sezam - 2421 przepisów (strona:103/162)

Super cienkie wafle Good Food- test 137

węglowodanów, 0,5g białka i 0,1g soli w jednym waflu 100% bezglutenowe   Skład: 51% pełnoziarnistej kukurydzy Grys kukurydziany 0,75% soli morskiej Mogą zawierać śladowe ilości sezamu, soi i orzecha laskowego Zarówno mi jak i mojej Rodzince bardziej posmakowały wafle kukurydziane, za sprawą soli mają bardziej wyrazisty smak. Swojemu 8 miesięcznemu Synkowi dałam spróbować ryżowych naturalnych. Zjadał

Kuchnia w czekoladzie
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 132

jogurtu 1 czubata łyżka melasy 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 80 g mąki żytniej razowej 1 łyżka soli 200 g nasion słonecznika 100 g pestek dyni 50 g nasion sezamu 25 g nasion lnianego siemienia 25 g maku Wymieszaj zakwas z wodą, jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj folią i odstaw na 30 minut

codojedzenia
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 409

smażenia SKŁADNIKI SOSU I – SOS SŁODKO-KWAŚNY Z IMBIREM 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru sezam do posypania SKŁADNIKI SOSU II – SOS ORZECHOWY 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu hoisin lub sosu ostrygowego 2-3 łyżki gorącej wody 1 łyżka sosu sojowego posiekane orzeszki do dekoracji

Karo in the Kitchen
Coś z niczego! 138

kostkę omlet.  Na talerz wykładamy roszponkę a na nią nasz makaron. Posypujemy startym serem.  Co ja będę się tu rozpisywać. Czym tylko chcemy. Możemy dodać orzeszków, sezamu, słonecznika.  Najważniejsze, to na początku zrobić omlet z rozkłóconego jajka z dodatkiem sosu sojowego. Makaron albo ryż, najlepiej by był wczorajszy. Reszta to już nasza fantazja ! Smacznego

Karczma Honorietty
Gryczotto z cukinią i pieczarkami 140

cebulę – ok 500-700 ml bulionu warzywnego – 2 małe cukinie – garść pieczarek (ok 5-6 sztuk) – sól, pieprz – świeże zioła – czarny sezam i za’atar do smaku (i jako dekoracja) Patelnię rozgrzewamy i gdy będzie gorąca wrzucamy kaszę i prażymy (na suchej patelni) aż zacznie pachnieć. Zmniejszamy ogień, wrzucamy cebulę i prażymy kolejne

Szybko Tanio Smacznie
Sajgonki - spring rolls 171

szklanki ryżu jaśminowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu 3 - 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki świeżego imbiru (zetrzeć na tarce) 1 łyżka oleju

Kuchcik gotuje
Sushi z bio tofu 106

specjalnych mat, tylko dokładnie rękoma dociskam.  Zawinięty rulon, odkładamy i kleimy następne. Gdy zrobimy wszystkie, ostrym nożem odkrawamy końcówki a pozostałe przekrawamy na 6 części, każdą obtaczamy w sezamie. Zjadamy polewając sosem sojowym.   Smacznego

Co na wege obiad?
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 214

Wlać przygotowany wcześniej sos. Zamieszać. Odcedzić makaron i dorzucić na patelnię. Podgrzewać 1-2 minuty, aż sos ładnie oblepi makaron i wszystko się wymiesza. Można przybrać dymką, chilli lub sezamem - wg uznania

W kuchni wieczorem
Sałatka z arbuzem 163

składniki przekładamy do miski, dodajemy listki bazylii, polewamy sosem z miętą i odstawiamy miskę na chwile do lodówki, by składniki się wystudziły Przed podaniem na stół posypujemy sałatkę ziarnem sezamu. Składniki na sos: mięta sok z cytryny oliwa miód Kilka liści umytej, osączonej mięty siekamy, dodajemy do niej około 2 łyżek soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy i łyżkę

Proste Potrawy
CHLEBY Z ZIARNAMI 139

Składniki: 100 g mąki żytniej 850 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g drożdży 1 l wody 1 łyżeczka soli szczypta cukru 4 łyżki oleju kokosowego słonecznik mak sezam   Wszystkie składniki( powinny być o temperaturze pokojowej) wrzucamy do miski, mieszamy mikserem lub wyrabiamy ręcznie ok 20 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy chleb urośnie przekładamy do foremek, posypujemy

harrisa
Zdrowe krakersy pomidorowo-bazyliowe z serkiem kremowym 133

pomidorowo-bazyliowe z serkiem kremowym Składniki: 3/4 opakowania serka Apetina z pomidorem i bazylią 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/4 łyżeczki sody 2-3 łyżki sezamu 3 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto(nie powinno być zbyt lepkie). Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę

FitKot
Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy 148

zachwyt, serwując swoje niebanalne dania. Ucztę rozpoczęliśmy od lekkiej sałaty podanej w niezwykle oryginalny sposób, co możecie zaobserwować na zdjęciach. Nawet sama marchewka obtoczona w czarnym sezamie, smakowała lepiej niż niejedna marchew, którą jadłem w swoim życiu. Następnie wyruszyliśmy w kulinarną podróż na nadmorskie wybrzeża. Kolejnym daniem była kasza bulgur, przyrządzona z niezwykłą pieczołowitością, jeśli chodzi o szczegóły. Kolejne

Food Square
Ja i Final konkursu na Mistrza Wolowiny 146

szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wyśmienitą wołowiną QMP   Miejsce pierwsze należało bezapelacyjnie do Basi, autorki bloga kulinarnego Życie w apetycie  i jej  Wołowych pulpecików QMP w sezamie na orkiszowych, razowych podpłomykach z bryndzą podhalańską doprawioną pesto z liści rzodkiewki, z orientalnym chutneyem rabarbarowym i truskawkami. Na koniec chciałam bardzo  podziękować organizatorom konkursu, Grześkowi i jego współpracownikom

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebek z ziołowych kuleczek z płatkami owsianymi 122

górskich kupiec  - 20 g drożdży w kostce - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 2/3 szklanki mleka - 50 g oliwy Zioła i ziarna do obtoczenia, ja użyłam: - sezam - słodką paprykę - curry - szczypiorek Przygotowanie :  Zaczyn: drożdże rozkruszyć do dużego kubka i dodać cukier, wymieszać i poczekać 2 minuty aż będzie płynny, następnie dodać łyżkę mleka i ciepłe

zdrowa vege kuchnia