sezam - 2421 przepisów (strona:95/162)

Masło orzechowe 201

możemy wybrać czy chcemy masło z kawałkami orzechów, czyli  typu "crunchy" czy raczej gładką pastę, czyli "smooth" oraz decydujemy o dodatkach jakie chcemy dodać, np. wiórki kokosowe, kakao, sezam, kawałki gorzkiej czekolady, cynamon, bądź wanilia.  Co dobrego kryją w sobie orzechy: zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają rolę w profilaktyce miażdżycy, działają przeciwzakrzepowo zawierają witaminę

Wołowina od rekina
Marynowany ser Manchego 179

inne rodzaje, ale te grzanki są idealne do hiszpańskiej zupy pomidorowej - tradycyjny hiszpański przysmak bożonarodzeniowy czyli turron (3 nugatowe tabliczki każda o innym smaku m.in. z dodatkiem migdałów i sezamu). waga 200g, cena 12,99 pln - sos Piri-Piri (195ml, cena 2,99pln) -  u nas w domu niezastąpiony dodatek do wszelkiego typu mięs i marynat - migdały Marcona (waga

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lody w diecie dziecka - czy są zdrowe? 140

różnymi dodatkami. Smaków i wariantów jest jednak więcej niż mogę sobie wyobrazić. Jest po prostu mnóstwo, bo w każdym kraju znajdziemy inne, niecodzienne smaki, np. marchewkowe curry czy czarny sezam. Wiem, że są i takie, na którym myśl od razu mi przechodzi ochota na lody (np. wołowe języki). U nas w Polsce zaś możemy kupić różne rodzaje lodów: lody

Anioszek w kuchni
BATONIKI OWSIANE Z BANANEM 123

wychodzę z domu. Batony owijam w papier śniadaniowy i wkładam do torby. Koniecznie wypróbujcie!  Miłego dnia Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 2 banany  2 łyżeczki sezamu  garść suszonej żurawiny  2 łyżki miodu  Wykonanie: Banana rozgnieć na papkę, najlepiej widelcem.  Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.  Masę przełóż do wyłożonej papierem

Kukuleczki
Crunchy orzechowe - zdrowe i fit :) 167

wanilii (Biolovers) 35 g orzechów włoskich (Biolovers) 35 g nerkowców 35 g migdałów  35 g pestek dyni 35 g nasion słonecznika  35 g nasion chia 35 g sezamu  35 g ziaren lnu złocistego  35 wiórków kokosowych  Przygotowanie: Olej kokosowy i tłuszcz kakaowy delikatnie podgrzej, aby był w postaci płynnej Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj

Zdrowie na języku :P
Grissini z makiem - włoskie paluszki 126

Wspaniała przekąska! Wystarczy dodać ulubione zioła, czosnek, paprykę, sezam czy mak, by urozmaicić ich smak. Podawajcie je z różnymi dipami czy pesto. Maczajcie je w ulubionych sosach i cieszcie się ich chrupkim smakiem. Ciekawa przekąska także dla najmłodszych fanów kuchni:) Łatwe w przygotowaniu. Warto je zrobić, by przekonać się że domowe przekąski smakują najlepiej. Składniki: 250 g mąki pszennej

Zasmakuj Kuchni
Przepis na chleb z formy 181

świeżych drożdży ½ l wody 600 g pszennej mąki chlebowej 400 g mąki razowej 50 maku 4 łyżki słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki drobnych nasion jak sezam, lniane siemie czy czarnuszka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z dodatkiem 1 szklanki mąki. Odstaw rozczyn na 15 minut. Dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto. Wyrabiam ciasto przy pomocy

codojedzenia
Sałatka z fioletowych ziemniaków 180

Podane składniki na sos łączymy  ze sobą , dodajemy sól i pieprz do smaku. Do szklanej miski wkładamy rukolę, dodajemy sałatkę, polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Sałatkę można udekorować czarnym sezamem lub prażonym słonecznikiem. - Smacznego

kgwjanczewo
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 121

rozkruszania lodu – jeśli nie ma takiej opcji, trzeba poczekać, aż banany delikatnie zaczną się rozmrażać). Blendujemy na gładką masę. Lody podajemy od razu posypane podprażonym na suchej patelni sezamem. Można podawać je w wafelkach lub po prostu w miseczkach. W upał będą idealne nie tylko na deser, ale nawet drugie śniadanie. Gdzie szukać? Niestety, mimo rosnącej świadomości konsumentów

Poezja smaku
Marmurkowe ciasteczka ryżowe na słono z czarnuszką 169

smaczna przekąska wśród znajomych i bliskich. Smakują także na śniadanie czy przekąska w ciągu w dnia, szczególnie w pracy. Posypałam je czarnuszką - charakteryzuje się pikantnym aromatem. Smakiem przypomina trochę sezam wymieszany z kminkiem. Stanowi ciekawe dopełnienie paluchów, które same w sobie są bardzo delikatne w smaku. Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli

Zasmakuj Kuchni
Panem et circenses - chleba i igrzysk 174

otrębami. Najlepiej użyć dużej zwykłej keksówki. Ja dzielę porcję na 3 lub 2 foremki. Używając silikonowej nie robię z nią nic. Odważam ziarna. Mieszam różne, słonecznik, dynię, siemię lniane, sezam jasny i ciemny, itd. Dorzucam tu też płatki owsiane. W sporym naczyniu w ciepłej wodzie (biorę z kranu, ma 37-38 stopni) rozprowadzam rozdrobnione drożdże i mieszam z cukrem. Najczęściej

I tu będę miała takie te
Batony muesli 219

wymiarach 25 x 35 cm. Batony muesli: 200 g masła 140 g brązowego cukru 3 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 250 g mieszanki ziaren np. Bakal (siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni) 100 g pokrojonych na mniejsze kawałki migdałów 50 g wiórek kokosowych 100 g żurawiny 50 g rodzynek Do rondelka wrzucamy masło, cukier oraz miód. Wszystko mieszamy

Cooking Monster
Batony muesli ver. 2 124

innej lub dżemu) ok. 2 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 100 g orzeszków ziemnych (ja użyłam w karmelu, stąd mniejsza ilość cukru) 100 g ziaren słonecznika 100 g sezamu 50 g żurawiny 50 g rodzynek Do rondelka wrzucamy masło i  cukier. Gdy masło się rozpuści dorzucamy marmoladę i podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia cukru i połączenia się wszystkich składników

Cooking Monster
Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem 143

wymiarach 25 x 35 cm. Batony: 200 g masła 100 g brązowego cukru 3 łyżki masła orzechowego 200 g płatków owsianych 175 g ziaren słonecznika  50 g sezamu 100 g migdałów pokrojonych drobno 50 g żurawiny 100 g rodzynek szczypta soli kilka łyżek dżemu lub marmolady o kwaskowatym smaku Do rondelka wrzucamy masło oraz cukier. Gdy masło i cukier

Cooking Monster
Żywność ekologiczna - co to takiego? :) 107

opis niektórych z nich znajdziecie poniżej :) TAHINI I MASŁO ORZECHOWE  Zarówno tahini jak i masło orzechowe zwierają w składzie tylko jeden produkt. W tahini są to oczywiście ziarna sezamu, a w maśle orzechowym orzechy ziemne, czyli inaczej fistaszki. Oba produkty są przepyszne! Po otwarciu słoiczków unosi się przyjemny, naturalny zapach. Masła smakują obłędnie! Mają kremową konsystencję i delikatny, prawdziwy

Zdrowie na języku :P