sezam - 2421 przepisów (strona:92/162)

Koperty z ciasta francuskiego z serem i pieczarkami 148

taki sposób :D Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duża cebula 250 g pieczarek 100 g żółtego sera sól pieprz słodka papryka, czosnek (opcjonalnie) olej, masło mak, sezam, płatki chilli (opcjonalnie) 1 jajko Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni podgrzać olej i masło, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać pieczarki i dusić około 20 minut

Malinowo w kuchni
Warsztaty sushi w warszawskiej Ten Sushi 117

zawierają kilka składników. U nas były to m.inn. marynowana tykwa, rzepa, ogórek,  awokado, łosoś i serek. Ura maki: rolki z ryżem na zewnątrz obtoczone w sezamie  z kilkoma składnikami w środku Nigiri sushi:  niewielka porcja ryżu uformowana w dłoniach z kawałkiem ryby na wierzchu, u nas był to łosoś Tamago nigiri:  rodzaj nigiri, tylko zamiast warzyw

Kulinarne przygody Gatity
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziarnami 154

drożdży, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki ciepłej wody 500 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu 50 g płatków żytnich (mogą być też owsiane) 1,75 szklanki ciepłej wody Rozczyn: Drożdże rozkruszyć, wymieszać z miodem, jak się rozpuszczą dodać wodę, przykryć ściereczką i odstawić

coolinarny
Serowe ciasteczka na słono. 160

Serowe ciasteczka do chrupania. Edyta Guhl. Mistrzostwa Europy są w pełnym toku i gdybyście zgłodnieli podczas kibicowania, przygotowałam serowe ciasteczka do chrupania. Posypane sezamem, kminkiem, solą lub makiem, o różnych kształtach, w zależności jakie mamy foremki, ale o dziwo, stwierdziłam, że najszybciej znikają okrągłe jak...piłka. Z podanych składników wyszły mi trzy prostokatne

dolcevitainmykitchen
Gotowanie z Ojami 119

menu Ojami. Pierwszym z nich był Kurczak Teriyaki z ryżem jaśminowym i sałatką z ogórka z imbirem. Ryż jak to ryż, fajerwerków nie było. Ciekawym dodatkiem był natomiast czarny sezam, który wzbogacał jego smak. Z sosem teriyaki miałam  już wcześniej do czynienia, jednak muszę się przyznać, że do tej pory głównie zalegał on na mojej półce. Marynata zaproponowana przez

Bez Cebuli
Polentowa przekąska 86

szynki Kozi serek dojrzewający (np. roladka z koziego sera Chavroux) Pieczarki pokrojone na cienkie plasterki Tymianek lub rozmaryn do posypania Opcjonalnie: siekane świeże zioła (bazylia, tymianek ,oregano) czarnuszka, sezam, kminek, sól gruboziarnistą tarty parmezan jajko Dodatkowy rondelek z wrzącą wodą Przygotowanie: W wysokim garnku wodę z solą doprowadzamy do wrzenia. Następnie nieco zmniejszamy ogień i cały czas za pomocą drewnianej

Kate's Kitchen
Pumpernikiel na zaczynie w styczniowej piekarni 156

łyżki oliwy 4 łyżki melasy ( można dodać słód jęczmienny lub żytni; u mnie melasa z granatem) 1 jajko 25 ml mocnej kawy (opcjonalnie) ziarna do posypania (u mnie łyżka sezamu)  Składniki zaczynu dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce. Z mąki usypać kopiec i zrobić w nim duży krater.  W krater wlać zaczyn, dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) 155

płatków owsianych 1 litr ciepłej wody 2 łyżeczki soli ciasto: 1 kg mąki typ 750 pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki ziaren słonecznika  2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki mleka do posmarowania bochenków ziarna do posypania bochenków Do dużej miski pokruszyć drożdże, dodać miód, płatki owsiane, sól i ciepłą wodę. Wymieszać i zostawić na godzinę

Obiad gotowy
DETOKS CUKROWY # 1 - przepisy 157

współgrają z moim stylem odżywiania, postanowiłam się zainspirować :) Dlatego dziś przedstawię kilka pomysłów na bezcukrowe posiłki, podpatrzone od osób, którym najbliższa jest dieta paleo. 1. PIKANTNY, KAKAOWY CHLEB Z SEZAMEM Czytaj więcej

Kasia Sarna
Chleb na zakwasie 79

pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda, 5 dni na wykonanie) Dodatkowo: olej do wysmarowania foremek Zakwas: Jeżeli nie posiadamy gotowego zakwasu

Bullio
Pasztet drobiowy z orzechami. 111

ładnego koloru. Po pięciu minutach od wyłączenia piekarnika wyjmujemy,  a po kolejnych dziesięciu wyciągamy z foremki, aby nam się nie odparował. Kto nie lubi orzechów, może dodać prażony sezam, żurawinę lub suszone śliwki, albo nie dawać nic. Jak widać, pasztet jest bez wątróbki, boczku  czy innego tłuszczu, a mimo to jest smaczny i bardzo plastyczny. A swoją plastyczność

Dieta moja pasja
Zimowy obiad wegański IX, Parov Stelar 173

zaglądam do lodówki i szafek i na bieżąco wymyślam, co by to ugotować. To danie powstało na sposób drugi. Na zdjęciu: curry dyniowo-cukiniowe z garam masalą, posypane prażonym sezamem, kasza gryczana, zasmażane buraczki z cebulą , ziemniaki po węgiersku (bez papryki), surówka z kiszonej kapusty . Electro swing : Parov Stelar . Winter vegan dinner IX Sometimes I thoroughly plan the ingredients

Qlinarnie i Qlinarnie
Ryżowe krokiety z kaszą jęczmienną i jarmużem 111

Zawijaj krokiety. Układaj na papierze do pieczenia w naczyniu do gotowania na parze i pod przykryciem gotuj tak około 2-4 minuty. Podawaj z podprażonym na suchej patelni białym sezamem. Danie jest niezwykle pyszne i powiem szczerze, że ostatnio dość często gości u nas na stole, z powodu mamy, która pomimo ,że chora na WZJG , chce zjeść coś innego niż

Z Kuchni Do Kuchni
Zdrowy fast food czyli hamburger drobiowy 132

topiony w plastrach 5 szt. ogórek świeży pomidor  majonez keczup sos czosnkowy przepis sałata 5 liści  sól i pieprz bułka do hamburgera (u mnie z sezamem) 5 szt. Zaczynam od zmielenia piersi z kurczaka oraz cebuli. Do zmielonego mięsa z cebulą dodaję jedno jajko, sól, pieprz, bułkę, formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni z każdej strony

Kuchnia Viki
Chleb pszenny na drożdżach wyrabiany w automacie 135

Chleb pszenny z sezamem i siemieniem lnianym długo zachowuje świeżość. Jest smaczny, miękki i ma chrupiącą, dobrze wypieczoną skórkę. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne