Coś dla wielbicieli parówek ;).Pyszna chrupiąca przekąska dla każdego. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 8 długich parówek najlepiej drobiowych ser żółty tarty ok.120g sezam i siemię lniane do posypania 1 białko WYKONANIE Ciasto francuskie rozwinąć i każdy prostokąt ciasta i pokroić na osiem prostokątów.Długie parówki przekroić na pół i połówki poukładać na dolnym brzegu kwadratu.Z boku paróweczek położyć
Mała w garnku mieszaSKŁADNIKI 85g ryżu długoziarnistego 2 duże ziemniaki 2 czerwone cebule drobno posiekane ząbek czosnku 4 łyzki świeżej natki pietruszki 6 łyżek sezamu sól pieprz olej do smażenia WYKONANIE Ugotować ryż wedlug przepisu na opakowaniu,po czym dobrze odcedzić.Rozłożyć na talerzu i odstawić na godzinę,by całkowicie wystygł.Od czasu do czasu zamieszać widelcem. W tym czasie ugotować ziemniaki
Mała w garnku mieszazastąpić mąką pszenną typ 500, 550 lub 650) 330 ml letniej wody łyżka oleju 1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać. Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem
Przepisy na domowy ser i chlebmojej mieszanki mąki bezglutenowej - z przepisu, który wrzuciłam w poprzednim wpisie 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej niż 1/2 szkl. wody) - lub błonnika z jabłek 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 8 g suchych drożdży - 1 opakowanie
Ze smakiem bez glutenupiszącej i czytających:-) Składniki lekko zmodyfikowałam w zakresie dodatków... Składniki: 500 g mąki bezglutenowej jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - opcjonalnie 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu 100 g susz onych śliwe k ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej niż 1/2 szkl. wody) - lub błonnika z jabłek 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru
Ze smakiem bez glutenuszkl płatków migdałowych, 1 szkl posiekanych orzechów włoskich (można innych), 1/2 - 1 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 dojrzały banan, 1/2 szkl ziaren słonecznika (można ewentu alnie dodać sezamu, wiórków kokosowych lub siekanych suszonych śliwek) Ewentualnie - 2 łyżki miodu na dosłodzenie Mleko zagotować z dwoma łyżkami brązowego cukru. Na gotujące się mleko wsypać kaszę jaglaną, przykręcić ogień i zostawić lekko
Ze smakiem bez glutenusucho. Bogata w nasiona, suszone owoce oraz orzechy, jest dobrym rozwiązaniem na drugie śniadanie lub zdrową przekąskę. Składniki na około 16 batoników: 500g płatków owsianych 50g siemienia lnianego 50g sezamu 100g miodu 50g orzechów włoskich 150g żurawiny suszonej 50g oleju kokosowego 3 białka jaja jedno jajko cynamon Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem
wysmienitymałe, po to aby nasz sos tylko lekko nadał smak makaronowi. Składniki: * makaron * 500 g mięsa wołowego wieprzowego * 3 łyżki sosu sojowego * 1 łyżka maggi * 2 łyżki miodu * sezam (opcjonalnie) * wegeta, pieprz Makaron gotujemy al dente. Mięso przyprawiamy wegetą oraz pieprzem (około łyżeczki przypraw), formujemy małe kuleczki i pieczemy w piekarniku przez 15 minut. Na patelni mieszamy sos sojowy
Klasyka Gotowaniasosem z mango. Idealne danie. Bardzo pyszne, lekkie i sycące. A co to jest FALAFEL ?? Falafel – smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie. Nasz Falafel był przygotowywany przy nas. Składał się oczywiście
Gotowanie Patkifaszerowane jajka z pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim . Pesto z czosnku niedźwiedziego Czas przygotowania: 10 minut Składniki: pęczek listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka orzeszków ziemnych 1 łyżka sezamu 1 łyżka ziaren słonecznika sól ok 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki pesto wrzucamy do pojemnika, blendujemy. Ja lubię kiedy pesto jest w miarę jednolite, więc u mnie
Kulinarne przygody Gatitykrótki, tak, aby warzywa pozostały chrupiące. Doprawiamy do smaku. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Można dodać więcej pasty tom yum, jeśli lubimy ostrzejsze dania. Całość można oprószyć białym lub czarnym sezamem
Moja smaczna kuchniaIdealny dip, bądź pasta do smarowania. Dziś wersja urozmaicona, z natką pietruszki! Składniki: 100g ugotowanej ciecierzycy sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki tahini/ sezamu 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy garść świeżej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ciecierzyce zalewamy wodą na całą noc. 2. Następnego dnia gotujemy ciecierzyce wg opakowania, ostawiamy. 3. Ostudzoną
FITBUuKprzeoczyć tego momentu. ciasto właściwe: 125g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 125g ciepłego mleka 125 g mąki pszennej 1-1,5 łyżeczki soli 35 - 40 g oleju 50 g ziaren sezamu + ziarna do posypania chleba Wszystkie składniki na ciasto właściwe dodajemy do żywego zaczynu - mieszamy. Całość wyrabiamy mikserem przez około 5 minut (ciasto powinno już być całkiem
Moja Książka Kucharskafrancuskiego z nadzieniem z wędzonego łososia. Roladki posypane czarnuszką, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Czarnuszka idealnie komponuje się z chrupiącym ciastem i łososiem. Do dekoracji można też wykorzystać czarny sezam. Ślimaczki możemy podać na zimno z sosem czosnkowo-ziołowym, ja podałam je jako dodatek do zupy kremu z ciecierzycy. Przepis ze strony Winiary. Polecam! Francuskie ślimaczki z łososiem Składniki
Smak mojej kuchniręką odrywamy kawałki ciasta wielkości piłeczki golfowej, formujemy rulonik, składamy na pół i zwijamy, dwa pozostałe końce wyciągamy. Odrywamy mały kawałek ciasta, formujemy kulkę i robimy ogonek, który posypujemy sezamem. Pozosta wiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach
Delusional Trine