sezam - 2421 przepisów (strona:81/162)

WegeBurgery z karmelizowanymi na słono szaronami 116

WegeBurgery (porcja na ok 12 dużych burgerów): 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1/2 szklanki kaszy jaglanej (po ugotowaniu wyjdzie jej ok 1 i 1/2 szklanki), 1/2 szklanki prażonego sezamu, 1/2 szklanki prażonego słonecznika, 1 duża marchew, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 - 2 łyżki mąki

Pełna Lodówka
Smaki Indii: Kurczak balti 356

soli 1 łyżka cukru 1 cm imbiru, starty na tarce 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 4 łyżeczki nasion sezamu (u mnie czarne) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Do podania: 100 g ryżu basmati CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na marynatę

Tajskie smaki
Sałatka z wędzonym kurczakiem, sezamem i sosem sojowym 155

uwielbiamy, tylko ja robię ją rzadko, bo nie mam cierpliwości do krojenia.Kiedy już wyjedliśmy jarzynową prosto ze słoika, przyszła pora na delektowanie się nowym, całkiem ciekawym smakiem.Makaron, kurczak wędzony, sezam i sos sojowy pasują do siebie wyśmienicie. Pozostałe składniki niech nas nie ograniczają :)Czytaj więcej

bistro mama
Masło orzechowo - sezamowe 167

Przywozili też świeże mango, którego smak pamiętam do dzisiaj i nijak ma się on do tego z supermarketowych półek. Sezamowa pasta miała coś wspólnego z arabską tahini, ale ziarna sezamu pozostawały widoczne i wyczuwalne. Były też orzechy, ale nie pamiętam jakie. Spróbowałam odtworzyć. Efektu takiego samego nie osiągnęłam, ale nie ma się co dziwić. Masło, które otrzymałam i tak jest

bistro mama
Kulki bakaliowo-zbożowe 160

mleka 3,2%* 2 i 1/2 szklanki cukru* 1 cukier wanilinowy* 125 g margaryny* 100 g ryżu preparowanego* 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych* 2/3 szklanki sezamu prażonego* 2/3 szklanki rozdrobnionych dowolnych orzechów* 2/3 szklanki rodzynek* 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej* 100 g wiórek kokosowych (do obtaczania)Sposób wykonaniaDo garnka o szerokim grubym dnie wlać mleko, wsypać cukier

Mix smaku
Amarantusowy sos z tahini 154

makaronem, dzikim ryżem czy wykorzystać jako nadzienie do ciastek z mąki gryczanej. O amarantusie już pisałem ale przypomnę: duża zawartość białka, kwasów GLA, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe i skwalen. Sezam to również źródło magnezu i białka jednak głównie wapnia i cynku. Załączajcie patelnię i do dzieła!Dla 1 osobyCzas przygotowania 30minSkładniki:2,5 łyżki amarantusaplaster kostki masła 200g

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasteczka z tahini 108

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam Was już Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać!Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone … łatwe

Ostra na Słodko
Crumble - granola czasem różnica jest niewielka... 125

Jabłka jem ostatnio codziennie, ponieważ pogoda zmieniła się na mglisto siąpiącą chłodnię zapragnęłam jabłek na ciepło. Najzybsze jest crumble jabłkowe. Moja wersja okazała się prawie granolą

Z butelką mleczka w tle
Hummus z bobu 80

tego ma piękny zielony kolor. Idealny na tą porę roku; nie wyobrażam sobie bez niego letnich kanapek. :)Składniki:500 g bobu1/4 szklanki pasty tahini (z około 100 g sezamu)sok z 1 cytryny2 ząbki czosnku4 łyżki wody1/4 łyżeczki soliopcjonalnie: oliwa z oliwek do polania i za'atar do posypaniaPrzygotowanie:Bób ugotować do miękkości, ostudzić i wyłuskać. Następnie włożyć do kielicha

Food Square
Chleb z mąki krupczatki 202

się z niego uformułować bochenka.Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.Ziarna słoneczniku, siemnienia lnianego czy pestki dyni można zastąpić ziarnami sezamu, czy suszoną żurawiną.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.Źródło przepisu: Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Kuleczki poppingowe z parowaru 195

płatkach 6 łyżek otrębów owsianych 2 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego3 łyżki mieszanki studenckiej ( rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały) 1 łyżka żurawiny suszonej 1 łyżka sezamu 2 łyżki miodu 1 jajko   Przepis jest bardzo prosty :) Wszystkie składniki dodajemy po kolei do miski po czym mieszamy, żeby się ładnie wszystkie produkty połączyły. Po czym formujemy

Parowar Faceta
443. Kluski na mleku i odrywany chlebek. 101

bananowo-sezamowe kluski* kładzione na solonym mleku *z bananem i prażonym sezameminspiracja Tak więc mogę powiedzieć, że oficjalnie rozpoczął się sezon sprawdzianowo-kartkówkowy, najbliższe 3

More food, love and dreams
Bułki z ziarnami 546

lekkiego pieczywa drożdżowego.Z podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych bułek. Bułki z ziarnami Składniki:400g mąki pszennej typ 650300g mąki pełnoziarnistej300ml letniej wody200ml mleka120g ziaren (u mnie sezam, pestki dyni i słonecznika)25g drożdży świeżych2 łyżki roztopionego masła2 płaskie łyżeczki soli1 łyżeczka cukru1 białko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułekziarna do posypania Wykonanie:- składniki powinny być

Smakołyki Bereniki
Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste 182

przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrąb pszennych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli szczypta proszku do pieczenia Wykonanie: Mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mokre. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto sezamowe z otrębami 366

proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich 1/2 szklanka posiekanych orzechów 1/4 szklanki wiórków kokosowych1/4 szklanki sezamu Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Wykładamy na natłuszczoną formę 20 cm x 20 cm i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, później zmniejszamy

Kulinarne przygody Gatity