sezam - 2421 przepisów (strona:95/162)

Bezglutenowe fantazyjne bułeczki 128

letniej wody 20 g świeżych drożdży  5 g soli  15 g oliwy z oliwek  do smarowania: 1 żółtko+ 1 łyżka wody do posypania: mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, słonecznik,sól himalajska Drożdże rozpuść w wodzie. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj  sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe ciasteczka z musli 83

wiórków kokosowych 100 g bezglutenowych płatków owsianych 80 g mąki ryżowej bezglutenowej 25 g mąki kukurydzianej drobnej 20 g mąki kokosowej 80 g brązowego cukru 40 g sezamu 10 g chia 1 łyżka midou 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka  Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości

Kuchnia bezglutenowa
Chleb wileński i fotki z Wilna 151

chleb powinien dawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu. Usunąć z chleba papier i odstawić do całkowitego ostygnięcia. ----- Podobne: Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami Chleb piwny z czarnuszką i sezamem Chleb bezglutenowy na zakwasie Moje pierwsze skojarzenie z Wilnem to Ostra Brama i słynący łaskami obraz Matki Bożej Miłosierdzia. Myślałam do niedawna, że jest tak chroniony jak obraz Czarnej Madonny

Weekendy w domu i ogrodzie
Wieloziarnisty chleb żytni na drożdżach 171

pszennej (u mnie typ 650); 3 szklanki mąki żytniej (typ 720); 1 łyżeczka soli; 1/3 kostki świeżych drożdży; 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody; Garść ziaren słonecznika; Garść ziaren sezamu; Garść ziaren siemienia lnianego; Garść pestek dyni. Dodatkowo : Papier do pieczenia lub tłuszcz do wysmarowania keksówki. Szklanka = 250 ml. Kostka drożdży = 100 g Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać

Gospodyni Miejska
Bułeczki z makiem 147

mąki pszennej 600 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek szczypta soli łyżeczka cukru mak do posypania (jeśli chcecie użyjcie siemienia lnianego, sezamu, słonecznika czy pestek dyni, wszystko smaczne i zdrowe, do woli) papier do pieczenia Jak przyrządzić? Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce. Najpierw powoli i stopniowo dodawaj mąkę do wody

Zasmakuj Kuchni
Fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową 226

wymaga dużo pracy, a efekt końcowy... Pyszny ;) Fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową spód: 120g płatków jaglanych 20g wiórek kokosowych 10g sezamu 4 łyżki ksylitolu ok.100ml wody pół łyżeczki proszku do pieczenia  pół łyżeczki sody 20g oleju kokosowego Olej kokosowy rozpuścić. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą i dodać olej, wymieszać

FitKot
Masło orzechowe 184

możemy wybrać czy chcemy masło z kawałkami orzechów, czyli  typu "crunchy" czy raczej gładką pastę, czyli "smooth" oraz decydujemy o dodatkach jakie chcemy dodać, np. wiórki kokosowe, kakao, sezam, kawałki gorzkiej czekolady, cynamon, bądź wanilia.  Co dobrego kryją w sobie orzechy: zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają rolę w profilaktyce miażdżycy, działają przeciwzakrzepowo zawierają witaminę

Wołowina od rekina
Marynowany ser Manchego 157

inne rodzaje, ale te grzanki są idealne do hiszpańskiej zupy pomidorowej - tradycyjny hiszpański przysmak bożonarodzeniowy czyli turron (3 nugatowe tabliczki każda o innym smaku m.in. z dodatkiem migdałów i sezamu). waga 200g, cena 12,99 pln - sos Piri-Piri (195ml, cena 2,99pln) -  u nas w domu niezastąpiony dodatek do wszelkiego typu mięs i marynat - migdały Marcona (waga

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lody w diecie dziecka - czy są zdrowe? 128

różnymi dodatkami. Smaków i wariantów jest jednak więcej niż mogę sobie wyobrazić. Jest po prostu mnóstwo, bo w każdym kraju znajdziemy inne, niecodzienne smaki, np. marchewkowe curry czy czarny sezam. Wiem, że są i takie, na którym myśl od razu mi przechodzi ochota na lody (np. wołowe języki). U nas w Polsce zaś możemy kupić różne rodzaje lodów: lody

Anioszek w kuchni
BATONIKI OWSIANE Z BANANEM 110

wychodzę z domu. Batony owijam w papier śniadaniowy i wkładam do torby. Koniecznie wypróbujcie!  Miłego dnia Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 2 banany  2 łyżeczki sezamu  garść suszonej żurawiny  2 łyżki miodu  Wykonanie: Banana rozgnieć na papkę, najlepiej widelcem.  Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.  Masę przełóż do wyłożonej papierem

Kukuleczki
Crunchy orzechowe - zdrowe i fit :) 156

wanilii (Biolovers) 35 g orzechów włoskich (Biolovers) 35 g nerkowców 35 g migdałów  35 g pestek dyni 35 g nasion słonecznika  35 g nasion chia 35 g sezamu  35 g ziaren lnu złocistego  35 wiórków kokosowych  Przygotowanie: Olej kokosowy i tłuszcz kakaowy delikatnie podgrzej, aby był w postaci płynnej Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj

Zdrowie na języku :P
Grissini z makiem - włoskie paluszki 100

Wspaniała przekąska! Wystarczy dodać ulubione zioła, czosnek, paprykę, sezam czy mak, by urozmaicić ich smak. Podawajcie je z różnymi dipami czy pesto. Maczajcie je w ulubionych sosach i cieszcie się ich chrupkim smakiem. Ciekawa przekąska także dla najmłodszych fanów kuchni:) Łatwe w przygotowaniu. Warto je zrobić, by przekonać się że domowe przekąski smakują najlepiej. Składniki: 250 g mąki pszennej

Zasmakuj Kuchni
Przepis na chleb z formy 155

świeżych drożdży ½ l wody 600 g pszennej mąki chlebowej 400 g mąki razowej 50 maku 4 łyżki słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki drobnych nasion jak sezam, lniane siemie czy czarnuszka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z dodatkiem 1 szklanki mąki. Odstaw rozczyn na 15 minut. Dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto. Wyrabiam ciasto przy pomocy

codojedzenia
Sałatka z fioletowych ziemniaków 170

Podane składniki na sos łączymy  ze sobą , dodajemy sól i pieprz do smaku. Do szklanej miski wkładamy rukolę, dodajemy sałatkę, polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Sałatkę można udekorować czarnym sezamem lub prażonym słonecznikiem. - Smacznego

kgwjanczewo
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 102

rozkruszania lodu – jeśli nie ma takiej opcji, trzeba poczekać, aż banany delikatnie zaczną się rozmrażać). Blendujemy na gładką masę. Lody podajemy od razu posypane podprażonym na suchej patelni sezamem. Można podawać je w wafelkach lub po prostu w miseczkach. W upał będą idealne nie tylko na deser, ale nawet drugie śniadanie. Gdzie szukać? Niestety, mimo rosnącej świadomości konsumentów

Poezja smaku