaną 160

kaszy jaglanej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny sól morska pieprz natka pietruszki  chlebek chrupki Wasa  z sezamem Wykonanie: Ząbek czosnku obieramy i kroimy na cztery. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy ugotowaną ciecierzycę ( wykorzystałam ciecierzycę z puszki). Dodajemy czosnek i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasteczka z ziarenkami 151

sklejam z ciastkami z ziarenkami. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam mieszanki ziaren "Migdałowy przylądek" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pyszny chleb jaglany 194

świeżych drożdży 350 g letniej wody łyżeczka syropu klonowego 2-3 łyżeczki soli 40 g octu 90 g ziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego (dodałam zmielone) 50 g sezamu masło do posmarowania formy łyżka płatków owsianych bezglutenowych do posypania formy Wszystkie składniki zagniatamy za pomocą robota lub wypiekacza do chleba. Formę smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Wykładamy do niej

Mienta blog