sezam - 2421 przepisów (strona:96/162)

Marmurkowe ciasteczka ryżowe na słono z czarnuszką 122

smaczna przekąska wśród znajomych i bliskich. Smakują także na śniadanie czy przekąska w ciągu w dnia, szczególnie w pracy. Posypałam je czarnuszką - charakteryzuje się pikantnym aromatem. Smakiem przypomina trochę sezam wymieszany z kminkiem. Stanowi ciekawe dopełnienie paluchów, które same w sobie są bardzo delikatne w smaku. Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli

Zasmakuj Kuchni
Panem et circenses - chleba i igrzysk 159

otrębami. Najlepiej użyć dużej zwykłej keksówki. Ja dzielę porcję na 3 lub 2 foremki. Używając silikonowej nie robię z nią nic. Odważam ziarna. Mieszam różne, słonecznik, dynię, siemię lniane, sezam jasny i ciemny, itd. Dorzucam tu też płatki owsiane. W sporym naczyniu w ciepłej wodzie (biorę z kranu, ma 37-38 stopni) rozprowadzam rozdrobnione drożdże i mieszam z cukrem. Najczęściej

I tu będę miała takie te
Batony muesli 200

wymiarach 25 x 35 cm. Batony muesli: 200 g masła 140 g brązowego cukru 3 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 250 g mieszanki ziaren np. Bakal (siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni) 100 g pokrojonych na mniejsze kawałki migdałów 50 g wiórek kokosowych 100 g żurawiny 50 g rodzynek Do rondelka wrzucamy masło, cukier oraz miód. Wszystko mieszamy

Cooking Monster
Batony muesli ver. 2 107

innej lub dżemu) ok. 2 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 100 g orzeszków ziemnych (ja użyłam w karmelu, stąd mniejsza ilość cukru) 100 g ziaren słonecznika 100 g sezamu 50 g żurawiny 50 g rodzynek Do rondelka wrzucamy masło i  cukier. Gdy masło się rozpuści dorzucamy marmoladę i podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia cukru i połączenia się wszystkich składników

Cooking Monster
Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem 131

wymiarach 25 x 35 cm. Batony: 200 g masła 100 g brązowego cukru 3 łyżki masła orzechowego 200 g płatków owsianych 175 g ziaren słonecznika  50 g sezamu 100 g migdałów pokrojonych drobno 50 g żurawiny 100 g rodzynek szczypta soli kilka łyżek dżemu lub marmolady o kwaskowatym smaku Do rondelka wrzucamy masło oraz cukier. Gdy masło i cukier

Cooking Monster
Żywność ekologiczna - co to takiego? :) 95

opis niektórych z nich znajdziecie poniżej :) TAHINI I MASŁO ORZECHOWE  Zarówno tahini jak i masło orzechowe zwierają w składzie tylko jeden produkt. W tahini są to oczywiście ziarna sezamu, a w maśle orzechowym orzechy ziemne, czyli inaczej fistaszki. Oba produkty są przepyszne! Po otwarciu słoiczków unosi się przyjemny, naturalny zapach. Masła smakują obłędnie! Mają kremową konsystencję i delikatny, prawdziwy

Zdrowie na języku :P
Azjatycki ryż z tofu i sezamem 111

który zakupiłam to ryż basmati który ma niesamowity zapach i gotuje się błyskawicznie, 10 minut i ryż na sypko gotowy. Polecam nie tylko wegetarianom. Azjatycki ryż z tofu i sezamem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb jaglano orkiszowy z ziarnami 92

formę keksową 36x12 cm: - 30 dag mąki orkiszowej ciemnej - 20 dag mąki jaglanej - 500 ml letniej wody - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 10 dag mieszanki ziaren, słonecznik, sezam, dynia - 2 płaskie łyżeczki soli Mój wypiek powstał z mąki od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, odstawiamy na 10-15 minut

Apetyczna babeczka
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym 144

Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min   Ilość porcji: 2 Składniki ---- Kulki tofu: 300g tofu naturalnego ½ szklanki mąki ryżowej 2 łyżki sezamu 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżka octu winnego 1 łyżka koperku (suszony lub świeży) 5 łyżek ziół prowansalskich ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili

Apetyt na Zielone
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 285

jaśniejsze, miejsca które rozeszły się po nacięciu, ciemniejsze. Posmarowanie roztrzepanym jajkiem, jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem nada ciastu ciemniejszego koloru i połysku. Obsypywać chleby lub bułki można także sezamem, czarnuszką, grubą solą, makiem etc. Przedtem należy jednak posmarować ciasto mlekiem lub jajkiem, aby posypka przykleiła się lekko. Posmarowanie ciasta masłem nada mu delikatniej chrupkości, pięknego koloru i maślanego smaku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paszteciki z ciasta francuskiego z kiełbasą 245

podać sałatkę i gotowe!!!   1 opakowanie ciasta francuskiego 4-6 surowych kiełbasek (chociaż niekoniecznie, możecie użyć Waszych ulubionych) 1 jajko do posypania: kminek, mak, siemię lniane, sezam, czarnuszka, lub to co chcecie     Jajko rozbełtać z odrobiną wody i posmarować nim ciasto, na dłuższym brzegu ułożyć kiełbaski  i zawinąć w rulon. Następnie pokroić

Jadło i czytadło
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 135

pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika, lnu, sezamu, pestek dyni. Idealne na szybkie i pożywne śniadanie, z mlekiem czy jogurtem. QUINOA MAKARON PSZENNY ZE SPIRULINĄ Makaron powstał z pszennej razowej mąki z domieszką spiruliny, czyli słodkowodnej algi, której

Zdrowie na języku :P
Placuszki z mąki z brązowego ryżu+ Autorskie spotkanie z Kingą Paruzel 113

konieczne- olej jest już zawarty w masie). Placuszki smażyć z obu stron do ładnego zarumienienia. Podawać na ciepło z dowolnymi owocami. U  mnie pomarańcze i dodatkowo sezam do posypania :) Smacznego!   * mąkę z brązowego ryżu można zakupić lub zrobić samemu w domu. Wystarczy zmielić, np. w młynku do kawy lub w malakserze brązowy ryż do konsystencji mąki

Nastoletnie Wypiekanie
Sałatka z bakłażanem na ostro 149

garść świeżego, posiekanego koperku garść świeżej, posiekanej natki pietruszki garść świeżego szpinaku parę pomidorów koktajlowych prażone pestki słonecznika i dyni olej z papryką chili sól, pieprz patelnia grillowa czarny sezam do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Bakłażana pokroić w krążki o grubości ok. 1 cm, posolić i popieprzyć z obu stron. Skropić oliwą z chili – jeśli chcecie mniej pikantnie

gutfut
SZPARAGI W TEMPURZE 186

oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się na przystawkę lub przekąskę. Dla 4 osób Przygotowanie : 10 min. Smażenie : 10 min.   • 500 g szparagów (białych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska