sezam - 2421 przepisów (strona:111/162)

Burgery domowe 120

łyżeczka miodu   Mieszamy wszystko i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie formujemy bułki ręce mocząc przedtem w wodzie albo jeszcze lepiej smarując olejem. Na wierzch sypiemy sezam. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Ja z ciasta uformowalam 4 duże bułki.   2. Sos. Ja użyłąm ajvar z tego  przepisu  i sos czosnkowy. Do sosu

Lubczyk i Wanilia
Bułki maślane 97

ciasta wałek. Pociąć na równe 12 części. Uformować bułeczki i ułożyć na blachę Każdą bułkę posmarować olejem i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. Źródło przepisu : http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com

O kuchni z uczuciem
Steki z palonymi przyprawami 130

przyprawy: 2 łyżki czarnego pieprzu 2 łyżeczki papryki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka chili w proszku 2 łyżki soli koszernej 1 łyżeczka sumaka 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie: W małej patelni połączyć pieprz, paprykę, kminek, kolendrę i chili. Przyprawy podgrzewać na patelni aż zaczną się palić. Następnie umieścić przyprawy w moździerzu

naRuszcie
Chleba naszego pszennego ...... 134

drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych) 1 łyżeczka soli 325 ml wody 1 białko rozbełtane z niewielką ilością wody olej do wysmarowania formy do posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna. Przygotowanie Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać do droźdży Na oprószonej mąką powierzchni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.   Po wyrobieniu ciasto pozostawić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba pod sezamową kołderką 116

wody sól i pieprz do smaku opcjonalnie do sosu można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub półtorej łyżeczki drobno posiekanego imbiru po podaniu można udekorować prażonymi ziarnami sezamu lub prażonymi migdałami lub grubo posiekanym szczypiorkiem Przygotowanie Filety posolić lub pozostawić na 30 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i na ostrym ogniu podsmażyć filety

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 236

wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać na wierzchu np.  sezamem. Podawać gorące.   źródło Poniżej film instruktażowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Samosa - pyszne pierożki po raz drugi 139

wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać na wierzchu np.  sezamem. Podawać gorące

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Batoniki amarantusowe 122

uporały :)  Składniki: 150 g ekspandowanego amarantusa 160 ml miodu z mniszka lekarskiego 2 łyżki oleju 30 g śliwki suszonej 30 g żurawiny suszonej 5 łyżki nasion (u mnie sezamu i słonecznik) Nasiona uprażyć na suchej patelni, przestudzić. Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie na blaszkę o wymiarach  20x27 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć masę

Delicious Titbits
Hummus z czosnkiem niedźwiedzim 96

Bardzo lubię smak ciecierzycy i sezamu. Czas zatem na połączenie ich smaków w jednej potrawie - hummusie, popularnej paście z kuchni arabskiej. Klasycznie zawiera ona czosnek. Ponieważ robiłam tę pastę jako dodatek do chleba pieczonego dla koleżanek i kolegów z pracy, dodałam czosnek niedźwiedzi, który nie pozostawia charakterystycznego posmaku czosnku w ustach i uwalniającego się wtedy zapachu. Na wszelki wypadek dodałam

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierś kurczaka w panierce z zatarem i surówką z selera 196

przekręcona klasyka niedzielnego obiadu. Dziś z zatarem, czyli mieszanką przypraw z krajów Bliskiego Wschodu (dziki tymianek, prażony sezam, sumak garbarski (nie octowy spotykany w naszych parkach), sól morska). Przyprawy użyłam po raz pierwszy, gdy kilka lat temu dostałam ją od znajomego. Od tamtej pory używam systematycznie do różnych potraw i sukcesywnie uzupełniam jej zapas. Składniki (proporcje na 3 głodne osoby

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z kurczakiem, porem, ananasem i ziarenkami 256

Dodaję majonez oraz ziarenka. Dokładnie mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów czy mięs. Ziarna są bogate w wiele cennych witamin, niezbędnych dla prawidłowego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta 181

drobniej pokroić) ½ cebuli szczypta oregano 100 g sera feta 50 g startego sera parmezan 1 łyżka oleju 150 g włoskiej mortadelli 100 g żółtego sera 1 jajko 1 łyżka sezamu Wszystkie składniki (oprócz wody i mleka) powinny miec temp. pokojową. Obie mąki przesiewamy przez sitko. Dożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy dwie łyżki mąki i cukier. Mieszamy. Przykrywamy

Mia Cucina Sofieta
Kaczka po chińsku 250

cytryny, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek miodu, 1 łyżki oliwy, 1 łyżki octu ryżowego, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu syczuańskiego, 2 łyżeczek ziaren sezamu, 2 łyżeczek oleju sezamowego, kilku listków bazylii tajskiej, soli. Kluczem przygotowania tego dania jest zamarynowanie mięsa. Kacze piersi powinny przebywać w marynacie co najmniej około 3 godzin, ale optymalnym rozwiązaniem

Wyprawy kulinarne
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 182

mąki żytniej pełnoziarnistej - 30g otrębów owsianych - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 15-18g świeżych drożdży - 60g ziaren (u mnie słonecznik, sezam, len i chia) - ok.270-280ml letniej wody Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania na ok.10 minut. W misie miksera

Smaczne Zdrowe