Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam Was już Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać!Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone … łatwe
Ostra na SłodkoJabłka jem ostatnio codziennie, ponieważ pogoda zmieniła się na mglisto siąpiącą chłodnię zapragnęłam jabłek na ciepło. Najzybsze jest crumble jabłkowe. Moja wersja okazała się prawie granolą
Z butelką mleczka w tletego ma piękny zielony kolor. Idealny na tą porę roku; nie wyobrażam sobie bez niego letnich kanapek. :)Składniki:500 g bobu1/4 szklanki pasty tahini (z około 100 g sezamu)sok z 1 cytryny2 ząbki czosnku4 łyżki wody1/4 łyżeczki soliopcjonalnie: oliwa z oliwek do polania i za'atar do posypaniaPrzygotowanie:Bób ugotować do miękkości, ostudzić i wyłuskać. Następnie włożyć do kielicha
Food Squaresię z niego uformułować bochenka.Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.Ziarna słoneczniku, siemnienia lnianego czy pestki dyni można zastąpić ziarnami sezamu, czy suszoną żurawiną.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskapłatkach 6 łyżek otrębów owsianych 2 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego3 łyżki mieszanki studenckiej ( rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały) 1 łyżka żurawiny suszonej 1 łyżka sezamu 2 łyżki miodu 1 jajko Przepis jest bardzo prosty :) Wszystkie składniki dodajemy po kolei do miski po czym mieszamy, żeby się ładnie wszystkie produkty połączyły. Po czym formujemy
Parowar Facetabananowo-sezamowe kluski* kładzione na solonym mleku *z bananem i prażonym sezameminspiracja Tak więc mogę powiedzieć, że oficjalnie rozpoczął się sezon sprawdzianowo-kartkówkowy, najbliższe 3
More food, love and dreamslekkiego pieczywa drożdżowego.Z podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych bułek. Bułki z ziarnami Składniki:400g mąki pszennej typ 650300g mąki pełnoziarnistej300ml letniej wody200ml mleka120g ziaren (u mnie sezam, pestki dyni i słonecznika)25g drożdży świeżych2 łyżki roztopionego masła2 płaskie łyżeczki soli1 łyżeczka cukru1 białko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułekziarna do posypania Wykonanie:- składniki powinny być
Smakołyki Berenikiprzepyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrąb pszennych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli szczypta proszku do pieczenia Wykonanie: Mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mokre. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy
Kulinarne przygody Gatityproszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich 1/2 szklanka posiekanych orzechów 1/4 szklanki wiórków kokosowych1/4 szklanki sezamu Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Wykładamy na natłuszczoną formę 20 cm x 20 cm i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, później zmniejszamy
Kulinarne przygody Gatityporcje 200 g polędwiczki wieprzowej, 6 łyżek oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka pieprzu białego mielonego, szczypta soli himalajskiej do smaku, 3 płaskie łyżki sezamu, 2 plastry świeżego ananasa, 4 plasterki pomarańczy, syrop z agawy, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Marynata: oliwę mieszamy z sokiem z limonki, pieprzem białym, 2 łyżkami sezamu i doprawiamy solą. Polędwiczki myjemy(...)polędwiczki grillujemy na wysmarowanym oliwą ruszcie. Pod koniec grillowania owoce smarujemy syropem z agawy. Na talerzu układamy ananasa, plasterki pomarańczy, dodajemy polędwiczki, całość polewamy syropem z agawy i posypujemy sezamem. Ozdabiamy listkami świeżej mię
Moniki Smakołykimąki orkiszowej białej typ 630 lub 720 ( u mnie 720) 300 g mąki chlebowej typ 750 15 g soli ( u mnie kamienna, mogłam dodać jeszcze z pół łyżeczki ) sezam czarny według uznania ( u mnie łyżka sezamu białego ) 1 łyżka miodu Tak wyglądało ciasto podczas przerabiania; składania. Przygotowanie : Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód, sezam (potrzebujemy sporą miskę) Zmieszane, przesiane
Proste PotrawyPogoda dopisuje, w tym roku jesień jest nienormalnie słoneczna. Mam nadzieje, że będzie tak jak najdłużej. Tym razem postawiłam na proste ciasteczka z sezamem. Mam nadzieje, że zasmakują wam tak samo jak mnie Składniki na 40 ciasteczek 250 g mąki 150 g masła 60 g cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 150 g sezamu łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie(...)Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę, dodaj roztopione masło, sezam, cukier i sodę oczyszczoną. Na koniec wbij jajka oraz jogurt. Wszystko zagnieć razem rękami aż powstanie jednolite ciasto. Rozwałkuj je i wytnij ciasteczka o średnicy 4 cm. Przełóż je na brytfankę i piec 20 minut aż się zarumienią. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki na 3 naleśniki: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki otrąb orkiszowych jajko 100 ml mleka odrobina oliwy przyprawy: imbir, kurkuma, sól Pasta tahini z miodem: 3 łyżki sezamu najlepiej niełuszczonego 2 łyżki oliwy extra vergine - nie miałam oleju sezamowego łyżka miodu Naleśniki przygotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli do miski kolejno dodawałam i po każdym składniku mieszałam: 1. mąkę(...)kilka kropli oliwy (sł) 4. 2 szczypty imbiru (o) 5. szczyptę soli (sn) Masę ubiłam lekko trzepaczką i zostawiłam na boku, a w międzyczasie przygotowałam pastę, czyli uprażyłam sezam na suchej patelni (trzeba uważać, żeby nie przypalić), a potem zmiksowałam go najpierw z oliwą i jeszcze raz po dodaniu miodu. Naleśniki smażyłam na patelni z kilkoma kroplami oliwy (najpierw kropię
Zdrowa Kuchnia Sowytroszkę ugotowanych ziemniaków i nie wiecie co z nimi zrobić, upieczcie pyszne bułeczki. Dzięki mące kukurydzianej są dużo zdrowsze i mają piękny żółty kolor:) Ja do posypania użyłam sezamu i słonecznika, ale możecie użyć dowolnych ziaren. Bułeczki są sycące i mają dość zwartą konsystencję, dzięki czemu mają wyjątkowy smak;) Składniki: 100g ugotowanych ziemniaków, 200g mąki pszennej, 200g mąki kukurydzianej(...)świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, szczypta soli, jajko, ziarna do posypania: słonecznik, sezam. Przygotowanie Ziemniaki zmielić, następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, odstawić na 5 min, po czym wlać do ciasta. Dodać cukier oraz sól. Wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe
Z miłości do słodkościszły moje wariacje z przepisami, że i tym razem postanowiłam swobodnie trzymać się wytycznych przepisów. Moja wersja japońca okazała się całkiem ciekawa. Przede wszystkim dodałam do ciasta kruchego sezamu co stworzyło z makiem fajną kombinację:) Polecam na przyszłość również do innych przepisów. Mój łasuch ocenił ciasto jako ciekawe, zatem obyło się tym razem bez euforii nad wypiekiem ale przynajmniej zostało(...)gdyż mój łasuch nie przepada za makiem. W każdym razie mnie ciasto smakuje więc z przyjemnością zjem je do niedzielnej kawy. Składniki: ciasto: 100 g masła 50 g sezamu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kwaśnej śmietany 300 g mąki pszennej masa: 2 budynie waniliowe 1 l mleka 4 łyżki cukru 150 g masła puszka masy makowej puszka
ciastkarnia na kruchym spodzie